Dodaj do ulubionych

Duza torbiel na jajniku

09.04.23, 18:37
Cześć, proszę o pomoc, podzielenie się doświadczeniami bo jestem totalnie zestresowana. Trzy dni temu wykryto u mnie torbiel na jajniku 8 cm x 7cm , torbiel cystyczna z elemntami hypoeochogenicznymi. Biorę tabletki Slinda, i mam bardzo nieregularne krwawienie, plamienie, z tego powodu byłam u ginekologa w październiku i połowie grudnia - badania nic nie wykazały.<ginekolog twierdzi że przy tych tabletkach dwuskładnikowych tak bywa> Test roma wyszedł 11,20 <norma max 11,4> H4 58<norma 60> CA 125 - 66 <norma 35> . Test robiłam w trakcie krwawienia. Mam skierowanie na operacje, ginekolog uspokaja że torbiel nie była unaczyniona / nie miała przepływów . 4 lata temu miałam wycinana zwykła torbiel surowicza. Proszę o pomoc bardzo się stresuje, jestem niecałe 2 lata po porodzie.... Boli mnie brzuch i plecy w dole, brzuch jest wzdęty... Msc temu robiłam zwykle USG i badania krwi i było ok. Chyba szukam słowa otuchy....
Obserwuj wątek
    • aga222214 Re: Duza torbiel na jajniku 09.04.23, 18:38
      Miało być, że w tabletkach jednoskladnikowych bywają plamienia, z nerwów pomyliłam
    • anka79.gazeta Re: Duza torbiel na jajniku 19.05.23, 10:54
      Hej.
      Ja miałam torbiel 5cm wyglądała na czekoladową ktorą podobno się tylko wycina lub obserwuje czy rośnie bo się nie wchłania i tabletki też nie pomogą. Przeczytałam gdzieś że komuś pomógł olej i też zastosowałam. W grudniu 2021 zaczęłam stosować olej a w marcu 2022 torbiel 3.5cm. W maju 2022 mimo to na operację ale że wyniki też były podobne do twoich podwyższone ale w granicach normy lub lekko ponad się wahaly i zmieniła wygląd na bardziej przejrzysty to zrezygnowali z operacji. Od października 2022 włączono tabletki vibin mini dwuskładnikowe. Po 3 miesiącach tabletek tabletek z 3.5 zmieniło się na 2.0cm. biorę dalej kolejne vibin i w czerwcu następna kontrola. muszę się przyznać że jak się torbiel pomniejszyła to też odeszłam trochę od oleju i może dlatego wolniej się pomniejsza ale myślę że to od tego bo pierwsze zmniejszenie z 5 na 3.5 byli bez tabletek tylko olej więc możesz spróbować. Olej rycynowy nawilża się nim szmatkę najlepiej taką płócienna i codziennie na wieczór trochę na nią dolewa świeżego oleju. Nakładasz to w miejscu torbieli, jajnika , nakrywasz woreczkiem żeby nie brudziło i na to najlepiej grzejącą poduszkę na 1lub 2 godz. A potem zalecają zmyć z użyciem sody z ciała. Choć ja często spałam już z tą szmatką do rana. Nie wiem jak lepiej. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka