olikkk
22.11.10, 14:29
Nie miałam pojęcia jak to będzie wyglądało, więc wszystko było zaskoczeniem.
Dlatego opiszę jak było w moim szpitalu.
Pamiętajcie, żeby przed wybraniem się do szpitala
dokładnie ogolić całą okolicę łonową. Zdecydowanie lepiej zrobić to już w domu.
Pierwsze dzień jest "lajtowy" . Nas jeszcze badał ordynator przed operacją i sugerował jaki rodzaj operacji w naszym przypadku zaleca. Cały dzień
dieta, wieczorem bez kolacji, zamiast kolacji
lewatywa i przed snem zakładali
wenflon.
Na drugi dzień rano proponuję
koniecznie umyć głowę ( po operacji nie będziesz miała ani siły ani ochoty na takie rzeczy ). Nam już rano przed operacją
zakładali cewnik. Nic przyjemnego, ale można przeżyć (jeżeli dobrze założą, ja miałam z tym problem, a potem zapalenie dróg moczowych niestety).
Przed operacją
połóż na łóżko podkład z ceratki, ponieważ od momentu założenia cewnika do jego usunięcia, czyli jakąś dobę o ile nie więcej będziesz musiała leżeć bez majteczek.
Polecam też mieć pod ręką
espumisan i to ten najmocniejszy. Na oddziale mogą nie mieć, a wędrujące po jelitach gazy potrafią dać popalić i to nieźle! Wiem coś o tym. Jako ratunek dostałam w szpitalu specjalna
rurkę doodbytniczą przypominającą wężyk od kroplówki, która działa rewelacyjnie. Pozwala na łagodne ujście gazów i całkowicie eliminuje problem. Nie wiem czy to można dostać w każdej aptece, bo ja nie znalazłam ale może w sklepach rehabilitacyjnych ? Świetna sprawa!
Po operacji dopiero na drugi dziań rano zalecają wstać z łóżka, ale ostrzegam za pierwszym razem raczej Wam się to nie uda. Powoli i ostrożnie wstawajcie z pozycji na boku opierając się na łokciach, żeby nie obciążać mięśni brzucha. Zapewniam , że rana goi się nadzwyczaj szybko i nie bójcie się zdjąć plastra tak jak zalecają. Nam kazali po powrocie do domu, innym już zdejmują przed wyjściem.
I najważniejsze - nie możecie się przeziębić, ból rany przy kaszlu bądź kichaniu jest nie do opisania !
Macie prawo do środków przeciwbólowych na każde żądanie i z tym nie ma problemów, więc bez obaw.
Jeżeli usuną również jajniki to prawdopodobnie organizm się będzie buntował i możecie się spodziewać nocnych
potów i wielu napadów gorąca.
Prawdopodobnie zaproponują wtedy terapię hormonalną.
Jeżeli operacja będzie przez brzuch to czekają Was zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch, a w wielu wypadkach trzeba je będzie również robić sobie przez kilka dni w domu.
Dacie jednak radę jak my wszystkie i teraz będzie już tylko lepiej