Dodaj do ulubionych

Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we krwi

15.03.15, 21:44
Witam serdecznie.

Chciałabym poprosić o pomoc , ponieważ lekarz rodzinny powoli staje się bezradny.

Robiąc morfologię w zeszłym roku wyniki były bardzo podobne jak obecne, ale lekarz 'zwalał to' na infekcje. Jednak teraz po serii poważniejszych i mniej poważnych przeziębień, będąc już zupełnie zdrowa, wykonałam kontrolne badania. Są jeszcze gorsze niż te pomiędzy infekcjami w zeszłym roku.

Morfologia + rozmaz
WBC 5 (norma: 4,1-10,9)
%NEUT 20,7% (40-74)
%LYMPH 67,8% (10-50)

%MONO 7,6% (0-12)
%EOS 2,174% (0-7)
%BASO 1,74% (0-1,5)
RBC 4,71M/uL (4,04-5,2)
HGB 13,2 g/dl (12-16)
HCT 38,2% (36-47)
MCV 81,1 fL (80-97)
MCH 28 pg (28-34)
MCHC 34,6g/dl (31,8-35,4)
RDW 10,7% (10,5-14,2)
PLT 230 K/ul (140-440)
MPV 7,8fL (6,5-12)

Rozmaz mikroskopowy - ręczny
Limfocyty 69% (25-35)
Monocyty 5% (4-8)
Eozynofile 1% (0-1)
Granulocyty obojętnohłonne 22% (60-70)


+ inne wyniki,które generalnie są w normie:

tylko OB 15 mm/h (10-12) lekko podwyższone
CRP 0,97 mg/l (0-5)
ALAT 11 U/L (<35)
GGTP 20 U/L (0-38)
TSH 1,329 ulU/ml (0,35-4,94)
Antygen HSs - ujemny
Mocz - w porządku


Więc wyniki wręcz książkowe, poza morfologią.


Objawy ogólne, które u mnie występują to: bardzo częste bóle głowy , częste zawroty głowy, ciągła senność i zmęczenie, częste infekcje, drętwienie dłoni, puchnięcie kostek u nóg, wypadanie włosów, pojawiające się siniaki bez urazów mechanicznych.


W grudniu 2014 z powodu bólu żołądka i mdłości dostałam skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Gastrolog wykonał USG jamy brzusznej, w której nie zauważył żadnych niepokojących zmian. Wykonał również gastroskopię pobierając wycinek. Badanie histopatologiczne wykazało helicobacter i żółć na dnie żołądka. Zostało to już prze leczone kuracją antybiotykową na początku br.

Lekarz skierował mnie również na RTG płuc podejrzewając grasiczaka (ze względu na podwyższone limfocyty i częste infekcje - ponoć grasiczak niszczy układ odpornościowy). Jednak zdjęcie okazało się być czyste, a opis brzmi: "Bez widocznych zmian radiologicznych".

Pod względem ginekologicznym/reumatologicznym/endokrynologicznym również wszystko jest w porządku.

Teraz lekarz chce skierować mnie do hematologa.

I w związku z tym chciałam zapytać czy to dobry trop? W jakim kierunku mogłabym jeszcze sprawdzić nieprawidłowość, którą jest zbyt duża ilość limfocytów i zbyt mała ilość neutrofili we krwi?

Dziękuję za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • vayneilia Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 16.03.15, 14:49
      Taka morfologia świadczy o tym, że w organizmie wciąż toczy się jakiś proces zapalny/chorobotwórczy.

      Czy twoje objawy się nasilają się i postępują czy raczej twój stan jest stabilny?
      Trudno mi stwierdzić, co może ci dolegać, bo takie objawy można przypisać pod wiele chorób, zarówno błahych, jak i ciężkich. Podejrzewam jednak, że jeśli objawy utrzymują się od jakiegoś czasu, to jest to schorzenie przewlekłe. Gdyby nie to, ze napisałaś, że wszystkie wyniki endokrynologiczne były w porządku (badałaś ft3 i ft4?), to winą bym obarczyła tarczycę.
      Rozumiem, że żelazo, B12, potas, magnez itp. też badałaś?
      Wątrobę pod kątem wirusowym badałaś?
      A pasożyty przewodu pokarmowego?
      Przyjmujesz na stałe jakieś leki?

      Uważam, że pójście do hematologa to bardzo decyzja, on powinien cię poprawnie zdiagnozować.
      • daftmiss Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 16.03.15, 23:07
        Objawy utrzymują się od jakiegoś czasu, ale od jakiś 2 tygodni bardzo się nasiliły. FT3 i FT4 w normie, wszystkie elektrolity również. Wątroba również ponoć w porządku. Pasożytów brak Wszystkie te badania, o które pytasz robiłam na początku tego roku. Tutaj podałam tylko te ostatnie. Leków na stałe nie przyjmuję poza cyklicznym braniem żelaza ze względu na niską hemoglobinę.

        Dziękuję za potwierdzenie i pomoc. W piątek mam wizytę u hematologa i ma nadzieję, że cokolwiek miałoby to być to w końcu się to wyjaśni.
        • vayneilia Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 18.03.15, 11:27
          Żałuję, że nie mogę ci więcej pomóc, ale niestety moja wiedza medyczna nie jest na tyle duża, bym mogła dawać ci jeszcze jakieś rady. Zrobiłaś sobie wszystkie podstawowe badania, które ja też bym zrobiła na twoim miejscu, więc teraz będziesz musiała zaufać dobremu specjaliście, bo problem musi być nieco bardziej złożony i moja wiedza laika się tutaj kończy.

          Ewentualnie możesz też spróbować zrobić sobie badania na choroby bakteryjne (podobno taka morfologia świadczy właśnie między innymi o zakażeniach bakteryjnych/wirusowych) czyli np. mykoplazma, chlamydia, bolerioza. Aczkolwiek to drogie badania.

          W każdym razie trzymam kciuki, może na wizycie się coś okaże, oby to nie było nic poważnego. smile
          • daftmiss Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 19.03.15, 11:17
            Vayneilia, dziękuję za jakąkolwiek chęć pomocy. Endo u którego byłam właśnie to samo mi powiedział. Że lekarze diagnozują u co drugiej osoby niedoczynność, a ludziom tylko na złe to wychodzi. Z resztą moja babcia też nabawiła się nadczynności po tym jak lekarze wmówili jej niedoczynność i dali hormony. Dokładnie tak jak Ty.
            Na razie już nie robię żadnych badań. Jutro mam wizytę u hematologa. Zobaczę co on mi powie. Bo to chyba jeden z niewielu specjalistów, którzy nie sieją paniki, bo mają ją na co dzień.. Więc jeśli uzna, że wszystko ok to nie pozostanie mi nic innego jak w to wierzyć, a jeśli karze coś zrobić to wtedy będę robiła.
            W każdym razie dziękuję raz jeszcze.
    • coffee18 Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 19.03.15, 00:16
      Witaj,
      napiszę dla pocieszenia, że miałam takie wyniki przez kilka lat. Kontroluj czy WBC- białe krwinki nie idą w dół, to samo z PLT - płytki. Ja zwaliłam to na stres w pracy i ogólne osłabienie organizmu - wirusy, czasami nawet nie wiemy,że nasz organizm właśnie z nimi walczy. Raz na rok kontroluj morfologię z rozmazem manualnym. modna jest ostatnio bolerioza i chyba każdy lekarz ją ostatnimi czasy zleca, możesz zrobić sobie p/c IgM (świeże) i IgG(zakażenie tzw. stare - utrzymują się ok. roku - do kilku lat we krwi) , jak nie kojarzysz kleszcza to pewnie wyjdą ujemne, ale lekarzy będziesz miała z głowy.
      • daftmiss Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we 19.03.15, 11:25
        O proszę. Czyli mogą być takie bez konkretnej przyczyny. Rzeczywiście trochę pocieszające. Ale czy oprócz wyników też miałaś kiepskie samopoczucie? Bo powiem szczerze, że mnie już zaczyna to powoli denerwować. Chciałabym o tym nie myśleć, ale momentami nie mam siły podnieść się z krzesła w pracy, albo budzę się z takim bólem głowy, że ciężko jest mi się podnieść z łóżka. A w związku z tym, że mam dopiero 23 lata to nie mogę zwalić tego na wiek wink Pracę mam spokojną, bezstresową, życie też ok. Także ja tutaj przyczyny szukać nie mogę. Nigdy nie zwracałam uwagi na kiepskie samopoczucie, zmęczenie, senność i przyzwyczaiłam się do niego, ale ostatnio to wszystko się nasiliło i chciałam mieć pewność, że to nic poważnego, dlatego zaczęłam drążyć. Co do boleriozy to raczej nie, bo nie bywam w lasach/parkach także ciężko byłoby, żeby złapać podróżnika 'na gapę' wink
        Nie mniej - dzięki za rady i pomoc.
        • Gość: Oskar Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we IP: *.250.244.smslowianin.pl 24.08.15, 23:35
          Hej..Mam podobne objawy..Okropne samopoczucie,wieczne zmeczenie..Pracuje w trybie siedzacym i czasami nie mam sily podniesc sie z krzesla..Czeste bole glowy, migrena..Wiem tez ze choruje na nerwice i mam stany depresyjne od tego samopoczucia i strachem przed tym ze mam raka..Do tego niejednoznacznie w 2012 zdiagnozowali mi Colitis Ulcerosa (wrzodziejace zapalenie jelita grubego)..Szczerze mowiac juz niewiem co mi jest,mam podobne wyniki do Twoich z tym ze tych limfocytów jest troszke mniej..Czasami mam wrazenie ze mam zakazony caly organizm..Podejrzewam rowniez usiebie celiakię...Jakie badania szczegolowe zostaly Ci zalecone, co musze zrobic zeby w koncu mnie ktos powaznie potraktowal i zrobil konkretne wyniki(jakie?) zeby moje zycie sie rozpromienilo..Czuje sie zbywany przez lekarzy i karza isc do psychiatry..Zle samopoczucia nasilaja mi te depresje i stany lekowe,ale kiedy jest OK z samopoczuciem,nic nie dolega,to i schiz nie mam Narazie to dostaje na glowe kompletnie hee. Mam 22 lata.
          • Gość: milaa Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we IP: *.146.77.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.16, 13:20
            Witam. Czytam te wpisy, i ten mnie poruszyl ze wzgledu na wiek i ogolny stan zdrowia. Znam kogos, kto mozze Ci pomoc wyzdrowiec calkowicie. Na pewno nie lekarz medycyny farmakogicznej, bo sam widzisz jakie maja podejscie i jak lecza - chemia, chemia i jeszcze raz chemia. A przeciez przez zbyt duza ilosc chemi jaka dociera do naszego organizmu czllowiek ciezko choruje. Szczerze polecam chiropraktyka z Łomży pana Rogowskiego. Gdyby takich ludzi jak On bylo tyle co lekarzy to bysmy byli zdrowi i szczesliwi. Ale za to splajtowalby caly koncern farmaceutyczny. Wiec zrobiaa wszystko by nie bylo dobrze. Sa chiropraktycy, ktorzy znaja sie naedycynie i tacy co to potem sluszy sie o nich, ze szarlatani. Takze polecam p. Rogowskkiego. Pomogl tym, ktorych medycyna konwencjonalna dawno przekreslila.
            Pozdrawiam smile
    • Gość: Ajza Re: Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we IP: *.bialnet.pl 19.06.15, 15:17
      Witam.
      Nie wiem czy to będzie przydatne ale się z tym z tobą podzielę. Parę lat temu miałam ten sam problem co do wyników tych dwóch mian. Też się denerwowałam i szukałam przyczyny parę lat na własną rękę. Nawet zrobiłam RTV całej szczęki bo mówili że gdzieś coś jest.Byłam również u hematologa który też zlecił zbadanie lamblii itp.bo musi gdzieś coś być. Myślałam też że może od grzybów, wilgoci bo mieszkaliśmy wtedy w takim miejscu.Po bardzo długim okresie czasu zamyślania co ze mną jest wyluzowałam i starałam się nie myśleć. Potem jakoś ni stąd ni zowąd przyszło mi do głowy że to wszystko zaczęło się mieszać jak przyjęłam szczepionkę przeciwko żółtaczki typu B.I teraz z biegiem lat zaczyna wracać wszytko do normy. Może u ciebie też coś podobnego miało miejsce. Życzę zdrowia i wiary że jest ok.Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka