Dodaj do ulubionych

Zaburzenia gospodarki żelazowej

10.04.21, 22:14
Mam 25 lat, od 1,5 roku przyjmuje tabletki antykoncepcyjne Atywia. Od kilku miesięcy bolą mnie stawy, wypadają włosy, jestem senna. W lutym zrobiłam badania krwi, które wyszły dobrze (morfologia, ob, kreatynina, mocznik, tsh, glukoza, próby wątrobowe) oprócz podwyższonego żelaza 173 ug/dl (norma 37-145). Usg brzucha też w porządku, jedynie polip w woreczku żółciowym. Teraz po miesiącu zrobiłam badania, których wyniki wyglądają tak:
Poziom żelaza 196 ug/dl norma j/w
Transferyna 390 mg/dl norma 200-360
UIBC 251 UG/DL (112-346)
Ferrytyna 18 ug/l (13-150)
Crp 1,59
TIBC 443 ug/dl (260-390)
%saturacji 44% (20-45%)
Witamina B12 338 (197-771)
Kwas foliowy 12,4 (4,6-18,7)
Czy mogę prosić o interpretacje tych wyników? Złe samopoczucie i bóle stawów występują nadal. Nie biorę żadnych preparatów z żelazem, nie jem za bardzo produktów zawierających żelazo. Suplementuje witaminę D oraz magnez.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka