Dodaj do ulubionych

Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika?

06.06.12, 13:04
Witam, moja świeżo odkryta torbiel to pomarańczko 8,5 cm do usunięcia laparoskopowo. Strasznie się zdziwiłam na te diagnozę bo nic mnie nie boli..... tylko cykle trochę pomieszane.
Kto już to przeszedł? Powiedzcie mi proszę tak łopatologicznie jak to będzie? Jakie jest znieczulenie, ile to trwa, co po wycięciu? jak długo w szpitalu, kiedy wstawać? Jak długo się goi rana? Ile zwolnienia - kiedy mogę wrócić do pracy? Czy często torbiele odrastają? Jak długo czekałyście na operację? Z góry dziękuję za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: sasza Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 13:28
      Znieczulenie ogólne, operacja rano, trwała chyba 1,5 godziny. Do wieczora leżałam pod kroplówką, wtedy przyszła położna i mnie odłączyła i kazała chodzić. Wyszłam na drugi dzień, zwolnienie do pracy na 3 tygodnie.
      • paula-100 brzuch po operacji 25.02.14, 18:39
        witam:

czy kobiety ktore przeszly operacje ginekologiczna maja podobne rezultaty jak ja, to znaczy:

jestem 6 miesiecy po operacji i mam jakis dziwny brzuch ktory sterczy i wyglada na duzy. czy to przejdzie i kiedy? czy sa jakies srodki leczenia, fizjoterapii? dziekuje z gory za odpowiedz.
        • Gość: Pola konsekwencja operacji IP: *.cablep.bezeqint.net 04.03.14, 17:18
          witam:

czy kobiety ktore przeszly operacje ginekologiczna maja podobne rezultaty jak ja, to znaczy:

jestem 6 miesiecy po operacji i mam jakis dziwny brzuch ktory sterczy i wyglada na duzy. czy to przejdzie i kiedy? czy sa jakies srodki leczenia, fizjoterapii? dziekuje z gory za odpowiedz.
          • aga1985-04 Re: konsekwencja operacji 04.03.14, 17:53
            Aga jak szybko wszystko poszło u Ciebie. z jednej strony dobrze bo nie masz czasu nad rozmyślaniem. Ja to nieźle musiałam się nagimnastykować żeby przyspieszyć zabieg i to jeszcze nie mam pewności do końca czy się udało w piątek będę wiedziała. Koniecznie pisz co i jak po zabiegu bo boję się okrutnie. Pozdrawiam
          • Gość: Natalia Re: konsekwencja operacji IP: *.lukman.pl 05.03.14, 09:58
            Jeju... 6 miesięcy i jeszcze czujesz, że masz coś dziwnego z brzuchem...? Ja jestem prawie 2 tygodnie po operacji i szczerze myślałam, że mój brzuch powróci do normalności. Dobija mnie to, zawsze byłam "płaska", a teraz mam tak jakby wczesno-ciążowy brzuch. Miałaś laparoskopię czy operowali Cię metodą tradycyjną przez cięcie? Jak przez cięcie to po ilu dniach, miesiącach odzyskałaś czucie pod pępkiem?
            • Gość: POla konsekwencja operacji IP: *.cablep.bezeqint.net 05.03.14, 12:16
              Witam Natalia:

Otoz mialam operacje tradycyjna przez ciecie brzucha. Bardzo mnie przeszkadza ten "dziwny" brzuszek. ale coz zrobic? Mam pojsc z wizyta do chirurga - sprawdzic ze nie mam przepukliny.
              Po dwuch tygodniach to jeszcze nic nie wiadomo. Jest tylko nadzieja. zycze wszystkiego dobrego. Pola
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 06.06.12, 21:47
      Ja nie miałam usuwanej torbieli laparoskopowo lecz miałam tradycyjne cięcie.

Po usłyszeniu diagnozy byłam w trybie natychmiastowym skierowana na badanie markera Ca 125. NA położenie do szpitala czekałam tydzień. Lekarze nie wiedzieli jaki to rodzaj torbieli więc się spieszyli.
      Przyjęta na oddział byłam w poniedziałek. Zrobiono mi potrzebne badania i w środę był zabieg. Znieczulenie w kręgosłup. Resztę dnia przeleżałam pod kroplówkami.
      Rano pielęgniarka pomogła mi wstać. Wyjęto mi cewnik, wycięgnięto dren z rany i kazano dużo chodzić.
      W szpitalu byłam do niedzieli. Tego dnia też ściągnięto szwy.
      3 tygodnie czekałam jeszcze na wynik badania histopatologicznego.
    • rokitka00 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 06.06.12, 22:03
      Ja miałam mandarynkę 5,5 cm smile również usuwana laparaskopowo. Znieczulenie ogólne, zabieg 40 min., dodatkowo miałam sprawdzaną drożność jajowodów i usuwane zrosty. 4 doby w szpitalu i 30 dni L4
      Sam zabieg polega na tym, że robią 3 dziurki o wielkości 0,5-1 cm jedną w pępku i 2 w pasie bielizny wiec nie będzie widać. Przez jedną dziurkę wpuszczają gaz, zeby napompować jamę brzuszną, drugą idzie kamerka, a trzecią przyrządy do zabiegu. Potem cały dzień plackiem pod kroplówkami, na drugi dzień stawiają na nogi. Mnie nic potem nie bolało tylko szwy odrobinę ciągnęły. Nie ma sie czego bać
      • Gość: sasza Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 13:55
        U mnie widać i to bardzo, mam nacięcie 2 cm nad pępkiem i tam jest gruba czerwona blizna. Na dole są fioletowe blizny 1 cm i sa dośc szerokie.
      • Gość: Pola bardzo sie boje operacji laporoskopijnej IP: *.cablep.bezeqint.net 07.06.13, 14:45
        Prosze do mnie napisac - ta osoba ktora to juz przeszla. bede bardzo wdzieczna za otuche.
        Prosze pisac n amoj mail: gamal@netvision.net.il

Pola
        • Gość: renia Re: bardzo sie boje operacji laporoskopijnej IP: *.centertel.pl 14.06.13, 14:55
          W srode mialam operacje usuniecia torbiela. Jak robisz wszystko to co lekarze kaza to jest ok. Ja nie mialam laparoskopi tylko mnie cieli. Szczeze mowiac boli ale pociesza mnie fakt ze nie musze sie juz martwic co dalej.Jesli masz jakies pytania podaj mi gadu-gadu albo e-meila.
          • Gość: Pola Re: bardzo sie boje operacji laporoskopijnej IP: *.cablep.bezeqint.net 14.06.13, 15:52
            moj email: gamal@netvision.net.il

prosze pisac! POla
          • Gość: iza Re: bardzo sie boje operacji laporoskopijnej IP: 91.223.6.* 01.09.13, 11:32
            już mam wyznaczony termin zabiegu. Będę miała wyciętego torbielą razem z jajnikiem. Trochę się boję. Jak to naprawdę jest? Proszę o jak najwięcej informacji. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
      • Gość: kara Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.access.telenet.be 11.04.14, 15:19
        Witam,
        To ja chyba "pobilam" wszystkich,chociaż to nie licytacja, ale miesiac temu (15 marca) bylam operowana, spędziłam 5 dni w szpitalu, także nie tak źle. Wycięto mnie torbiel wraz z jajnikiem, ale uwaga moja torbiel mierzyła 24,5 cm, a wyniku w ręku nie miałam, ale za to widziałam zdjęcia tego potwora, który zresztą ważył 3,5 kg. Teraz jestem jeszcze na zwolnieniu bo okazało się ze mogę miec kolejną torbiel na drugim jajniku, ale mam nadzieję ze to tylko zapalenie, bo stwierdził to lekarz domowy. Dziewczyny badajcie się regularnie, ja ostatni raz byłam u ginekologa niecałe 3 lata temu i jak widać za późno, chociaż lekarz powiedział że ta torbiel mogła urosnąć w przeciągu pół roku, bo tak dopiero zauważyłam objawy, którymi był tylko większy brzuch i myślalam ze przytyłam i nic więcej mi nie dolegało.
        • Gość: Zaskoczona Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.05.14, 07:37
          Ja osobiście chodze do ginekologa bardzo czesto, srednio raz na 3-4 tygodnie. Okazało się po trafieniu do szpitala z silnym bólem brzucha, ze mam wlaśnie torbiel na jajniku ok 9 cm, gdzie ginekolog do ktorego chodzilam twierdzil ze w ogole tego jajnika nie mam... tak wiec nie ma zasady na czestotliwosc chodzenia do ginekologa, jak ktos juz chodzi to warto raz na jakis czas przebadac sie u innego specjalisty, wtedy bedzie pewnosc ze tenpierwszy wszystko zauwazyl. wink
        • aidzciewywcholere Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 05.11.18, 19:45
          Witaj - jak w usg wyglądała twoja torbiel? Mam 16 cm i operacja na cito - lekarz wyglądał na zmartwionego -proszę Cię bardzo o info
    • Gość: milagross33 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 20:43
      witaj,miałam usuwaną torbiel laparoskopowo 2 mies.temu.co prawda mniejszą ok 3 cm,z lewego jajnkia.torbiel okazała się endometrialną.znieczulenie do laparoskopii ogólne,dzień przed zabiegiem,mozna jesc do 12 w południe,potem lewatywa i tabletka na sen,rano głupi jaś,przed zabiegiem,potem przygotowanie już na sali przedoperacyjnej,zabieg u mnnie trwał 2 godz,potem spędziłam dobę na sali pooperacyjnej,po ok 6godz wstałam do toalety z pomocą pielęgniarki,dostaje się srodki przeciwbólowe więc ból nie jest jakiś straszny.na następny dzień juz samodzielna kąpiel,dostałam jesc i brałam czopki przeciwbólowe,trochę dokuczliwy jest ból barków podczas lap[aroskop[ii wpuszczany do kl.piers.jest gaz aby był dostęp do operowanego narządu,ból mija po ok tygodniu.po 2 dniach zostałam wypisana do domu,po tyg.juz czułam się bardzo dobrze i sciągnięto mi szwy.na pewno duuuzo szybciej dochodzi się do siebie niz przy tradycyjnej operacji,w tej chwili już nie ma śladu malutkie blizny po laparoskopie.co prawde teraz mam zawirowania w cyklach i dostałam hormony ale warto było zrobić to szybko i nie zwlekac
    • iksigrekzet111 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 11.06.12, 08:43
      Kobietki - dzięki za odpowiedzi. Mam datę zabiegu na 30 lipca bo chciałam się najpierw zaszczepić się na żółtaczkę. I trochę mi głupio bo sezon wakacyjny i tym swoim pooperacyjnym zwolnieniem popsuję koleżance z pracy plany urlopowe..... a ona od lat bierze wolne właśnie w sierpniu

Przewinęłam się przez 3 lekarzy i żaden nie sugerował sprawdzenia markerów nowotworowych....Czy przy torbieli to norma?
      • oliwija Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 11.06.12, 09:53
        mnie dali skierowanie na markery nowotworowe.
    • marianne11 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 11.06.12, 17:27
      iksigrekzet111 napisała:

> Strasznie się zdziwiłam na te diagnozę bo nic mnie nie boli.....

Lucky you wink

> Jakie jest znieczulenie

Do laparoskopii wyłącznie znieczulenie ogólne, czyli narkoza (znieczulenia w kręgosłup nikt by w takim wypadku nie zniósł, bo przed laparoskopią do jamy brzusznej wpompowują ogrom gazu)

> ile to trwa, co po wycięciu? jak długo w szpitalu, kied
      > y wstawać? Jak długo się goi rana? Ile zwolnienia - kiedy mogę wrócić do pracy?

Mój zabieg trwał ok. 3 godziny, po laparoskopii możesz przez kilka tygodni odczuwać straszny ból pleców (to wynik tego gazu), ale oczywiscie mam nadzieję, że ten skutek uboczny Cię ominie. Jeśli nie i jeśli będziesz błagała o dobicie - jak jawink - to pamiętaj, że to MINIE, kiedyś, ale minie na pewno wink. Rana goi się szybko - jeśli nie bolą plecy wstać można próbować tego samego dnia. W przypadku laparoskopii zwolnienie wystawiane jest na 2 tygodnie.

> Czy często torbiele odrastają?

Zależy, o jakie torbiele chodzi - nie pytałaś lekarza, jaką torbiel podejrzewają u Ciebie???

Oznaczanie CA-125 przed zabiegiem to standard.
      • Gość: malutka Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 07:47
        Ja jestem 12 dobę po laparoskopii. Miał to być guz jajnika, po operacji okazało się, że to mięśniaki śród... coś tam nie pamiętam tej nazwy. Dostałam 2 tygodnie zwolnienia. Tego samego dnia po operacji wieczorem wstałam z łóżka. Zrobiłam to na siłę i po tym pierwszym razie nie wyobrażałam sobie jak ja sobie dam radę dalej. Nie mogłam się nawet obracać w łóżku. Na szczęście dostawałam leki przeciwbólowe w kroplówce i dość szybko wstałam z łóżka (robiłam to z zaciśniętymi zębami). Po narkozie czułam się w miarę dobrze. Na drugi dzień podczas spaceru korytarzem zakręciło mi się w głowie i w żołądku i zwymiotowałam. Teraz czuję się dobrze. Czekam na wyniki histopatologiczne wyciętych guzów, mam nadzieję, że będzie dobrze.... Niepokoi mnie tylko sporawe zgrubienie które wymacałam sobie wczoraj pod raną pod którą miałam założony sączek po operacji uncertain Muszę się skonsultować z lekarzem.
    • Gość: styczniowa Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.leon.com.pl 13.06.12, 01:38
      Ja po cesarce, dowiedziałam sie ze mam torbiel 16 cm
      Nie zdążyli wyciąć, krwawiłam , zszyli mnie i musiałam czekać do następnej operacji.
      Operacja po pół roku, duża klinika państwowa , przy przyjeciu wymaz z pochwy później obowiazkowo prześwietlenie płuc. Markery kazali mi zrobić szybciej , ponieważ troche sie czeka. Przed operacja każda pacjentka musiała wypić 3 litry jakegoś swiństwa, juz nie wiem jak sie to nazywało, ale po to sie piło, żeby przeczysciło jelita i mogli je wywalić na zewnatrz i żeby nic w nich nie było. Z tym piciem to tragedia była, no początku fajnie ale po 1,5 litra już nie było tak przyjemnie. Ja wiedziałam ze będę usypiana i że będą mnie ciąć tradycyjnie. Ale miałam mieć ciecie po bliźnie z cesarki jak obiecał lekarz, jednak po usg które robili przed operacją okazało się ze to takie duze ze muszą ciać pionowo sad
      Musieli wyciać cały jajnik niestety, ale to juz inna bajka.
      Po operacji, która była rano
      (przed operacją dostałam głupiego jasia)
      leżałam do wieczora wosobnym pokoju pooperacyjnym. Na następny dzień przyszła pielęgniarka i pomaga wstawać i zrobić pare kroczków.
      W szpitalu byłam jeszcze tydzień. Szwy miałam samorozpuszczalne więc nie musieli nic wyciągać.
      Później miesiąc L4. I wizyta kontrolna. Jak sie chciało to była mozliwość przedłużyć L4
      Później po miesiącu dzwonienie po wynik histo na oddział i wsio. smile Wszystko ok
    • iksigrekzet111 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 21.06.12, 13:44
      Byłam na kontroli po okresie. USG wykazało torbiel dwukomorową 6,5 cm. Więc czy się zmniejsza bez żadnego leczenia skoro miesiąc wcześniej miała 8,6 cm? Choć samo urządzenie USG wyglądało dla mnie na prehistoryczne z niewyraźnym obrazem - nie do końca mu chyba wierze choć lekarka wyglądała na pewną siebie.
      Mam pytanie, może naiwne i głupie ale to dla mnie nowość.... od dwóch dni.... czuje się "intymnie mokro" jakby cięgle po trochu coś ze mnie płynnego wylatywało, choć śladów na bieliźnie nie pozostawia. Czy to możliwe aby płyn z torbieli na jajniku wyciekał przez jajowody i pochwę??
      Z pewna taką nieśmiałością robię sobie złudną nadzieję że się samo rozejdzie..... UFF
      Do mojej operacji jeszcze miesiąc wiec koniecznie przed nią jeszcze się wybiorę na USG.
      • Gość: Manika Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.12, 12:31
        Witam. Ja również mam z tym problem.Wykryto u mnie torbiel 7,5 cm. Póki co staramy sie go zwalczyć antybiotykami ale szanse są małe. Niestety prawdopodobnie na kolejnej wizycie kontrolnej 2 stycznia dostanę skierowanie do szpitala,czas pokaże.
        • Gość: ania Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.tktelekom.pl 14.12.12, 20:25
          ja mam 18 lat. wykryto u mnie torbiel 4 cm. i teraz leczenie antybiotykiem. kontrola za pol roku starczy czy isc wczesniej? jesli antybiotyki mi tego nie wylecza to torbiel moze mi urosnąc do wiekszych rozmiorow? jak tak to duzo? prosze o pomoc i rade jestem mloda i strasznie sie boje
          • osmanthus Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 16.12.12, 07:45
            Sorry, ale co te antybiotyki maja zrobic? Zlikwidowac torbiel???

Szerokopasmowe antybiotyki podaje sie w stanie ostrym, gdy zachodzi prawdopodobienstwo pekniecia torbieli lub gdy badania obrazowe sugeruja TOA (konsekwencja PID).

Z dwoch ostatnich postow nie wynika jednak by pacjentki byly w stanie ostrym, wymagajacym hospitalizacji.

Moze nalezy zmienic lekarzy?
            • vandikia Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 18.12.12, 16:02
              Może mylą antybiotyki z hormonami.
      • klosinska4 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 10.04.13, 10:16
        To są objawy wodniaka poczytaj
    • Gość: kobita nie ma się czego bać :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 18:02
      Nie ma sie co stresować. Laparoskopia jest mniej inwazyjna niz laparotomia. Zwolnienie dostaniesz na miesiac. Ja bylam w szpitalu 2,5 dnia. Pierwszego dnia badania, czyszczenie jelit ;p itd., nastepnego dnia zabieg, a trzeciego do domu. Mam 3 ranki - w pępku i dwie po bokach tak jak są usytuowane jajniki. Sam zabieg trwa ok. 2 godzin, a co do usypiania to zalezy od anestezjologa i Twojego stanu zdrowia, ja miałam tradycyjne wink
      Po samym zabiegu nic mnie nie bolało, każdy przechodzi inaczej, tylko troche przy obojczyku, ale to normalne. Po zabiegu musisz sie oszczedzac i to w sumie tyle. Grunt to sie nie bac wink
    • Gość: Marta Torbiel na janiku rekord!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.13, 17:29
      Mój rorbiel miał 14cm...brałam tabletki anty... aby mi pękł, brałam je 4miesiaciace, torbiel urósł mi do 16cm, wtedy na własną rekę podziękowałam lekarzowi prowadzącemu tą sprawę i pojechałam prywatnie do ordynatora szpitala dostałam natychmiastowe położenie w szpitalu badania usg itp...następnego dnia miałam laparaskopie...operacja bez komplikacji super...choć jestem już 1,5roku po zabiegu ciągle boli mnie ta prawa strona choć robie regularnie usg odczuwam tam coś.....Ehh nie wiem co robic!!!
    • Gość: aniaa171996 Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.centertel.pl 30.11.13, 09:16
      Witam, mam 17 lat, mam torbiel wielkości 5,5 cm na lewym jajniku. Na styczeń zostałam skierowana na laparoskopię w szpitalu w Lublinie . Co robić ? Jak się przygotować ? Jak to przebiega ? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
    • Gość: ala laparoskopia IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 28.12.13, 22:33
      witam! jakie badania są wykonywane przed laparoskopia? zapewne morfologia tak? a czy sprawdzają stan uzębienia i jeżeli są zepsute zęby to najpierw trzeba je zaleczyć??
      • Gość: A. Re: laparoskopia IP: *.ip.netia.com.pl 30.12.13, 09:33
        Oprócz morfologii zazwyczaj badają:
        - układ krzepnięcia,
        - jonogram,
        - rentgen,
        - poziom cukru

Z badaniem stanu uzębienia się nie spotkałam, ale nie mam popsutych zębów.
    • Gość: ala Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.radomsko.hypnet.pl 26.01.14, 09:32
      Witam moja siostra ma zdiagnozowaną torbiel jajnika.dostała od razu skierowanie do szpitala. Czy to może być coś groźnego jaśli lekarz tak szybko dał skierowanie do szpitala. Wspomnę ,że siostra jeszcze nie rodziła.
      • Gość: A. Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.14, 13:15
        Najczęściej zmiany na jajnikach nie są groźne.
        Najbardziej popularna jest torbiel prosta (czyli niepęknięty pęcherzyk Graffa), taka torbiel charakteryzuje się zawartością płynną i często schodzi sama, po zastosowaniu progesteronu (duphaston, orgametril) lub leczenia hormonalnego (pigułka).
        Inne zmiany niestety nie poddają się leczeniu farmakologicznemu i trzeba je wycinać - nie znaczy to jednak, że są jakoś specjalnie groźne. To może być zmiana endometrialna (tzw. torbiel czekoladowa) lub potworniak - wycinają, robią his-pat i już. Najlepiej wyciąć szybko, żeby nie zachodziły jakieś zmiany w jajniku. Zazwyczaj, jeśli jajnik jest ok, starają się wyłuskać torbiel, czasami z fragmentem jajnika.
        Groźne zmiany to np. zmiany wielokomorowe i lite. Ale zmiana lita, to może być nadal potworniak, a wielokomorowa może być stadkiem niepękniętych pęcherzyków graffa. Zawsze robią przy usunięciu operacyjnym badanie histopatologiczne ponieważ takie badanie daje faktyczną informację co to za zmiana.
        Badanie USG, to tylko badanie obrazowe i czasem nie do końca wiadomo co widać, a czasem nawet nie widać jak coś jest.
        Gdyby lekarz podejrzewał nie wiadomo co, to raczej wysłał by na tomografię. Siostra powinna mieć jakiś opis, albo coś napisane na skierowaniu - z tego można wnioskować co to za zmiana.
        Lekarze starają się ocalić jajnik, a zajść w ciążę można też z jednym.
        • paula-100 Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? 27.01.14, 13:28
          Szanowna pani:

ciekawa jestem skad pani posiada takie profesionalne wiadomosci? chcialabym sie z pania poradzic
          • Gość: A. Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.14, 19:28
            Od razu zastrzegam, że nie jestem lekarzem.
            Jestem pacjentką, która się dokształca w dziedzinie, która ją dotknęła. Wychodzę z założenia, że to moje zdrowie i ja będę ponosić konsekwencje lekarskich wyborów. Chce więc być pewna, że wybór nie jest podyktowany np. brakiem kontraktu na jakąś procedurę czy zwykłym niedopatrzeniem. A skoro ponoszę konsekwencje i biorę odpowiedzialność, to muszę wiedzieć coś więcej na ten temat.
            Ja akurat jestem tym przypadkiem, który wyglądał niewinnie, a okazał się groźny.
            Za to np. na farmakologicznym leczeniu endometriozy nie znam się zupełnie.
            Jeśli mogę w czymś pomóc to zapraszam - odpowiem.
            • Gość: Pola Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.cablep.bezeqint.net 27.01.14, 19:33
              Dziekuje za odpowiedz. czy mozna napisac na prywatny mail? Nie bede duzo sie rozpisywac. Prosze sie nie obawiac. z gory dziekuje. moj mail: gamal@netvision.net.il
              • Gość: aga Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.14, 14:07
                witam jestem wlasnie po operacji 28.01 2014 odbyla sie operacja za duzo nie czytaj bo niektorzy pisza bzdury kazdy przechodzi to inaczej ja mialam znieczulenie ogolne po wybudzeniu wiadomo wszystko boli ale srodki przeciwbolowe i na sen drugi dzien ciezko wstac ale nie jest zle a nastepne dni coraz lepiej dzisiaj wrocilamdo domu nieprzejmuj sie wszystkobedzie dobrze
                • Gość: ala Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 31.01.14, 18:19
                  a jakie miałaś robione badania przed laparoskopią? sprawdzali ci stan uzebienia?
                • Gość: Malgosia Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.14, 16:53
                  Czy moglaby Pani napisac jak dlugo po operacji bede niezdolna do wykonywania wszelkich prac.
                  Pytam poniewaz mam juz skierowanie na operacje usuniecia torbieli czekoladowych na jajniku.
                  Jak dlugo po operacji boli brzuch,jak jest z potrzebami fizjologicznymi.Slyszalam,ze rok jest sie nie zdolnym do niczego.Brdzo prosze o szybka odpowiedz bo nie mam sie do kogo zwrocic bo niedlugo bede miala operacje.
                  Serdecznie pozdrawiam.
                  • Gość: Aga Re: Jak przebiega usunięcie torbieli z jajnika? IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.14, 22:15
                    Ja miałam również operację ( również podobnej torbieli). Ok 4 tygodnie trwał powrót do normalnego stanu. Bolało mnie podbrzusze przez około 2 tyg. ( ból odczuwalny przy różnych czynnościach - nie był to silny ból) ogólnie ok. roku nie można nosić ciężkich rzeczy aby się wszystko dobrze zagoiło. Ja jestem 2 miesiące po operacji i czuje się świetnie, blizna również robi się coraz mniej widoczna
    • Gość: Kirosz. Laparoskopia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.14, 20:46
      Witam. za tydzień mam zaplanowany zabieg laparoskopii.
      mam następujące pytania:
      -czy gaz wpuszczany przez rurkę do brzucha jest wsadzany dopiero po znieczuleniu ogólnym czy jak to wygląda?
      -i czy w sali pooperacyjnej ktoś może nas odwiedzać?
      • Gość: A. Re: Laparoskopia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.14, 12:42
        Gaz dopiero po znieczuleniu. Jedyne oznaki, że był gaz to ból np. w okolicach obojczyków. Ale ja np. nie miałam żadnych 'typowych' objawóa po laparoskopii.

Znam 4 oddziały ginekologii operacyjnej i na żadnym nie wpuszcza się odwiedzających. Wyjątkowo na jednym wpuszczono jedną sztukę dosłownie na minutę.

Za to na jednym po kilku godzinach przenoszono na salę normalną (z przenośnym monitoringiem) i tam już odwiedziny były jak najbardziejsmile
        • Gość: Aga jak dlugo opuchlizna sie utrzymuje? IP: *.pool.mediaWays.net 09.02.14, 19:42
          Dziewczyny,
          Jak dlugo mialyscie rane po operacji opuchnieta? Ja mam taka dluzsza, z boku od ponad 3 tygodni opuchnieta. Tzn Nad rana jest opuchlizna, rana sama w sobie nie, ale bolaca do tej pory. 2 pozostale rany zagoily sie bez problemu.
          Czy to tak dlugo ma trwac?
    • Gość: Agata Operacja IP: *.jp-telekom.pl 09.02.14, 20:36
      Witam,

Mam pytanie odnośnie usuwania torbieli operacyjnie, czy po operacji jest konieczność ok 3 tyg. urlopu, aby dojść do siebie ?
      • Gość: Pola Re: Operacja IP: 84.108.85.* 09.02.14, 20:41
        Tak, co najmniej 3 tygodnie albo wiecej. Trzeba czas na zagojenie sie rany. Najlepiej pozostac w domu jakies 2 miesiace - odpoczywac. Nie wolno dzwigac ciezkich ciezarow. Dlaczego masz miec operacje a nie laporoskopie?

Powodzenia i zdrowka
        Pola
        • Gość: Agata Re: Operacja IP: *.jp-telekom.pl 09.02.14, 20:48
          Dziękuję za szybką odpowiedź, za 2 tyg. idę za operację i się trochę stresuję. Lekarka stwierdziła, iż muszą je usunąć operacyjnie ponieważ są za duże ( na obu jajnikach ok 7 cm ) trochę mnie to dziwi ponieważ po wcześniejszych postach widzę że dziewczyny miały jeszcze większe i nie było żadnego problemu. Jutro jeszcze idę na aktualne badania to dopytam o szczegóły,

Pozdrawiam
          • Gość: Pola Re: Operacja IP: *.cablep.bezeqint.net 09.02.14, 20:53
            Prosze powiadomic co bylo na rozmowie z lekarzem. U mnie byly jeszcze wieksze i z powodu wielkosci nie mozna bylo operowac laporoskopijnie.
            Duzo zdrowia. Nie usuwaj innych organow jak macicy. dowiedz sie wszystkiego jak najdokladniej.

Pola
            • Gość: Agata Re: Operacja IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.14, 22:18
              Po wizycie okazało się iż wielkość torbieli jak i ich położenie wskazuje na usunięcie operacyjnie ( na 95 %), jednak w szpitalu podejmą jeszcze ostateczną decyzję co do ich usunięcia,
              Pozdrawiam
    • Gość: kinga torbiel czekoladowa IP: 80.51.44.* 13.02.14, 18:22

witam!
      jestem po operacji torbieli czekoladowej jajnika. torbiel zotala usunieta operacyjnie (blizna jak po cesarce) miala ona 8cm. na szczescie lekarz uratowal kawalek jajnika. trwalo to 1,5 h. rano dostalam tabl tzw glupiego jasia, na stole dostalam znieczulenie w kregoslup nie zbyt mile... po operacji mialam kroplowke i jakis czas nie czulam nog. do wieczora moglam juz ruszac stopami. przez 12h nie moglam w ogole podnosic nawet glowy poniewaz groziloby mi to strasznymi bolami glowy. na drugi dzien wieczorem usiadlam z pomoca poloznej i przeszlam na poczatek kilka krokow. zdjeli mi cewnik i moglam sama chodzic do wc. na 3 dzien zostalam przeniesiona na normalna sale(z pooperacyjnej). na 4 dzien wyszlam do domu. jestem aktualnie na zwolnieniu. dostalam 5 tyg. za 3 tyg ma byc wynik his-pat i do kontroli. zycze wszystkim Paniom powodzenia i zdrowkasmile
      • Gość: Marta Re: torbiel czekoladowa IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 14.02.14, 08:14
        a jakie miałaś robione badania przed laparoskopią? sprawdzali ci stan uzebienia? jak badał Cię anestezjolog? bo okazało się ze mam 2 ubytki w zębach a mam za tydzień operację i nie ma mojej dentystki u której chciałabym je wyleczyć i nie wiem czy odwołają moją operację... tym bardziej ze będę miała ją robioną w innym mieście
        • gmbh1 torbiel (?) jajnika 19.02.14, 14:30
          witam,
          przy badaniu ugs jamy brzusznej wykryto torbiel na jajniku
          zdziwiłam się, ponieważ nic nei odczuwałam...wczesneij mailam torbiel, bolał jajnik ,ale po 2 mca wchłaonął się...
          lekarz zalecił 3 mce hormonowi i ustalil już termin operacji lub laparos - usuniecie torbieli z JAJNIKIEM
          bo niby jeśli się ja wyłuszcze to i tka wroci...
          BOJE się,z eto cos gorszego niż torbiel....
          Ca 125 w normie
    • Gość: _pogodna laparoskopia IP: *.173.33.64.tesatnet.pl 20.02.14, 00:32
      Ja w październiku 2011 roku miałam zabieg usunięcia ognisk endometriozy metodą laparoskopową i dzisiaj dowiedziałam się ze mam torbiel 4cm do usunięcia i jeśli będę miała wybór to tylko laparoskopową metodą,bo blizn nie było u mnie już widać po kilku miesiącach,ból ustępuje po kilku dniach i do pracy wróciłam na trzecią dobę po zabiegu wink
      Myślę,ze naprawdę nie ma czego się baćwink
      • gmbh1 Re: laparoskopia 20.02.14, 11:53
        nie boje się operacji czy laparo...martwię,zeby to nei było cos groźnego...
        ale gdyby tak było czy lekarz by podawal hormony? czy czekalby do czerwca z op?
        co sadzicie?
        czy na usg widać czy to torbiel czy cos innego???
        • Gość: Pola brzuch po operacji IP: 84.108.85.* 20.02.14, 12:09
          witam:

• Gość: gość Re: brzuch po operacji IP: *.181.8.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.14, 16:25
            Mam pytanie lekarz na ostatniej wizycie wykrył mi torbiel na jajniku około 5cm i kazał zapisać się do szpitala. Nie dostałam żadnych leków ponieważ pan doktor powiedział że i tak mi nie pomogą. Na wszelki wypadek kazał zapisać mi się do szpitala jak najszybciej, ale za miesiąc mam jeszcze zgłosić się na wizytę, żeby sprawdzić czy torbiel sama się nie wchłonęła. Wiec mam pytanie czy istnieje taka możliwość czy raczej zabiegu nie uniknę.
            • aga1985-04 Re: brzuch po operacji 24.02.14, 17:14
              Hej jak dobrze że jest taki postsmile mnie też czeka laparoskopia i nieukrywam że strasznie się tego boję. Wyszła mi jakaś zmiana w prawym jajniku, która gdyby była hormonalną to po antykoncepcji by zniknęła a tak się nie stało!! Na usg mój jajnik wygląda jak ser z czarnymi dziurami lekarze nie wiedzą co to zlecili markery i Ca 125 wynosi 185 przy normie do 35!! Byłoby super gdyby ktoś coś mi podpowiedział co to może być bo np.miał podobnie. I z tego co mówił lekarz to mogę zostać bez jajnikasad(( jestem przerażona
              • Gość: gość Re: brzuch po operacji IP: *.181.90.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.14, 17:24
                Przerażona jestem również i ja ale mam jeszcze nadzieję że może uniknę zabiegu ale muszę czekać cały miesiąc, na twoje pytania nie potrafię odpowiedzieć, wiem tylko tyle, że z jednym jajnikiem można normalnie żyć i mieć dzieci. Czy moja nadzieja jest słuszna czy już mam pogodzić się z koniecznością zabiegu?
                • aga1985-04 Re: laparoskopia 24.02.14, 17:36
                  Wiem że z jednym jajnikiem mogę mieć dzieci z tym że głównie jajeczkuję właśnie z tego prawegosmile I to mnie zastanawia. A i najlepsze że na laparoskopię zapisałam się profilaktycznie w październiku 2013 a zabieg mam mieć 12.maja 2014roku. A tu się okazuje że jednak mi się przyda ten termin. bo wtedy jeszcze nikt nie przypuszczał że coś nie tak a tu taka niespodzianka.
                  • gmbh1 Re: laparoskopia 25.02.14, 09:15
                    będzie dobrze, musi!
                    podobno lepiej usunąc jajnik,bo torbiel będzie odrastać....
                    jestem przerazona,ale...trzeba się z ta myslą pogodzić...
                    przeciz musimy być zdrowe!!!!
                    pozdrawiam i trzymajmy się!
                    • Gość: Agata Re: laparoskopia IP: *.play-internet.pl 25.02.14, 10:11
                      Jestem kilkanaście lat po usunięciu obu torbieli z jajników, i odpukać, do tej pory mam spokój. Groziło mi wtedy usunięcie jajnika, przed laparoskopią podpisywałam zgodę na jego wycięcie, ale po wybudzeniu okazało się, że udało się go ocalić.

Radzę wam, dziewczyny, w miarę możliwości szukać najlepszych specjalistów, nie wiadomo czy będziecie mieć problemy z płodnością, z jednym jajnikiem szanse są mniejsze.
                      • aga1985-04 Re: laparoskopia 25.02.14, 12:10
                        Agata jeśli chodzi o kwestie lekarza chyba w końcu trafiłam na fachowca i będę się go trzymałasmile Zdaję sobie sprawę że jeden jajnik mniejsze szanse ale zdrowie ma się jedno więc liczę się że mogę go stracić i tak też się nastawiam. U mnie to niewiadomo czy to torbiel, wszystko się wyjaśni podczas zabiegu.

Gość portalu: Agata napisał(a):

> Jestem kilkanaście lat po usunięciu obu torbieli z jajników, i odpukać, do tej
                        > pory mam spokój. Groziło mi wtedy usunięcie jajnika, przed laparoskopią podpisy
                        > wałam zgodę na jego wycięcie, ale po wybudzeniu okazało się, że udało się go oc
                        > alić.
                        >
                        > Radzę wam, dziewczyny, w miarę możliwości szukać najlepszych specjalistów, nie
                        > wiadomo czy będziecie mieć problemy z płodnością, z jednym jajnikiem szanse są
                        > mniejsze.

• mamalgosia Re: laparoskopia 25.02.14, 21:52
                          Ale niewiele mniejsze. Drugi jajnik całkowicie przejmuje działanie. Czyli nadal 12 owulacyjnych cykli w roku, a pewność, że usunięte co trzeba
                          • aga1985-04 Re: laparoskopia 26.02.14, 08:14
                            hej a czy przed laparoskopią miałyście robiony TEST ROMA?? Jeśli tak to jakie wyniki miałyście
                            ?
                            • mamalgosia Re: laparoskopia 26.02.14, 10:38
                              Nie zdecydowałam się ze względu na koszt
                              • aga1985-04 Re: laparoskopia 26.02.14, 11:19
                                ja zapłaciłam 100zł za ten test i za 2-3tyg.wynik także nie sądzę żeby to było jakoś mega dużo, tu chodzi o moje zdrowie i tak i tak wszystko trzeba prywatniesad
                                • mamalgosia Re: laparoskopia 26.02.14, 12:03
                                  U nas chyba był droższy. Ale tu nie chodzi o zdrowie bynajmniej. Ten test i tak nie daje gwarancji, tylko określa prawdopodobieństwo. A to mi nie wystarczało (lekarzowi zresztą też nie), dlatego uznałam, że będą to wyrzucone pieniądze.
              • apriljana Re: brzuch po operacji 25.02.14, 18:28
                Wysokie CA wychodzi też przy endometriozie więc nie nastawiaj się na najgorsze.
                • mamalgosia Re: brzuch po operacji 25.02.14, 21:52
                  zgadza się
                  • Gość: Pola Re: brzuch po operacji IP: *.cablep.bezeqint.net 26.02.14, 11:56
                    Co sie zgadza? Prosze napisac na temat brzucha....
          • mamalgosia Re: brzuch po operacji 25.02.14, 21:53
            Gość portalu: Pola napisał(a):

> witam:
            >
            > czy kobiety ktore przeszly operacje ginekologiczna maja podobne rezultaty jak j
            > a, to znaczy:
            >
            > jestem 6 miesiecy po operacji i mam jakis dziwny brzuch ktory sterczy i wyglada
            > na duzy. czy to przejdzie i kiedy? czy sa jakies srodki leczenia, fizjoterapii
            > ? dziekuje z gory za odpowiedz.

To chyba nie jest normalne. U mnie powrót do normalności trwał ze 3 tygodnie, a to i tak długo chyba w porównaniu z innymi
    • Gość: Agata Już po operacji IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.14, 11:54
      Hej, ja właśnie jestem już po operacji, która odbyła się w środę ( pobyt w szpitalu ok 5 dni), nie było lekko ale ważne że już jest po. Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie pomogę smile Pozdrawiam
      • Gość: kasia Re: Już po operacji IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 02.03.14, 13:30
        Jakie miałaś robione badania przed operacją? badał cię anestezjolog tzn czy wogle przeprowadzał jakis wywiad z tobą czy cokolwiek?
        • Gość: Agata Re: Już po operacji IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.14, 13:38
          Tak był robiony wywiad ( w sumie chyba z 3 różnymi lekarzami) , rozmowa z anestezjologiem również się odbyła. Z badań, które przeprowadzili to usg, badanie ginekologiczne, pobieranie krwi .
          • Gość: kasia Re: Już po operacji IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 02.03.14, 14:50
            a pytali się o coś konkretnego? tzn zapewne czy jesteś na coś uczulona, czy jakies zabiegi operacyjne już były robione tak? a pytali się o stan uzębienia tzn ubytki? bo słyszałam że jak ma sie jakieś niewyleczone ubytki to nie dopuszczają do operacji...
            • Gość: Agata Re: Już po operacji IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.14, 14:57
              Właśnie o takie ogólne rzeczy ( czy bierzesz jakieś leki, na co uczulona, czy palisz, czy masz jakie duże blizny na ciele itd.). O uzębienie nikt nie pytał, więc sądzę że jest to nieprawda
              • Gość: kasia Re: Już po operacji IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 02.03.14, 15:02
                Sorki ze pytam ale jak duży był twój torbiel? w jakim mieście miałaś tą operację może w Lublinie? smile a jak ogólnie czułaś sie po operacji i jak jest teraz po tych kilku dniach da się przeżyć? smile
                • Gość: Agata Re: Już po operacji IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.14, 15:12
                  Akurat to rozumiem, sama miałam wiele pytań przed. Ja akurat miałam na prawym oraz lewym jajniku ( ok 5 cm oraz 8 cm). Operację miałam w Gdańsku, dla mnie najgorszym dniem był dzień po operacji, troszkę bólu i wymioty ( ale było sporo pań na oddziale i niektóre nie miały takich mocnych objawów) teraz minęło 4 dni od a ja już czuję się naprawdę dobrze. Wiadomo, że chodzenie sprawia trochę problemów, ponieważ ból jest troszkę odczuwalny. Zwolnienie dostałam na 4 tyg. więc jest sporo czasu na regenerację smile
                  • Gość: kasia Re: Już po operacji IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 02.03.14, 15:16
                    też już chciałabym mieć to wszystko za sobą ehh.... dzięki za odpowiedzi i życze jak najszybszego powrotu do pełni sił smile pozdrawiam
            • mamalgosia Re: Już po operacji 02.03.14, 16:38
              Mnie pytali o zęby
              • Gość: kasia Re: Już po operacji IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 02.03.14, 16:48
                a miałaś jakieś ubytki? sprawdzali ich stan?
                • mamalgosia Re: Już po operacji 02.03.14, 20:40
                  Nikt nic nie sprawdzał, tylko zapytali. A ja odpowiedziałam - zgodnie z prawdą - że wszystko mam zaleczone.
                  Pamiętam, że pytano mnie też o to jak byłam przyjmowana do obu porodów, może taki kwestionariusz mają standardowy
                  • aga8207 Re: Już po operacji 04.03.14, 16:56
                    U mnie wczoraj zdiagnozowano torbiel na lewym jajniku wielkość mandarynki. Dzisiaj przyjęta na oddział jutro usuwanie laparoskopowe. Na obiad tylko zupa i do jutra nic nie jeść. Na noc mam łyknąć jakieś tabletki i już nie chodzić po nich. Tyle wiem jak będzie po zabiegu napiszę. Lekarz powiedział że postarają się usunąć torbiel tak by możliwie nie uszkodzić jajnika.
                    • gmbh1 Re: Już po operacji 05.03.14, 08:20
                      trzymaj się mocno i czekamy na dobre wieści
                      tak od razu na stół??
                      • gmbh1 Re: Już po operacji 12.03.14, 12:00
                        i jak się czujesz?
                        • aga1985-04 Re: Już po operacji 18.03.14, 10:49
                          ja już po operacji miałabyć tylko laparoskopia dnia 13.03 a moja laparoskopia skończyła się laparotomiąsad obecnie jestem jeszcze w szpitalu bo jak narazie nie wiadomo skąd ale mam mega wdzęcia i twardniejący brzuch. przygotowania przed to najgorsze co wspominam to cewnik całe szczęście miałam go tylko 24h, więc do przeżycia. operacja moja trwała 3,5h a wszystko dlatego że było śródoperacyjne badanie pobranych wycinków, które naszczęście okazały się łagodnesmile) wszystko zostało na miejscu nic nie usunęli po za zmianą która była naciekająca na dwa jajniki. Z jednej strony się cieszę że już po a z drugiej stres w oczekiwaniu na wyniki histopatologiczne. mam do was pytanie moje Panie czy też miałyście problemy po laparotomii?? będę wdzięczna za odpowiedzi
                          • mamalgosia Re: Już po operacji 18.03.14, 11:48
                            ale jak jedna zmiana mogła naciekać na OBA jajniki???
                            • aga1985-04 Re: Już po operacji 18.03.14, 11:59
                              nie wiem jak mogła ale tak lekarz powiedział,że to z zapalenia jakiegoś. ale całe szczęście łagodna.
    • Gość: magdaxg kogo polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 23:42
      Hej. Ja dziś się dowiedziałam, że ma operacyjnego torbiela endometrialnego. Niestety prawdopodobnie muszą mi wyciąć cały jajnik. Chciałabym iść na konsultację to jakiegoś specjalisty. Kogo polecacie? Mieszkam pod Warszawą.
    • Gość: Ania Usunięty torbiel IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.14, 20:43
      Witam,jestem mamą 11 letniej dziewczynki,moja córka kilka dni temu przeszla zabieg usuniecia torbieli jajnika mial 10na10 cm,to co przeszłyśmy obie to koszmar.,byłla laparotomia,mała dochodzi teraz powoli do siebie,ma załozone szwy nosi je około 2 tygodni,teraz czekamy na wyniki histopatologiczne.
    • Gość: Sama-ta Nie wiem czy laparoscopia czy laparotomia? IP: *.centertel.pl 31.03.14, 20:16
      Mam 2 tarbiele, na lewym 4,5 i na prawym jajniku 6,5. Nie rodziłam, a bardzo chcę mieć dzieci, mam 35 lat. Zupełnie nie wiem jaką metodę wybrać dla siebie laparoscopie, czy laparotomię? Poradzicie?
      • Gość: Agata Re: Nie wiem czy laparoscopia czy laparotomia? IP: *.bredband.comhem.se 31.03.14, 22:53
        Tylko ze to zalezy od polozenia i wielkosci jajnikow, nie Ty podejmujesz decyzje tylko lekarz.
        • Gość: Agata Re: Nie wiem czy laparoscopia czy laparotomia? IP: *.bredband.comhem.se 31.03.14, 22:54
          Nie jajnikow, tylko torbieli*
    • Gość: ania 30 torbiel na jajniku IP: *.static.ip.netia.com.pl 20.07.14, 22:46
      ja polecam każdej dziewczynie taką operację torbieli na jajniku w łodzi w Koperniku . Wspaniali lekarze i wspaniałe pielęgniarki smile
      • Gość: paula Re: torbiel na jajniku IP: *.toya.net.pl 26.07.14, 23:47
        Aniu, moglabys powiedziec cos wiecej o Lodzi. Mam operacje w Koperniku za tydzien i bardzo sie boje. Nie spie po nocachsad
        • Gość: Xxx Re: torbiel na jajniku IP: *.play-internet.pl 21.01.15, 09:09
          Witam, może się Pani ze mną skontaktować, ilona119@op.pl będę wdzieczna
    • Gość: Jola laparoskopia IP: *.80.41.31.ip4.feromedia.eu 15.11.14, 20:33
      Zdecydowanie laparoskopia miałam robioną 5.11 w Lublinie. Bałam się strasznie szczególnie znieczulenia ale jak obudziłam się po wszystkim nie wiedziałam po co się tak tym przejmowałam lekarze świetni opieka też prawie nic nie bolało po wszystkim i blizn raczej też nie będzie
    • Gość: iza torbiel derma.. IP: *.sggw.waw.pl 25.11.14, 19:20
      ja również czekam na zabieg niewiem czy laparoskopia czy cięcie, szczerze to jestem przerażona . torbiel 10 x 8 sad
      mam wyznaczony termin ale dopiero na 4 luty, może coś uda się przesunąć.
      przez ten stres nie jestem w stanie normalnie funkcjonować sad
      • Gość: Asiczek_Asiczek Re: torbiel derma.. IP: *.play-internet.pl 26.11.14, 11:04
        i niepotrzebnie się stresujesz. co szpital to trochę inny system przyjmowania i badania. po laparoskopii może wstaniesz po kilku godzinach od zabiegu, a może dopiero późnym wieczorem, może będziesz trochę wymiotować a może będzie Ci się kręcić w głowie. Może prześpisz cały dzień, a może będziesz oglądać powtórki 'na wspólnej' wink może w szpitalu będziesz 3 dni, a może 5. na L4 możesz być 2 lub 4 tygodnie. Jakie to ma teraz znaczenie kobieto? Jestem dokładnie tydzień po i nic mi nie dolega, a wcześniej chciałam testament spisywać wink
        • bella0405 Re: torbiel derma.. 26.11.14, 19:25
          smile dzięki Asiczek smile MIŁO POCZUĆ WSPARCIE smile
          Dziewczynki a czy któraś z was miała najpierw laparoskopie i w czasie zabiegu musieli was ciąć?
          Mi lekarz powiedził że może do tego dojść??
        • Gość: hana Re: torbiel derma.. IP: *.tktelekom.pl 20.02.15, 20:12
          Witam, mam zmiane lita na prawym jajniku 5x5 cm 26 lutego mam laposkopie. Mam skrzywiona tchawice i przy poprzedniej operscji (25 lat temu) przezylam horror przy intubacji. Panicznie sie jej boje - ostatnio tyle sie slyszalo o operacjach gdzie tylko zwiotczyli a nie uspili pacjentow i operacje przebiegaly praktycznie " na zywca". I jeszcze jedno, czy ktos mial zmiane lita przy zCA 125 - 21 , He 4 - 47,5 i ROMa 13,92% i jaki mil wynik histopatologiczny. I jeszcze jedna istotna informacja - mam 52 lata.

,

• Gość: lala Re: torbiel derma.. IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.15, 00:23
          Miałam torbie 13'5 kg operacja trwała 3'5 godz jeszcze po miesiącu dochodzę do siebie
      • Gość: iza Re: torbiel derma.. IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.15, 21:43
        Jestem juz po usunieciu torbieli w bonusie usuneli mi miesniaka o ktorym nie wiedziałam.
        Jest juz ok. Niepotrzebnie sie tak bardzo balam .
        niestety wyszlo klasyczne cięcie ale szybko wszystko sie goi. Glowa do góry dziewczyny. Zobaczyvie ze od udypiania na sali operacyjnej do pobutki czas znika w godziny mijaja jak 2 min , później trosxke boli ale bardzo szybko dojdziecie do siebie.
        Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka