Dodaj do ulubionych

usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do formy?

19.04.11, 20:37
Trochę inny przypadek, ale może mnie przygarniecie?
dwa tygodnie temu usunęli mi (mam 42 lata) lewe przydatki, dodatkowo jakiegoś mięsniaka i częściowo prawy jajnik (cokolwiek to znaczy)
Niby czuję się dobrze, ale:
- psychika tak sobie - miałam zdiagnozowanego torbiela - myślałam, że usuną tylko jego, tymczasem usunęli coś, co było częścią mnie... po fakcie okazało się, że byłam związana z tym jajnikiem... smutek...
- jak jest z tym dźwiganiem - mieszkam sama i czasem trudno ograniczyć się do 5 kg
- szybko się męczę (normalnie jestem osobą mocno aktywną fizycznie, a tu chwilę poprasuję i jestem cała spocona)
- nie dostałam w terminie miesiączki - na razie mam ze 3 dni spóźnienia - kiedy to wróci do normy
- mam taki twardawy wałek nad raną - kiedy zejdzie (sama rana super - czerwona kreseczka)
- kiedy będę mogła zacząć chodzić na fitness - przed operacją chodziła 4 razy w tygodniu, ciągnie mnie, tym bardziej, że jestem "dużą" osobą i ćwiczenia są dla mnie obowiązkowe...

Wakacje z noszeniem plecaka jesienią mogę sobie planować???
A jakby Ktoś miał pytania "szpitalne" to jestem na bieżąco smile
Obserwuj wątek
    • mapa41 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.11, 21:21
      Awe26 Witam Cię wśród nas. Nie wiem, czy umiem odpowiedzieć Ci na Twoje wątpliwości, bo jestem po operacji usunięcia macicy 2,5 miesiąca temu. Czuję się dobrze, ale każdy większy wysiłek kończy się bólem podbrzusza. Z tego co wiem z odpowiedzi innych osób z tego forum, to na razie o ćwiczeniach - fitnes itp. możesz zapomnieć. Jeśli chodzi o wakacje z plecakiem, to musisz rozważyć chyba kwestię dźwigania i czasu, który upłynie od operacji do planowanych wakacji. Najważniejsze, że czujesz się w miarę dobrze.
      Pozdrawiam Cię bardzo gorąco. Poczytaj inne wątki tego forum, to może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
      • mapa41 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.11, 21:25
        Awe26 Jeśli chodzi o szybkie męczenie się, nie jestem lekarzem, ale moim skromnym zdaniem mogą być różne przyczyny: np. słabe wyniki krwi - hemoglobiny. Tego doświadczyłam na własnej skórze. A może objawy menopauzy, bo może jeden jajnik nie produkuje wystarczającą ilość hormonów. Na ten temat za wiele nie umiem powiedzieć, bo mam oba jajniki i po operacji nie odczuwam takich objawów. Może inne koleżanki ci powiedzą na ten temat.
    • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.11, 22:26
      Awe26 witaj, oczywiście że Cię przyjmiemy i chętnie pomożemy smile
      Na wiele z Twoich pytań znajdziesz odpowiedź w naszych wątkach, bo często o tym mówiłyśmy.
      Czego unikać po operacji i jak długo możesz poczytać tutaj Tekst linka, o tym jak wracałyśmy do formy po operacji nieco pisałyśmy w tym wątku Tekst linka.
      Zaś o dolegliwościach jakie nas często męczą po operacji tu Tekst linka
      Dwa tygodnie po operacji to jeszcze za wcześnie, żeby oczekiwać kondycji takiej jaką miałaś wcześniej. To była bardzo duża interwencja w Twój organizm, więc musisz dać sobie czas na to, żeby organizm się zregenerował i uzbroić się w cierpliwość.
      Dużo też dowiesz się na ten temat w wątku Tekst linka
      Wiem, że tego jest sporo, ale zerknij sobie i zobaczysz, że każda z nas musiał troszkę poczekać smile Co do tego jak wyglądają miesiączki niestety nic nie powiem, bo już ich nie mam, ale inne dziewczyny z pewnością się wypowiedzą smile
      Cieplutko Cię pozdrawiam smile
    • or-e Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 20.04.11, 08:09
      witaj awe26 kiss
      Miło że do nas zajrzałaś, oczywiście że Cię przygarniemy kiss Wiem Awe sad ja też mam psychicznego doła po operacji....i trwa to już dwa miesiące. Nie mam depresji, ale nie cieszy mnie wszystko tak jak kiedyś sad
      Z dźwiganiem nie przesadzaj, jak chcesz szybko dojść do siebie....rozkładaj ciężary na kilka razy, bo nabawisz się przepukliny. Zasadą jest w pierwszym miesiącu 1 kg, w drugim 2 kg a potem do pół roku 5 kg. Twardy wałek nad raną zaczyna się kurczyć dwa miesiące po operacji ( ja jestem 2 miesiące po operacji i teraz widzę że brzuch się zaczyna kurczyć)
      Myślę że prawy jajnik zastąpi z czasem pracę obu....ale dla wspomagania możesz sobie kupić ziołowy preparat "Remifemin" (ten akurat polecił mój gin) albo wspomóc się HTZ. Decyzja należy do Ciebie.
      Z fitnes przez pierwsze trzy miesiące zrezygnuj, za to dużo spaceruj, wtedy nie robią się zrosty....które potem bolą przy każdej zmianie pogody do końca życia. Spacery zwiększaj stopniowo. Tak miesiąc po operacji przechodziłam 5 km....ale to też nie każdego dnia. Chodzę z kijkami i niekiedy bez, różnie.
      Ja również tak jak Ty jestem "duża" i wakacje spędzam z plecakiem. Ja myślę, że po pół roku od operacji będziemy mogły już mniejszy plecak zarzucić. Tylko nie ustawiam się w tym roku na całodzienne wycieczki po górach.
      A smutek po straconych narządach z czasem nam przejdzie....gdy ruszymy w wir aktywnego życia. Wtedy nie będzie czasu na rozmyślania.
      Pozdrawiam Cię i życzę szybkiego powrotu do zdrówka. kiss
      ------
      laparotomia usunięcia macicy z jajnikami 21 luty 2011. Guz jajnika, wyniki HP ok.
    • nunia01 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 22.04.11, 09:54
      Z dźwiganiem uważaj. Warto zacząć rehabilitować mięśnie brzucha. Najpierw ćwiczenia inercyjne, które może nie wyglądają na intensywne (bo głównie się leży albo siedzi), ale dają dobre efekty. Jeśli musisz coś podnieść, to nie szarp i zawsze pamiętaj o świadomym napięciu mięśni.

Forma wraca trochę niezauważalnie - przynajmniej tak było u mnie. 3 tygodnie po operacji wydawało mi się, że mogę już dużo. Ale prawdziwe było to, że mi się wydawałosmile Ponoć właśnie w te 3 tygodnie po operacji rozpuszczają się szwy wewnętrzne i lepiej wtedy nie przesadzić. W trzy miesiące po operacji jeszcze miałam takie 'zjazdy', że po w miarę prostej czynności czułam się osłabiona. A w 6 miesięcy po operacji byłam na spływie kajakowym i ludzie nie wiedzieli, że coś ze mną jest nie tak. Chociaż mi się wydaje, że moja forma była niższasad

Ja z aktywności fizycznej szybko wdrożyłam spacery, spacery z kijkami, rower (ale tu był problem z noszeniem, zebrałam opierdaty za dźwiganie od rehabilitanta). Polecano mi tez basen, ale akurat ja basenem nie współpracuję za dobrze.

W góry pół roku po operacji z plecakiem bym nie poszła. Bez plecaka byłam pierwszy raz na szlaku w 3 miesiące po operacji, ale ledwo się doczołgałam. Później nie było okazji.

W rok po operacji czułam się już w zasadzie w zupełnym porządku. W zasadzie, piszę dlatego, że akurat mi zrobiła się przepuklina brzuszna, ale ja miałam cięcie pionowe. Okolica po wcześniejszym cięciu poziomym nie dokucza mi wcalesmile
      • karma66 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 17.05.11, 16:45
        nunia01 jeśli jeszcze tu zaglądasz...czy Mogłabyś napisać jak objawiała się u Ciebie przepuklina brzuszna?Pozdrawiam Ciebie i resztę dziewczynsmile
        • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 21.03.12, 14:03
          Ponieważ wątek jest zagrożony przeniesieniem do archiwum, pozwolę sobie go podnieść, bo zawiera ważne informacje smile
          • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.03.12, 14:12
            Zgadzam sie smile

Za dwa tygodnie,a dokładnie 13 kwietnia idę do szpitala na badania i rozmowę z lekarzami,a 15 kwietnia tj w niedzielę już spakowana mam się stawić w szpitalu. W poniedziałek jako pierwsza będę miała usuwane dwa mięśniaki.. Dzięki Waszemu forum wiem co mam zabrać ze sobą do szpitala,wiem czego mniej więcej mogę się spodziewać.. Póki co nie boję się,ale wiem,że pewnie spanikuję kilka dni przed zabiegiem.. I to będzie pewnie chwilowa panika dzięki Wam wink Żałuję tylko,że nie będę mogła ćwiczyć,bo jestem fitness ką i sport to moje życie sad Będę musiała uzbroić się w cierpliwość..

Jeśli będę mogła to jestem zdecydowana na znieczulenie w plecy a nie ogólne.. O tym również tu wyczytałam.

I mam dwa pytania: Czy zna ktoś z forum kogoś z Rzeszowa?? I kto robi lewatywy przed zabiegiem? Pielęgniarka? Brzydko to wygląda? smile
            • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.03.12, 15:04
              Orchi witaj smile
              Wiesz jak widzę już prawie wszystko i bardzo się z tego cieszę smile
              Jeżeli chodzi Rzeszów, to chyba z tych okolic nie ma u nas na razie kobietek, ale może Twoja obecność kogoś do nas przyciągnie wink
              Co do lewatywy, to u mnie robiła ją pielęgniarka.
              Czy brzydko to wygląda nie wiem, bo na szczęście tego nie widziałam wink
              Żartuję sobie, ale jeżeli o mnie chodzi to nie uważam, żeby to było coś szczególnie nieprzyjemnego. Jak dobrze pamiętam wstrzykuję się płyn w miejsce wiadome wink i po kilku minutach czujesz silną potrzebę skorzystania z ubikacji. Tyle smile Nie mam z tym związanych nieprzyjemnych wspomnień. Wolę tą metodę niż wypijanie sporej ilości mało smacznego płynu, który ma spowodować ten sam efekt. Doświadczyłam jednego i drugiego.

Co do ćwiczeń to myślę, że po usunięciu samych mięśniaków, szybciej będziesz mogła wrócić do gimnastyki, bo to znacznie mniejszy zakres operacji niż przy usuwaniu całej macicy i przydatków smile
              Dasz radę i zapewniam, że szybciutko wrócisz do formy smile
              Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do nas kiedy tylko zechcesz pogadać, ukoić nerwy i pożartować wink W takiej chwili najlepiej zerknij tutaj Tekst linka smile
              Buziaki kiss
              • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.03.12, 15:48
                Orchi ja miałam zapewniony komfort w tej sytuacji wink
                Zabieg odbywał się w pomieszczeniu, gdzie była też ubikacja.
                Zostałam tam sama do chwili, aż byłam gotowa wyjść do pokoju.
                Wiem, że nie wszystkie panie miały tak dobrze, bo zabieg wykonywano kilku paniom w tym samym czasie i musiały szukać wolnego kibelka ....
                a wiadomo, że czasu na poszukiwanie wtedy nie zostaje zbyt wiele wink
                • alicja518 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.03.12, 19:09
                  Orchi witaj, jesli chodzi o lewatywę to ja i pamiętam że parę innych dziewczyn dostało tabletki jedną wieczorem drugą rano przed operacją na wypróżnienie i tyle, samo życie he, he smile
                  Będzie dobrze kobitko nie bój się smile
                  • tessunia49 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.03.12, 22:25
                    Orchi witaj smile
                    W styczniu ja tu "buszowałam" i dopytywałam. Teraz jestem mądrzejsza i dzielę się swoją wiedzą.
                    Operację miałam we wtorek a w poniedziałek po obiedzie ( zupka) dostałam czopek i tabletkę na wypróżnienie. " Ruszyło" mnie dopiero około 1 w nocy. O 5.30 pielęgniarka zrobiła mi lewatywę.
                    Położyłam się na takiej twardej leżance na boczku. Pielęgniarka włożyła do odbytu końcówkę z plastikowego pojemniczka z ciepłą wodą i ta cała woda spłynęła do jelit. Trzeba jak najdłużej trzymać wodę w sobie zaciskając pośladki. Oczywiście dobrze mieć w pobliżu toaletę. Ja miałam dobrze bo w tym dniu jako jedyna miałam operację na ginekologii więc pośpiechu nie było. Na koniec wzięłam prysznic. Po godz. 8 przyszły po mnie pielęgniarki. Znieczulenie miałam do kręgosłupa. Bałam się go ale niepotrzebnie. Nic nie czułam a po przewiezieniu na salę około godz.11 od razu znieczulenie ustąpiło. Można powiedzieć, że nawet za wcześnie.
                    Czyli nic się nie bój. Wszystko będzie dobrze.
                    • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 31.03.12, 01:16
                      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Jesteście Kochane smile Myślę coraz intensywniej o znieczuleniu w plecki,najwyżej poproszę o tabletki na sen hehe ale nie boję się tego jak na razie smile
                      U mnie w szpitalu w Rzeszowie na oddziale wiem,że są dwie toalety z prysznicami i leżankami ale jedna ma wc za drzwiami,a druga niestety nie więc będę polowała na tą pierwszą wink
                      • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 09.04.12, 23:49
                        Orchi jak się masz ?
                        Wielkimi krokami zbliża się termin Twojej operacji, więc moje myśli biegną do Ciebie, dlatego cieplutko pozdrawiam kiss
                        • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 10.04.12, 11:51
                          Hej, póki co nie stresuję się ale wiem,że będę wink Zakupiłam już espumisan easy i jeszcze planuję kupic nakładki na sedes ;p dzięki Waszym radom.. I jakiś ładny szlafrok,żeby oczarować lekarza swojego ;D Pozdrawiam serdecznie..I jeszcze się odezwę smile
                          • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 10.04.12, 13:24
                            Orchi tak trzymaj ,wszystko będzie oki
                            Trzymam paluchy kiss
                          • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 12.04.12, 23:51
                            Orchi daj znać, co Ci jutro opowie lekarz przed operacją smile
                            Powodzenia kiss
                            • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 15:56
                              Pomyślałam właśnie,żeby napisać co i jak a Tu proszę,wyprzedziłaś mnie.. dziwnie pisać mi przez Ty hehe moja mamcia też ma 52 lata,a tu jak do koleżanki smile

Dziś oczekałam się na ordynatora 3 godziny.. Ale w tym czasie miałam pobraną krew i mocz do badania. Wypełniłam dwie ankiety i pani doktor zrobiła mi usg.. Mojego lekarza prowadzącego w piątki nie ma,ale pani doktor też bardzo miła smile

Denerwowałam się,bo na 14 miałam do pracy.. Ale w końcu zjawił sie ordynator i zaczęli robić kwalifikacje. Byłam ja i jeszcze jedna pani. Zbadał mnie,pytał czy rodziłam.. Powiedział dużo na temat zabiegu i tego jakie mogą być powikłania-wtedy niestety trzeba będzie usunąć trzon macicy(tam gdzieś usadowiły się mięśniaki) sad Podłamało mnie to,bo wtedy nigdy nie będe mogła zajść w ciążę.. Ale powiedział,że z mięśniakami tez nie zajdę,bo rosną i nawet gdyby to ryzyko poronienia jest duże.. Więc lepiej je usunąć. Podpisałam zgodę a lekarka na pożegnanie dodała "miejmy nadzieje,że nic nie będzie sie działo i wszystko pójdzie zgodnie z planem"..

No więc mam taką nadzieję..

Teoretycznie jestem od dziś w szpitalu. Ale,że muszę być dziś i jutro w pracy więc pracuję. Mam umowę zlecenie więc L4 mi nie przysługuje. Jutro po pracy jadę z Narzeczonym na zakupy "szpitalowe". Listę zrobiłam czytając na forum rady co potrzebne do jedzenia,picia itp.

Bardzo mi się przydały te rady,w ogóle się nie boję. Stres jest ale to normalka. W niedzielę przed zabiegiem pewnie będę się denerwować i nie usnę,ale dam radę..
                              • eli-50 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 16:23
                                Orchi20 powodzenia kobietko kiss
                              • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 16:24
                                Orchi 20 w szpitalu pewnie przed snem dają Ci środek na uspokojenie ,spanie ,więc
                                z pewnością zaśniesz bez stresów wink
                                Trzymam za Ciebie kciuki bardzo mocno ,oby wystarczyło zlikwidować tylko i wyłącznie mięśniaki kiss
                                Mam nadzieję,że jak będzie po wszystkim napiszesz do nas smile
                                Czy dobrze wnioskuję ,że jesteś tak młodziutka i masz 20 latek?
                                Dopiszę jeszcze ,że ja przed operacją piłam wodę z proszkiem na przeczyszczenie ,a wieczorem mała lewatywka ,która w sumie już nawet nie była potrzebna wink Proszek zrobił swojebig_grin
                                Pozdrawiam i życzę powodzeniakiss

https://moje.glitery.pl/obrazki/103/112/4-Orchi-2-9602.jpg
                                • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 17:21
                                  Dziekuję bardzo kiss Jesteście kochane!

Mam 28 lat. Ale zakładałam pocztę i logowałam sie na forum 8 lat temu (jeny jak ten czas leci) i znie zmieniałam jeszcze niku hehe
                                  • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 19:00
                                    Orchi widzę, że jesteś bardzo dzielną dziewczynką - gratuluję kwiat
                                    Pozytywne myślenie to więcej niż połowa sukcesu, więc nadal bądź dobrej myśli i będzie dobrze, czego Ci życzę z całego serca kiss
                                    A co do wieku, to mamy tu kilka Twoich rówieśniczek i wszystkie są naszymi koleżankami bez względu na wiek kiss
                                    • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.04.12, 19:12
                                      Orchi 20 dzięki za szczerość https://skupca.websnadno.cz/hearts2W18.gif
                                    • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.12, 13:28

Kochane kobietki jestem już w domu!!!! big_grin

Na początku chcę wam napisać,że BARDZO ALE TO BARDZO MOCNO WAM DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE WASZE WPISY,KOMENTARZE,RADY.. Tak mi bardzo to pomogło w przeżyciu operacji i tych kilku dni w szpitalu ----> proszę dla każdej czekolada wink

Skoro już tu jestem to podzielę się z Wami swoimi przeżyciami szpitalnymi.

15 kwietnia: Przed godziną 14:00 byłam już z Narzeczonym w szpitalu. Przebrałam się w szlafroczek i zrobiono mi EKG i resztę rutynowych badań. Do 20 siedzieliśmy z Narzeczonym i graliśmy w różne gry. W miedzy czasie lewatywa. Bałam się tego,ale pielęgniarki były takie miłe,że strach uleciał szybko.
                                      Miałam salę dwuosobową,byłam z taka 52letnią panią Basią. Pielęgniarka przyniosła nam dwie tableteczki,kazała zażyć jedną o 21,drugą rano. Nic nam nie dała ta tabletka,do 23 rozmawiałyśmy. Ja się nie denerwowałam więc zasnęłam koło północy i spałam dobrze,gorzej z panią Basią. Rano o 6 lewatywa.. Ja wróciłam do łóżka i zazyłam drugą małą tableteczkę po czym zmorzył mnie sen.. ,a p.Basia po godzinie 8 pojechała na operację- miała wycinaną macicę,szyjkę i plastykę pochwy. Do soboty lub poniedziałku zostaje w szpitalu. Troszkę ciężko mi z nią było po zabiegu,bo bardzo się użalała nad sobą,ale rozumiałam ją i starałam ją wesprzeć jak umiałam. To tyle o pani Basi.

16 kwietnia: Po godz.11 dwie pielęgniarki przyszły po mnie,ja przebrana w cudną suknię chirurgiczną poczłapałam za nimi,dostałam torebeczkę w postaci cewnika- niemiłe uczucie przy zakładaniu ale da się przeżyć te kilka sekund. Potem na łóżko i na salę operacyjną. Takie dziwne uczucie miałam ale nie bałam się.. Denerwowałam się tylko tym faktem,że nie będę mogła chodzić na siłownię hehe,tak o tym właśnie myślałam... smile Jakaś pielęgniarka coś tak się mnie pytała,zmierzyła mi puls,podpięła do kroplówki.. I podała tlen.. Zauważyłam też anestezjologa,który coś podpiął mi do wenflonu.. Czułam,że zasypiam.. Ostatni obraz jaki widziałam to mój ginekolog ubierający rękawice smile

Obudziłam się chyba jak już leżałam na sali pooperacyjnej. Nie pamiętam nic innego. Nie było bólu. Widziałam kroplówkę i obok śpiąca p.Basię..Przez drzwi i zamglone oczy zobaczyłam Narzeczonego... Podniósł kciuka do góry i uśmiechnął się,ja bezgłośnie zapytałam"macica jest" odpowiedział,że tak.. Szczęśliwa zasnęłam.

17 kwietnia: O godzinie 6 przyszła pielęgniarka i zmieniała mi kroplówkę-widziałam,że pisze na niej ketonal. W drzwiach zobaczyłam Narzeczonego. Niestety z braku miejsc i wolnych łóżek,musiałyśmy zostać w sali pooperacyjnej gdzie nie ma wizyt. Narzeczony musiał wrócić do domu. Kiedy skończyła mi się kroplówka pielęgniarka zachęcała do wstania. Usiadłam na łóżku sama!! Tak się cieszyłam.. Czułam się słaba ale i wyspana i nie czułam bólu jedynie nieprzyjemne uczucie ciągnięcia w dole brzucha i rany. Umyłam buzię i zęby i wróciłam do łóżka.
                                      Podczas obchodu poznałam lekarza,który mnie operował,cały czas myślałam,że to będzie robił mój ginekolog,ale byłam również w bardzo dobrych rękach innego lekarza. Więc niczym się nie denerwowałam. Kiedy wszyscy wyszli On popatrzył na mój brzuch,po dotykał go i powiedział mi na czym stoję. Że wyłuszczył dwa 6 centymetrowe ,że bardzo uważał na to żeby nie trzeba było wycinać trzonu macicy i coś tam jeszcze. No i mojemu Narzeczonemu po operacji mówił to samo i jeszcze to,że jeśli kiedyś zajdę w ciążę,to będę mogła urodzić tylko przez cesarskie cięcie.

W południe lekarz zdjął mi dren-okropne uczucie ale też dało się przeżyć te dwie minutki.

Po południu już sama chodziłam po korytarzu,a że nie mógł mnie Narzeczony odwiedzić to umówiliśmy się na "schadzkę". Ja wzięłam swoje rzeczy do mycia i poszłam pod prysznic. A On już na mnie czekał big_grin Bardzo mi pomógł smile Chwilę pospacerowaliśmy i pojechał.

18 kwietnia:

Całą noc nie spałam,bo bolał mnie brzuch,ale nie chciałam leków. To było do wytrzymania-gorsze bóle miałam nieraz podczas okresu. Ale gorzej był z tym,że p.Basia chrapała..

O 6 wpadła pielęgniarka i kazała wstawać,myć się,itp. Ja wstałam,umyłam buźkę i pod kroplówkę zostałam podłączona.. Drzemałam.. Wyciągnęli mi też cewnik. Jak kroplówka sie skończyła,to przyszła po mnie pani i pomogła przenieść rzeczy do innej sali. Fajna,trzy osobowa z łazienką. Od razu poszłam sie umyć,nawet umyłam włosy,bo już nie mogłam z nimi wytrzymać wink Dostałyśmy pierwszy nasz posiłek zupkę-woda z warzywami,tylko kilka łyżek zdołałam przełknąć.. (Kolacji-zupka mleczna nawet nie tknęłam).
                                      Potem odpoczęłam i.. i śmigałam w te i we wte korytarzem.. Pielęgniarki i salowe śmiały się i mówiły,że ja to chyba tylko tak na jaja mam ten wenflon,ze żadnej operacji nie miałam haha I,że jak z motorkiem biegam po szpitalu wink A ja nawet podeszłam do ordynatora i zapytałam czy mogę już iść do domu.. Powiedział,że zostanę zbadana na następny dzień i jeśli będzie wszystko dobrze to dostanę wypis.

Cały wieczór spędziłam z Narzeczonym. Podjadłam kilka słodkich herbatników i 3 cukierki nim2. Nic mi nie było po tym smile Zmęczona natłokiem wrażeń po 21 usnęłam..

19 kwietnia (DZIŚ) : Pobudka 6 rano,mycie buzi.. Po 7 na obchodzie ordynator tylko rzucił okiem na moją historię,zapytał jak się czuję,a ja z uśmiechem,że prawie super- powiedział,że zaprasza mnie na salę zabiegową na badanie smile Szybko się podmyłam (nie zdążyłam wziąć prysznicu) i czekałam. Ordynator mnie zbadał i dał wypis. big_grin Zdjęto mi wenflon. Przebrałam się,spakowałam i czekałam z niecierpliwością..

Po 9 przyjechała po mnie mama z siostrą. J

P.S. Schudłam 2 kilo. Rana i brzuch tylko lekko ciągną,przy oddawaniu moczu troszkę czuje dyskomfort,ale da się przeżyć. Na dłuższym posiedzeniu jeszcze nie byłam,ale czuję,że to będzie dzisiaj. Jadłam już dwie kromeczki weki z masłem i jogurt ze zbożami i śliwkami. Mamuśka ugotowała mi zupę smile

" W każdym przypadku choroba może być uśmiechem od losu. Jest to sen naszego ciała. Użyjmy go,by się przebudzić".

• tessunia49 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.12, 18:52
                                        Witaj Orchi kiss kiss
                                        No widzisz, nie było tak źle można nawet powiedzieć przyzwoicie wink
                                        Troszkę uważaj z tym chodzeniem, jeszcze zdążysz się nabiegać.
                                        Pozdrawiam. Dużo zdrówka życzę kiss kiss
                                      • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 19.04.12, 22:10
                                        https://moje.glitery.pl/text/109/118/2-Orchi-witaj-w-domciu-9070.gif

No proszę i już jesteś w domciu big_grin
                                        Gratuluję Ci dzielna dziewczynko i bardzo się cieszę, że udało się przeprowadzić operację oszczędzającą big_grin
                                        Wszystko ładnie się udało, a teraz bardzo Cię proszę, żebyś bardzo na siebie uważała, bardzo, bardzo, bo to niezwykle ważne w najbliższych tygodniach i miesiącach smile
                                        Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko i życzę dużo zdrówka, a w razie czego pamiętaj, że jesteśmy tu cały czas do Twojej dyspozycji smile
                                        Buziaczki Orchi kiss
                                        • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 20.04.12, 10:31

Dziękuję kiss

Nie ma to jak położyć się spać i obudzić sie we własnym łóżku smile smile Plecy nie bolą przynajmniej wink
                                          Narzeczony chwilowo wprowadził się do mnie,żeby mieć na mnie oko i mi pomagać,kiedy mama i siostra są w pracy. Kiedy zostaję sama po prostu leniuchuję. Nie chcę sobie zrobić krzywdy smile

Cały czas na siebie uważam. Dziękuję za troskę kiss
                                          • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 20.04.12, 10:36
                                            Orchi bardzo się cieszę, że masz tyle życzliwych osób wokół, które troszczą się o Ciebie smile
                                            To bardzo ważne i z pewnością pozwoli Ci szybciej wrócić do zdrowia, czego Ci życzę z całego serca kiss Miłego dzionka Ci życzę kiss
                                            • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 20.04.12, 21:16
                                              Orchi jak się dziś czujesz po pierwszej dobie spędzonej w domciu smile
                                              Pozdrawiam cieplutko kiss
                                              • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 20.04.12, 22:09
                                                Orchi witaj w domku kiss
                                                Dbaj o siebie i wypoczywaj kiss
                                              • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 21.04.12, 11:29
                                                Hej smile

Czuję sie dobrze,nawet się śmieję chociaż to nie jest przyjemne ale co zrobić hehehe smile
                                                Dobrze mi sie śpi i na wznak i na boku.
                                                Oczywiście nic nie dźwigam i nie przemęczam się smile W Rzeszowie dziś piękna pogoda i niedługo idziemy z Narzeczonym na spacer smile

Myślę,że z dnia na dzień będzie coraz lepiej smile Bardzo dziękuję za troskę kiss
                                                • kasia7915c Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 21.04.12, 11:38
                                                  Witaj Orchi
                                                  Cieszę się ,że samopoczucie jest ok,to podstawa smile
                                                  Z tym śmiechem...no cóż............podobno śmiech to zdrowie, tylko że w momencie kiedy brzuchol pobolewa trudno w to uwierzyć, ale będzie lepiej. Tak, nic nie dźwigaj-surowo zabronione. Korzystaj ze spacerków w towarzystwie ukochanego big_grin
                                                  • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 21.04.12, 11:41
                                                    Orchi witaj kiss

Miłego spacerku kiss
                                                  • iola88 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 21.04.12, 12:31
                                                    Witaj Orchi kiss, widzę, że szybciutko wracasz do zdrówka z czego ogromnie się cieszę. przyjemnych spacerków i leniuchuj dziewczyna do woli, a ztym smiechem to chyba kazda z nas przechodzila podobne perypetie, ale ważne, że śmiać nam się chce, przecież smiech to zdrowiesmile
                                                  • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 27.04.12, 14:43
                                                    Hej Kobietki kiss

Wczoraj byłam ściągnąć szew- nic nie bolało,poczułam jedynie lekkie szczypanie pół sekundy smile

Niedługo czeka mnie badanie kontrolne.

Kobietki czy możecie mi napisać po jakim czasie mniej więcej brzuch wraca do swojego dawnego wyglądu? Wiem,że gdzieś widziałam o tym wątek ale nie mogę znaleźć..
                                                    smile
                                                  • karmagula Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 27.04.12, 15:11
                                                    Cześć Orchi smile
                                                    W moim wypadku trwało to około 3 m-cy,al ja mam usunięte narządy i prawdę mówiąc ,to brzuch już nie powrócił do swojego wyglądu z przed operacji...Biorąc pod uwagę fakt ,że po pierwsze Jesteś młodziutka,a po drugie wszystko jest na swoim miejscu,to szybciutko wróci do stanu wyjściowego smileNic się nie martw smile
                                                  • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 27.04.12, 15:26
                                                    Orchi cieszę się, że szew usunięty i bez problemów smile
                                                    Myślę, że to zależy też od Twojej tuszy, a więcej na temat brzuszka pisałyśmy tutaj Tekst linka.
                                                    Życzę Ci dobrych wiadomości na badaniu kontrolnym i mam nadzieję, że czujesz się już dobrze kiss
    • karmagula Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 27.04.12, 15:16
      przepraszam za błąd .Ma być : sprzed..., a nie : z przed...kwiat
      • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 27.04.12, 17:25
        Dziękuje smile

Chodzi o to,że mam troszkę tłuszczyku ale jestem szczupła i brzuch miałam plaski,a teraz dolna jego część jest jakby spuchnięta, taki wałeczek ale nie ładnie ogrągły tylko jakbym piasku nasypała hmm nie podoba mi się to. A ważę mniej niż przed zabiegiem smile
        • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.05.12, 00:21
          Orchi jak Twój brzuszek ? czy byłaś już na wizycie kontrolnej ? Jak zdrówko i kondycja ?
          Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko kiss
          • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 13.05.12, 23:50

Hej smile

Mój brzuszek ma się dobrze,jest już prawie płaski, ta denerwująca mnie opuchlizna z dnia na dzień robi się coraz mniejsza smile Mogę już wciągać brzuch ;p Blizny prawie nie widać smile Wszystko ładnie się zagoiło. Na wizytę idę dopiero 5 czerwca do swojego ginekologa. Ale byłam u niego niedawno donieść papiery i pytał o zdrówko i wie,że nic mi nie dolega. Czuję się dobrze. Weekend spędziłam już w pracy smile Prace mam lekką,nie przemęczam się. I dużo spaceruję smile))

Pozdrawiam również bardzo cieplutko ;*
            • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 14.05.12, 09:56
              Orchi super słyszeć tak dobre wiadomości big_grin Uważaj więc na siebie i oby tak było dalej kiss
              • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 23.05.12, 21:05
                Hej dziewczyny

Chciałam sie przyłączyc do watku...
                Jestem 2 tydzien po laparotomii. Miałam skrecająca sie torbiel która pekła. Przeszłam laparotomie i przy usuwaniu szwów zrobiono mi usg na ktorym wyszlo ze mam na macicy mieśniaka 5x5cm i czeka mnie kolejna operacja...
                • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 23.05.12, 22:10
                  Szyszynka witaj smile
                  Dziwi mnie, że w drugim tygodniu po laparotomii znaleziono u Ciebie mięśniaka , a wcześniej nikt go nie zauważył ? Przecież musiał już tam być .... szkoda słów sad przykro mi, że czeka Cię kolejna operacja sad
                  A co Ci lekarz powiedział na ten temat ? Dlaczego wcześniej nie było mowy o mięśniaku ?
                  Może napiszesz nam coś więcej na ten temat smile
                  Pozdrawiam Cię cieplutko kiss
                  • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 23.05.12, 22:17
                    Witaj Szyszynka smile
                    Mnie akurat już nic nie zadziwi ,jeżeli chodzi o służbę zdrowia uncertain
                    Miło by było ,gdybyś napisała coś więcej smile
                    Pozdrawiam kiss
                    • eli-50 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 00:20
                      Witam Cię Szyszynko kiss O rany ...gdzie Ci niektórzy medycy mają oczy ? uncertain. A wcześniej nie robiłaś usg ? Pozdrawiam cieplutko.
                      • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 07:40
                        Hej

Wczoraj byłam już padnieta wiec pisze całość dziś...
                        Mam 28 lat (bez dzieci) trafilam do szpitala z podejrzeniem wyrostka...bol był okropny...
                        Szybko wykluczyli wyrostek i kamice nerkową i pojechałam na ginekologie. Zostałam zbadana ginekologicznie ale lekarz nic nie widział oprocz płynu i poszłam na usg. Na usg okazało sie (fachowo) ze to skrecająca sie torbiel i jej pekniecie przy prawym jajniku. Krwawiłam do jamy brzusznej wiec było zagrożenie życia i odrazu poszłam pod nóż. Cała akcja rozegrała się w ciągu 2 godzin. Jak lekarz powiedział co sie dzieje to razem z mezem byliśmy w szoku ze zaraz operacja - myslalam ze na pogotowiu dostane cos przeciwbolowego i wroce do domu.
                        Po operacji oczywiscie pobyt w szpitalu bez wiekszych problemow,chociaz raz jak pigula chciala mnie za szybko podniesc to potem po tej akcji wymiotowałam sporo.
                        Przez cały pobyt w szpitalu oboje z mezem staralismy sie czegos dowiedziec, czy usuneli jajnik, czy wszystko ok bez wiekszych efektów. Wkoncu lekarz ktory mnie operowal wyjasnil mi cala sytuacje i na szczescie oba jajniki ocalały. Podobno byłam w ciezkim stanie i musieli szybko reagować. Dodał także ze w momencie przyjecia mnie do szpitala miałam powiekszona macice i dodał ze ''tym zajmiemy sie pozniej'' ... nie wiedzialam co to znaczy wiec odrazu internet na oddziale przeszukałam i kazdy watek był o tym ze macica powiekszona jest po ciazy... pytalam ordynatora na wizycie na co on zebym sie niczym nie martwila ale zadnych konkretow.
                        Przy wypisie badał mnie lekarz ale ze mialam krwawienie pooperacyjne powiedzial zeby przy sciaganiu szwow zrobic usg.Po wyjsciu ze szpitala wiadomo zgieta i obolala dotarłam do domu gdzie maz pieknie sie mna zajmowalsmile
                        W dzien sciagania szwow bylam nadal obolala ale lekarz przypomnial sobie o tym usg no i poszlam.
                        Powiedział ze wszystko sie pieknie zrasta i nie ma sladu po operacji oprocz oczywiscie opuchniecia itp. ale nie przestał badac i jezdził dalej... wstal i poszedl po drugiego lekarza na konsultacje co juz mnie zaniepokoiło. Przyszedl ten drugi ( najlepszy w moim miescie) a moj lekarz wyjasnil mi ze na macicy mam miesniaka 5,13 x 5,43 porobili zdjecia usg... *( dodam ze moja mama w moim wieku dowiedziala sie o guzie na pecherzu po wielu powiklaniach i wycieciu wszystkiego po 4 latach zmarła) lekarz poprosil zebym zebrala dokumenty mamy mojej i przyjechala jeszcze raz po 15 bo wtedy bedzie ordynator i sprawdza czy to ma jakies powiazanie. Ten drugi lekarz przebadal usg i potwierdzil wszystko i powiedzial ze miesniak jest mocno ukrwiony i operacja bedzie bardzo precyzyjna i trudna. Poradzili mi zebym operowala sie we wrocławiu w klinice akademi medycznej bo tam na miejscu jest histopatolog ktory przy operacji musi zbadac tego miesniaka czy nie jest jakis niebezpieczny.
                        Wrocilam po 15 i ordynator przegladnal dokumenty na szczescie powiedzial ze nie widzi zwiazku. ponownie mnie przebadal i zabral ze soba jeszcze 2 lekarzy na konsultacje.
                        Wczoraj odebralam wynik histo tego torbiela wycietego i okazalo sie ze jest ok. Dzis jade do wrocławia do profesora ktory leczy w klinice ktora mi polecili lekarze. NAstraszyli mnie ze bedzie ciezko tego miesniaka wyciac i ze moze sie okazac ze strace macice lub jej czesc.
                        Miałam ciecie jak przy cesarskim i pomalutku dochodze do siebie choc mam taki nieladny worek opuchniety nad rana. Sam szew jest prawie nie widoczny. Boli nadal, ciezko sie wyprostowac ...musze sie pilnowac zeby isc prosto bo wszystko ciagnie i wiadomo ze najwygodniej lekko wypiac tylek smile Na szczescie jest cieplo bo zadne spodnie na mnie nie wchodza i zastnanawiam sie kiedy bedzie tak ze zejdzie zasinienie i ten dziwny bol tak zebym mogla sie swobodnie ubrac. Choc z drugiej strony co to za roznica jak i tak mnie rozetna.
                        Dzis juz ponad 2 tyg od laparotomii i zastanawiam sie co bedzie dalej. Bardzo chce miec dzieci i boje sie ze to mi pokrzyzuje plany.
                        Mysle tez duzo o tej drugiej operacji...wiem jak wygladalo to za pierwszym razem a teraz czeka mnie znow to samo. Jak uda sie wyciac tylko miesniaka to byloby super.. jest tyle nie wiadomych...
                        Wczoraj trafilam na to forum bo od tygodnia nie moglam znalezc niczego co pomogloby jakos przez to wszystko przejsc, zadnych info co dalej i jak...

Pozdrawiam was dziewczyny z kanapy smile
                        • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 07:44
                          Ale duzo napisałam... smile
                          Dodam jeszcze ze nie mialam wczesniej robionego usg. Moja lekarka powiedziala ze zaczniemy po 30stce i ze nie mam dzieci to nie ma potrzeby.. a ja wierzyłam.
                          Jeszcze mi lekarze powiedzieli ze nie bylo widac go przy badaniu usg przed operacja bo krew zamazala obraz. Poszlam kilka dni po zdjeciu szwow do tego najlepszego lekarza prywatnie i on powiedzial ze jesliby wiedzieli to i tak nie usuwali by go bo bylam w zbyt ciezkim stanie, ze lekarz podjal sluszna decyzje bo wtedy zbyt pochopnie podjete kroki mogly by zagrozic macicy lub spowodowac to ze by mi ja usuneli.
                        • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 08:17
                          Szyszynko trzymam ,więc kciuki za dzisiejszą wizytę i czekam na dobre wieści wink
                          Powodzenia kiss

A tak na marginesie ,nie chodź już proszę do tej pseudo lekarki ,która robi USG po 30-tce uncertain
                          Wrrrr....brak mi słów sad
                          Trzymaj się ,wszystko musi być dobrze kiss
                          • tessunia49 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 08:52
                            Witaj Szyszynko smile
                            Chociaż doświadczenia z dolegliwościami, które opisujesz całe szczęście nie miałam to trzymam za Ciebie kciuki. Uważaj na drogę i nie przejmuj się, że lekarze się konsultują to jest szpital kliniczny więc głów do zastanawiania dużo....
                            Pozdrawiam kiss
                            • eli-50 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:12
                              Szyszynko myślę, że po tym co już przeszłaś lekarze będą bardzo dokładnie rozpatrywać Twój przypadek i będą starali się znaleźć najlepsze dla Ciebie rozwiązanie. Życzę powodzenia. Trzymaj się kiss
                • karmagula Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 07:29
                  Cześć Szyszynko smile
                  Przyłączaj się do wątku jak najbardziej smile Przykre jest to co Cię spotkało...zastanawiam się czy faktycznie konieczna jest kolejna operacja? Sądząc po cyfrach w Twoim nicku " 84" ( wydaje mi się ,że to rok urodzenia) jesteś młodziutka i może tego mięśniaka da się zniweczyć farmakologicznie. Nawet jeśli ta liczba ,to nie Twoja data urodzenia ,to i tak dobrze by było zasięgnąć porady innego specjalisty, który być może uratuje Cię przed nożem. Każda operacja ,to obciążenie dla organizmu.Mam nadzieję ,że tego unikniesz i tego Ci życzę, a także szybkiego powrotu do zdrowia po niedawnym zabiegu kiss Pozdrawiam serdecznie smile
                  • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 07:50
                    Hej

No własnie dziś jade do specjalisty na konsultacje. Choć narazie wszyscy lekarze ktorzy to widzieli mowili ze tylko do wyciecia. Zobaczymy co powie ten profesor dzis. O 17:15 mam wizyte. Boje sie samej podrozy bo mieszkam godzine drogi z wrocławia i bedzie trzesło tym moim brzuchem...
                    • karmagula Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 08:01
                      jedziesz samochodem ? spokojnej podróży smile będziesz sobie brzuszek podtrzymywać rękoma...Dasz radę smile
    • karmagula Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 07:58
      Szyszynko trzymam więc palce za dzisiejszą wizytę , najważniejsze ,że Jesteś pod fachową opieką i z pewnością nic nie zepsuje Twoich planów macierzyńskich kiss Trzymaj się smile
      • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 08:05
        karmagula napisała:

> Szyszynko trzymam więc palce za dzisiejszą wizytę , najważniejsze ,że J
        > esteś pod fachową opieką i z pewnością nic nie zepsuje Twoich planów macierzyńs
        > kich kiss Trzymaj się smile

bardzo Ci dziekuje za te palce...napewno napisze po wizycie
        • beci.a40 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:15
          Witaj Szyszynko kochana;*
          Wcześniej mnie tutaj nie było,ale dzisiaj przeczytałam twoje ostatnie przeżycia i jest mi strasznie przykro ,że Cie to spotkałosad
          Powiem Ci,że kilkanaście lat temu przeżywałam właściwie dokładnie to samo,no może dokładnie...
          W wieku 24 lat również w trybie natychmiastowym zostałam wywieziona do szpitala i bezpośrednio na stół operacyjny,ponieważ miałam krwawienie do jamy brzusznej z powodu pęknięcia jajowodu w którym zagnieżdziło sie jajeczko,u Ciebie było troszke inaczej ,ale wiem co przeżyłas i co czujesz...wycięto mi jajowód ,lewy jajnik i częsciowo prawy,powiedziano mi,że nie będę już raczej mogła mieć dzieci...
          Pocieszające jest to,ze po tym wszystkim urodziłam jeszcze zdrowa córeczkęwink więc lekarze czasem sie mylą,piszę o tym,żebyś nie załamywała się tak bardzo.
          Twoja sytuacja jest nieco gorsza od mojej,ponieważ po operacji znaleziono ten niechciany mięsniak,ale kochana uwierz mi,ze biorąc pod uwagę Twoj wiek i to,że nie masz dzieciątlka lekarze zrobią wszystko,żeby zostawić Twoja macicę i mam nadzieję,że do kolejnej operacji nie dojdzie i uda się jakoś zniszczyć tego mięsniaka innym sposobem,czego Tobie zycze z całego serca i będe trzymała kciuki z całych sił za pozytywną dzisiejszą konsultację.
          Trzymaj się Słonko i bądz dobrej mysli,a nasze Syrenki zrobia zapewne wszystko,by Ci w tym pomócwink
          Całuję mocnokiss i zyczę powodzenia....
          • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:37
            beci.a40 dzieki bardzo za słowa otuchy. Najbardziej chciałabym, żeby mogli go wyciac i żeby nie bylo potem problemów z dzieciaczkiem, rana po drugiej operacji tez mnie martwi choć tym powinnam przejmowac sie najmniej wiem jednak wszystko tak sie do kupy zbiera na zmartwienia i stres.
            Buziaki
            • beci.a40 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:50
              Wiem kochana,że teraz Twoja sliczna główka jest pełna niepewności i myslę,ze lekarze zapewne zrobią wszystko,zeby nie narażać Cię na kolejne cierpienia jakim jest operacja,a może okaże się,że nie jest tak źle.
              Posłuchaj,to,że zdarzyła sie taka tragedia Twojej mamie,wcale nie musi oznaczać...broń Boże,że zdarzy sie Tobie,musisz uwierzyć w siebie i nie myśl o najgorszym,życie pisze różne scenariusze,więc pomóż zrealizować sie Twojemu marzeniu o dzidziusiu,Twoje pozytywne mysli i wiara napewno są w tej sytuacji wskazanewink
              Ja wierzę,że wszystko dobrze sie skończy,jestes młoda i silna,masz u swego boku wspaniałego meza,cóz chcieć więcej.
              Będzie dobrze kochana,musi być! i tej mysli sie trzymaj!
              Buziaczki ogromniaste dla Ciebie....
              https://skupca.websnadno.cz/kissW3.gif
            • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:51
              Dziewczyny mam jeszcze pytanko...
              Marzy mi sie wejsc do wanny...ale tak tylko zeby ''zamoczyc tylek'' ze woda nie bedzie na ranie myślicie ze moge?Generalnie chodzi o to zeby zamoczyc plecy w cieplej wodzie i ulzyc kregom
              Dodam ze rana sie nie saczy, jest sucha bez strupków...
            • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 09:54
              Szyszynko kochana teraz już wszystko rozumiem i jest mi bardzo przykro, że tak się stało kiss Wiem już, że nie można było inaczej i że lekarze nie popełnili błędu, nie licząc pani "doktor", która przeprowadzenie USG uzależnia od wieku pacjentki uncertain Omijałabym ją już z daleka ...
              Natomiast wynika z tego co piszesz, że jesteś pod bardzo dobrą opieką lekarską i razem z Tobą ufam, że zrobią wszystko, aby przeprowadzić operację bardzo oszczędzającą smile
              Tego Ci życzę z całego serca i czekam na kolejne wiadomości od Ciebie z nadzieją, że będą pozytywne smile
              Mocno Cię ściskam i mocno trzymam kciuki kiss

https://4.bp.blogspot.com/-l_TINM3Md1c/Tpn6StkGFeI/AAAAAAAAAN8/RokxbL4btbE/s320/powodzenia-trzymam-kciuki.jpg
              • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 10:06
                ten dzieciaczek wywołał uśmiech u mnie dziekuje. Dziś troszke mi cieżko mam mocne bóle jak do miesiączki połączone z bolem krzyza ( zawsze mam bole krzyża przy miesiaczce)... wzielam tablekte przeciwbolowa... mam nadzieje ze nie zaczne krwawic bo dzis ta konsultacja i znow nie bedzie widac nic na usg.
                • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 10:13
                  Szyszynko ja się moczyłam po operacji, ale dziewczyny niektóre długo z tym zwlekały ...
                  Myślę, że jeżeli to będzie ciepła woda, a nie gorąca i nie zatopi brzuszka, to możesz, jeżeli to pomoże Twoim pleckom smile
                  Tylko ostrożnie, bo gorąca kąpiel jest zdecydowanie niewskazana uncertain
                  • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 10:32
                    Wyszłam własnie z wanny. zamoczylam tylko plecy w cieplej wodzie. 10minut i wyszłam. zdecydowanie lepiej juz.
                    Rana a raczej brzuszek odrazu nad rana zaczyna nie milosiernie swedzic to chyba znak ze sie goi...
                    Staram sie robic dzis same przyjemne rzeczy zeby nie stresowac sie konsultacją i tym co powie profesor jak narazie wychodzi choc momentami łapie dołki.
                    Oby do 17:15
                    • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 10:48
                      Szyszynko poleciłabym Ci poczytać naszą wczorajszą rozmowę w wątku Tekst linka dla poprawieni humoru, ale ponieważ wiem, że boli Cię brzuszek to decyzję zostawiam Tobie, bo to dość ryzykowne wink
                      A jak swędzi to faktycznie znak, że się goi smile
                      • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 12:09
                        Zrobie sobie herbatke i moze troche poczytam bo juz nudza mi sie te wszystkie seriale i filmy smile
            • anutka67 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 11:51
              Szyszynko, jeśli chodzi o ranę po drugiej operacji, to może pocieszy Cię fakt, że ja też miałam dwie operacje w odstępie 3 miesięcy (patrz stopka). Byłam cięta w tym samym miejscu i goiło się bardzo dobrze. Bałam się drugiej operacji w tak krótkim odstępie czasu, ale okazało się, że po drugiej operacji czułam się lepiej, mniej bolał brzuch. Nie mam żadnych problemów z oddawaniem moczu i wypróżnianiem. Może i w Twoim przypadku będzie podobnie, czego Ci z całego serca życzę smile
              • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 12:12
                >Anutko pocieszyłaś mnie swoim postem będę się go trzymać smile
                • beci.a40 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 13:17
                  Szyszynko widzę,że kobietki już ruszyły Tobie z pomocą smile widzisz zawsze jest raźniej ,gdy jest nas więcej,a ja może podsunę Ci pomysł na troszke relaxu smile i to bardzo prosty i skutecznywink na mnie zawsze działa....
                  Połóż się wygodnie na kanapie....i włącz sobie muzykę którą bardzo lubisz,ale nie jakąś skoczną tylko bardziej spokojną...zamknij oczka i pomysl o czymś przyjemnymwink
                  Życzę Ci duzo spokoju i samych dobrych wiadomości od profesorkasmile
                  Zostawiam psiaczki na osłodzienie trosk wink
                  https://gify.klimacik.pl/mini/2026.gif
                  -
                  ...zmęczona czekaniem na operację sad ale pełna nadziei na rozwiązanie... kwiat
                  kwiat termin aktualny 14 czerwiec...
                  • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 13:51
                    Hej Szyszynko smile

Tak jak dziewczyny czekam na relacje od doktora. Oby były pozytywne kiss

Ja też mam 28 lat i nie mam dzieci.. Miałam operację dwóch dużych mięśniaków i również bałam się o macicę,bo zagrożenie zawsze jest-jak to powiedział lekarz. Niestety będziesz musiała podpisać deklarację,że w razie zagrożenia życia podczas operacji mogą usunąć część lub całą macicę.. Ja to podpisywałam ze łzami w oczach.. Ale dzięki Bogu wszystko się powiodło smile smile
                    Jestem ponad miesiąc (16.04.) po operacji,czuję się super,już wróciłam do pracy (po 3 tygodniach),bardzo dużo spaceruję i jest okey smile

Trzymam kciuki za Ciebie kiss
                    • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 14:08
                      Hej Orchi

Myślałam o tej zgodzie, którą będę musiała podpisać i pomyślałam, że pewnie bedzie ze łzami w oczach...dzis mam dolek przed ta konsultacja. nic nie robie oprocz ogladania serialu Ally McBeal na poprawe humoru ale niestety nie działa... za 1,5 h ruszam do Wrocławia ...
                      • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 14:27
                        Też miałam mega dola i do tego ten STRES;/ Ale lekarze będą brali pod uwagę to,że nie rodziłaś i zrobią co mogą,żeby operacja była oszczędzająca smile

Musisz być dobrej myśli..Chociaż wiem jakie to trudnesad kiss
                        • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 15:08
                          Dzięki bede o tym pamiętac....
                          Ok czas wstac z kanapy ubrac sie i w droge...

Dziewczyny dziekuje za wsparcie <3
                          Jade do profesora!
                          • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 15:13
                            Szynszynko https://stronka-agusi.pl/hosting/images/xxwa5albd0ggbzvvwjvj.gif
                          • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 15:19
                            Szyszynko, ja w wieku 32 lat miałam pierwszą operację - laparotomię - wyłuszczania 17 mięśniaków macicy
                            też jeszcze nie miałam dzieci i bardzo uważali żeby nie przerwać ściany macicy
                            też podpisywałam wszystkie papiery i bardzo się bałam
                            operacja sie udała i półtora roku później zaszłam w ciążę (urodziłam przez cc z wyłuszczeniem 2 mięśniaków)
                            niestety po ciąży mięśniaki znowu poważnie urosły a raczej macica cała stała się mięśniakowata więc mi ją ostatecznie wycięli
                            ale mam swoją dzidzię Karolinkę (prawie 2 latka) i wszystko dobrze się skończyło

trzymam za Ciebie mocno kciuki i głowa do góry - będzie dobrze smile

Mam 35 lat, Amputacja trzonu macicy bez przydatków w drodze laparotomii, 16 luty 2012, Warszawa
                            • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 15:38
                              Szyszynko, uwierz, że lekarze naprawdę biorą pod uwagę sytuację osobista pacjentki - tylko trzeba o tym uprzedzić wink
                              moja pierwsza operacja w 2008 r. była koszmarna, bardzo trudna, trwała 4 godziny, z wymienną transfuzją krwi i kolejnym przetaczaniem 3 dni po operacji
                              a pote w ciąże zaszłam po 2 miesiącach starań smile

wszystko się uda - zobaczysz smile
                              • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 21:13
                                Hej dziewczyny

Jestem po konsultacji...
                                Lekarz sie dziwił ze tak ładnie sie zrastam i ze po 2 tyg taki ładny mam brzuch wiec to chyba dobrze.
                                Na usg powiedzial ze faktycznie duzy ten miesniak. zbadal mi dodatkowo piersi co mnie mile zaskoczyło.

A wnioski
                                Powiedzial ze jestem za słaba na kolejna operacje w tak krotkim odstepie czasu. Powiedzial ze najlepiej za 4 miesiace przyjsc na kolejna wizyte i potem starac sie o dziecko. Powiedzial ze nie ma jednej dobrej rady na moja sytuacje...
                                Jak nie wytna mi go i zajde w ciaze to albo urodze dzidzie albo poronie a jak wytna to nie wiadomo jak zachowa sie blizna po miesniaku i moze lozysko mi sie przykleic i zostac albo macica mi peknie albo moze nie byc nic.

Pytalam czy jest prawdopodobienstwo ze urodze z tym miesniakiem chore dziecko to powiedzial ze nie ma takiej mozliwosci ze miesniak to spowoduje.

Jestem skołowana bo wszyscy lekarze tu nakazywali szybka operacje a ten znowu w druga strone.

Co o tym myslicie?

A i mowil zebym zaczela juz cwiczyc miesnie brzucha i mam chodzic na basen.
                                Jakie cwiczenia mial na mysli dokladnie?
                                • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 21:26
                                  lekarz ma rację - moim zdaniem też za szybko na kolejną operację
                                  musi się wszystko pozrastać
                                  w ciążę zachodzić minimum po pół roku od operacji - mnie kazali czekać ponad rok bo miałam podziurawioną jak sito

nie urodzisz chorego dziecka przez mięśniaka
                                  ale będziesz miała ciążę powikłaną - może to brzmi groźnie - ale po prostu będziesz dostawała leki na podtrzymanie ciąży (zapobiegające poronieniu) - pewnie luteinę, może też sterydy na rozwinięcie płuc dziecka, suplementację żelaza, może się też zdarzyć że urodzisz przedwcześnie
                                  wszystko też zależy od tego gdzie ten mięśniak jest umiejscowiony - np. dzidzia może być mniejsza bo mięśniak będzie zabierał należne jej miejsce wink

wszystko przez to przechodziłam i dobrze się skończyło smile a zachodząc w ciążę miałam 33 lata więc byłam od Ciebie starsza wink

• szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 21:35
                                    W czerwcu jeszcze pójde na kontrole jak sie zrastam i przy okazji kolejna opinie lekarza i zobaczymy.
                                    Babette dzieki za podzielenie sie swoim przypadkiem...pomaga mi myslec ze bedzie ok kiss

A te ćwiczenia to jakie można robić?

Dziewczyny jestescie wszystkie kochane i dziekuje za kazde slowo otuchy
                                    • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 21:43
                                      Szyszynko, ja tam żadnych ćwiczeń nie robiłam
                                      i teraz też nie robię (jestem 3 miesiące po amputacji macicy)
                                      choć powinno się ćwiczyć bo mięśnie brzucha (przecież przecięte w trakcie operacji) trzymają kręgosłup - co ważne jeżeli planuje się ciążę ale nie tylko wink

w Twoim przypadku podstawa to dobry lekarz, do którego będziesz miała zaufanie
                                      i który poprowadzi Twoją ciążę uwzględniając całą historię wink
                                      moją ciążę prowadził lekarz, który mnie wcześniej operował
                                      nie muszę dodawać, że po laparotomii i z dużym mięśniakiem będziesz miała wskazanie do cesarskiego cięcia wink
                                      • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 24.05.12, 23:09
                                        Szyszynko cieszę się ,że uspokoiłaś się troszkę smile
                                        Są tu gdzieś posty od Julki ,która urodziła śliczną ,zdrową córeczkę mając mięśniaki wink
                                        Jest od Ciebie i Babette starsza ,a wszystko było oki ,więc musisz być dobrej myśli smile
                                        Życzę Ci powodzenia kiss
                                        Babette pozdrawiam kiss
                                        https://img50.imageshack.us/img50/5058/43rx1.gif 71r. usunięcie macicy cięcie poprzeczne 18. 10 .2011 woj.śląskiehttps://img50.imageshack.us/img50/5058/43rx1.gif
                                        https://img396.imageshack.us/img396/3965/2wi8.gif
                                        • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 07:40
                                          Dzien dobry dziewczyny !

Wstałam rano z jakąś inna energią...mimo ze pół nocy nie spałam, bo miałam jakąś dziwną kolkę po prawej stronie tuż nad jajnikiem.
                                          Cieszy mnie fakt, że dziewczyny rodzą z mięśniakami zdrowe maleństwa mam nadzieje, że i ze mną tak będzie...
                                          Czyli myślicie, że poród naturalny nie wchodzi w gre przy mięśniaku? Wycinają go podczas cc też?

Poszperam dziś w internecie w poszukiwaniu jakiś delikatnych ćwiczeń po laparotomii, żeby te plecy odciążyć, bo dają mi się we znaki.

Miłego dnia wszystkim <3
                                          • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 08:33
                                            Szyszynko,
                                            to dobrze że się uspokoiłaś smile
                                            grunt to pozytywne nastawienie smile
                                            zapomniałam dodać, że mnie po pierwszej operacji zostawili jednego mięsniaka bo bali się przerwania ściany macicy
                                            w trakcie ciąży - pod wpływem hormonów - tamten mięśniak urósł i pojawiły się nowe
                                            rodziłam mając macice już mocno mięśniakowatą

oczywiście decyzja należy do lekarza ale wydaje mi się że przy mięśnikach i zwłaszcza już po jednej laparotomii bezpieczniej jest zrobić CC
                                            mniejsze ryzyko pęknięcia macicy, mniejsze ryzyko niedotlenienia
                                            i zresztą dzidzi będzie wygodniej - nie będzie się musiała męczyć wink

w moim przypadku nikt nawet nie myślał żebym rodziła naturalnie - zresztą ja i tak rodziłam przedwcześnie

dobrego dnia wszystkim Paniom smile
                                • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 12:11
                                  Szyszynko bardzo się cieszę, że przyniosłaś optymistyczne wiadomości smile
                                  Skoro lekarze polecili Cię klinikę w której pracuje ten profesor, to najwyraźniej jego opinia powinna być kompetentna smile
                                  Na szczęście na razie możesz odsapnąć, nabrać sił a potem miejmy nadzieję, że będziesz mogła starć się o maleństwo i życzę z całego serca, żeby wszystko się ułożyło po Twojej myśli smile
                                  Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dużo zdrówka kiss
                    • miedzynami-kobietami Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 09:20
                      Drogie Kobietki!
                      Za wszystkie mocno trzymamy kciuki i cieszymy się z dobrych wieści od Was.
                      Zachęcamy do tego, by się regularnie badać i odwiedzać gabinety ginekologów. Zdrowie jest najważniejsze!
                      miłego weekendu,
                      program "Między nami kobietami"
                      www.miesniakimacicy.pl
                      • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 11:44

Szyszynko cieszę się,że brzuszek ładnie się goi smile

Możesz już wciągać brzuch? Bo ja przez ok dwa miesiące nie umiałam.. I też ćwiczeń lepiej może jeszcze nie robić..Hmm,nić chirurgiczna w środku rozpuszcza się po 3 miesiącach.. Ja dopiero wtedy zacznę ćwiczyć.. Teraz jedynym sportem,który uprawiam to długie spacery i czasem podbieganie do autobusu wink

Lekarz powiedział mojemu Narzeczonemu tuż po mojej operacji,że jeśli kiedyś będę planowała ciążę to będę mogła urodzić tylko przez cc. Z wyżej wymienionych przez koleżankę powodów..

Pozdrawiam cieplutko smile smile
                        • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 12:25
                          Wciąganie brzucha... poczekaj sprawdze....
                          tak delikatnie moge wciagnać brzuch, nie boli tylko takie dziwne uczucie daje smile
                          Z ćwiczeniami tez sie wstrzymam...

Dziewczyny kiedy można zaczac uzywac zelu contratubex lub cepanu?
                          Przeczytamam opis contratubexu ale to nie pierwsza moja blizna i zawsze potrzeba bylo ok 6 tygodni zeby blizna sie uformowala zeby mozna bylo uzywac czegokolwiek bo inaczej moze sie rozejsc a w opisie zelu jest:
                          Od kiedy stosować żel Contractubex®?
                          Przy świeżych bliznach kurację żelem Contractubex® należy rozpocząć możliwie wcześnie, już kilka dni po operacji, zaraz po zrośnięciu się rany i rozpoczęciu kształtowania się blizny.

• orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 12:37

Jeśli nie możesz tak normalnie wciągać brzucha to znaczy,że nie powinno się jeszcze ćwiczyć mięśni,bo są osłabione.. smile

Ja zaczęłam smarować bliznę dopiero jak wszystkie strupki odpadły i blizna była wygojona smile
                            • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 12:52
                              Ok cenna rada... czekamna wciaganie brzuszka

Wiesz ja na ranie nie mam strupków juz ponad tydzień... myślisz, że mogę już używać maści?
                              i Rana jest pieknie wygojona ... pokazałabym Ci ale musisz chyba uwierzyć na słowo smile

Martwi mnie nadal tylko ze ten brzuch nadal troche opuchniety no i siniak przechodzi w żółty... ile czasu minie zanim nie będzie taki obolały na tyle zeby zapiąć spodnie sprzed operacji?
                              • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 13:08

Wiesz,z tym wciąganiem to widziałam sama po sobie,bo miałam nawyk chodzenia z wciągniętym brzuchem zawsze smile A tu nie mogłam he he

Lekarz powiedział mi,że są panie,które już po miesiącu biegają,a inne po 3 lub pól roku nawet czekają.. To zależy tylko od nas,jak się czujemy,itp. ja najchętniej już wróciłabym na siłownię,ale że nie można dźwigać ani też dużo biegać.. Nie widzę sensu póki co,no i Narzeczony nie pozwala wink

Jeśli rana jest zagojona to myślę,że już możesz smarować bliznę smile

Niestety musisz być cierpliwa..mój brzuch "schodził" jakieś 3tygodnie.. A i tak nie jest taki jak przed operacją,bo nadal mam taki mały jakby wałeczek nad blizną;/ Czytałam,że on też zniknie ale to podobno jak blizna w środku się wygoi do końca i ta powięź czy jakoś tak zniknie.. A siniak sam zniknie.. Ja rzadko noszę spodnie,ciągle w legginsach chodzę,albo spodenkach rozmiar za dużych i bez paska. Ale niedawno ubrałam spodnie i trochę dziwnie się czułam mimo,że nie moli mnie już brzuch. Po prostu będziesz musiała sama wyczuć kiedy będzie Ci wygodnie smile
                                • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 13:24
                                  Orchi a ty kiedy zaczełaś stosować maść o ile jakąś stosowałaś smile Ja mam i cepan i contratubex bo kiedys usuwali mi chirurgicznie znamiona i smarowałam.
                                  Z vichy stosuje krem na ujedrnianie posladków i ud a dzis znalazlam ten sam krem na brzuch to moze też mogłabym uzywac... skora sie ujedrni zanim zaczne cwiczyc

Ja chodzilam przed operacja 4x w tygodniu na fitness i tez mi brakuje ruchu, ale jeszcze widze ze sobie poczekaj. Duzo spaceruje ale nadal lekko zgieta( ciagle jeszcze mam uczucie ciągniecia) i powolutku... jakos nogi nie chca szybciej przebierać...
                                  w nocy z niedzieli na poniedzialek minie 3 tygodnie od operacji.
                                  • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 13:36

Narzeczony kupił mi No Scar ale czytałam też,że cepan jest dobry. Akurat nie było tego w aptece..
                                    Zaczęłam stosować niedawno,czyli pewnie 3 tygodnie po operacji już było smile

Ja też używam balsamów ujędrniających cały czas,żeby jakoś wyglądać hehe wink

Ja wypisałam się ze szpitala w 4 dobie,bo już tam "biegałam" po korytarzach.. Zresztą nie ma jak w domu smile Przez tydzień chodziłam lekko przygarbiona i bardzo wolno..Uważałam na każdy krawężnik.. Wydaje mi się,że lepiej jakbyś próbowała się prostować bo podobno robią się zrosty i potem będzie bolało do końca życia. Nie wiem czy dobrze piszę,może któraś kobietka potem to sprostuje smile
                                    • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 14:01
                                      Orchi z tym prostowanie się chyba masz rację smile
                                      Trzeba się ruszać, ale ostrożnie i sporo spacerować smile
                                      Wracajcie dziewczynki szybciutko do zdrówka kiss
                                      --
                                      https://www.gifyzosi.friko.pl/smiles2/smi.gif usunięcie macicy z przydatkami luty 2010, HTZ-Systen50, Śląsk, 59r. https://www.gifyzosi.friko.pl/smiles2/smi.gif
                                    • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 14:02
                                      Jak jeszcze któraś dziewczyna używa jakiś maści na blizne to chetnie poczytam opinii.

Więc i ja zaczne uzywac w przyszłym tygodniu i zakupie ten specyfik do brzuszka z vichy smile

Nie chodze zgarbiona... prawie prosto chodze.. z lekko wypietym tylkiem ale jak tylko sie zorientuje ze sie garbie to odrazu lapie pion wiec jest ok chyba. Bede pamietac zeby sie ciagle prostowac.

Zastanawiam sie jeszcze kiedy wroci miesiaczka. Ostatnia mialam 17 kwietnia i od tamtej pory nic oprocz krwawienia pooperacyjnego. Zawsze miałam okres jak w zegareczku.
                                      • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 14:20
                                        Szyszynko, ja nie używałam maści na blizny - przy każdej operacji mialam wycinaną poprzednią blizne wink
                                        teraz też nie uzywam tylko psikam octeniseptem po kapieli i prysznicu

specyfików ujędrniających też nie stosuję bo nigdy nie miałam problemu z rozstepami czy celluliitisem
                                        natomiast pije dużo dużo wody
                                        z ćwiczeń wystarczy mi na razie bieganie za 2-letnia córcią oraz prace na działce co sprawiło że mieszczę się bez problemu w ubrania sprzed ciąży a moja waga oscyluje w granicach 48 kg wink
                                      • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 14:30
                                        Szyszynko na ten temat ( rana po operacji ) możesz jeszcze poczytać tutaj
                                        Tekst linka
                                        Tekst linka

Co do kremów, które mają ujędrnić skórę po operacji, radziłabym być ostrożna, bo widziałam
                                        jakie może spowodować problemy alergiczne uncertain
                                        • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 16:03
                                          Dziekuje poczytam

Babette 48kg surprised a ile ważyłaś przed? Ja tez nigdy nie mialam problemów ... ale mam strasznie sucha skóre przez co traci na jedrnosci.

Hm tak patrze na blizne to jest sucha, nie ma strupkow wiec chyba zaczne delikatnie smarowac contratubexem...

powrócił mi nawet apetyt więc tylko czekam az dojde do siebie smile buziaki dla wszystkich dziekuje za wsparcie bylo mi bardzo potrzebne
                                          • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 16:18
                                            Przed ciąża wazyłam mniej więcej tyle samo wink
                                            może nieco więcej bo teraz mi wyjeli 0,5 kg macicy wink

co do apetytu - jedz lekkostrawne zeby jelito nie szalało
                                            dużo pij wody niegazowanej
                                            nie wiem jak to jest ze zrostami to znaczy czy się robią od lezenia a niechodzenia bo ja mam straszne zrosty ale to od trzech operacji w ciągu 4 lat
                                            dlatego lepiej jak teraz się nie poddasz kolejnej operacji w krótkim czasie tylko po dościu do siebie i wygojeniu się (min. pół roku) zajdziesz w ciąże
                                            może już lepiej od razu zacznik przyjmowac kwas foliowy wink
                                            a z ćwiczeń najlepsza jest joga smile
                                            • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 16:25
                                              Tam na tym forum forum.gazeta.pl/forum/w,100789,125377560,126230642,Re_heparyna_i_contractubex.html?wv.x=2
                                              temat troche umarl a było dość sporo o bliznowcach

Ja mam bliznowca a raczej miałam a pozbyłam sie go przez przypadek. Na dekolcie mialam znamie ktore usuwali mi skalpelem. Zrobił sie okropny bliznowiec ( cos jak taki kokon pod skora) cala okolica tej blizny byla bardzo bolesna i taka nie do dotkniecia przez ubranie czy pas w aucie.
                                              Smarowałam wszystkim co mozliwe i nic nie dalo.
                                              Ktoregos razu poszłam do kosmetyczki na mikrodermabrazje twarzy i ona zrobila mi dekolt. Pytala czy blizna jest swieza czy moze po niej przejechać...pozwolilam
                                              na drugi dzien na bliznie zrobil sie strupek jak po krwi ale krwi nie bylo jak strupek odpadl to bliznowiec sie wchlonal a skora przestala wokol niego bolec i teraz jest nadal widoczny ale duuuzo slabiej niz wczesniej a przede wszystkim nie boli. Teraz jak jestem w domu i zaczne smarowac moja nowa blizne to zastosuje kuracje i na pozostale blizny a mam ich sporo bo usuwalam 6 znamion. pierwsza blizne smarowalam cepanem ale tak ze praktycznie caly czas jak bylam w domu to mialam dosc sporo naladowanej masci na blizne i teraz nie ma po niej sladu. Nikt mi nie wierzy ze bylam tam cieta smile
                                              • orchi20 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 26.05.12, 09:39

Hej smile

Nie wiem jak jest w takim przypadku jak Twój z okresem.. Ja po operacji myślałam,że nie dostane przed dłuższy czas,a dostałam idealnie jak w zegarku smile

• miedzynami-kobietami Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 30.10.12, 11:58
                                                Witajcie!

Czy zaglądacie na stronę www.miesniakimacicy.pl?
                                                Przypominamy, że czeka tam na Was mnóstwo informacji na temat mięśniaków macicy.
                                            • anutka67 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 16:38
                                              Dziewczyny, chodzić trzeba prosto od początku, bo zrobia się zrosty. U mnie w szpitalu pielęgniarki nam o tym ciągle przypominały, żeby się prostować.
                                              Ja niczym nie smarowałam się po pierwszej operacji ani teraz, ale lekarze polecali mi plastry żelowe Sutricon na blizny. One tanie nie są, ale można je przycinać do wielkości blizny. Można przeczytać o nich w internecie. Ja po pierwszej operacji przez miesiąc przyklejałam i chyba szybciej mi zbladła blizna, niż teraz po drugiej.
                                              • olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 25.05.12, 19:13
                                                O tych plastrach, o których wspominasz Anutko była też mowa u nas w wątku Tekst linka
                                                olikkk 10.01.12, 21:00
                                                olikkk 12.01.12, 18:31 smile
                                                • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 26.05.12, 13:24
                                                  Hej dziewczyny

Widac postępy dzis już pieknie chodziłam i nawet schody nie byly mi straszne smile)))

Dzis pierwszy raz uzylam cepanu może rozluznilo mnie cos heh smile

Miłej słonecznej soboty wam życze <3 kiss

• olikkk Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 28.05.12, 11:50
                                                    Szyszynko jak się dziś czujesz po kolejnych kilku dniach od operacji ?
                                                    Mam nadzieję, że stan ducha też już zdecydowanie lepszy jak jeszcze niedawno i więcej nadziei się pojawiło na horyzoncie smile
                                                    Pozdrawiam Cię bardzo serdeczne z nadzieją, że dasz znać co u Ciebie smile
                                                    Buziaczki od olikkka kiss
                                                  • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 29.05.12, 08:24
                                                    oikkk dziś czuje się całkiem dobrze choć pobolewa mnie blizna. Siedze na kanapie, nasmarowana cepanem i sie susze... blizna robi sie twarda już. Jeszcze zasiniaczony brzuch ale już żółty. zastanawiałam sie nad tym czy jest jakis preparat w aptece pomagający z gojeniu się( zmniejszeniu opuchlizny, lub siniaka)?
                                                    Wcyoraj wybrałam się na spacerek ze znajomymi na plac zabaw...pełno tam było ciężarnych kobiet. Chciałabym już móc się starać o własne choć czas nie sprzyjający jest bo czekamy na wybudowanie mieszkanka i gdy je dostaniemy i bedzie trzeba wykanczac itp to raczej nie chcialabym być z wielkim brzuchem no ale jak sie uda to i tak bedzie super ... najwazniejsze teraz zeby sie wykurowac, nie stresować ( choc szef mnie stresuje co kilka dni) zrosnąc pięknie i zacząć starać się o dziecko.
                                                    Myśle, żeby zrobić badania przed ciążą i zacząć może brać kwas foliowy.

Pozdrowienia i buziaczki Szyszynka kiss
                                                  • bulbinka536 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 29.05.12, 08:50
                                                    Witaj Szyszynko ja smarowałam siniaki Liotonem 1000 -żel ,taki mi przepisali w szpitalu ,
                                                    można dostać go bez recepty wink
                                                    Dbaj o siebie i nie stresuj się szefem wink
                                                    Pozdrawiam kiss
                                                  • beaplus Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 29.05.12, 10:04
                                                    Szyszynko na siniaki dobrze działa też Altacet w żelu.
                                                  • szyszynka84 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 29.05.12, 10:13
                                                    bulbinka dzieki za radę... na spacerku podejdę do apteki i kupie sobie...
                                                    Mam jeszcze dwa tygodnie l4 i zastanawiam sie czy po tych dwoch tygodniach bede juz w stanie pracowac... pracuje jako przedstawiciel i mam duze trasy i katalogi ktore rozwoze....katalogi to pewnie bede prosic klientow ale zastanawiam sie czy dam rade wrocic tak normalnie juz...
                                                    leze sobie teraz na balkonie.... zrobilam sobie legowisko, kawke, i opalam buzie i dekolt...jest baaardzo goraco.... opalona buzia bedzie zdrowiej wygladac smile
                                                    a wy jak spedzacie czas... w pracy, w domku?
                                                  • babette11 Re: usunięty jajnik, mięśniak - kiedy wrócę do fo 29.05.12, 10:22
                                                    szyszynko, jeżeli mogę Ci doradzić, to chyba sobie przedłuż zwolnienie
                                                    standardowo dają 4 tygodnie ale moim zdaniem to za mało