Dodaj do ulubionych

zdrowie psychiczne

23.11.10, 09:36
Kochane mamy...

chciałabym zapytać się Was jak jest z Waszym zdrowiem psychicznym po urodzeniu maluchów? U mnie jest jakaś tragedia...mały ma już 2 lata, a ja po jego urodzeniu popadłam w totalną hipohondrię...cały czas boję się, że na coś jestem chora. Choroby wymyślam sobie najróżniejsze od stwardnienia rozsianego po hiv, a do tego jeszcze masa innych. Boję się dotykać swoje dziecko, żeby go czymś nie zarazić. Najgorsze jest to, ze moje wkręcanie sobie wszystkich syfów tego świata wywołuje objawy. Bardzo często źle się czuję. Oczywiście wszystkie wyniki mam rewelacyjne co potwierdza, że jestem zdrowa. Ale wyniki mnie nie przekonują i wynajduję sobie "ale". Mąż ma mnie już serdecznie dosyć choć i tak dzielnie to znosi. Są takie dni, że jestem napełniona optymizmem po czubek głowy, a potem przychodzi ten mój atak paniki i nie jestem w stanie zająć się nawet dzieckiem tylko myślę o tym co mi jest i gdzie mogłam to złapać...masakra jakaś...byłam z tym u psychologa, ale raz to chyba za mało...przydałaby się dłuższa terapia

Pozdrawiam Was serdecznie
Obserwuj wątek
    • yula Re: zdrowie psychiczne 23.11.10, 09:51
      Ja po urodzeniu dziecka stałam sie bardziej uważna na kwestie higieny i zarazków, ale bez przesady. A tobie radzę dłuższą terapię, takie fobie mogą zniszczyć życie uncertain
    • alpepe Re: zdrowie psychiczne 23.11.10, 14:26
      prawdopodobnie to nerwica lękowa, przeszłabym się do psychiatry, mówię poważnie.
    • Gość: kropka Re: zdrowie psychiczne IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 23.11.10, 15:52
      proponuje zajrzec na psychologia.net.pl,na forum,tam poruszaja roznorakie tematy i doradzaja.czasem zwykla rozmowa z kims kto sie zna i interesuje sprawami ze sfery psychologicznej duzo daje.
      • Gość: bertas Re: zdrowie psychiczne IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 19:49
        Tu pomoze tylko psychiatra, a nie rozmowy na forum. Nerwica lekowa pojawia czesto po porodzie i to wlasnie tak po roku, dwoch...radze sie wybrac do psychiatry i chodzic do neigo regularnie.
        • Gość: lala od razu do psychiatry? IP: *.chello.pl 24.11.10, 01:04
          Bez przesady. nerwice mozna pokonac bez farmakologii- co taki psychiatra przepisze -xanax? a to nie ma podłoża organicznego. Wizyta u terapeuty (tu moze byc psycholog, pedagog, psychiatra)
    • Gość: lala Re: zdrowie psychiczne IP: *.chello.pl 24.11.10, 01:02
      hipochondria współwystepuje często z depresją (np. maskowaną- z zewnątrz ok- usmieszki, pitu, pitu, ale wewnątrz dusz płacze i daje objawy somatyczne w postaci hipochondrii- co jest objawem sensu stricto nerwicowym). moga się pojawiać "ni stad ni z owaad" bóle głowy, drętwienia, bolący brzuch, osłabienie. jesteś prawdopodobnie przemęczona, może tak naprawde tez ci brakuje wsparcia męża, bo na głowie masz malucha, moze i dom, prace.
      Być może zyjesz w stresie (choć możesz twierdzić, ze tak naprawde nie ma nic co cie nie stresuje). CHoć wydaje mi sie, ze moze to być tez dziecko, boisz sie, ze zarazisz czyms - uwazasz na siebie, kontrolujesz i tu jest pulapka. Uciekanie w hipochondrie to tez swoister "wołanie"- zauważ mnie, "zaopeikuj się mną, choć powodów brak"... Tak bywa np w sytuacjach, gdy ktoś żył w przeświadczeniu, że trzeba sobie radzić, pracować, być na fali, są zaburzone relacje w rodzinie. a jedyne chwile wytchnienia sa wtedy, gdy ktoś był chory. Może mialas ogs w rodzinie, kto byl przewlekle chory, badz tez "trzeba' bylo uwazac, bo ktos tam - babcia dziadek, tata jest chory i nie wilono go denerwowac, wygłupiac sie. etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka