diqua1 03.03.11, 17:05 Skoro Aga jakoś się nie pali,więc ja zakładam ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karma66o Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:12 Fajnie Diqua Teraz wypadaloby przepisy zamieszczac.Jak juz pisalam, ze mnie raczej marna kucharka,ale cos tam poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:14 Karkówka z pieczarkami - mięso pokroić na grubsze plastry, posypać przyprawą do karkówki i zostawić w chłodnym miejscu na dobę - lekko przesmażyć plastry na gorącej patelni i przełożyć do pieczenia ( sugeruję prodiż ) - w połowie pieczenia dodać cebulę pokrojoną w plastry - na patelni podsmażyć pieczarki, doprawić i dodać po upieczeniu do mięsa. Bulion z kulkami mięsnymi - z mielonego przyprawionego mięsa zrobić malutkie kulki i ugotować - przygotować bulion - przed podaniem wrzucić kulki do bulionu. Kurczak pieczony z warzywami - przyprawić i upiec kawałki kurczaka - podgrzać mini marchewkę z groszkiem - przed podaniem obsypać warzywami kurczaka. SMACZNEGO ! Odpowiedz Link Zgłoś
karma66o Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:16 Eli w mig Odgadlas moje mysli Wlasnie mialam Cie zapytac czy mozna tu Twoje przepisy wstawic Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:19 Telepatia działa Odpowiedz Link Zgłoś
karma66o Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:23 Eli na to wyglada Diqua fajny ten przepis. Dzieki Wam moze zaczne furore w kuchni wreszcie robic Odpowiedz Link Zgłoś
diqua1 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:18 Skoro wątek już jest to czas na pierwszy przepis.Skoro jestem w Italii,to podam właśnie włoski przepis na kurczaka- mój ulubiony,smaczny i prosty.Zresztą generalnie kuchnia wloska jest prosta WIĘC: KURCZAK PO MEDIOLAŃSKU Kurczak podzielony na porcje-ja lubię to danie z samych nóżek robić 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 gałązki selera naciowego pokrojone w taką samą kostkę jak cebula 1 kostka rosołowa pół litra mleka 2 łyżki masła sporo posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej oliwa Kurczaka doprawić i obsmażyć na oliwie,wyjąć a do oliwy wsypać cebulę i seler i podsmażyć-nie rumienić.Dodać kurczaka.Kostkę rosołową rozpuścić w pół szklanki wody,podlać kurczaka i dusić około 20 min.Opruszyć mąką i zalać letnim mlekiem,gotować na wolnym ogniu do miękkości uważając aby z mąki nie powstały grudki.Gdy mięso będzie gotowe dodać masło i natkę pietruszki,wymieszać o ewentualnie jeszcze doprawić SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
diqua1 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:20 haha myślałam że będę pierwsza a tu Eli już miała gotowe przepisy BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
diqua1 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.03.11, 17:26 Skoro "moje" ciasteczka tak smakują pozwolę sobie i ten przepis tu wkleić CIASTECZKA SEROWE Składniki: * 25 dag sera białego zmielonego * 25 dag margaryny- tak jest orginalnie-ja robię z masła * 25 dag mąki * twarda marmolada * łyżeczka proszku do pieczenia * cukier puder do posypania Wykonanie Ser, mąkę z proszkiem i margarynę zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy i formować dowolne ciastka. Można wykrawać od szklanki i zlepiać jak pierogi, ja zawsze wycinam kwadraty o boku ok.3cm nakładam na środek odrobinę marmolady i sklejam rogi po przekątnej(tylko dwa rogi sklejam reszta jest otwarta). Wtedy wychodzą boskie ciasteczka "na jeden kęs". Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posypać cukrem pudrem Uwaga! Przepis podany jest na 25 dag sera, ale zasada jest taka że, ile mamy sera to tyle samo dajemy mąki i margaryny.Ja robię z 1kg.wychodzi b.dużo ciasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
basiab640 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.03.11, 09:36 basiab640 17.12.10, 14:00 Odpowiedz Sałatka śledziowa Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.03.11, 20:50 PLACUSZKI Z KURCZAKA 1 szt. piersi z kurczaka (pokroić w drobne kawałki) 4 całe jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki majonezu (ja używam Winiary) 25 dkg. sera żółtego (najlepszy Gouda) Nać pietruszki lub koperku (ja wolę koperek ale zależy od sezonu ) Odrobina Vegety Jeżeli chcemy mieć mniej kurczaka w racuchach zmieniamy proporcje jaj, mąki i majonezu (zawsze taka sama ilość np. zamiast 4 po 5) Ser żółty: - jeżeli kupimy krojony, kroimy w kosteczkę - jeżeli w kawałku ścieramy na tarce Jajka + mąkę + majonez mieszamy aż nie będzie widać grudek dodajemy Vegetę na czubek łyżeczki. Ser i kurczaka, mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej masy...jest gęsta Smażymy na patelni na oleju, jak racuchy Uwaga: Trzeba mieć dużo cierpliwości ponieważ racuchy lubią przywierać, w trakcie smażenia pokazuje się taka jak gdyby pianka – normalne Smażymy aż zrobią się rumiane ale jak za bardzo przysmażycie też będą pycha Ja podaje je z konserwowymi ogórkami…….Mniammm i polecam. Mój maż mówi, że są rewelacja na kolację z przyjaciółmi przy piwku Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.03.11, 21:00 SAŁATKA Z SERA I ANANASA Uwaga: Bomba kaloryczna i niestety obciąża wątróbkę 50 dkg sera żółtego (tylko Gołda) Puszka ananasa w plastrach a nie w kawałkach) 2 opakowania płatków migdałów Mały majonez 3-4 ząbki czosnku (hmm ja daje więcej ale jak robię tylko dla nas ) Ser ścieramy na grubych oczkach Ananasa kroimy w słupki Do majonezu dodajemy wyciśnięty czosnek (zawsze odejmuję kilka łyżeczek, żeby było łatwiej wymieszać) Do miski wsypujemy część sera, potem trochę ananasa, płatków i tak na zmianę, aż skończą nam się produkty. Na koniec dodajemy majonez. Konsystencja sałatki ma wygląd zbrylonego sera. Wiem jak doczytałyście do końca to nie chce Wam się wierzyć, że to może być dobre ale powiem Wam jedno…jak raz zrobiłam rodzina patrzyła na mnie dziwnie a teraz gdyby nie kaloryczność…robiłabym ją codziennie Spróbujcie a Wam także posmakuje (przełamanie słodkiego ananasa, lekko słonawego sera i czosnku…niesamowite, a do tego płatki migdałów chrzęszczą w ząbkach) Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.03.11, 23:03 Diqua Pysznee te Twoje ciacha pierwszy raz robiłam ciastka gdzie nie dodaje się jajek i śmietany (mam na myśli kruche ciacha). Zrobiłam z nadzieniem róźanym i z musem jabłkowym i...resztki jakie zostały z wykrajania (wycinałam szklanką) ...z 4 blach (40dkg sera) zostało może kilkanaście Goście brali na wynos Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.03.11, 10:56 Sumienia nie macie czy co?? Dziś środa popielcowa, więc mam na obiad tylko kotlety ziemniaczane z sosem cebulowym, a i tak nie wiem czy nie za dobre na dziś A kotlety robi sie tak: ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę... po wystudzeniu dodaje się jajo i w zależności od ilości ziemniaków to dużą łyżkę mąki najzwyklejszej na kg ziemniaków(nie ziemniaczanej) wszystko to się ugniata, można dodać usmażoną cebulkę . Formuje się tak jak sznycle i smaży na patelni. Można zajadać z pieczrkami albo z niczym Elu dziś nie wyskoczę tu z indorem, bo najstosowniejsza to jest sałatka śledziowa Basi 27 wrzesień 2010 usunięcie macicy, szyjki, przydatków. Wynik hp ok . Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.05.11, 22:19 Diqua a Twoje ciasteczka serowe robią furorę również w mojej rodzinie i przepis poszedł do kolejnych domów Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.05.11, 23:55 Muszę poczytać co smacznego opisujecie a ja dziś na szybko, szybkie i pyszne mieskooo. Schab w kapuście (mi wychodzi około 7 porcji z tych proporcji) 0,50 dkg schabu b/kości 0,80 dkg kiszonej kapusty (poszatkować) Oliwa z oliwek, zioła i przyprawy (majeranek, zioła prowansalskie lub co kto lubi, czosnek...i koniecznie odrobine kminku, żeby powstrzymać..."gazy" ) Z oliwy z ziołami robimy marynatę, wrzucamy do niej schab na około 20 minut (jak nie mam czasu, to tylko chiwlkę mocze ) W garnku układamy warstwami, kapusta-schab-kapusta (zawsze na początek i na koniec kapusta) podlewamy polową szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Ja daje na początek większy a potem stopniowo..zmniejszam. Po około 1,5h schab sie rozpada w garnku a potem w ustach...naprawde pycha. Moja córka z założenia nie lubi schabu a ten jadłaby na okrągło Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.05.11, 00:16 Aguś robię coś podobnego tylko z karkówki i w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Jak dodam pieczarki, to jest jeszcze bardziej mniam, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
aisab222 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.05.11, 22:18 Agaaa!!!! Twój przepis podoba mi się. Już czuję w otworze jamy gębowej smak tej potrawy. Kapusta kiszona ma być bez płukania? Taka prawdziwie kwaśna? Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 10.05.11, 22:49 Aissab Tak zwykła kiszona kapucha, ja staram się wybierać z marchewką ale sądzę, że to bez znaczenia. W niedzielę zrobiłam gar z kilograma...jeszcze dziś było na obiad i dalej pyszne. Polecam na serio, prosto i smacznie...a jak wygląda Olikku z karkówki?..muszę zrobić, dzięki za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.05.11, 16:35 Ciasteczka serowe z przepisu, który podała Diqua są przepyszne ! Zrobiłam je już nie wiem który raz... Dzięki Diqua i gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 10.06.11, 10:18 Zaczynam akcję "ogórek", więc może poproszę Was o podrzucenie tu swoich sposobów na dobre ogórki kiszone ? Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 10.06.11, 10:35 Poniewaz u mnie nikt nie przepada za ogórasami to ja mam jeden sposób - pewny, że się nie popsują - nie robię ich Czasami kupuję takie w woreczku ale one się nie umywają do domowych. A z dawniejszych latek pamiętam dyskusje Mamy z Tatą jaką wodą je zalewać: wrzącą czy zimną. Wygrywała zimna i były przepyszne Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 15.06.11, 09:26 Najlepsze ogórki kiszone są wtedy, gdy przetrzymuje się je w bardzo niskiej temperaturze. Wypraktykowałam super sposób. W baniaczkach po wodzie mineralnej zakładam ogórki do kiszenia. Po zakończeniu lata wiozę je na działeczkę i zanurzam w studni. Są chrupiące i nie przekiszone. Po prostu rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 15.06.11, 09:43 A już chciałam troszkę ogórków zrobić idąc za przykładem Olika (czasem dla gości się przydają ) ale.... nic z tego jednak nie będzie... nie mam skąd wziąźć studni Elu Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 15.06.11, 18:27 Eli w ten sam sposób kisi ogórki maja rodzinka na wsi i potwierdzam, są pyszne i nie psują się Niestety w moim przypadku są problemy, ponieważ nie posiadam chłodnego miejsca do przechowywani przetworów Dlatego szybko znikają kiszone ( żeby nie zdążyły się zepsuć) na dłuższe przechowywanie robię w occie i te już się nie psują na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.07.11, 21:13 diqua1 07.12.10, 14:59 PRZEPIS NA PIECZONE KASZTANY Jadalne kasztany (te zwykłe,nasze polskie się nie nadają) ponacinać-małe nacięcia aby tylko skórka była nacięta co zapobiegnie ich "wybuchaniu".Wysypać na blaszkę-suche,nie myte i bez żadnych natłuszczeń. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika na około 10-15min.Najlepiej sprawdzić jednego czy już gotowe.Łupi się ze skórki-powinny mieć konsystęcje ugotowanego ziemniaka.I jeszcze jedna rada-przy zakupie wybierać te drobniejsze-są o wiele słodsze SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.07.11, 21:18 malgos65_2 08.12.10, 14:18 POLECAM COŚ DOBREGO I SZYBKIEGO Placuszki z piersi kurczaka Składniki 4 piersi z kurczaka (połówki) 4 duże pieczarki połowa papryki czerwonej świeżej duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka Etapy przygotowania 1. Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.07.11, 16:14 NALEWKA POKRZYWOWA Nalewka pokrzywowa ma właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające orgaznizm. Młodą wiosenną, świeżą pokrzywę ( ok 1 KG )przekręcić przez maszynkę i zalac spirytusem okoł 1/2l . Odstawic na 4-6 tygodni, Po tym czasi przecedzić dodać 1 l modu (lipowy).Odstawiamy na 2- 3 tyg, jeszcze raz przecedzamy ( na dnie odkłada się osad). Przelewamy do butelki, szczelnie korkujemy.Nalewka im dłużej stoi tym ma ciekawszy smak.Pokrzywa zawiera składnik niszczący wirusy interferon. Zapobiegawczo w sezonie grypowym pic 3-4 łyżeczkę dziennie. Jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne (mikroelementy), a zawarta w niej sekretyna (hormony roślinne) pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych ciałek, dlatego zaleca się ją przy anemii i spadku odporności (grypa, odra, krztusiec). A także – tu proszę o uwagę – poprawia czynność komórek wątrobowych w stanach uszkodzenia miąższu tego ważnego organu! Znaleziono w niej także swoisty czynnik pobudzający funkcje trzustki.....NA ZDROWIE!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 14.07.11, 09:07 Sezon na pomidory i paprykę w pelni więc napiszę Wam jak ja robię leczo 1kg pomidorów 1kg papryki 1kg cebuli 1 kg kiełbaski (może być też boczek lub mięsko, co kto lubi, ja osobiście daję nieco mniej kiełbasy, bo najlepsze i tak są jarzynki) Pomidory obdzieram ze skórki, kroję w kostę, paprykę również ciach ciach w kosteczkę, to samo z cebulką i kielbaską. Cebulę przysmażam na złoty kolor, kiełbachę na taki jaki wyjdzie Wszystko to wrzucam do gara, zalewam wodą - tak mniej więcej do połowy, dodaję 1 lub 2 kostki rosołowe i pieprz. Potem samo się już gotuje, wystarczy od czasu do czasu zamieszać. Powinno być nieco gęstawe, więc troszkę to trwa nim woda odparuje. Ale wczoraj nasza Basica powiedziała mi, że dodaje cukinię potartą na grubych oczkach, ona zagęszcza leczo. Pomysł na pewno dobry, ale za późno się dowiedziałam. Życzę smacznego Oliku widzisz, że to prościutkie, samo się robi poza krojeniem U mnie się je z chlebkiem ale podobno można z ryżem lub ziemniaczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 14.07.11, 09:55 A ja do leczo dodaję też cukinię pokrojoną, marchewkę oraz przesmażone pieczarki Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 14.07.11, 21:47 W takim razie ja również dodam pieczarki i cukinię Bardzo dziękuję za przepis i porady Wszystko już dziś pokroiłam, żeby jutro tylko upichcić i mam nadzieję, że podgrzane w sobotę będzie również dobre Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 20.07.11, 18:48 Kobietki leczo się udało, pachniało i było smakowite Raz jeszcze dziękuję Podałam z ryżem, ale z pieczywem też byłoby super, może nawet lepsze Wypada więc zrewanżować się swoim sprawdzonym przepisem, który bardzo polecam. To prościutka surówka z selera. Pierwszy raz jadłam na weselu syna i od tej pory na stałe zagościła w naszej kuchni Składniki: - duży korzeń selera - sok z połówki cytryna - troszkę cukru - troszkę śmietany 18% - kilka włoskich orzechów Seler należy zetrzeć na najdrobniejszej tarce do warzyw, następnie polać sokiem z cytryny, dodać pokrojone orzechy i doprawić do smaku cukrem. Na koniec dodać śmietanę w takiej ilości, żeby surówka nie była zbyt gęsta i zbyt sucha. Teraz należy postawić na jakiś czas do lodówki, żeby nieco się wychłodziła i żeby wszystkie składniki ładnie się ze sobą "przegryzły". Dla nas pychotka, czego i Wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
lezka40 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 20.07.11, 19:19 Olikkku, do sałatki z selera dodaję jeszcze jabłko i rodzynki, a zamiast śmietanki - jogurt naturalny. I rzeczywiście pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 21.07.11, 18:56 Łezko z rodzynkami już eksperymentowałam z powodzeniem, ale z jabłkami jeszcze nie, więc spróbuje Odpowiedz Link Zgłoś
mani-a112 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.08.11, 09:44 Pyszne ogórlki konserwowe. --Do słoika litrowego dajemy;liść włoskiej kapusty,3 plasterki marchwi,3 plastry cebuli,3 ziarka ziela ang,1 liśc laurowy,trochę gorczycy .Zalewa:4 litry wody z kranu,2 szklanki cukru,3 szklanki octu,4 Lyżki soli.Zalać ogórki (nie trzeba gotować zalewy)i sloiki gotujemy 5 min od zagotowania. Do tych ogórków nie dajemy kopru, chrzanu,ani czosnku a są pyszne,wypróbowane przezemnie.Smacznego.. 25.08.2010r usunięcie trzonu macicy z przydatkami(macica mięśniakowata)wynik HIST.dobry.System 50 Odpowiedz Link Zgłoś
mani-a112 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.08.11, 09:46 Zapomniałam dodać że tej zalewy wystarczy na ok 11 słoików litrowych Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.08.11, 10:32 Maniu pięknie dziękuję za przepis, będę pierwszą, która sprawdzi jak smakują Twoje ogóreczki Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.08.11, 22:26 Maniu, nie bardzo wiedziałam jak duże mają być te liście, czy cały, czy tylko jakaś część, więc dawałam po całym liściu - nie za dużo ? Sporo miejsca zajmowały, bo słoiki miałam takie z nakrętkami, więc mniejsze niż litrowe. Zalewy z 4 litrów miałam troszkę za dużo na 5 kg ogórków, więc spokojnie wystarczy jej na 6kg, co daje ok 16 słoików o których wyżej Jeszcze raz pięknie Ci dziękuję za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.08.11, 23:04 A teraz obiecany Przepis na szarlotkę szybką ( na blaszkę o wymiarach 24cm x 36cm) Najpierw przygotowujemy nadzienie: 1,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek ) 3-4 łyżki cukru ( ilość wg uznania) Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki ( wykorzystałam przystawkę do jarzyn z maszynki do mięsa, było szybciutko ) po czym dusimy w rondlu na małym ogniu do momentu, aż lekko zmiękną. Studzimy ( ja nie studziłam ) dodając cynamon, cukier, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Ciasto: 40dkg mąki tortowej 15dkg masła ( o temperaturze pokojowej) 15dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duuuża łyżka gęstej śmietany Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito, po czym dodajemy pozostałe składni i mieszamy. Najpierw mieszałam i zagniatałam widelcem, potem ręką na ładną, jednolitą masę. Dzielimy ciasto na dwie jednakowe części. Ciasto należy rozwałkować na blacie posypanym mąką, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ( Od razu mówię, że jest to niewykonalne, ponieważ placek jest cieniutki i rwie się podczas przekładania, więc należy go na blaszce jakoś posklejać, ale to nie jest problem ) Rozłożone ciasto na blaszce należy ponakłuwać widelcem. Następnie wykładamy jabłka i kładziemy na nie następną warstwę ciasta. Tu będzie podobny problem jak poprzednio, więc można sobie poradzić w taki sposób, że troszkę schładzamy ciasto w lodówce, a potem kroimy nożem na cieniutkie plasterki i układamy na jabłkach, starając się szczeknie je przykryć. Następnie znowu nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w termoobiegu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ja nie posypywałam i też było super Mam nadzieję, że i Wam ciasto się uda Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 29.08.11, 18:25 olikk szarlotka na pewno pyszna,ja do jabłek dodaję jeszcze rodzynki i płatki migdałowe,ale to już jak kto woli i lubi.. Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 29.08.11, 21:52 Iwon dzięki kolejna wersja zostanie wzbogacona o bakalie Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 31.08.11, 11:44 Ogórki po chińsku 2 kg ogórków ( mniejszych nieobranych ) 3-4 ząbki czosnku ( zmiażdżyć ) 4 łyżki soli 1/2-1 łyżeczki chili 12 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 6 godzin. Zlać wodę, dodać czosnek i chili. Ocet zagotować z olejem i cukrem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików i krótko pasteryzować. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.09.11, 09:53 Podeślę Wam ciacho - deser bez pieczenia, które dostałam w poczcie od naszej Małgoś, u Niej był z tego powodu dziki szał, a u mnie szaleństwo dzikie , bo oczywiście musiałam to wypróbować i przetestowałam na ostatnich moich gościach, pychooooootka , mniam Produkty: 8-9 paczek herbatników zwykłych 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru cukier wanilinowy kostka margaryny gotowa masa krówkowa z Gostynia 1/2 litra smietany 30% 2 śmietan-fixy gorzka czekolada Z mleka i obu mąk, cukru i cukru wanilinowego ugotować gęsty budyń. Kiedy ostygnie zrobic mikserem masę z budyniu i margaryny. Na duża blache wyłożyć herbatniki, na to masę budyniową. Ułożyć druga warstwę herbatników. Puszkę masy krówkowej podgrzać w cieplej wodzie, wyłożyć na herbatniki. Znowu warstwa herbatników. Śmietanę ubić z fixami w/g przepisu na fixach, wyłożyć na herbatniki, posypać tartą czekoladą. Najlepiej robić dzień wcześniej przed spożyciem, herbatniki musza zmięknąć. Smacznego Dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.09.11, 11:47 Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto: * 1 kostka margaryny * 2 jaja * 2 szklanki mąki * 0,5 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 500 g śliwek węgierek Kruszonka: * 1/4 masła lub margaryny * 1 żółtko * 1 cukier waniliowy * 0,5 szklanki cukru * 3/4 szklanka mąki PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Margarynę pokroić nożem na kawałki, dodać trochę mąki i jajka, zagniatać ciasto. Potem stopniowo dosypywać mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Gdy ciasto będzie już zagniecione (o jednolitej konsystencji) owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta kroimy je na plastry i wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem tortownicę. Zakrywamy ciastem dno oraz brzegi. Następnie nakładamy śliwki , bez pestek, przecięte na pół (skórką do dołu). Kruszonka: zagniatamy wszystkie składniki, aż będą się kruszyć na drobne kawałki. Ciasto posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Smacznego kochane Dziewczyny Szybkie toto i właściwie bez problemowe Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.09.11, 13:40 Aniu kochana No wieeelkie dzieki za ten przepis - być moze w ten weekend uda mi się coś takiego popełnić Buziak! Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.09.11, 16:16 Aniu, musowo Twoje ciasto ze śliwkami idzie na pierwszy ogień - dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 08.09.11, 22:13 Obiecałam przepis na powidła dla leniwych, więc niniejszym podaje stronę, z której korzystałam Tekst linka Na stronie 11 w opiniach jest opis moich zmagań i efektów końcowych z produkcji powideł śliwkowych, a potem z jabłkowych Polecam, bo sposób bajkowo prosty i sama pychota Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.09.11, 14:40 DOMEK 0,5 kg sera białego ( półtłusty lub tłusty ) 1 szkl. cukru 1 kostka margaryny herbatniki ( 42 szt. ) zapach, ew. kakao, polewa Ser, cukier i margarynę przekręcić przez maszynkę 2 razy. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Ułożyć ciastka w prostokąt 3x7 i smarować serem jasnym. Drugą warstwę ciastek posmarować serem kakaowym i złożyć w trójkąt. Odstawić w zimne miejsce. Polać polewą. SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.09.11, 14:45 Najlepiej, aby domek postał w lodówce dobę. Herbatniki wtedy zmiękną i będzie ok. Ciasto to nie jest pracochłonne i u mnie szybko znika ze stołu. . Odpowiedz Link Zgłoś
basiab64 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 10.09.11, 19:07 Skoro jesteście na etapie pieczenia ciast i macie zapasy powideł to proponuję takie oto ciasto: PIERNIKOWIEC 3 szkl mąki. 3 jajka. 3/4 szklanki cukru. 20 dkg margaryny . 1 słoik powideł śliwkowych. 3,5 szkl mleka. 1 łyżeczka sody oczyszczonej. 2 łyżki przyprawy do piernika. 1 opakowanie budyniu śmietankowego. 2 łyżki masła. 5 dkg migdałów w płatkach . SPOSÓB WYKONANIA: Jajka utrzeć z cukrem,dodać mąkę przesianą z sodą,margarynę stopioną z przyprawą do piernika oraz 1,5 szkl mleka i pół słoika powideł,całość dokładnie wymieszać wlać na blaszkę (Ja piekłam w takiej 24x28cm) .Pieczemy ok 50 min w temp. 180 -190 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na trzy blaty. Budyń ugotować na pozostałym mleku z odatkiem masła ,przestudzić. Posmarować jeden blat ciasta powidłami ,przykryć drugim blatem ,teraz wyłożyć budyń ,przykryć ostatnim blatem . Wierzch ciasta posmarować podgrzanymi powidłami i posypać płatkami migdałów ,ciasto należy schłodzić ,najlepsze jest następnego dnia . SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 14.09.11, 13:33 Pikantne udka z kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 14.09.11, 18:13 Małgoś? ale z miodem się nie pomyliłaś, prawda? nie chodziło o oliwę? Zaraz się wezmę za te udeczka Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 16.09.11, 12:19 Kochane, poniżej przedstawiam Wam moją ulubioną wersję herbatki jesienno-zimowej: - dość mocna czarna herbata - sok malinowy do smaku, ale raczej sporo - kilka goździków - półplasterki pomarańczy - półplasterki cytryny - półplasterki grejpfruta - ósemka lub szesnastka jabłka - miód lub cukier do smaku Ta herbatka powinna być przygotowana w rondelku, gdzie wlewamy napar ze wszystkimi składnikami i podgrzewamy, aby owoce nie ostudziły jej. Można dodać ociupinkę zmielonego cynamonu, ale niekoniecznie. Podajemy ją w dużych naczyniach (np. wysokie szklanki z grubego szkła) lub duuże filiżanki, aby zmieściły się owoce, które będziemy wyjadać Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 16.09.11, 23:17 Sernik, który ma tylko jedną wadę w/g mojej rodzinki...za szybko znika SERNIK Z PIANĄ Ciasto: 2 szklanki mąki 10 dkg margaryny 1 żółtko (białko dodać do piany) 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru pudru Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Ser do sernika – wiaderko 1 kg gotowego sera, najlepiej Dr Oetkera, ale dość często kupuje raki kilogramowy z Biedronki. 2 jajka całe i 4 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i paczką cukru wanilinowego. Ucierając dodawać po trochę ser, ucierać na jednolita masę. W 3 szklankach zimnego mleka rozpuścić 2 budynie śmietankowe, dodać ½ szklanki oleju. Wlać wszystko do masy serowej i równomiernie rozprowadzić ubijając delikatnie. Masa będzie rzadka – taka ma być, ubijać jest najlepiej w wysokim naczyniu. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę, wylać na to masę serowa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 50 minut. Pod koniec ubić pianę z 5 białek z 8 łyżkami cukru pudru. Po 50 minutach wyją c sernik, wylać na wierzch pianę, posypać piane wiórkami kokosowymi i wstawić do piekarnika na kolejne ok. 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
lezka40 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 17.09.11, 20:08 Również pyszna herbatka (w sam raz na zbliżające się chłodne wieczory) Do kubeczka wsypać łyżeczkę herbaty z hibiskusa, wkroić ćwiartkę jabłuszka, dodać odrobinę imbiru i cynamonu oraz ze dwa goździki. Zalać wrzątkiem i po chwili zacząć się delektować. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 08:49 Łezko, ale imbir ma być suszony? Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 08:50 A mam jeszcze pytanie do Was. Otóz mam sporo ciemnych działkowych winogron. One są smaczne i lubimy je jeść, ale jest ich zbyt dużo i chciałabym je jakoś przerobić... Czy któraś z Was ma moze pomysł na zagospodarowanie winogron? Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 11:59 Laylo moja ciocia robi pyszne soki z tych winogron, ale ma do tego jakąś wypaśną machinę, do której wrzuca całe kiście, wylatuje sok, który potem gotuje z cukrem, przelewa do słoików, chwilkę pasteryzuje i gotowy pyszny sok A tu znalazłam dyskusję na ten temat Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 12:13 Olikkk Dzięki - coś tam wykombinuję Odpowiedz Link Zgłoś
lezka40 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 19:36 Imbirek do herbatki może być i w proszku, i świeży. Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 21.09.11, 20:52 Przepis na chrupiące placuszki ziemniaczane... ....utarte ziemniaczki odcedzam na sitku z wody i skrobi(,są wtedy gęste),a dodaję do nich (to co w lodówce)..o rany!!!! ale wypadło tylko nie dosłownie...tj. około trzech łyżek kwaśnej śmietany,kefiru lub jogurtu.....czasem zostaje napoczęte pudełeczko...a resztę to tak jak,która ma swój przepis...wychodzą wtedy chrupiące i żółciutki,nawet jak poleżą,to nie robią się takie z ciemne...smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 21.09.11, 22:54 Iwon, czyli jajko, mąka i cebula też, tylko w miejsce odcedzonej wody dodać śmietanę kefir lub jogurt - dobrze zrozumiałam ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 12:56 Olikk bardzo dobrze zrozumiałaś,ja tak czasem piszę chaotycznie ..sory..ale życzę smacznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 13:15 Podoba mi się ten przepis na placki ziemniaczane. Jesteśmy z mężem "plackożercami" więc z pewnością zrobię takie. Ja, żeby były bardziej chrupiące robię zupełnie normalnie, poza jedna rzeczą - zamiast mąki dodaję płatki owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 19:18 . Jesienno-zimowa zupka rozgrzewająca .przepis baaardzo uproszczony /dwie wersje/w nawiasach wersja łagodniejsza.... ...Kaupsta pekińska-----pokroić ...2 pomidory moga być dojrzałe----pokroić w kostke ...1-2 czerwone papryki............!!--!!-- ...1-2 cebule....................!!---!!-- ....60 dkg wołowiny gulaszowej... (można dorzucić warzywek utartych na jarzynowej tarce..marchew pietruszka seler)ale wtedy jest mniej ostra... wszystko razem przesmażyć na oliwie (kapustę,paprykę ,pomidory,cebulę),a następnie wrzucić do garnka dolać szklankę wody...dusić pod przykryciem do zagotowania.....następnie dolać taką ilość wody ..ile chcesz mieć zupy...wołowinę pokrój w grubą kostkę...wrzuć do warzyw ..gotuj do miękkości...dopraw...jarzynką,pieprzem..imbirem...lub czerwoną ostrą papryką...WSZYSTKO...SMACZNEGO!!!!!! ps.jak kto woli można dodać łyżkę keczupu,lub koncentratu pomidorowego... Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 19:29 Kochana Iwon, ja chyba jestem już baardzo zmęczona, bo nie mogę dopatrzeć się tej drugiej - łagodnej wersji, ale wiesz, ja okularnik jestem i może oczęta me są przepracowane... Ale fajowo byłoby dostać od Ciebie jakieś podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
karmagula Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 19:33 Iwon super zupka,wkrótce ją wypróbuję.Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 20:46 layla01 kochana takie tyci malutkie nawiasiki to zapisane przy tym przepisie...jak dodasz warzywka to zupka będzie delikatniejsza i wszystko .....smacznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 21:03 ekhhhh... ależ pierdołka jestem..... Dzięki Iwon Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 21:03 Layla, płatków do masy ziemniaczanej dosypuje tak "na oko" Tyle, żeby masa była odpowiednio gęsta, ale nie "utwardzona" Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 21:21 Dzięki Małgoś Wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 26.09.11, 09:35 Zrobiłam tę zupkę Iwon - pyyyyszotka Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 26.09.11, 10:27 Podaje Wam przepis na ciasto z dynią, które wypróbowałam w sobotę - szybko, smacznie i tanio, zwłaszcza jak bez bakalii Ja dałam tylko rodzynki i też było smaczne www.przepis-kulinarny.pl/ciasto-z-dyni-id1217.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 26.09.11, 20:44 layla01 bardzo się cieszę,że zupka smakowała,kiedyś tak ją wymyśliłam,jak skończyły się koncepcje na obiadek.. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.09.11, 09:34 Wiesz Iwon, w celach kolorystycznych dorzuciłam do tej zupki zielony groszek i uznałam, że mozna pod koniec gotowania wsypać troszkę grubego makaronu typu świderki, a i jeszcze wsypałam troszkę chili Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.09.11, 23:24 A porpo groszku, to Wam podam przepis na najszybszą zupę świata Krem z groszku 3 puszki groszku kostka rosołowa woda paczka grzanek lub ptysiowych kulek lub chleba pokrojenego w kostkę wysuszonego, podpieczonego na patelni..mniam 2 lub 3 szklanki wody z kostką gotuje wsypuje zawartość puszek i gotuje na małym ogniu. Jak już czuje, że gotowania wystarczy biorę blender i miksuje zupkę bezpośrednio w garnku na małym ogniu. Jeżeli groszek jest wyjątkowo "niezgrabny" a zupa rzadka dodaje kolejną puszkę...no trudno. Po zmiksowaniu (nigdy nie miksuje do końca, trzeba mieć co gryźć) podaje z w/w grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pychaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
karmagula Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 20:02 Aha...a ja zrobiłam zupkę wg.Iwon i pycha mniam mniam mi wyszłaBuziaki Iwon Odpowiedz Link Zgłoś
basiab64 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 20:56 Bea kotleciki wszystkim bardzo smakowały i będa pojawiać się często w naszym jadłospisie Odpowiedz Link Zgłoś
beaplus Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.10.11, 09:06 Basiu cieszę się bardzo, że trafiłam z kotlecikami w Twój gust i gust Twoich domowników. Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 04.10.11, 23:49 Bea ja już mam ustawione z rodzinką, że w sobotę mają być znowu. Dodam, że nie miałam koperku ani szczypiorku i dodałam natkę pietruszki...pycha...na nst dzień są jeszcze lepsze...dziękuję Ci bardzoo Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 05.10.11, 07:10 Aguś, a ja donoszę że wczoraj była Twoja zupa groszkowa wzbogaciłam ją pokrojonymi resztkami miska z dnia poprzedniego, koperkiem i zasmażką z mąki, masełka i serka topionego. Troszkę mało groszku miałam, stąd ten dodatek Szybko, tanio, smacznie i wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
beaplus Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 05.10.11, 08:40 Aga cieszę się bardzo, że kotleciki przypadły Wam do gustu. Oczywiście z zieloną pietruszką też mogą być, bardziej tu chodzi o dodatek czegoś zielonego niż o smak. Muszę Ci powiedzieć, że ja dzisiaj będę robiła Twoją zupę groszkową. Wygląda, że jest szybka do zrobienia więc po pracy nie zajmie mi to wiele czasu. O wrażeniach smakowych oczywiście napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
beaplus Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 05.10.11, 23:31 Aga dzięki za zupę groszkową. Dzisiaj zawędrowała na mój stół. Naprawdę pyszna i jakże szybka do zrobienia. Wzbogaciłam ją zieloną pietruszką i śmietaną. Wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.10.11, 23:35 Bea i Olikku u mnie pietruszka uchodzi mi płazem ale nie w zupie groszkowej..córka by mnie chochlą ubiła. Domyślam się, że ze śmietaną jest pyszna ale zawsze to mniej kalorii. Olikk u Ciebie to chyba zupa była a nie krem z tymi mięsnymi dodatkami Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.10.11, 23:37 Zupa czy krem, jak zwał tak zwał ale dobre było i o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.10.11, 23:41 Skoro macie tak dużo róźnych resztówek w lodówce to wypróbujcie tego ZAPIEKANKA Z NICZEGO:d 2 torebki ryżu lub zamiennie ryż luzem puszka groszku puszka kukurydzy puszka fasolki (jaką kto lubi) 2-30dkg pieczarek ser źólty (Gouda lub inny dobrze się rozpuszczający) przyprawy Oregano, sól, pieprz..papryka jak kto lubi Jak mam to dodaje sos hiszpański Knorra w słoiku lub pomidory bez skórki..podduszone + koncentrat...lub poprostu wciskam trochę kechupu Plus to co macie w lodówce wędlinka itd Pieczarki pokroić poddusić, ryż ugotować ale na sypko...a można jeszcze cebulki dodać. Wszystko mieszamy...na wierzch układamy ser posypujemy oregano i na 180C na około 40 minut. U mnie chętnie jedzą..polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.10.11, 23:42 Ja ją robię w żaroodpornym naczyniu ma się rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 06.10.11, 23:45 uwielbiam takie misz-masze i pewnie niedługo moja rodzinka zostanie uraczona jedzonkiem wg Agi przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_k_a_62 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 07:19 Jesienno - zdrowotna zupka Anki Gotujemy rosołek, pod koniec wyciskamy do niej kilka ząbków czosnku. No i tu mamy pole do popisu, bo może być bardziej ostra lub mniej w zależności od ilości czosnku i tego co kto lubi Zostawiam ją tutaj, bo jesienne szarugi się zaczęły, a grypsko już się czai, żeby nas dopaść Może komuś się przyda na zwalczanie wiruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 10:01 Aniu, pewnie wypróbuję Twój przepis na zupkę czosnkowa Ale zostawiam Wam coś z myslą o Świętach Bożego Narodzenia To nie jest mój wypróbowany przepis, ale zaintrygował mnie na tyle, ze postanowiłam się nim podzielić z Wami Tekst linka -- Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 10:06 Podoba mi sia ta nalewka Layla... Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 10:30 No właśnie..... mi takze i pewnie skuszę się na jej zrobienie No juz widzę, wieczór świateczny, makowce i serniczki pokrojone, kawusia zaparzona i kieliszeczki z pachnącą naleweczka.... ach.... rozmarzyłam się... Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 15:45 ojj..narobiłyście mi smaka na te świąteczne naleweczki...u mnie od czerwca gryzie się grzaniec góralski...musi leżakować w słoju 6 miesięcy tak więc na święta też będzie do makowca jak znalazł.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 15:46 Iwon, dawaj przepis na tego góralskiego grzańca Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 15:47 Małgoś czy Ty zauważyłaś, ze często piszemy w tym samym momencie? ha ha ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 16:25 Layla, widac w jednakowej porze robimy sobie przerwy w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 15:46 ojooooj Iwon, a jakis przepisik na ten grzaniec zamieścisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 22:11 Layla a ja Cię widzę jak po wypiciu nalewki siedzisz z łyżką i konsumujesz zawartość ...niech mnie jak będziesz trzeźwa. Swoją drogą nalewka na bogato..nie chce liczyć ile to kasy, bo już sam rum i spirytus..kalkulajcje robi niezłą. Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 22:33 Basiu zobacz, czy tej nalewki ktoś nie zrobił na bazie naszej moczki ? Zamienił piernik na spirytus z wódeczką i rumem Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 23:05 Agaa, no i właśnie dlatego tylko na święęetaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.10.11, 22:52 Jak tak dalej pójdzie to mi rodzina zabroni do pracy chodzić tylko będzie kazała w kuchni siedzieć i gotować Haa zrobiłam wczoraj ciasto z hernatników...pychota jakich mało, fakt lepsze jest dzisiaj..niestety za nim sięgnęłam po aparat zostało go połowa Skończyłam też robić paprykę w marynacie..i chyba zaczyna mnie nosić...co by tu jeszcze. Te Wasze przepisy są rewolucją w mojej kuchni za co Wam z serca dziękuję** A tak w tajemnicy Wam powiem, że na serio zamierzam zrobić duużo przetworów, bo liczę, że wtedy mój mąż dotrzyma słowa po 5 latach i doczekam sie obiecanego miejsca na spiżarenkę z póleczkami...a narazie stoją na blacie w kuchni i zajmują miesjce gospodarzowi...he he coraz trudniej jes chleb ukroić...będę dzielna jeszcze z 10 słoiczków i będzie musiał coś z tym zrobić...a ja udaję głupa Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.10.11, 23:03 Aga, bardzo mi się podoba Twoja strategia Zatem proponuję jeszcze dorobić trochę słoików, z ogórkami, albo z czym tam chcesz i wtedy Twój Księciunio nie będzie miał wyjścia chcąc jednak coś jeść na co dzień a nie czekać na zimę Taaak trzymaj Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 09.10.11, 23:07 Aga, a tak swoją drogą, to powiem szczerze, że wolałabym się "zamurować" w kuchni niż do huty chodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 10.10.11, 20:12 Hello kobietki,przepis na grzańca wrzucę niebawem , hmm..już się super przegryzł ostatnio próbowałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.10.11, 12:21 Iwon, a gdzie obiecany przepis na grzańca? Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 27.10.11, 16:26 Przepis podany przez Marię, przypomniał mi danie, które robię regularnie co jakis czas, bo chłopak mojej córki to uwielbia... Na sucha blachę do pieczenia ciasta rozsypuję pokrojonego pora, zwykle to jest ok. 1,5 do 2 białych części sporych porów, ma być blacha pokryta dokładnie porem. Na to układam zwykle 2 podwójne piersi z kurczaka, ale rozkrojone na mniejsze części, tzn. na dwie połówki wzdłuż i jeszcze te połówki na pól, ale juz w poprzek, tak żeby były cienkie kotleciki, czyli mamy 8 kawałków. Piersi posypuję startym żółtym serem, ok. 30 dkg. Na ser natomiast rzucam "kleksy" majonezu, nie za wiele, ale tak żeby daly smak. To wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180stopni, ale bez termoobiegu, na 50minut. Nasi faceci tym się zajadają, tzn. mój mąż i chłopak córki Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 16:42 Melduję, że wczoraj zrobiłam na dzisiejszy obiad kotleciki z jajek Bei, bo wg Agi na nst dzień są jeszcze lepsze. Ale niestety wczoraj wszystkie znikły . A dziś na obiadek trzeba było coś wykombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 18:59 Eli, no po prostu za bardzo się starałaś i wyszły stanowczo za smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 07.10.11, 21:34 uuuu... widać że kotleciki mają jednak wadę... za szybko znikają Musze je zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 29.09.11, 19:14 Iwon zupka pychotka zamiast wołowiny dałam polędwiczki wieprzowe (odpowiedniej wołowiny brak ) i dodałam jeszcze ostry ketchup i chili, smakowała wszystkim - dzięki Nie wiedziałam, że pekińską można gotować Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 29.09.11, 20:27 No właśnie Olikkku - dla mnie to także była przyjemna nowość ---- 46 lat, 8.06.2011 laparoskopia zakończona laparotomią - usunięta szyjka, macica i przydatki (mięśniakowatość macicy, dysforyczny PMS), hist-pat OK, HTZ - był oesclim, teraz activella + asequrella Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 29.09.11, 23:27 Laylo odkąd wypróbowałam przepis na powidła dla leniwych Tekst linka , wszystko inne robię w ten sam sposób W tym roku zrobiłam mieszankę z jabłek, śliwek i brzoskwiń. To była pierwsza wersja. Jabłka w maszynce pocięte na plasterki, śliwki na ćwiartki i brzoskwinie w plasterki. Wszystkiego razem ok 4 kg. Tak jak ze śliwek, zasypałam 1/2 kg cukru, 3 łyżki octu, wszystko wymieszałam w garnku i odstawiłam na 24 godziny. Potem na piec i tym razem 2 godziny się dusiły bez mieszania. Potem poczułam że coś się przypala (garnek starawy i dlatego ), więc przemieszałam wszystko i przełożyłam do dwóch naczyń żaroodpornych i wstawiłam do piekarnika na godzinkę, ale zostawiłam troszkę uchylone drzwiczki, bo to musi odparowywać. I wszystko, potem do słoiczków i na 5 minut pasteryzowanie. Po robocie Drugą wersję robiłam z dyni, jabłek i brzoskwiń. Tym razem dynię i jabłka starłam w maszynce na grubej tarce ( takiej jak do ogórków ) a brzoskwinie w plasterki. Też ok 4 kg razem. Ta sam proporcja cukru i octu jak wyżej, sok z 1cytryny, sok z 1pomarańczy, skórka z pomarańczy i cytryna starta drobno. Troszkę cynamonu, odrobina cukru waniliowego, cynamonu i kardamonu. Wszystko dobrze wymieszałam w dużym garnku, potem przełożyłam od razu do naczyń żaroodpornych i odstawiłam na 24 godziny. Tym razem cały proces odbywał się w piekarniku i super !!!! Drzwiczki cały czas troszkę uchylone. Po 2 godzinach przemieszałam i jeszcze godzinka. Na koniec wszystko troszkę zmiksowałam i gorące do słoiczków, a potem tak jak wyżej. Wersję z samymi jabłkami również robię tak samo jak ze śliwek i też wychodzą bardzo dobre Najwięcej czasu zajmuje obieranie jabłek, a reszta to już bez roboty, bo robi się samo, a pychota podobno .... Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 30.09.11, 09:06 Olikkk dzięki Sądziłam, ze ten przepis sliwkowy nie pasuje do owoców o mniejszej zawartości wody, ale jak widac byłam w błędzie - pewnie po weekendzie będę jeszcze przerabiać nową porcję jabłek i spróbuję w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
beaplus Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 30.09.11, 11:39 Iwon wielkie dzięki za Twoją zupkę rozgrzewającą. Rewelacja, mój mąż tak się nią zajadał , a ja chociaż niechętnie jadam zupy to ta mi wybitnie smakowała. Ja dzisiaj robię na obiad kotleciki z jajek. Pewnie znacie ten przepis, ale jakby ktoś nie znał to wklejam i polecam. Kotleciki z jajek 4 jajka ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, 4 średnie pieczarki, 10 dag żółtego sera, 0,5 cebuli, szczypiorek lub koperek pieprz, sól, ewentualnie magi bułka tarta i olej do smażenia. Jajka i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, odparować na suchej patelni. Następnie podlać olejem i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Chwilę smażyć, do czasu aż cebula się zeszkli. Ostudzić i dodać do jajek i sera. Szczypiorek lub koperek drobniutko pokroić i dodać do pozostałych składników. Wbić surowe jajko, dodać pieprz i sól i wyrobić masę. Gdyby masa wyszła zbyt wilgotna dosypać trochę tartej bułki. Uformować lekko spłaszczone kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 30.09.11, 11:48 Bea, u mnie dość często są na obiad takie jajowe kotleciki, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać pieczarek - świetna sprawa, bo przecież jaja i pieczarki pysznie się łączą Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 02.10.11, 14:05 Ha Wczoraj upiekłam ciasto ze śliwkami Ani..pychota, blacha znikneła A dziś bedą jajeczne kotleciki Beai Dzięki kochane za te pyszności. Mam wrażenie, że mojej zupy krem z groszku..nikt nie zrobił..nieszkodzi Dodam tylko od laika, że piszcie kobitki na ile porcji są składniki, bo mi bardzo tego brakuje A jak ciasto..to jaka blacha?..ma róźne i nie wiem w którą Buziaki i lece do kotlecików. Odpowiedz Link Zgłoś
aga43wawa Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 02.10.11, 19:52 Bea dziękuję za przpis i na dowód, że zrobiłam oraz na zachętę dla tych, co nie zrobiły zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 02.10.11, 23:02 o rany!!!!!!Aguś jakie jedzonko...a ja dzisiaj bez kolacji ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
beaplus Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 08:22 Aga widzę, że kotleciki wyszły Ci super. Mam nadzieję, że smakowały Tobie i Twojej rodzince. Odpowiedz Link Zgłoś
basiab64 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 13:08 Bea dziś i u mnie kotleciki według Twojego przepisu zagoszczą na stole Odpowiedz Link Zgłoś
malgos65_2 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 14:02 Normalnie nie nadążam działać w kuchni w/g Waszych przepisów... Kotleciki Bei kusza... A ja dopiero jestem przy plackach ziemniaczanych Iwon. Polecam te placuszki, sa przepyszne, robiłam w sobotę i zrobiły ogromne wrażenie, nawet córka, która średnio lubi placki, zajadała ze smakiem. Dzięki Iwon Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 03.10.11, 19:57 Małgoś na zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 19:27 Małgoś mmmm ależ fajny pomysł z tymi płatkami owsianymi - widzę, że na piątkowe menu podrzuciłaś mi fajny pomysł Dzięki serdeczne Tylko podpowiedz mi proszę - ile tych płatków potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
fgosia65 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 21.09.11, 23:31 Layla z ciemnego winogrona jest pyszne winko Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 22.09.11, 09:19 Fgosiu Winka mamy już niezły zapas - tym razem chciałam coś innego wyprodukować, ale póki co porozdawałam owoce Odpowiedz Link Zgłoś
layla01 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 11:42 Olikkk Twój przepis na powidła - g e n i a l n y!!!!!! Są po prostu przepyszne, a co najważniejsze, ich wykonanie jest prostsze niż konstrukcja cepa - w sam raz wyzwanie kulinarne na moim poziomie I powiem Ci, że juz 3 słoiki w brzuchach moich domowników i wszyscy chwalą, nawet moja teściowa i to szczerzeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 19.09.11, 11:47 No i to rozumiem, bo tak miało być - szybko, sprawnie i smakowicie Odpowiedz Link Zgłoś
or-e Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 15.11.11, 17:26 doczytałam, ze ostatnio pichciliście ogromne ilości szarlotek ja też teraz często ją robię, bo i jabłek u mnie urodzaj (darmowe) i spróbowałam tak sama od siebie.... do nadzienia oprócz cynamonu, dodać płaską łyżeczkę przyprawy pięć smaków tylko nie więcej, aby nie przedobrzyć, szarlotka ma wtedy fajny korzenny posmak....o ile ktoś taki smak lubi Odpowiedz Link Zgłoś
iwon62510 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 16.11.11, 20:18 Maść żywokostowa ....0,5 kg dobrego smalcu(najlepiej gęsiego) ....0,10 dkg żywokostu(kupuję w zielarskim)suszony korzeń Smalec roztopić z żywokostem,zagotować. Odstawić do nasiąknięcia do następnego dnia, następnie dobrze podgrzać,co by się wszystko rozpuściło, po przestudzeniu,przecisnąć przez gazę. Przełożyć do małych słoiczków i trzymać w lodówce. Smarować,dwa-trzy razy dziennie na bolące kosteczki... Polecam książkę"Apteka Pana Boga"Maria Treben Odpowiedz Link Zgłoś
olikkk Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 16.11.11, 20:33 Iwon po tym co tu napisałaś poszperałam w internecie i znalazłam tyle ciekawych rzeczy na temat tego żywokostu, że zaraz wrzucam link, bo wygląda na to, że przyda się nam wszystkim Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
12maria12 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 20.11.11, 13:22 muszę sie podzielić z wa mi przepisem na moje niezawodne mufiny które nieraz uratowały mój honor gospodyni ostatnia deska ratunku kiedy goscie tuż tuz a w domciu nic słodkiego,-wykonanie 3 minuty+20 minut pieczenie najpier trzeba zaopatrzyć się w foremkę do pieczenia mufinów/taka blaszka z otworami na babeczki-12 szt/ i dodatkowo papierowe foremki i do dzieła -1,5 szk maki -3/4 szk cukru -1 łyżeczka sody -szczypta soli -1/2 szkl wody -1/2 szkl.jogurtu naturalnego,lub maslanki lub mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko jedna podstawowa zasada mokre łączymy z mokrymi a suche z suchymi w 2 oddzielnych miskach,potem dodajemy dodatki czyli co kto ma i lubi kawałki pokrojonej czekolady,rodzynki orzechy,zurawinę i co wam wogóle przyjdzie do głowy. potem zalewamy suche mokrym i całość mieszamy widelcem lub łyżką niezbyt dokładnie,tak żeby suche zrobiło się mokre.nakładamy łyzką do foremek i na 20 minut do pieca 180 stopni pychota!!!!! ja moje dzisiejsze robię z kakao /odejmuję 2 łyżki mąki i w to miejsce kakao/ po mapełnieniu foremek do każdej dadaję 1 kosteczkę gorzkiej czekolady smacznego życzę Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinka536 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 14:35 CIASTO NA PIEROGI I USZKA 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ -przesiać przez sito 3/4 SZKL, GORĄCEJ WODY 2 ŻÓŁTKA 2 ŁYŻKI OLEJU SÓL Po wyrobieniu ciasta ,odłożyć na bok i przykryć gorącym talerzem (będzie puszyste i lepsze do klejenia) SKRZYDEŁKA W CIEŚCIE -1 KG.SKRZYDEŁEK (obciąć lotki,ale nie wyrzucać,wykorzystać do rosołu) ugotować z warzywami -jak rosół-skrzydełka mają być miękkie ,ale nie mogą się rozpadać. CIASTO -1 szkl.mąki pszennej -1szkl.mleka -2 jaja -wegeta,szczypta mielonego imbiru(nie za dużo, bo będzie gorzkie) -do smaku magii Konsystencja ciasta jak gęsta śmietana. Ugotowane skrzydełka zanurzamy w cieście i wkładamy na głęboki rozgrzanay olej. Smażyć z obu stron na kolor złoty. 40 usunięcie macicy cięcie poprzeczne 17 10 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinka536 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 16:46 Małgosia widzę dała tu przepis na kurczaka z porem ,a ja proponuję z filetem z ryby PANGA POD PIERZYNKĄ -PANGA -POR -2 białe części ,pokroić na cieniutkie plasterki -SZYNKA -plasterki -SER ŻÓŁTY -MAJONEZ KIELECKI -SÓL.PIEPRZ -OLIWA Na blaszkę dać ciutek oliwy ,następnie pangę(może być inny filet z ryby po prószyć uprzednio rybę z obu stron solą i pieprzem -ułożyć na blaszkę. Na fileta dodajemy por tak aby cały był ,,pod pierzynką'' Następnie na to plastry szynki ,potem plastry lub potarty żółty ser a na samą górę majonez kielecki. Do piekarnika -góra ,dół 180 stopni czas pieczenia około 30 minut. Jeżeli ktoś lubi może rybę posypać dowolnymi ziołami. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinka536 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 17:01 BARDZO SZYBKI BISZKOPT 3/4 SZKLANKI MĄKI TORTOWEJ 1/2 SZKL. MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL.CUKRU 4 CAŁE JAJA OLEJEK ŚMIETANKOWY to wszystko zmiksować(ja to robię w robocie) potem dodać suche produkty (mąki) 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 2 ŁYŻKI MAJONEZU(delikatnego czyli Helman 's lub Winiary) NASTĘPNIE dodać proszek i majonez i dalej miksować. PIEC 200 stopni -góra dół czas około 15 minut KOMENTARZ szybki przepis zawsze mi wychodzi (w robieniu ciast jestem cieniutka,ale ten wariant na biszkopt to naprawdę rewelka) 40 usunięcie macicy cięcie poprzeczne 17 10 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinka536 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 17:19 Jak już podałam przepis na biszkopt to dam Wam jeszcze na ciasto z tym biszkoptem RAFAELLO BUDYŃ 3/4 SZKL.CUKRU 1 SZKL. MĄKI TORTOWEJ 3 SZKL.MLEKA OLEJEK RUMOWY 2 szklanki mleka zagotować;resztę wymieszać aby nie było grudek do gotującego mleka wlać produkty co wymieszałyśmy -i gotować na małym ogniu jak budyń. Następnie ; do ostygniętego budyniu dodać 5/6 masła(lub margaryny) i zmiksować . 1/6 masła rozpuścić na patelni i dodać 3łyżki cukru +2 paczki kokosu-smażyć ciągle mieszając(na małym ogniu)do uzyskania złotego koloru. Biszkopt ,który upiekłyśmy wcześniej -rozkroić na 3 części i nasączyć (woda+cukier+rum) Przekładać masą budyniową ,a na wierzch wysypać kokos -rozprowadzić go nawet na boki jak na tort. Komentarz Ja ostatnio potraktowałam to ciasto jak tort ,wsadziłam świeczki i gotowe. Wszystkim bardzo smakowało ,jest smaczny i w miarę tani . Do nasączania biszkoptu nie musi być rum -może być jakikolwiek alkohol -ty chodzi aby ciasto nie było suche. 40 usunięcie macicy cięcie poprzeczne 17 10 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
basiab64 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 18:34 Podam Wam przepis na śledzie w pomidorach . Śledzie w pomodorach 1kg filetów śledziowych ( mrożone ) 2 lub 3 cebule składniki do zagotowania pół szkl .wody pół szkl. octu pół szkl.oleju 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru listek laurowy ziele angielskie i pieprz (ziarnisty) To zagotować . Natępnie śledzie obrać ze skóry ,pokroić na kawałki (ok 4 cm) Cebulę pokroić w plasterki . Do garnka układać warstwami na przemian śledzie i cebulę ,zalać zalewą ,następnie całość gotować na bardzo małym ogniu (tak żeby lekko mrugało) przez około 20 minut . Życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
basiab64 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 11.12.11, 18:36 Oczywiście byka strzeliłam śledzie w pomidorach nie w pomodorach . Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinka536 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 16.12.11, 20:12 Maria kochana ,przepis na mufiny -wspaniały .Faktycznie szybciutko się robi i można je przygotowywać na wiele sposobów Ja dziś zrobiłam z rodzynkami ,czekoladą i orzechami. Tak mi się spodobało,że jutro zrobię z jakimś kremem i owocami.W końcu będę mogła wykorzystać szczykawę do dekoracji Dzięki 40 usunięcie macicy cięcie poprzeczne 17 10 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
eli-50 Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy 18.12.11, 18:25 Sałatka z granatem 1 pęczek szczypioru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 granaty 2-3 łyżki majonezu Szczypior pokroić, fasolę przemyć, wyjąć środek z granatów, dodać resztę składników. Wymieszać. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś