mortimerka46
19.01.12, 18:54
Dzień dobry, stoję przed decyzją usunięcia macicy i jajników. Właściwie po wielu latach problemów hormonalnych mam już serdecznie dosyć wszystkiego. Mam 46 lat, a juz od co najmniej 10 lat miałam objawy przedwczesnej menopauzy. Jestem po 2 operacjach tarczycy i czułam, że prędzej czy później trzeba będzie pozbyć się dolnych atrybutów kobiecości, które nieźle dawały mi w kość. Obfite krwawienia, albo wielomiesięczne przerwy.Nie kończąca się anemia, całomiesięczne PSM itd... Problem w tym, że ginekolodzy pewnych rzeczy nie chcą widzieć, albo patrzą tylko wybiórczo. Od 2 lat, mniej więcej co pół roku robię USG. A tam jest takie coś (zmieniają sie wielkości i ilości, ale nic nie znika) : Macica w przodozgięciu 64x60x70 mm. Echostruktura niejednorodna. Mięsniak podsurowicówkowy o wielkości 20 mm, przednia ściana z licznymi zwłóknieniami i drobnymi pojedynczymi mięsniakami o wielkości ok. 7 mm. Szyjka macicy z obecnościa duzych torbieli Nabotha wielkości ok. 15 mm (nadżerka). Endometrium 15 mm z licznymi drobnymi płynami.Obecność polipa. Prawy jajnik 34x23mm, lewy 43x23 mm z torbielą o wym. 32x21 mm. Niedługo idę na kolejne USG.
Ostatnio jestem na Luteinie, bo bez tego nie miałam od dawna miesiączki, a endometrium rośnie. Efekt jest taki, że okres jest, ale ból i ilość krwi jaka temu towarzyszy znów mnie wpędziła w problemy z morfologia.
Ginekolog, u którego ostatnio byłam, po badaniu i USG chce mi zrobić histeroskopię, by usunąć polip i pobrać wycinki. Jednocześnie sugerował usunięcie wszystkiego. Na moja prośbę, by jednak od razu usunąć, stwierdził, że najpierw jedno, potem się zobaczy.
Ja jednak nie mam ochoty być poddawana kilka razy zabiegom, które nie dają żadnej gwarancji, że będzie lepiej.
Gdyby tak było jak sugeruje ginekolog, musiałabym przejśc przez histeroskopię, potem leczenie nadżerki, potem usuwanie torbieli i mięśniaków. Dziękuje bardzo. Niestety, on przyjmuje w prywatnej klinice i w ramach NFZ może mi wykonać histeroskopię, ale inny zabieg jest juz płatny, na co mnie nie stać. Zresztą w moim przypadku prawdopodobnie laparoskopia odpada.
Chcę to na dzień dzisiejszy zakończyć i wyrzucić co sie da, bo to i tak ruina.
Mam tylko pytanie o poleconego ginekologa z Warszawy.
Proszę o namiary na kogoś, kto wykona to dobrze i jest godny polecenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam