Dodaj do ulubionych

uporczywe swędzenie skóry

22.05.12, 23:30
Może któraś z Was miała ten problem. Lub ma. Dotyczy różnych części ciała ale przede wszystkim głowy. Dodam, ze mam też wielki problem z włosami. Kiedys bardzo wypadały. Teraz została ich 1/3 stanu. Żadnych obcych na głowie na bank nie mam.
Obserwuj wątek
    • marianne11 Re: uporczywe swędzenie skóry 23.05.12, 06:39
      Zbadaj sobie TSH, żelazo i glukozę (zarówno choroby tarczycy, anemia, jak i cukrzyca mogą powodować podobne objawy). I morfologię do kompletu też.
      • Gość: alpepe Re: uporczywe swędzenie skóry IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.12, 08:30
        zatrucie metalami ciężkimi też
        • doral2 Re: uporczywe swędzenie skóry 23.05.12, 21:46
          może to też być łojotokowe zapalenie skóry, albo pokrzywka, albo cholera wie co.
          bez dermatologa sie nie obejdzie.
    • mamgabi Re: uporczywe swędzenie skóry 25.05.12, 03:29
      Od lat się z tym boryka więc wielu lekarzy odwiedziłam. Dostaję "wcierki" i sugestie zażywania Diana 35. Nigdy nie skierowano mnie na badania. Myślałam o metalach ciężkich. Dzięki za rady.
      • marianne11 Re: uporczywe swędzenie skóry 25.05.12, 06:21
        Dlaczego Diane 35? Domyślam się, że o te wypadające włosy chodzi. Masz objawy nadmiaru androgenów?
        • mamgabi Re: uporczywe swędzenie skóry 27.05.12, 22:45
          Oczywiscie, ze o włosy. Czubek, boki głowy rzadsze. Swędzenie , czasem pieczenie. Nie do wytrzymania. Jakby stado mrówek biegało tam i z powrotem. Jakie są objawy nadmiaru androgenów?
        • mamgabi Re: uporczywe swędzenie skóry 27.05.12, 22:53
          Oprócz problemów z włosami mam problem z cerą. Trądzik. Jako nastolatka nie wiedziałam co to jest ,teraz tak. Krostki ropne i bolesne podskórne. Najwięcej na brodzie. Do ciąż nieregularne miesiączki. Teraz z tym problemu nie mam. Z włosami i skórą niestety tak.
          • marianne11 Re: uporczywe swędzenie skóry 28.05.12, 06:54
            Objawem nadmiaru androgenów oprócz łysienia androgenowego jest również właśnie trądzik, a także hirsutyzm (nadmierne owłosienie tam, gdzie nie trzeba). Jeśli masz powyższe (choć wydaje mi się, że sam trądzik w wieku dorosłym wystarczy), przed Diane-35 radziłabym wybrać się do endokrynologa, albo ginekologa, a najlepiej do endokrynologa-ginekologa w celu zbadania poziomu hormonów płciowych, USG itp. Gdy zaczniesz brać Diane przed tymi badaniami zaprzepaścisz sobie możliwość ewentualnego diagnozowania, bo lek zafałszuje wyniki i nie będzie sensu ich wykonywać.

PS. Podobny świąd (nie tylko głowy, choć przede wszystkim głowy, ale także całego ciała) miałam, gdy przez dłuższy czas znajdowałam się z niedoczynności tarczycy. Na wszelki wypadek możesz sobie zbadać TSH, by wykluczyć tę przyczynę - o ile dotąd nie badałaś.
            • mamgabi Re: uporczywe swędzenie skóry 28.05.12, 21:27
              Nikt nigdy nie skierował mnie na badania. Teraz zrobię na pewno. Dzięki za podpowiedź.
    • blank25 Re: uporczywe swędzenie skóry 03.02.23, 12:09
      Polecam Lenirax na świerzb, wyrób medyczny zawiera Krotamiton, który zwalcza świerzb. Mi bardzo pomógł.
    • blank25 Re: uporczywe swędzenie skóry 03.02.23, 12:10
      Polecam Lenirax na świerzb, wyrób medyczny zawiera Krotamiton, który zwalcza świerzb. Mi on bardzo pomógł.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka