roxana2001 30.03.05, 12:28 Lekarz proponuje mi spiralę o nazwie Copper za ok. 350 zl lub Mirena za okolo 950 zl. Znacie te wkładki?czy któaś z was je używała?co o nich sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 30.03.05, 12:50 Mirena ma jeszcze hormony dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia30 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 30.03.05, 13:29 Jeżeli stać cię to wybież mirenę do tej drugiej nie mam przekonania właśnie moja przyjaciółka jest w 5mc. a spiralę wyjmą jej przy porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
roxana2001 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 30.03.05, 15:28 Nie wierzę? czytałam ,że mając spiralę 1 na 1000 zachodzi w ciążę. Jak możesz to napisz jaką miała spiralę. Tą o której ja pisałam? może żle jej założyli? Odpowiedz Link Zgłoś
mari24 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 30.03.05, 18:16 ja też mam założoną spiralę właśnie <coper t>juz dokładnie niepamiętam tej nazwy ..spisuje się dobrze, nie mam żadnych skutków ubocznych, tzn bóli brzucha itd...myślę że to każda pacjentka powinna indywidualnie z pomocąlekarza wybrac co dla niej najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 30.03.05, 18:37 Ja mam Mirenę, od 16 miesięcy. Jestem bardzo zadowolona. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=21377639&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=20228134&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=16094892&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=20365702&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=16067012&a=16067012 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=14316256&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=14199995&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=11498166&v=2&s=0 i tak dalej... Ten temat był poruszany tak wiele razy, że aż dziw, że ktokolwiek chce jeszcze odpowiadać... Polecam wyszukiwarkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
celka_s Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 01.04.05, 20:09 Ja czytałam, że raz dziecko urodziło się ze spiralą w główce... A tak w ogóle, to ona zabija już zarodek???? Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 01.04.05, 20:56 a czy to nie jest aby środek wczesnoporonny?? ja stosuję naturalne metody i sobie je chwalę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 01.04.05, 22:10 Nie, wkladka hormonalna to nie środek wczesnoporonny, uniemożliwia zapłodnienie. Co do ciąż ze spiralką, to, owszem, były przypadki, ale na pewno nie, że dziecko miało tę wkladkę w głowie. Gdy kobieta mając spiralę zajdzie w ciążę, zazwyczaj usuwa się spiralę tuż przed lub w trakcie porodu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
capribb Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 02.04.05, 14:01 Zdaje sie, że wkladki moga uniemozliwac zagniezdzenie zaplodnionego jaja w macicy. Czyli moze dosc do zaplodnienia w jajowodzie ale zarodek nie moze sie rozwijac wiec jest usuwany z ciala kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 02.04.05, 21:31 Ja mam własnie tego typu informację o spirali. Mam równiez wrażenie, że informacje na ich temat nie wadomo skąd i dlaczego nie są zbyt kompletne i jasne. Dziewczyny je stosuja nie wiedząc w zasadzie jak działają (uogólniam tu oczywiście, ale poszperam, poczytam ...) Podejżewam, że większość kobiet nie chciałaby mieć świadomości, że pozbywa się dziecka w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_s Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 24.05.05, 09:17 Dzieci rodzą się ze spiralką we włosach!!!!! Zarodek mozna zabić jeśli wyjmie się ją na początku ciaży. Mozna wtedy uszkodzić worek owodniowy i poronić, dlatego lekarze nie wyjmują spiral. Jest to praktykowane takze w Klinikach AM. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia30 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 02.04.05, 14:37 Tą co ty napisałaś ja też nie mogłam uwierzyć ale są różne przypadki.Ja miałam założoną Mirenę tylko źle ją tolerowałam miałam przez całe trzy lata plamienia i bóle. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 02.04.05, 21:29 www.mirena.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 05.04.05, 20:49 Poczytałam i faktycznie ... czasem przy używaniu Mireny może dojść do zapłodnienia wówczas dziecko zostaje "usunięte". Bez komentarza ... Zdarza się, że ciąża rozwija się dalej więc trzeba usunąc wkładkę. Odpowiedz Link Zgłoś
metnia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 15:02 tez slyszalam o dzieciach rodzacych sie ze spiralka w glowce. rodzily sie rzecz jasna zdrowiutkie ale dowodzi to zawodnosci tej metody. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_s Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 24.05.05, 09:14 To prawda, ciąże ze spirala Cooper sie zdarzają - ja tego doswiadczyłam, a w klinice w moim pokoju była dziewczyna, która w wieku 24 lat urodziła ze spiralą 4-te dziecko. Podczas ciąży czulam sie dobrze, ale potem nastapila tragedia - zakarzenie wewnątrzmaciczne i poród w 29 tygodniu. Do końca nie wiadomo, czy to przez spiralę. Lekarka namawiała mnie na Mirenę, ale wolę już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 05.04.05, 20:54 A ja nie wierzę do końca w tę rzekomą niewiedzę mam.Kupując jakikolwiek produkt czytam dołączoną do niego ulotkę.Poza tym od czego są mądre książki ,lekarze czy nawet net?Nie zdecydowałabym się na spiralę, nawet gdybym miała już gromadkę dzieci.To morderstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 05.04.05, 21:10 podejrzewam, że producent może nawet wprowadzac w błąd, wiemy przecież jak działa reklama (to ewidentne manipulowanie), ale to prawda, informację mozna zdobyć. Nie krzywdźcie własnych dzieci ... Z resztą, taki teraz czas - Ojciec św. dużo pisał o rodzinie, dzieciach. Może i w tym temacie należało by go posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
smedron Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 05.04.05, 21:54 Witam! Nie wszystkich stac na kolejne dziecko,wiec np w naszym przypadku nie ma w ogole mowy o jakiejkolwiek nieplanowanej ciazy.Nie interesuje mnie co mial na ten temat do powiedzenia papiez.Ja polecam spirale,poniewaz dla mnie nie ma znaczenia jak dziala,intresuje mnie skutecznosc.Es Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 06.04.05, 21:17 dziwi mnie, że z taką łatwością piszesz o zabijaniu własnych dzieci.. Odpowiedz Link Zgłoś
smedron Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 15:36 A niech cie dziwi,bo to absolutnie nie twoja sprawa. Ja spirale wszystkim polecam,stosuje je wiele moich znajomych i nie zachodza w ciaze.natomiast metody nat. sa dla ludzi ,ktorzy dopuszczaja mozliwosc posiadania kolejnego dziecka.A ja takowej nie dopuszczam Es Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 16:27 Twój wybór.. Odpowiedz Link Zgłoś
smedron Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 21:28 no wiec po co sie wtracasz?Moj wybor i moja spirala,a tobie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 23:34 skoro włączyłaś się do dyskusji to powinnaś się,liczyć z ewentualną odpowiedzią na to, co napisałaś (i niekoniecznie musi to być po Twojej myśli). Każdy ma prawo do włanych poglądów i nierozumiem dlaczego tak się wkurzasz i uważasz, że się wtrącam. Fakty są takie jakie są ... Odpowiedz Link Zgłoś
smedron Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 08.04.05, 19:32 nic ci do tego jak ja sie zabezpieczam,a jesli ci sie nie podoba to komentowac przeciez nie musisz,prawda?Spirala spelnia w moim przypadku swoje zadanie i bzduru ,ktore probujecie mi wmawiac nic mnie nie obchodza.Es Odpowiedz Link Zgłoś
pulcheria2 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 08.04.05, 22:05 Oczywiście, że to Twoja sprawa. Ale czy masz 100% pewności że to bzdury? Fajnie by było, gdybyś nam tu przytoczyła dowody-jak to w kulturalnej dyskusji bywa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 11.04.05, 11:55 pewnie, zabezpieczaj się jak chcesz .. a ja mogę skomentować, co chcę - obie żyjemy w wolnym kraju Poza tym chyba te "bzdury" jednak trochę Cie obchodzą skoro tak zareagowałaś na to, co napisałam ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monias Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:26 No nie wiem dlaczego się tak denerwujesz. Przecież jak sama napisałaś - nic Cie nie obchodzi ci inni pomyślą. A jednak po Twojej reakcji wnioskuję, że jest zupełnie odwrotnie.Koleżanka jedynie uważa,że ona nie potrafiłaby usunąc dziecka z macicy nawet jeśli miałoby to oznaczac borykanie sie z trudem wychowywania kolejnego dziecka, problemami finansowymi , etc. Chyba ma prawo tak sadzić, i chyba nazwała rzezczy po imieniu -środek wczesnoporonny to środek wczesnoporonny a nie antykoncepcja. A wybór jest , jak powiedzaiła wyłącznie Twój. I nie ściekaj się ,że ktoś Ci mówi wprost, że tak by nie mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 13.04.05, 14:52 wtrące soe a zatem wejdx na strone mirena i tam wyraźnie jest napisane to nie jest srodek wczesnoporonny , wiec prosze nie uogulniac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:43 Ja byłam kiedyś na tej stronie. A przeczytałeś dlaczego tak piszą? Bo „medycyna nie uważa, że zapłodniona komórka to już ciąża, natomiast ciąża jest wtedy, gdy komórka już się zagnieździ w macicy”. Jakoś zawsze na biologii, nawet w szkole podstawowej słyszałam, że zapłodniona komórka jajowa to już nowe życie, a moje dziecko będzie dzieckiem, niezależnie od tego, czy już się zagnieździ w macicy, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 10:05 Owszem , słyszałam od kobiet ze wystepują czasem plamienia i bole międzyokresowe i wiązą to z poronieniem ...być moze tak jest tego nie wiem , ale nie można uogólniać , ze kazda kobieta ktora nosi wkładkę - zabija swoje dzieci .- a taka idea sie pokazała. Nosze wkladke od 4 lat i nigdy nic takiego nie czułam , nie oznacza to , ze jestem zła bo zabijam swoje dzieci . Podstawowe zadanie wkladki jest antykoncepcja i ona swoja role spelnia- w moim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:04 > Podstawowe zadanie wkladki jest antykoncepcja i ona swoja role spelnia- w moim > przypadku Niestety tego wiedzieć nie możesz i wcale nie musisz czuć, że zapłodniona komórka jajowa się nie zagnieździła i wypadła, nowe życie jest tak maleńkie, że nie dojrzysz go gołym okiem i nawet nie musi występować przy tym plamienie. Oczywiście, że głównym zadaniem spirali jest unieruchomienie i niszczenie plemników, ale jeśli plemniki przeżyją i - w przypadku wkładki hormonalnej - przedrą się przez zagęszczony śluz (przy zwykłej spirali plemniki nie muszą mieć problemów ze śluzem), to może dojść do zapłodnienia, a wtedy nowe życie ginie, lub, co zdarza się rzadko dochodzi do ciąży. Nie zakładam, że u mnie, to by spirala byłaby tylko antykoncepcją i nie byłoby niszczenia nowo powstałego życia. Działanie spirali jest jasno opisane – tego nie zmienimy. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 17:46 Sluchaj Emilio, dzialnie jest jasno opisane, ale to TYLKO Twoim zdaniem i zdaniem min. wszytkich kochajacych KK zapldniona komorka jajowa jest juz czlowiekiem. Wedlug innych ludzi nie jest i z medycznego punktu widzenia tez nie jest, wiec przestan komus mowic, ze zabija czlowieka, bo NIE MASZ PRAWA tak twierdzic i komus tego zarzucac, bo to tylko kwestia pogladu na sparwe, a kzdy moze miec swoj. W takim panstwie jak nasze, gdzie nie wolno sie sterylizowac, gdzie o eutanazji nie ma co marzyc, o aborcji takze, itd..., na pewno by nie dopuscil KK do stosowania spirali, gdyby ona miala zabijac ludzi, wiec przyjmij lasakwie do wiadomosci, ze mozesz miec inne zdanie niz inni, ale nie przesadzaj ze zbyt daleko idacymi zarzutami stawianymi tym, co maja inne poglady niz ty. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:54 Nie zrozumiałaś, co napisałam. > Sluchaj Emilio, dzialnie jest jasno opisane, ale to TYLKO Twoim zdaniem i zdani > em min. wszytkich kochajacych KK zapldniona komorka jajowa jest juz czlowiekiem Napisałam „nowe życie”, bo doskonale wiem, co o tym sądzi medycyna. > . Wedlug innych ludzi nie jest i z medycznego punktu widzenia tez nie jest, wie > c przestan komus mowic, ze zabija czlowieka, bo NIE MASZ PRAWA tak twierdzic i > komus tego zarzucac, bo to tylko kwestia pogladu na sparwe, a kzdy moze miec s > woj. Napisałam, że działanie spirali jest jasno opisane, i nie zarzucam nikomu że zabija (czytałaś w ogóle mój post?), tylko, że nie ma prawa twierdzić, iż spirala ma tylko funkcję unicestwienia plemników, bo nie tylko taka jest jej funkcja, jak podają producenci spirali. > W takim panstwie jak nasze, gdzie nie wolno sie sterylizowac, gdzie o eutanazji > nie ma co marzyc, o aborcji takze, itd..., na pewno by nie dopuscil KK do stos > owania spirali, gdyby ona miala zabijac ludzi, wiec przyjmij lasakwie do wiadom > osci, ze mozesz miec inne zdanie niz inni, ale nie przesadzaj ze zbyt daleko id > acymi zarzutami stawianymi tym, co maja inne poglady niz ty. Przecież jasno napisałam, co ja o tym sądzę i nie przeczę, że jak ktoś uważa, że zapłodniona komórka jajowa to nie jest nowe życie, to może mówić, że nie zabija. Ja przeczę tylko temu, że ktoś napisał, iż jedynym działaniem spirali jest działanie plemnikobójcze. O innych działaniach mówią producenci spirali, a wiec dlatego nikt nie powinien pisac, ze sami producenci nie maja racji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:58 oj, veka , veka... A od kiedy zaczyna się człowiek? Od 3 m-ca, czy może od 9 mca, czy moze od 28 dnia od zapłodnienia? Od kiedy? Powiedz mi: kiedy Ty zostałaś poczęta ,w zarodku, z którego "później" powstałaś były już wszystkie informacje genetyczne potrzebne aby rozwinął się Twój cały organizm. Już w chwili zapłodnienie embrion ( czyli przyszła TY) "wiedział" jakim bedzie płodem , dzieckiem czy dalej człowiekiem. To powiedz mi w którym momencie Ty zaczęłaś byc człowiekiem. Chcialabym , skoro masz takie twarde stanowisko, żebyś mi je uzasadniła. Z przyjemnością poznm poglądy tak zdecydowanej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 19:16 Ja Ci powiem - człowiekiem się jest od momentu urodzenia. Rodzi sie główka, podchodzi położna, przystawia dziecku do czoła pieczątkę z napisem "człowiek" - i tak to się odbywa)) Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 19:24 O to kiedy ktos sie staje czlowiekiem mozna sie znowu klocic, bo to znowu kwestia odmiennych pogladow. Z medycznego punktu widzenia zarodek nie jest czlowiekiem, z okreslonych przyczyn. Gdyby rodzice mnie na tym swiecie nie chcieli, to nie ma dla mnie znaczenia w jaki sposob by zapogiegali temu abym na tym swiecie nie byla. Gdyby zapobiegali stosujac spirale, to tez by mnie nie bylo i nawet bym nigdy o tym nie wiedziala, ze mnie nie ma, a moglam byc. Gdyby stosowali metody naturalne i by do zaplodnienia nie doszlo, to tez bym nie wiedziala, ze nie istnieje,a moglam byc. Po prosu ani tu ani tu bym nie czula bolu , ani bym nie byla swiadoma tego, ze mnie nie ma, choc moglabym byc. PO prostu, jesli nie bylabym na tym swiecie pozadana, to nie ma dla mnie znaczenia w jaki sposob by tego dokonano, abym sie na tym swiecie nie znalazla, o ile by to byl sposob etyczny dla moich odczuc jako zarodka. ( ten post jest tez na nastepnej stronie, bo sie jakos kolejnosc pogubila) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 19:27 No do jakiego gatunku należy zarodek ludzki, jeśli nie do homo sapiens? Czyj genotyp posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 19:30 Dla Ciebie ma co innego znaczenie i dla mnie ma co innego znaczenie, dlatego sie nie dogadamy. Mamy zupelnie inne spojrzenie, z roznych plaszczyzn. POzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 19:32 Do jakiego gatunku należy zarodek ludzki? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:34 Czego innego się spodziwałam veka , nie zrozumialaś mnie. Chcę żebyś podała mi swoje argumenty na podstawie których wierzysz czy wiesz ,że człowiek nie zaczyna się od poczęcia. To przeciez jasne, że jeśli byś nie istniała to byś o tym "nie wiedziala". A swoją drogą, nie chciałabym łapać za słówka , ale zauważ ,żee napisałaś coś w rodzaju, że gdybyś była zarodkiem to mialabys jakieś odczucia jako zarodek związane z zapobieżeniem Twojemu pozawieniu się na świecie. Jeśli zakładasz ,że zarodek może mieć odczucia...? Nie do kończ rozumiem. Wkradła się "podświadoma" niekonsekwencja? Odpowiedz mi wprost, bardzo proszę, od kiedy według Ciebie zaczyna się człowek- ponawiam pytanie. Powiedziałas tylko, od kiedy wg Ciebie NIE JEST. Logika wymaga aby określić ten "byt" równiez od strony pozytywnej, czyli OD KIEDY JEST> inaczej taka wiedza to pseudowiedza, wówczas te granice życia można przestawiać jak jest komu wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 20:00 M napisala: żee napisałaś coś > w rodzaju, że gdybyś była zarodkiem to mialabys jakieś odczucia jako zarodek > związane z zapobieżeniem Twojemu pozawieniu się na świecie. Oczywsite jest, ze zarodek odczuc nie moze miec, wiec nie mialabym zadnych i zaden zarodek ich nie ma przeciez. Granice zycia wciaz przedstawiamy tak jak nam wygodnie, tzn, tak jak nam nakzauja nasze wlasne pogdaly, dlatego czesc jest za aborcja, a czesc nie. Odpowiadajac na Twoje pytanie, to mam taki sam poglad jak medycyna, ze zarodek przeksztalcajac sie w czlowieka zaczyna nim byc po okreslonym czasie w lonie matki, kiedy to tworza sie z nim narzady, uklad hormonalny itd..., kiedy zaczyna sam juz zyc wlasnym zyciem, choc jeszcze w lonie matki. Mam duzo stycznosci z nieszczeciem ludzkim, czesto wynikajacym z duzej ilosci dzieci w rodzinach biednych,gdzie dzieci sa te czesto niekochane, poniewierane gdzie te dzieci byly niechacine i zapewniam Cie, ze dla niektorych z nich lepiej by bylo sie nie narodzic w ogole, nawet gdyby to mialo byc kosztem aborcji w odpowiednim wieku polodowym zarodka jeszcze, kiedy to nie zaczynaja sie juz u niego ksztaltowac jego wlasne narzady itd...Czasem lepiej jest sie nie narodzic,mimo, ze mozna by bylo sie narodzic, o ile nie czuje sie bolu przy "likwidacji" i sie o niej nawet nie wie. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 20:09 > Granice zycia wciaz przedstawiamy tak jak nam wygodnie, tzn, tak jak nam nakzauja nasze wlasne pogdaly ??? Czyli - jeśli ktoś uzna za kryterium człowieczeństwa umiejetnośc logicznego myślenia, to może bezkarnie zabić 3-ciolatka? > mam taki sam poglad jak medycyna, ze zarodek > przeksztalcajac sie w czlowieka Czyli - czym jest zarodek wg Ciebie i medycyny? No bo jeśli nie jest cżłowiekiem, to czymś jednak jest? Do jakiego gatunku należy zarodek ludzki? > zapewniam Cie, ze dla niektorych z nich lepiej > by bylo sie nie narodzic w ogole, A ja Ci zapewniam, że jakoś nie popełniają zbiorowych samobójstw. Jak możesz oceniać, czyje życie ma wartość, a czyje nie? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 20:38 Ela: A ja Ci zapewniam, że jakoś nie popełniają zbiorowych samobójstw Nie masz kobieto pojecia o czym mowisz. Znalam trojkie dzieci osobiscie, ktore wlasnie popelnily samobojstwo, bo nie wyrobily.Wiele znam takich, co probowaly. Jak ktos ma jako tako kasy, chocby na tyle by miec net i nie pracuje w tych srodowiskach, to nie ma pojecia co sie czasem u ludzi dzieje. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:15 >zapewniam Cie, ze dla niektorych z nich lepiej by bylo sie nie >narodzic w ogole Nikogo nie zapewniaj, to tylko Twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 20:41 MOje zdanie, dopoki dziecko sie nie targnie na zycie albo nie zabije, wtety samo juz wyraza swoje zdanie i to co czuje- w bardzo dobitny sposob. To ta naprawe tragedie, o ktorych ciezko mowic i ktore w zasadniczy sposob zmienily moje podejscie do aborcji min., mimo, ze jestem osoba wierzaca i znajaca dosyc dobrze Biblie, bo mnie ta tematyka interesuje. Wiem co mowi Biblia, ale to co widze w praktyce zasadniczo przeczy chwilami milosierdziu bozemu i nie rozumiem tego, ale wychodze z zalozenia, ze moj rozum jest krotki w porownaniu z bozym, a BOg wie co robi chyba powolujac te dzieci do zycia i chyle Mu czola mimo wszytko. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:13 Veko, wiem ,że jesteś wrażliwą osobą i dotyka Cię, jak ktoś obok cierpi -pewnie dlatego tak przezywasz nieszczęścia tych dzieci z biedy, i twz "bez przyszłości".Rzeczywiście tak często się dzieje.Ale Twó lęk Cię paraliżuje i nie potrafisz go przezwyciężyć, żeby zobaczyć ,że jest coś pod tą warstwą bółu i cierpienia - przez to definiuje się coś pięknego (choć w bardzo trudny sposób). Takie obrazy nędzy i biedy powoduja lęk , który paraliżuje pozytywne myślenie i patrzenie na życi ejak na dar, który może potoczyć sie całkiem pomyslnie pomimo trudnych warunków ekonomicznych i wychowawczych. Nigdy nie wiadomo co będzie , co się wydarzy. Kasa nie zagwarantuje że dziecko bedzie się czuło kochane - na pewno o tym wiesz. Nieraz dzieciaki z ogromnej biedy doświadczeją większej miłości niż te co mają bogatych i wykształconych rodziców.Piszą w gazetach przecież ,że trują się dzieciaki bogatych, zaganiznych za samorealizacją rodziców.A mają przecież "wszystko". Nie sądzę, żeby bieda powodowała chęć przestania istnienia przez człowieka. Może właśnie Bog dlatego tak to urzadził abysmy mogli być dla nich dobrzy i doświadczyć dawania miłości? Może poprzez kontakt biedą doceniamy bogactwo, przez doświadczanie zła i nedzy możemy zdefiniować miłość i dobro. Ci obok nas tego uczą, Ci, którym się "poszczęściło". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:21 ps. Veko , nie zadowala mnie Twoja odpowiedź -życie zaczyna się od wytwoerzenia narządów wewnętrznych - mało prezcyzyjne. Zwróć uwagę, że narządy wytwarzają się praktycznie od poczęcia, kiedy już zarodek dzieli sie na 3 listki zarodkowe, z których formują się zalążki skóry, ORGANÓW WEWN., ukł. nerwowego (przepraszam, że tak upraszczam, ale nie o wykład z rozwoju prenatalnego przecież chodzi). nA KONTINUUM ROZWOJU można chyba tylko (to dla mnie po prostu logiczne) wyznaczyć tylko poczatek (i ew.koniec) życia. Reszta jest tak trudna bo to życie trwa już od samego od początku (poczęcia). Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 22:10 Hej, zgadzam sie, ze dzieci takze bogatych rodzicow bywaja niekochane i niechciane, takie tez znam , ale jest ich duzo mniej. Oczywscie, ze kasa nie zagwarantuje dziecku szczecia i mlosci rodzicow, dlatego tez nie nalzey wychodzic z zalozenia :" a stac Cie na dziecko gdyby ci sie przytrafilo, wiec nie ma problemu gdyby sie napatoczylo", bo przeciez to ze stac, to jeszcze nic nie znaczy, jezli nie jest ono chciane takze po narodzinach. Jesli chodzi o dzieci, z ktorymi mam stycznosc, to wieksoc tych dzieci pochodzi rzeczywiscie z rodzin biednych, ale takze patologicznych, ktore z biegiem czasu czynia te dzieci tez patologia, bo dzieci sie patologia raczej nie rodza, choc czasem pewne geny np. zwiazane z uposledzeniem moga byc przenoszone itd.., ale mowie teraz o dziecach calkiem normalnych, ktore gdyby mialy kochajacych rodzicow i gdyby byly chciane, to by funcjonowaly normalnie. m pisze: "Twój lęk Cię paraliżuje" Jezeli ma mnie cos paralizowac, to nie moj lek, tylko czysta rzeczywistosc, to nie sa moje urojenia niestety. m pisze: że jest coś pod tą warstwą bółu i cierpienia - przez to definiuje się coś pięknego (choć w bardzo trudny > sposób). Czy samobojstwo dziecka jest tym trudnym sposobem na odczuwanie piekna Twoim zdaniem? Czy Ty myslisz, ze to dziecko przez te swoje cierpienia odczuwa piekno jakies? i to je jakos uwznosla? - do groby chyba, bo dokad? Troche masz wypaczony poglad. Te dzieci to nie doskonaly Chrystus , ktory cierpial za wielu w pelen poswiecenia sposob za mnie i za Ciebie. Zapewne wiesz, ze wedlug Biblii samobosjtwo jest grzechem przeciwko Duchowi SWietemu i jest grzechem niewybaczlnym. Jestem bardzo ciekawa jak Pan BOg to rozstrzygnie w swietle prawa, ktore sam dal i w swietle cierpien takich dzieci, ktore pozwolil powolac do zycia,aby popelnily przez to powolanie taki grzech wlasnie, ale znowu wychodze z zalozenia, ze Bog wie co robi, a ja tylko marnym czlowieczkiem jestem, wiec ufam, ze to ma jakis sens, ale czasem mi ciezko. m pisze: tóry może potoczyć sie całkiem pomyslnie pomimo > > trudnych warunków ekonomicznych i wychowawczych. Nigdy nie wiadomo co będzie , > co się wydarzy. Oczysicie, ze nigdy do konca nie wiadomo, ale uwazam, ze jesli rodzice nie chca tego dziecka, to nie jest wazne jakie stosuja metody i mysle, ze nie ma co sie nawet klocic o to, czy zaplodniona komorka jajowa jest juz czlowiekiem czy nie itd... Jesli sie wie, ze sie tego dziecka nie chce i ono nie bedzie szczesliwe, to nie nalezy go powolywac do zycia i tyle,a na pewno robi mu sie mniejsza krzywde nie powlowujac go do zycia przez spirale , niz powolujac je i nie kochajac go. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 22:31 piękno , o którym pisałam (definiowane przez nieszczęcie , ból i cierpienie innych ludzi) - nie możesz tego rozumiec dosłownie veko, chodzo o to ,że dzieki czyjemuś cierpieniu TY MOŻESZ BYC LEPSZA, BO MOŻESZ POMÓC TEJ OSOBIE.i to jest piękne. Jak ty możesz rozumieć z moich słów ,że samobójstwo dziecka jest dobrze. jest to już kolejny post, w którym robisz straszne nadinterpretacje. CZYTAJ DOKŁADNIE. I to nie jest tylko moja opinia, widzę, że wiel osób ciągle musi Ci tłumaczyć, że NIE TO CZY TAMTO miala na myśli, i że nie rozumiesz co Ci maja do powiedzenie, często wysmiewasz, ironizujesz - to bardzo prosta (zeby nie powiedzie prostacka) metoda. Jesli chcesz ,żęby z Ciebie pioronizoować to daj znać. Zapewniam CIę, że bedziesz zadowolona . Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 22:51 Przestan m, wiem kiedy ironizuje i raz w tej dyskusji napisalam posta w tonie ironicznym i przeprosilam na samym wstepie, ze jest to wlasnie ton ironiczny, a tak poza tym, to nie ironizuje z nikogo ani sie nie smieje z nikogo. Byc moze duzo osob puka sie po glowie jak slyszy, ze sa osoby, ktore stosuja metody naturalne i jak tylko ktos jest na anty, to Tobie sie juz wydaje, ze ironizuje, jestes przewrazliwiona albo piszesz tak, bo nie masz argumntow. M pisze: że dzieki > > czyjemuś cierpieniu TY MOŻESZ BYC LEPSZA, BO MOŻESZ POMÓC TEJ OSOBIE.i to jest > piękne. Bywa, ze nikt temu dziecku pomoc nie moze, skoro konczy w grobie, wiec nikt nie ma poczucia, ze mu pomogl, ale jest fakt, ze dziecko odeszlo i to jest fakt. A tak przy okazji, to wolalabym nie miec okazji pomagania tym dzieciom , wolabym aby one nie cierpialy, a ja zebym im pomagac nie musiala. Generalnie to nie powinno sie budowac piekna w zadnej formie ( nawet w takiej o jakiej mowisz) na czyims cierpieniu i nie uwazam tego za norme i malo pocieszajace jest to, ze ja moge byc lepsza , bo one swoim cierpieniem daja mi sznase stania sie lepsza.W kazdym badz razie , ich cierpienia nie sa warte mojej ani niczyjej "lepszosci". POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:12 no to widze ,że taka konstrukcja żwiata nie podoba Ci się.Nie stety ło istnieje , istnieje też ból, chociaz nikt nie chce cierpieć. taki był zamysł boży i po coś to jest , mam taka nadzieję, chociaz też zadaje sobie często pytanie dla czego odchodzi małe dziecko. Nie podoba mi sie to ale nic na to nie poradzę. Gdzies napisałaś, że jesteś realistką, więć może pogodzić się, ż tym jaki jaet siwat -OCZYWIŚCIE tylko w tym zakresie w jakim , nie możesz tego zmienić.Bo przecież jesteś tylko człowiekiem. A swoja drogą - bycie dobrym dla cierpiacego to nie jest budowanie dobra na czyims cierpieniu tylko tworzenie dobra na sytaucji ZASTANEJ: -próbujesz wydobyć z czyjegoś stanu nieszczęścia to co najlepsze w tej sytuacji - tylko na to masz wpływ jako człowiek i można zrobić to. No i na koniec: upieram się przy tym ,że przez kontakt z czyimś nieszczęściem lepiej doceniamy własne szczęsie- i na odwrót oczywiście. Aha, argumentów droga veko mi nie brak, a i przewrażliwona nie jestem - Twój ton po prostu czasem uderza w jakąś "rozliczeniówkę" KK - co rodzi niesprawiedliwe , bardzo subiektywne sądy na tema t KK.Piszesz o nich najwięcej z wszystkich dziewczyn i zawsze z atakiem -chyba mam racj? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:14 ps. a tak w ogóle to nie bądź taka pesymistką, ciągle tylko biadolisz , ze nieszczęsne dzieci i samobójstwa. A popatrz ile jest szczęsliwych - takie zycie tez potrafi być! I wyobraź sobie - nawet u wielodzietnyci i biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 23:28 Nie jestem realistka i nie napisalam nigdzie tak, pisalam o rzeczywistosci, a to dwie rozne rzeczy. Oczywiscie, ze sa szczesliwe dzieci, ale akurat temat tyczy sie tych niechcianych dzieci, ktorych na swiat sie nie powluje celowo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 14:29 Niechciane dzieci tez bywaja szczęsliwe. Moga stworzyc jak dorosna swoja własną rodzinę i znając błędy rodziców - nie powtórzyc ich . Uwierz, oni tez moga byc szczęsliwi, chociaz mają do tego trudniejszą drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 15.04.05, 15:24 Tylko po co tak robić? Po co fundować tę 'trudniejszą drogę'? Jeśli można to zrobić inaczej? Po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 15.04.05, 22:46 Zalezy jeszcze od stopnia trudnosci tej drogi, poza tym te dzieci niestety, ale nie beda nigdy W PELNI szczesliwe , bo fakt, ze nie byly chciane odcisnelo na ich mozgach raz na zawsze cos, czego sie pozbyc nawet dzieki potem szczesliwej rodzinie niestety tak latwo nie da, a jesli sie da, to i tak tylko czesciowo. Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 15.04.05, 22:50 ale żaden człowiek nie ma prawa decydować o tym, czy istniejące już zycie ma istniec czy tez nie... Nie nam o tym decydować Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 15.04.05, 23:39 do było do tego co Vecka napisała Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 18.04.05, 14:06 od kiedy bije serce 10 moze 12 tydzien czy tak pasuje ? Nie wiem czy słyszałaś o tzw. "puste jajo" Mijaja kolejne tygodnire 10,12 itd serce nie bije . Lekarze nie okreslaja tego jako usunięcie dziecka . Nie mowia ze było zycie a było ??? Skoro nie ma serca, nie ma mózgu to zyje ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:50 Niestety Matuszek , masz niepełna wiedzę i pewnie dlatego stosujesz ten rodzaj powiedzmy po twoejmu...antykoncepcji. Nikt nikogo nie nazywa dzieciobójcą, nie o to tu chodzi. Myslę jednak, że gdy sama uznasz ,że człowiek zaczyna się od poczęcia a nie od zagnieżdżenia, to wliczając że w Twoim ciele też taka zapłodniona komóreczka mogła się błąkać i szukac miejsca do zagnieżdżenia, musisz uznać, że to spirala wewnątrz Ciebie uniemożliwiła Twojemu (potencjalnemu) zarodkowi dalsze życie.Przerwanie życia, chociażby zlepkowi paru komórek to już nie jest antykoncepcja, bo ta ma przecież NIE DOPUSZCZAĆ by doszło do zapł. Owszem, efekt taki jak przy antykoncepcji = brak ciąży ale życie było i ciąża też mogłaby się dalej rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 18.04.05, 14:16 Skoro Ty znasz tylko tę inwazyjną role spirali to tak naprawde niewiele wiesz. Większość spirali ma za zadanie zagęsczenie sluzu co powoduje "unieruchomienie plemników a zatem to jest jej podstawowa rola drugorzędna natomiast sprawą jest uniemożliwienie zagnieżdzenia. Nie osądzaj mnie na temat mojej "niepełnej " wiedzy bo nie możesz tego wiedzieć .Poza tym regulamin, który ferum zabrania osądzania czyjegoś poziomu wiedzy intelektu itd...mozemy zatem wymieniac spostzrerzenia ... i opinie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:40 jest , jest , zaraz Ci wytłumaczę: może dojść do zapłodnienia (najczęściej , jak wiesz dochodzi do niego w jajowodzie - z tam nie ma spirali), now ięc jeśli doszło do połączenia plemnika i jaja to już sie zaczął proces rozwoju zarodka , z którego powstaje jak wszyscy wiedza dziecko. Spirala nie dopuszcza do zagnieżdżenie się zarodka wewnątrz macicy. A więc wszystko chyba jest klarowne. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 19.04.05, 15:01 Gość M Ty mnie nie słuchasz jak Może dojśc do zapłodnienia skoro nie przepuszcza plemników... Poza tym pokazałam wczoraj mojej Pani doktor artykuł zamieszczony na I stronie netowej NPR gdzie na czerwono jest napis Pigułka i spirala- zabija !!! Powiedziała, ze jako lekarz jest załamana ze króluja takie opinie ludzi i sa to tylko ich wyobrażenia i przekoloryzowane opisy. Jak wiesz spirala nie jest srodkiem wczesnoporonnym , przede wszystkim w PL ŚRODKI WCZESNOPORONNE SĄ ZAKAZANE !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 20.04.05, 10:42 Skąd taka informacja, że środki wczesnoporonne są zakazane ?? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Do marty288- srodki wczesnopornne 20.04.05, 16:15 www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=311&poddzial=Artyku%C3%84%C4%85%C3%A2%E2%82%AC%C5%A1y%20wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:30 Matuszek, przecież zagęszczenie sluzu to nie jest 100% baepieczeństwa czy też skuteczności. Sama wiesz ,że dochodzi (owszem rzadko)do poczęcia i urodzenia dziecka pomimo uzywania spirali. A więc jednak jakis plemnik doszedł do komórki jajowej i ją zapłodnił (pomimo, że śluz był zagęszczony).No więc chyba skoro to się zdarza to jak przy takim przypadku mówić o działaniu spirali? Zapobieganie czy srodek poronny (znaczy w tym przypadku uniemozliwienie zagnieżdżenia zarodka). Chodzi mi TYLKO O TAKI przypadek.Jesli dzialanie spirali traktować wybiórczo to rzeczywiście miałabyś rację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 11:01 Fakty sa czesciwo w twojej wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 11:02 To bylo do Marty 288. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:34 szkoda, że nie wiesz jak działają spirale...Może wtedy chociaz bys sie zastanowiła...To Ty żyjesz w swiecie wyobraxni, tak jest wygodniej, prościej.Oczywiście daleko mi do oceniania Ciebie, ale pewność z jaka się wypowiadasz o tym zatrważa... Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 11.04.05, 12:10 To że wyobraźnię mam - nie przeczę niemniej jednak niczego tu nie wymyślam. Wystarczy troszkę poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:38 > Ja spirale wszystkim polecam,stosuje je wiele moich znajomych i nie zachodza w > ciaze.natomiast metody nat. sa dla ludzi ,ktorzy dopuszczaja mozliwosc > posiadania kolejnego dziecka.A ja takowej nie dopuszczam Es To akurat się mylisz, bo z wielu już opracowań, które czytałam wynika, że skuteczność metody termiczno-objawowej jest podobna do skuteczności wkładki hormonalnej 99,8%, przeważnie takie wartości się podaje. Wkładka zwykła bez hormonów ma skuteczność 95-98%, większe wartości się nie pojawiają. Pewna rygorystyczna odmiana metody termiczno-objawowej polega na przyjęciu jako czasu niepłodności tylko III fazy cyklu, od 4 wieczoru wyższych temperatur świadczących o owulacji, do końca cyklu. W całej światowej literaturze jeszcze nigdy nie odnotowano nieplanowanej ciąży u kobiety, która stosowała tą metodę. Jest to najskuteczniejsza metoda unikania ciąży, skuteczniejsza niż pigułki, ale ma dłuższy czas abstynencji. Pewność, ze nie będzie ciąży mamy tylko przy całkowitej abstynencji. Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 05.04.05, 21:40 Spirala???Brrrrr..Nigdy w życiu nie stosowałam "chemicznej" antykoncepcji (pigułki), ani tym bardziej "mechanicznej" (spirale).Powód? Nie wiem...Ale jestem z tego dumna.Naprawdę są inne sposoby)U mnie metody "naturalne"?? działały skutecznie (zaszłam w planowaną ciążę po 10 latach małżeństwa))Po porodzie mój gin wypisał mi receptę na Cerazette.Zjadłam pół opakowania.Odstawiłam szybko,bo czułam się źle,a po co mi to??Tabletka spełniła swoje zadanie rewelacyjnie, o tyle,że "nic nie było" z powodu krwawienia,plamienia,no i po prostu po niej "mi się nie chciało"Teraz czuje się świetnie, wracam do życia i starych metod!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomsmom Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 06.04.05, 22:55 No wlasnie, taki czas, a szkoda, ze mamy tak bardzo ida na latwizne!! Ja znam mase mam, ktorych nie stac (a nawet zdrowotnie absolutnie nie moga) na kolejna ciaze i z powodzeniem stosuja metody naturalne nie nabijajac kabzy ginekologom i nie narazajac sie na powiklania... poczytajcie sobie dobrze, szczegolnie na angielskich stronach jak mozecie o spiralach, to wam sie wlos na glowie zjezy! Teraz nie mozecie sobie pozwolic na kolejna ciaze, a potem bedziecie mogly na np raka szyjki? (rzekomo sporadyczne przypadki, ale jednak sa... ja zawsze zastanawiam sie jak podaja, ze np ze spirala moze sie urodzic 1 na 1000 dzieci... to niby male prawdopodobienstwo, ale przeciez zawsze mozna sie znalezc w tej sytuacji). Jesli nawet nie interesuje Was to, co mial do powiedzienia na ten temat Ojciec sw (a szkoda, bo to bardzo madre co mowil) to pomyslcie o swoim zdrowiu... Hania Odpowiedz Link Zgłoś
roxana2001 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 09:52 Nie wierzę, że w dzisiejszych czasach niektóre z was stosują metody "naturalne" i co więcej uważają to za 100% antykoncepcję!!!!!! Znajmowa stosując tą metedę ma czworo dzieci i straszną biedę!!!Zastanawiam się tylko czy swoim dzieciom też polecicie tą metodę ( przy tym pierwszym razie????). Musicie zwrócić uwagę , że wiek nastolatków na ten pierwszy raz obniżył się....i co chcecie zostać młodymi babciami? Wprost nie mogę uwierzyć.....metody naturalne.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:52 To uwierz. Do metod naturalnych trzeba dojrzec. Jest to metoda caasochłonna i trudna, można powiedziec żmudna, i wymaga żelaznej konsekwencji, dlatego nie wszystkim sie chce ja stosować. Ludzie ś awygodni i nastawieni na szybka przyjemnośc bez obciążęnia konsekwencjami. Daleko mi do oceniania kogokolwiek bo świętą nie jestem i metody sztuczne tez stosowałam . Ale potem świadomie wybrałam te , które sa zgodne z moim rytmem biologicznym i chociaż wymaga to wielu poświęćeń to jestem z tego dumna. Czuje namacalnie jak miłośc moja i mężą roznie i rożnie tak długo poszukiwany przeze mnie wymiar seksu. Trudno to opisać, ale towarzyszy temu na pewno olbrzymi wzajemny szacunek, zrozumienie, ekscytujace oczekiwanie, wzajemna troska...Tego nie da sie opisac słowami A fizyczny wymiar seksu jest nieporównywalny ! Zbliżenie jest całkowite , to po prostu niesamowity akt oddania. Przepraszam za te swoje egzaltacje ale tak to czuje i chce ,żebyście wiedziały, że zawdzięczam to własnie metodom naturalnym. Wiem ,że wile osób tak reaguje na to : śmiechem, szydzeniem :"Ciemnogród" Ale to metoda dla wytrwałych, nie oczekujących od życia "łatwej" przyjemności. Dlatego rozumie,że wiel osób rezygnuje...Pozatym w cyklach są sytaacje że np pojawia sie choraoba z gorączka i pomiary sa nieskuteczne. Jest jeszcze wiele minusów. Ale nie oceniaj tej metody dopóki sama rzeczywiście nie odważysz się spróbować poświęcić na to energię.To zupełnie zmienia optyke patrzenia na sex.Moim zdaniem na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:50 Rozumiem Cię prawie doskonale, bo jeszcze nie mam takiego „stażu”, ale brzmi zachęcająco. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:53 To uwierz. Do metod naturalnych trzeba dojrzec. Jest to metoda caasochłonna i trudna, można powiedziec żmudna, i wymaga żelaznej konsekwencji, dlatego nie wszystkim sie chce ja stosować. Ludzie ś awygodni i nastawieni na szybka przyjemnośc bez obciążęnia konsekwencjami. Daleko mi do oceniania kogokolwiek bo świętą nie jestem i metody sztuczne tez stosowałam . Ale potem świadomie wybrałam te , które sa zgodne z moim rytmem biologicznym i chociaż wymaga to wielu poświęćeń to jestem z tego dumna. Czuje namacalnie jak miłośc moja i mężą rośnie i rośnie tak długo poszukiwany przeze mnie wymiar seksu. Trudno to opisać, ale towarzyszy temu na pewno olbrzymi wzajemny szacunek, zrozumienie, ekscytujace oczekiwanie, wzajemna troska...Tego nie da sie opisac słowami A fizyczny wymiar seksu jest nieporównywalny ! Zbliżenie jest całkowite , to po prostu niesamowity akt oddania. Przepraszam za te swoje egzaltacje ale tak to czuje i chce ,żebyście wiedziały, że zawdzięczam to własnie metodom naturalnym. Wiem ,że wile osób tak reaguje na to : śmiechem, szydzeniem :"Ciemnogród" Ale to metoda dla wytrwałych, nie oczekujących od życia "łatwej" przyjemności. Dlatego rozumie,że wiel osób rezygnuje...Pozatym w cyklach są sytaacje że np pojawia sie choraoba z gorączka i pomiary sa nieskuteczne. Jest jeszcze wiele minusów. Ale nie oceniaj tej metody dopóki sama rzeczywiście nie odważysz się spróbować poświęcić na to energię.To zupełnie zmienia optyke patrzenia na sex.Moim zdaniem na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 13.04.05, 14:56 Popieram Cię całkowicie , poza tym każdy organizm reaguje innaczej i nie możemy mowic o metodach nat. u niektorych sie sprawdzaja u innych nie . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.05, 18:10 > każdy organizm reaguje innaczej Racja - i dlatego metod naturalnych każda kobieta musi się nauczyć SAMA, bo każdy organizm jest inny. > i nie możemy mowic o metodach nat. A to dlaczego? Żyjemy w wolnym kraju...? Mówić możemy o wszystkim, najlepiej posługując się argumentami, a nie stereotypami, które się gdzieś usłyszało i w które po prostu wygodnie wierzyć. > u niektorych sie sprawdzaja u innych nie . Oczywiście. Sprawdzają się u 99% kobiet, u 1% nie. Mniej więcej tak, jak pigułka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:49 Sprawdzają się u każdego, kto tego chce. Odpowiedz Link Zgłoś
matuszek1 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 13:57 Żyję szybko intensywnie, duzo podrózuję Nie ufam ze moge zawierzyc sobie na tyle aby stosowac ta metode i ze bedzie ona tak skuteczna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:09 Ale już pisałam, że tu nie chodzi o ufność, tylko o chęć nauczenia się metody, jeśli ktoś chce się nauczyć, to nic mu w tym nie przeszkodzi, jeśli ktoś chce stosować, to nic mu w tym nie przeszkodzi. Już pisałam, że jestem na wymagających studiach dziennych i mam bardzo dużo stresów, nieprzespanych nocy, czasem imprez – i nie przeszkadza to w stosowaniu metody. Skuteczność poprawnie stosowanej metody jest taka sama dla wszystkich poprawnie stosujących – czy to nie jest oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 17:47 Dla Ciebie na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
roxana2001 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 09:53 i jeszcze jedno, mam sąsiadę , która (chyba stosując metody naturlane) w wieku 18 lat ma już dwoje dzieci.. izadnej przyszłości, bo nawet nie skończyła żadnej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
pulcheria2 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 10:35 Roxana, a jednak... Podejrzewam, że Twoja znajoma/sąsiadka nie stosowały żadnych metod. Jeśli ktoś DOGŁĘBNIE zna metody naturalne (a nie twierdzi że zna) i stosuje je zgodnie ze zdobytą wiedzą, to są one niezwykle skuteczne, bardziej niż spirala. I na pewno nie są 100% antykoncepcją, bo....nie są antykoncepcją. Czy Ty wiesz coś w ogóle na ten temat? Z całym szacunkiem, bardzo nie lubię, kiedy ktoś się wypowiada, nie znając tematu... Wierz mi, że można mieć dokładnie tyle dzieci, ile się zaplanowało. Ale to oczywiście temat na dłuższą dyskusję... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pulcheria2 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 10:37 Aha i jeszce jedno-nie boję się zostać młodą babcią, bo przeważnie ci, którzy stosują metody naturalne, pzrekazują swoim dzieciom pewien system wartości, który raczej nie zakłada przedwczesnej inicjacji seksualnej... Bądźmy otwarci Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 07.04.05, 10:55 Podpisuję się pod tym. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:52 Też się podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beta Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:40 Całym sercem popieram!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:57 Z ust mi to wyjęlaś. Niektórzy sadzą,że przed zostaniem przedwczesną babcią ochronić możę jedynie antykoncepcja. A gdzie system wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 11:12 hej, mzna miec tyle dzieci ile sie chce przy metodzie naturalnej, o ile siedzi sie caly czas w domu, nie chodzi do pracy, w ktorej sie stresujesz, chodzi sie regularnie spac,nie je sie zadnych lekow, ktore moga wplynac jakos na cykl owulacyjny i tysiac innych rzeczy jak sie nie robi, a normalna kobieta w kwiecie wieku najczesciej pracuje, od czasu do czasu balanguje i czesto sie jeszcze stresuje. Z reszta kazdy z nas sie stresuje i jedni maja odpornosc na stres wieksza, a inni mniejsza i sa kobiety, u ktorych metoda naturalna jest wykluczona ze wzgledu na styl zycia czy inne sytuacje, wiec gadanie, ze metoda naturalna jest najlepsza jest bez sensu, bo dla normalnych kobiet, zyjacych przecietnym stylem, metoda naturalna nie jest niestety najlepsza, bo grozi szybkim zostaniem mamusia. Najmniejszy stres przy metodidzie naturalnej grozi zostaniem mamusia, niestety i to jest WLASNIE FAKT. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.05, 12:42 > mzna miec tyle dzieci ile sie chce przy metodzie naturalnej, o ile siedzi sie c > aly czas w domu, nie chodzi do pracy, w ktorej sie stresujesz, chodzi sie regul > arnie spac,nie je sie zadnych lekow, ktore moga wplynac jakos na cykl owulacyjn > y i tysiac innych rzeczy jak sie nie robi, a normalna kobieta w kwiecie wieku n > ajczesciej pracuje, od czasu do czasu balanguje i czesto sie jeszcze stresuje. > Z reszta kazdy z nas sie stresuje i jedni maja odpornosc na stres wieksza, a in > ni mniejsza i sa kobiety, u ktorych metoda naturalna jest wykluczona ze wzgledu > na styl zycia czy inne sytuacje, wiec gadanie, ze metoda naturalna jest najlep > sza jest bez sensu, bo dla normalnych kobiet, zyjacych przecietnym stylem, meto > da naturalna nie jest niestety najlepsza, bo grozi szybkim zostaniem mamusia. > Najmniejszy stres przy metodidzie naturalnej grozi zostaniem mamusia, niestety > i to jest WLASNIE FAKT. Vecko, na jakiej podstawie stwierdzasz ów FAKT? Masz głowę otwartą, nie myślisz stereotypowo, ale w tym przypadku podajesz nieprawdę, w dodatku niczym nie popartą. FAKTY są takie, że stres, choroby, leki itp. mogą UTRUDNIAĆ interpretację, ale jej nie umożliwiają. Potwierdzają to konkretne karty obserwacji (na życzenie wkleję linki). Jeszcze jedno: używasz sformułowania 'metoda naturalna' - czy masz na myśli jakąś konkretną? Bo jest ich kilka: m. Rotzera, angielska, amerykańska Kippleyów, polska dr Kramarek, owulacji Billingsa (oparta tylko na obserwacji śluzu), no i LAM... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 14:12 Jestem "normalną" kobieta po 30-tce prowadzącą "przeciętne" życie, tzn. pracuję (a raczej pracowałam - przed urodzeniem maluszka), stresowałam się, balangowałam, niezbyt regularnie spałam, czasami przyjmowałam leki, itp., i........., według Twojej teorii, przy stosowaniu metod nauralnych powinnam mieć już chyba z 15-oro dzieci !!!)) A jestem szczęśliwą 1-krotną (narazie?) mamusią... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 14:19 anias9 napisała: > Jestem "normalną" kobieta po 30-tce prowadzącą "przeciętne" życie, tzn. pracuję > > (a raczej pracowałam - przed urodzeniem maluszka), stresowałam się, > balangowałam, niezbyt regularnie spałam, czasami przyjmowałam leki, itp., > i........., według Twojej teorii, przy stosowaniu metod nauralnych powinnam > mieć już chyba z 15-oro dzieci !!!)) A jestem szczęśliwą 1-krotną (narazie?) > mamusią... Moze masz problemy z zachodzeniem w ciaze, tylko o tym nie wiesz,a to dziecko, ktore masz, to byl szczesliwy przypadek. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 14:28 Synek urodził się dokładnie w takim okresie mojego zycia, w jakim sobie Go sobie z mężem zaplanowaliśmy!!!!!!!!!!!!!!!!! I nie zycze sobie, żeby ktokolwiek nazywał Go "przypadkiem"..... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 14:46 Oj, nie geniwaj sie, nie nazwalam Go konkretnie przypadkiem, jestes przewrazliwiona.Nie chcialam Ciebie ani Twojego dziecka obrazic. Powiem Ci jak to funkcjonuje u Ciebie prawdopodbnie. Wiara czyni cuda, jak to mowi Biblia i nauka tez. Wierzysz , ze metoda ktora stosujesz jest nieomylna i twoja podswiadomosc, Twoj umysl kieruje cialemw dni, ktore uwazasz za plodne i w dni , ktore uwazasz za nieplodne. Jesli jestes swiecie przekonana, ze danego dnia msz dzien nieplodny, to twoj organizm czyni tak jak Twoj umysl mu kaze, a mianowicie "zamyka sie" na ewentualne zaplodnienie, natomiast w dzien, kiedy jestes swiecie przekonana, ze jestes plodna, to Twoj umysl podswiadomie nakazuje organizmowi "otworzyc sie". To co pisze jest udowodnione naukowo. Kobiety , ktore np. boja sie ciazy czy tez maja przed nia lek, nie dostaja np. bardzo dlugo miesiaczki, mimo, ze sa teoretycznie zdrowe.Te, ktore chca bardzo zajsc w ciaze, a nie moga, dostaja fizycznie wszytkich objawow ciazy, choc w niej nie sa, bo umysl tak dyktuje podswiadomie cialu. Prawdopodbnie zarowno u Ciebie jak i u innych kobiet, ktore uwazaja, ze metody naturalne sa w 100% pewne, odgrywa role przede wszytkim wiara w te metody, a co za tym idzie zachowanie sie organizmu podyktowane ta wiara i byc moze dlatego u Ciebie te metody sa tak skuteczne, ale wierz mi, ze nie kazdy ma tak duza wiare jak TY. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.05, 17:14 Vecko, co to za dziwne teorie? Czyżbyś rzeczywiście NIC nie wiedziała o fizjologii cyklu kobiety? To sobie poczytaj: free.med.pl/wrochna/fizjol.htm Co ma wiara do skuteczności? Masz dane z badań, tu wiara nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 10.04.05, 22:40 Tu nie chodzi o wiare w Boga, tylko ogolnie w wiare dotyczaca 100%centowego funkcjonowania Twojej metody. To co myslimy i jak myslimy ma bardzo duzy wplyw na fizjologiczne czynnosci naszego organizmu, na czynnosc jajnikow min. tez. Wszytko wiem o fizjologii cyklu kobiety, tylko staram Ci sie uzmyslowic, ze cykl ten moze byc w duzej mierze zalezny od Twojego toku myslenia i Twoich przekonan. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.05, 07:01 A kto mówi o wierze w Boga? Ja mówię o DANYCH Z BADAŃ. Poza tym: metoda nie jest MOJA - nie ja ja wymyśliłam, wśród twórców metody objawowo-termicznej są: Doring, Palmer, Holt, Marschal, Guy, Rotzer, Flynn, Billings, Odeblad, Hilgers, Kramarek (Polka). I jeszcze jedno - nikt nie twierdzi, ze metoda objawowo-termiczna jest skuteczna w 100%.W 100% skuteczna jest jedynie abstynencja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.05, 07:54 Tu masz literaturę (wklejam za koleżanką): 1. A new diagnostic aid for natural family planning, Barbato-M; Pandolfi- A; Guida-M, Advances-in-Contraception. 1993; 9/4 (335-340), 2. A new diagnostic aid for natural family planning. Barbato-M; Pandolfi- A; Guida-M, Adv-Contracept. 1993 Dec; 9(4): 335-40, 3. A prospective multicentre trial of the ovulation method of natural family planning. Il. The effectiveness phase. Fertil Steril 1981;36:591-8. 4. A. Warenik-Szymankiewicz, Z. Słomko, M. Obara: "Metody i środki planowania rodziny", Kliniczna Perinatologia i Ginekologia T. XVIII, PTMP, Poznań 1996, 5. An overview on the effectiveness of natural family planning, Guida-M; Tommaselli-GA; Pellicano-M; Palomba-S; Nappi-C, Gynecological-Endocrinology. 1997; 11/3 (203-219), 6. Arbeitsgruppe NFP (1999): Natürlich und sicher. Natürliche Familienplanung. Ein Leitfaden, Ehrenwirth Verlag, München. 7. Barbato M, Bertolotti G. Natural methods for fertility control: a prospective study. Int J Fertil 1988;33 (Suppl):48-51. 8. Barbato M, Pandolfi A, Guida M. A new diagnostic aid for natural family planning. Adv Contracept 1993;9:335-40. 9. Bigelow J, Dunson DB, Stanford JB, Ecochard R, Gnoth C, Colombo B. Mucus observations in the fertile window: a better predictor of conception than timing of intercourse. Hum.Reprod. 2004;17: 889-892. 10. Billings EL, Billings JJ, Brown JB, Burger HG. Symptoms and hormonal changes accompanying ovulation. Lancet 1972;1:282-4. 11. Billings EL, Billings JJ, Catarinich M. Billings Atlas of the ovulation method: the mucus patterns of fertility and infertility. 5th ed. Melbourne: Ovulation Method Research and Reference Centre of Australia, 1989. 12. Billings EL, Brown JB, Billings JJ, Burger HG. Symptoms and hormonal changes accompanying ovulation. Lancet 1972;1(745):282-4. 13. Brown JB. The applcation of homr hormone assays in natural family planning. In: Atti del Congresso Internazionale "Regolazione naturale della fertilità", Bologna marzo 1988. 14. Casey JH. The correlation between midcycle hormonal profiles, cervical mucus and ovulation in normal women. In: Santamaria JN, Billings JJ, eds. Human love and human life. Melbourne, Australia: Polding, 1979:68-71. 15. Chiazze L Jr, Brayer FT, Macisco JJ Jr, Parker MP, Duffy BJ. The length and variability of the human menstrual cycle. JAMA 1968;203:377-80 16. Current status of natural family planning in Granada (Spain), Barranco- E; Sanchez-MJ; Garcia-I; Soler-F; Chica-MD, Advances-in-Contraception. 1994; 10/1 (27-32), 17. Djerasse C. The bitter pill. Science 1989;245:356-610. 18. Doud J. Use-effectiveness of the Creighton Model of NFP. Int Rev Nat Fam Plann 985;9:54-72. 19. Dunn, H. (1956): The safe period. Lancet, II: 441-442. 20. E Odeblad: The discovery of different....", B.of the NFP council of Victoria, The Ovol. M. Research and Ref. Centre of Australia, Vol. 21, No 3, 09.1994, 21. E. Raith, P. Frank, D. Freundl: Naturalne metody planowania rodziny, Springer PWN, Warszawa 1997, 22. E.L Billings, J.J Billings, M. Catarinich: Atlas metody owulacji Billingsa, Pallotinum, Poznań 1998, T. Dmochowski, M. Szymaniak: Ardousness of the NFP in the opinion of people interested in using the NFP, IEEF Europ. Conference VI-3, Birmingham, 1997 23. European multicenter study of natural family planning (1989-1995): Efficacy and drop-out, Freundl-G; Flynn-A; Frank-Herrmann-P; Gnoth-C, Advances- in-Contraception. 1999; 15/1 (69-82), 24. Evaluation of the Lady Free Biotester registered in determining the fertile period, Fehring-RJ; Gaska-N, Contraception. 1998; 57/5 (325-328), 25. Expanding the availability and improving delivery of natural family planning services and fertility awareness education: Providers' perspectives, Arevalo-M, Advances-in-Contraception. 1997; 13/2-3 (275-281), 26. Family Health International. Consensus statement, breastfeeding as a family planning method. Lancet 1988;2:1204-5. 27. Fehring RJ, Lawrence D, Philpot C. Use effectiveness of the Creighton model ovulation method of natural family planning. J Obstet Gynecol Neonatal Nurse 1994;23:303-9. 28. Ferin J. Determination de la periode sterile premenstruelle par la courbe thermique. Bruzelles Medica 1947;27:2786-93. 29. Field trial of billings ovulation method of natural family planning, Saxena-BN, Contraception. 1996; 53/2 (69-74), 30. Frank-Herrmann P, Freundl G, Baur S, Bremme M, Doring GK, Godehardt EA, et al. Effectiveness and acceptability of the symptothermal method of natural family planning in Germany. Am J Obstet Gynecol 1991;165(6 Pt 2):2052-4. 31. Frank-Herrmann P, Freundl G, Gnoth C, Godehardt E, Kunert J, Baur S et al. Natural family planning with and without barrier method use in the fertile phase: efficacy in relation to sexual behavior: a German prospective long-term study. Adv.Contracept. 1997;13(2-3):179-89. 32. Frank-Herrmann, P., Freundl, G., Gnoth, C. et al. (1997): Natural family planning with and without barrier method use in the fertile phase: Efficacy in relation to sexual behavior: a German prospective long-term study. Adv.Contracept., 13: 179-189. 33. Freundl G, Bonnar J, Flynn A, Frank-Hermann P, Kirkmann R, Snowden R. Efficacia del nuovo metodo contraccettivo computerizzato "Persona". Risultati di uno studio effettuato in Germania. Traduzione italiana da Fortschritte der Medizin 1998;1:25-30. 34. Freundl G, Bremme M, Frank-Hermann P, Gnoth C. The CUE fertility monitor compared to ultrasound and LH peak measurements for fertile time ovulation detection. Adv Contracept 1996;12:111-21. 35. Freundl G, Frank P, Bauer S, Doring G. Demographic study on the family planning behaviour of the German population: the importance of natural methods. Int J Fertil 1988;33(Suppl):54-8. 36. Freundl G, Frank-Herrmann P., Godehardt E, Kern PA, Klose A, Koubenec HJ et al. Die Effektivität von Zyklusmonitoren zur Bestimmung des fertilen Fensters. Geburtshilfe und Frauenheilkunde 2003;63:778-85. 37. Freundl G, Godehardt E, Kern PA, Frank-Herrmann P., Koubenec HJ, Gnoth C. Estimated maximum failure rates of cycle monitors using daily conception probabilities in the menstrual cycle. Hum.Reprod. 2003;18(12):accepted. 38. Freundl G, Godtke K, Gnoth C, Godehardt E, Kienle E. Steroidal 'add- back' therapy in patients treated with GnRH agonists. Gynecol.Obstet.Invest 1998;45 Suppl 1:22-30. 39. Freundl, G. (1999): European multicenter study of natural family planning (1989-1995): efficacy and drop-out. Adv.Contracept., 15: 69-83. 40. Freundl, G., Gnoth, C., Frank-Herrmann, P. (2001): Tests und Verfahren für beide Partner (129-144), in Freundl, G. (Hrsg.): Kinderwunsch - Neue Wege zum Wunschkind. Gräfe und Unzer, München. 41. Gender, sexuality and communication issues that constitute barriers to the use of natural family planning and other fertility awareness-based methods, Diaz-M, Advances-in-Contraception. 1997; 13/2-3 (303-309), 42. Gnoth C, Bremme M, Klemm R, Frank-Herrmann P, Godehardt E, Freundl G. Research and quality control in natural family planning with relational database systems. Adv.Contracept. 1999;15(4):375-80. 43. Gnoth C, Frank-Hermann P, Freundl G, Bremme N. Sexual behaviour of natural family planning users in Germany and its changes over time. Adv Contracept 1995;11:173-85. 44. Gnoth C, Frank-Herrmann P, Bremme M, Freundl G, Godehardt E. [How do self-observed cycle symptoms correlate with ovulation?]. Zentralbl.Gynakol. 1996;118(12):650-4. 45. Gnoth C, Frank-Herrmann P, Freundl G, Godehardt D, Godehardt E. Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility. Hum.Reprod. 2003;18(9):1959-66. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.05, 07:55 Następna porcja: 46. Gnoth C, Frank-Herrmann P, Freundl G, Kunert J, Godehardt E. Sexual behavior of natural family planning users in Germany and its changes over time. Adv.Contracept. 1995;11(2):173-85. 47. Gnoth C, Frank-Herrmann P, Freundl G. Opinion: natural family planning and the management of infertility. Arch.Gynecol.Obstet. 2002;267(2):67-71. 48. Gnoth C, Frank-Herrmann P, Schmoll A, Godehardt E, Freundl G. Cycle characteristics after discontinuation of oral contraceptives. Gynecol.Endocrinol. 2002;16(4):307-17. 49. Gnoth C, Frank-Herrmann P., Freundl G. Angepasstes Management bei "unerfülltem Kinderwunsch". Geburtshilfe und Frauenheilkunde 2003;63:124-9. 50. Gnoth C, Frank-Herrmann P., Freundl G. Das Zyklusverhalten nach Absetzen oraler Kontrazeptiva. Gynäkologische Nachrichten 2000;11:10. 51. Gnoth C, Frank-Herrmann P., Freundl G. Erfahrungen mit einer Internetsprechstunde für Kinderwunschpaare. Gynaekol. Endokrinol. 2004;2:38-42. 52. Gnoth C, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Friol K, Tigges J, Freundl G. Zur Definition und Prävalenz von Subfertilität und Infertilität. J Reproduktionsmed. Endokrinol. 2004; 4: 200-206 53. Gnoth C, Godtke K, Freundl G, Godehardt E, Kienle E. Effects of add- back therapy on bone mineral density and pyridinium crosslinks in patients with endometriosis treated with gonadotropin-releasing hormone agonists. Gynecol.Obstet.Invest 1999;47(1):37-41. 54. Gnoth C, Halbe E, Freundl G. Persistent ascites after severe ovarian hyperstimulation syndrome after termination of pregnancy with mifepristone. Arch.Gynecol.Obstet. 2003;268:65-8. 55. Gnoth Ch (2002) Neue Daten zur Natürlichen Kontrazeption. Zusammen mit Freundl G und Frank-Hermann P. In: 54. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe (Hrsg. Bender HG, Dall P), Spinger Verlag 2003, Seite 359-363, ISBN3-540-01106-4 56. Gnoth Ch (2003) Kinderwunsch: Neue Wege zum Wunschkind. Zusammen herausgegeben mit Freundl G und Frank-Hermann P. Gräfe & Unzer-Verlag, München, 2. überarbeitete Auflage 2003, ISBN 3-7742-62070-5 57. Gnoth Ch (2003)Weibliche Fertilitätsstörungen-Therapie. Zusammen mit Freundl G. In: Schirren C (Herausgeber): Unerfüllter Kinderwunsch, Deutscher Ärzte-Verlag, Köln, 3. völlig neu bearbeitete Auflage 2003, Seite 169-203, ISBN 3-7691-04102 58. Gross BA. Is the lactational amenorrhea method a part of natural family planning? Biology and policy Am J Obstet Gynecol 1991;165:2014-9. 59. Guida M, Barbato M, Bruno P, Campariello C, Montemagno V. Salivary ferning and the menstrual cycle in women. Clin Exp Obstet Gynecol 1993;20:1-6. 60. Guida M, Tommaselli GA, Palomba S, Pellicano M, Moccia G, Di Carlo C, et al. Efficacy of methods for determining ovulatgion in a natural family planning program. Fertil Steril 1999,72:900-4. 61. Guida M, Tommaselli GA, Pellicano M, Palomba S, Nappi C. An overview on the effectiveness of natural family planning. Gynecol Endocrinol 1997;11:201-19. 62. Hatcher RA, ed. Contraceptive technology. 16th rev ed. New York: Irvington, 1994. 63. Hilgers TW, Abraham GE, Cavanagh D. Natural family planning. 1. The peak symptom and estimated time of ovulation. Obstet Gynecol 1978;52:575-82. 64. Hilgers TW, Daly KD, Hilgers SK, Prebil AM. The ovulation method of natural family planning: a standardized, case management approach to teaching. Book one: basic teaching skills. Omaha, Neb.: Creighton University Natural Family Planning Education and Research Center, 1982. 65. Hilgers TW, Daly KD, Prebil AM, Hilgers SK. Natural family planning. III. Intermenstrual symptoms and estimated time of ovulation. Obstet Gynecol 1981;58:152-5. 66. Hilgers TW. A critical evaluation of effectiveness studies in natural family planning. In: Proceedings of an international symposium on natural family planning sponsored by the World Health Organization. Dublin, Ireland;1979:94-109. 67. Hilgers TW. Coitus induced ovulation and double ovulation. In: Reproductive anatomy and physiology for the natural family planning practitioner. Omaha, Neb.: Creighton University Natural Family Planning Education and Research Center, 1981:45-6 68. Hilgers TW. Methods of natural family planning. In: Reproductive anatomy and physiology for the natural family planning practitioner. Omaha, Neb.: Creighton University Natural Family Planning Education and Research Center, 1981:49. 69. Interest in natural family planning among female family practice patients., Stanford-JB; Lemaire-JC; Fox-A, Fam-Pract-Res-J. 1994 Sep; 14(3): 237-49, 70. J. Guillebaud: Antykoncepcja-pytania i odpowiedzi, Medycyna Praktyczna , Kraków 1995, 71. Kambic RT. Natural family planning use-effectiveness and continuation. Am J Obstet Gynecol 1991; 165(6 Pt 2):2046-8. 72. Katz DE Human cervical mucus: research update. Am J Obstet Gynecol 1991;165(6 Pt 2):1984-6. 73. Keefe EF. Self-observation of the cervix to distinguish days of possible fertility. Bull Sloane Hosp Women 1974;4:129-36. 74. Kennedy KI, Rivera R, McNeilly AS. Consensus statement on the use of breastfeeding as a family planning method. Contraception 1989;39:477-96. 75. Kennedy KI, Rivera R, McNeilly AS. Consensus statement on the use of breastfeeding as a family planning method. Contraception 1989;39:477-96. 76. Kennedy KI, Visness CM. Contraceptive efficacy of lactational amenorrhoea. Lancet 1992;339:227-30. 77. Knaus H. Uber den Zeitfunk der Konzeptions-fahlgkeit der Weibes im Intermenstrum. Munch Med Weschr 1929;76:1157-60. 78. Lamprecht, V., Trussell, J. (1997): Natural family planning effectiveness: evaluating published reports. Adv.Contracept., 13: 155-165. 79. Lanzone A, Pavone V, Villa P, Cinque B, Mancuso S. I metodi di regolazione naturale della fertilità: aspetti biologici, culturali ed etici. In: Edit-Simposia Ginecologia ed Ostetricia: criteri guida per una contraccezione a misura di donna. Bologna: EDITEAM Gruppo Editoriale 1998. 80. Mancuso S, Bellante FP, Di Simone N, Lanzone A. Advances on skin characterization in androgenized women. In: Genazzani AR, ed. Major Advances in Human Reproduction. New York: Raven Press 1990:335-40. 81. Medina JE, Cifuentes A, Abernathy JR, Spieler JM, Wade ME. Comparative evaluation of two methods of natural family planning in Columbia. Am J Obstet Gynecol 1980;138:1142-7. 82. Natural family planning effectiveness in Belgium,: De-Leizaola- Cordonnier-A, Advances-in-Contraception. 1995; 11/2 (165-172), 83. Natural family planning with and without barrier method use in the fertile phase: Efficacy in relation to sexual behavior: A German prospective long-term study, Frank-Herrmann-P; Freundl-G; Gnoth-Ch; Godehardt-E; Kunert-J; Baur-S; Sottong-U, Advances-in-Contraception. 1997; 13/2-3 (179-189), 84. Natural family planning, Geerling-JH, American-Family-Physician. 1995; 52/6 (1749-1756), 85. Naturalne Planowanie Rodziny III-IV 1996 rok IV/16, 86. Novotny GE, Gnoth C. Variability of fibroblast morphology in vivo: a silver impregnation study on human digital dermis and subcutis. J.Anat. 1991;177:195-207. 87. Ogino K. Ovulazionsterimn und Konzeptions-termin. Zentralbl Gynakol 1930;54:464-79. 88. Post-partum contraception, Kennedy-KI, Bailliere's-Clinical-Obstetrics- and-Gynaecology. 1996; 10/1 (25-41), 89. Prospective European multi-center study of natural family planning (1989-1992): Interim results: Advances-in-Contraception. 1993; 9/4 (269-283), 90. R.E.J. Ryder: "Natural Family planning: effective birth control supported by the Catholic Church", BMJ 18.09.1993 T. 307, str. 723-726, 91. Raith, E., Frank, P., Freundl, G. (1999): Sicherheit, Akzeptanz und Anwendermerkmale (145-164), in Raith-Paula, E., Frank-Herrmann P., Freundl, G. (Hrsg.): Natürliche Familienplanung heute mit ausführlicher Darstellung der Zykluscomputer. Springer, Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.05, 08:02 I jeszcze: 92. Re-examining steroid hormone metabolites as ovulation markers using monoclonal antibodies, Lewis-JG; Manley-L; Whitlow-JC; Elder-PA, Steroids. 1994; 59/4 (288-291), 93. Results of an efficacy-finding study (EFS) with the computer- thermometer Cyclotest 2 plus containing 207 cycles, Freundl-G; Frank-Herrmann- P; Bremme-M, Advances-in-Contraception. 1998; 14/4 (201-207), 94. Rice FJ, Lanctot CA, Garcia-Devesa C. Effectiveness of the sympto-thermal method of natural family planning: an international study. Int J Fertil 1988;33 26:222-30. 95. Roetzer J. Supplemented basal body temperature and regulation of conception. Arch Gynakol 1968;206:195-214. 96. Roman Catholic Church-sponsored natural family planning services in the United States, Kambic-RT; Notare- Advances-in-Contraception. 1994; 10/2 (85- 92), 97. Ryder RE. Natural family planning: effective birth control supported by the Catholic Church. BMJ 1993;307:723-6. 98. Ryder REJ. "Natural family planning": effective birth control supported by the Catholic Church. BMJ 1993;307:723-6. 99. Short RV, Lewis PR, Renfree MB, Shaw G. Contraceptive effects of extended lactational amenorrhoea: beyond the Bellagio Consensus. Lancet 1991; 337:715-7. 100. Simplifying NFP: Preliminary report of a pilot study of the 'collar' method in Brazil, Faundes-A; Lamprecht-V; Osis-MJ; Lopes-BC, Advances-in- Contraception. 1997; 13/2-3 (167-171), 101. Singh M, Saxema BB, Ratman P. Clinical validation of enzyme immunoassay of human luteinizing hormone (hLH) in the detection of the preovulatory luteinizing hormone (LH) Surg. Urine. Fertil Steril 1984;41:210-17. 102. Stanford JB, Lemaire JC, Fox A. Interest in natural family planning among female family practice patients. Fam Pract Res J 1994;14:237-49. 103. Stanford JB, Lemaire JC, Thurman PB. Women’s interest in natural family planning. J Fam Pract 1998;46:65-71. 104. Thapa S, Wong MV, Lampe PG, Pietojo H, Soejoenoes A. Efficacy of three variations of periodic abstinence for family planning in Indonesia. Stud Fam Plann 1990;21:327-34. 105. The European Natural Family Planning Study Groups. European multicenter study of natural family planning (1989-1995): efficacy and dropout. Adv.Contracept. 1999;15:69-83. 106. The European Natural Family Planning Study Groups. Prospective European multi-center study of natural planning (1989-1992): interim results. Adv Contracept 1993;9:269-83. 107. The European Natural Family Planning Study Groups. Prospective European multi-center study of natural family planning (1989-1992): interim results. Adv.Contracept. 1993;9(4):269-83. 108. The natural family planning--lactational amenorrhea method interface: observations from a prospective study of breastfeeding users of natural family planning., Kennedy-KI; Parenteau-Carreau-S; Flynn-A; Gross-B; Brown-JB; Visness- C, Am-J-Obstet-Gynecol. 1991 Dec; 165(6 Pt 2): 2020-6, 109. TI: Billings natural family planning in Shanghai, China, Xu-J-X; Yan-J- H; Fan-D-Z; Zhang-DW, Advances-in-Contraception. 1994; 10/3 (195-204), 110. TI: Natural family planning effectiveness: Evaluating published reports, Lamprecht-V; Trussell-J, Advances-in-Contraception. 1997; 13/2-3 (155- 165), 111. TI: Sexual behavior of natural family planning users in Germany and its changes over time, Gnoth-C; Frank-Herrmann-P; Freundl-G; Kunert-J; Godehardt-E, Advances-in-Contraception. 1995; 11/2 (173-185), 112. Tommaselli GA, Guida M, Palomba S, Barbato M, Nappi C. Using complete breastfeeding and lactational amenorrhea as space birth-method. Contraception 2000,2:105-10. 113. Tommaselli GA, Guida M, Palomba S, Pellicano M, Nappi C. The importance of user compliance on the effectiveness of natural family program. Gynecol Endocrinol 2000,2:81-89. 114. Treloar AE, Boynton RE,Behn BG, Brown BW. Variation of the human menstrual cycle through reproductive life. Int J Fertil 1970;12:77-126. 115. Trial of a new method of natural family planning in Liberia, Kambic- RT; Lanctot-CA; Wesley-R, Advances-in-Contraception. 1994; 10/2 (111-119), 116. Trussell, J., Kost, K. (1987): Contraceptive failure in the United States: a critical review of the literature. Stud.Fam.Plann., 18: 237-283. 117. Tsibris JMC, Thomason JL, Kumig A, Khan-Dawood FS, Kischrerer CV, Spellacy WM. Guaiacolo peroxidase levels in human cervical mucus: a possible predictor of ovulation. Contraception 1982;25:599. 118. U.S. Public Health Service. Counseling to prevent unintended pregnancy. Am Fam Physician 1994;50:971-4. 119. Usala S, Schumacher GFB. Volumetric self sampling of cervicovaginal fluid: a new approach to ovulation timing. Fertil Steril 1985;39:200-5. 120. Volumetric self-sampling of cervicovaginal fluid to determine potential fertility: A multicentre pre-effectiveness study of the Rovumeter registered, Flynn-AM; Collins-WP; Royston-P; Barbato-M; Mena-Gonzalez-P; Alliende-ME, Human-Reproduction. 1997; 12/8 (1826-1831), 121. Wade ME, McCarthy P, Braunstein GD, Abernathy JR, Suchindran CM, Harris GS, et al. A randomized prospective study of the use-effectiveness of two methods of natural family planning. Am J Obstet Gynecol 1981;141:368-76 122. Weissmann MC, Foliaki L, Billings EL, Billings JJ. A trial of the ovulation method of family planning in Tonga. Lancet 1972;2(781):813-6. 123. WHO. Natural Family Planning, Guide to Service. Geneva: WHO 1988. 124. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. A prospective multicenter trial of the ovulation method of natural family planning. V. Psychosexual aspects. Fertil Steril 1987;47:765-72. 125. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. Temporal relationship between ovulation and defined changes in the concentrations of plasma estradiol-17b, luteinizing hormone, follicle stimulating hormone and progesterone. I. Probit analysis. Am J Obstet Gynecol 1980;138:283-90. 126. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. A prospective multicenter trial of the ovulation method of natural family planning. I. The teaching phase. Fertil Steril 1981;36:152-8. 127. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. A prospective multicenter trial of the ovulation method of natural family planning. II. The effectiveness phase. Fertil Steril 1981;36:591-8. 128. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. A prospective multicenter trial of the ovulation method of natural family planning. III. Characteristics of the menstrual cycle and of the fertile phase. Fertil Steril 1983;40:773-8. 129. WHO. Task force on methods of the determination of the fertile period. A prospective multicenter trial of the ovulation method of natural family planning. IV. The outcome of pregnancy. Fertil Steril 1984;41:593-8. 130. Wishik SM, Chen K. Couple-year of protection: a measure of family planning program output. Manual 7. New York: Center for Population and Family Health. Columbia University 1973. 131. Women's interest in natural family planning, Stanford-JB; Lemaire-JC; Thurman-PB, Journal-of-Family-Practice. 1998; 46/1 (65-71), Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.05, 08:12 Jest tego całkiem sporo. W języku polskim: 1. Fijałkowski W: Naturalny rytm płodności 2. Bilings E., J: Atlas metody owulacyjnej Bilingsa 3. Metoda wielowskaźnikowa - podwójnego sprawdzania, red. M. Szymaniak 4. Rotzer: Naturalna regulacja poczęć 5. Kipley J, S: Sztuka naturalnego planowania rodziny 6. Kramarek: Naturalne planowanie rodziny i jego biologiczne uwarunkowania 7. Deluga A: Charakterystyka dwufazowych cykli miesiączkowych kobiet na podstawie parametrów dostępnych samoobserwacji 8. Buczek O: Dodatkowe objawy płodności NPR 9. Szczawińska M: Medyczne podstawy naturalnego planowania rodziny 10. Płodnośc i planowanie rodziny, red Szymański Z. Skaner mi się popsuł, dlatego wypisałam tylko tytuły i autorów. Na życzenie napiszę wydawnictwo i rok wydania. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 11.04.05, 20:20 Hej, nie wiem czy mi sie post nie przesunie, wiec to pisze do Eli apropos literatury. Kobieto, uspokoj sie, bo ci to zle wplynie na Twoja owulacje i jeszcze organizm ci psikusa zgotuje i zostaniesz mamusia! Nerwy przy metodach naturalnych nie sa wskazane. Elu, dziekuje za spis literatury , ale po co mi ona?, jesli ja w tym momnencie pisze o tym, ze my- ludzie, to polaczenie ducha z cialem i dlatego Twoje przekonanie o tym, ze ta metoda jest tak samo skuteczna jak sztuczne metody lub nawet lepsza , moze powodowac, ze Twoj organizm postepuje wedle wytycznych Twojego umsylu, ktory ma takie, a nie inne wlasnie przekonania. Moze czytasz duzo o swoich metodach naturalnych i masz spora wiedze na ich temat, ale kompeletnie nie masz pojecia o "psychologii" cyklu, w zwiazku z tym nie rozumiesz co pisze i odpowiadasz mi postami o tresci nie na temat, bo nie wiesz co napisac.Slepo krzyczysz: "Ja mam racje i tylko ja. Zobaczcie w ilu ksiazkach pisza, ze ja mam racje...", a nie odpowiadasz na temat tego co pisalam wczesniej. To, ze pisze o powiazaniu scislym umyslu i ciala ,ktore to w Twoim przypadku jak i wielu innych przypadkach skutecznego stosowania metod naturalnych ma prawdopodobnie miejsce, jest rzecza swiadczaca o tym, ze w niektorych wypadkach te metody moga byc duzo bardziej skuteczne niz by sie wydawac moglo i ze zaleznosc ciala od umyslu jest bardzo ciekawym zjawiskiem, godnym uwagi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 07:21 Vecko, skończyły Ci się argumenty? To ma być rozmowa na poziomie? Po co te osobiste wycieczki? Nie potrafisz normalnie rozmawiać? > Elu, dziekuje za spis literatury , ale po co mi ona?, jesli ja w tym momnencie > pisze o tym, ze my- ludzie, to polaczenie ducha z cialem i dlatego Twoje przeko > nanie o tym, ze ta metoda jest tak samo skuteczna jak sztuczne metody lub nawet > lepsza , moze powodowac, ze Twoj organizm postepuje wedle wytycznych Twojego u > msylu, ktory ma takie, a nie inne wlasnie przekonania. Literaturę wkleiłam po to, byś przestała uzywać określenia "twoja metoda" w stosunku do NPR, zebyś zobaczyła, ilu ludzi na całym świecie się zajmuje tą dziedziną wiedzy i by podać Ci podstawy mojego przekonania o skuteczności metod. To po prostu wynika z badań. Vecko - pomysł, że organizm NPR-ki postępuje wg wytycznych jej umysłu uważam za bardzo ciekawy. Zastanawiam się tylko nad mechanizmem jego działania. Czy znajomość NPR jakoś to warunkuje? Może chodzi Ci o to, że NPR-ka dobrze znająca swoje ciało i jego funkcje nie schizuje, jest spokojna - co ma wpływ na regularnośc cyklu (o czym pisał Rotzer?). > Moze czytasz duzo o swoich metodach naturalnych Vecko - ZLITUJ się - ile razy mam pisać, że to nie są MOJE metody - trzeba Ci jeszcze raz wkleić wykaz autorów??? > i masz spora wiedze na ich tema > t, ale kompeletnie nie masz pojecia o "psychologii" cyklu, Fakt. Kompletnie nie mam pojęcia, o co Ci chodzi. > w zwiazku z tym nie > rozumiesz co pisze Zaczynam wątpić, czy to w ogóle możliwe. > odpowiadasz mi postami o tresci nie na temat, Jak to nie na temat? Czy ja Ci opisuję proces pieczenia chleba? > bo nie wiesz > co napisac. No to sprecyzuj, co chcesz ode mnie usłyszeć. Podaję linki - źle. Podaję źródła - źle. Podaję literaturę - źle. Podaję przykłady z własnego zycia - źle. Napisz, co chcesz przeczytać, to ja Ci to napiszę)) i będziesz usatysfakcjonowana. > Slepo krzyczysz: Nie krzyczę ślepo. Swoje posty kieruję wyraźnie do konkretnej osoby "Ja mam racje i tylko ja. Zobaczcie w ilu ksiazkac > h pisza, ze ja mam racje...", No widzisz, nie tylko ja mam rację. "Moja" racja opiera się na pracach ww autorów - sama sobie nie wymyśliłam ani badań, ani danych, ani metod, ani tych racji. > a nie odpowiadasz na temat tego co pisalam wczesn > iej. Opdisałam Ci Vecko , i to nie raz. > To, ze pisze o powiazaniu scislym umyslu i ciala ,ktore to w Twoim przypadku ja > k i wielu innych przypadkach skutecznego stosowania metod naturalnych ma prawdo > podobnie miejsce, jest rzecza swiadczaca o tym, ze w niektorych wypadkach te me > tody moga byc duzo bardziej skuteczne niz by sie wydawac moglo Wiesz, jestem oblatana w NPR, ale nie znam takich badań. Wklej jakieś źródło, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 12.04.05, 19:48 Elu, nie chce Ci niczego teraz udowadniac, serio. Jesli chodzi o powiazanie czynnosci fizjologicznych ciala z naszym umyslem i tym co myslismy i jakie mamy przekonania, to jest mase ksiazek naukowych, ktore o tym pisza. Akurat zaczelam sie tym interesowac i zajmowac pod katem raka swego czasu, tzn. w jaki sposob mozna sterowac cialem poprzez konkretne mysli czy tez pielegnowanie w sobie danych przekonan czy obrazow.Z reszta przytrafila mi sie jedna przygoda z moim cialem, calkiem nieoczekiwanie, ktora graniczyla praktycznie z cudem i po latach doczytalam sie przypadkiem, ze wlasnie na moje cialo i to co sie z nim stalo, wplyw mialo to co myslalam ,a dokladnie to co moj umsyl nakazl cialu. Generlanie powiazania miedzy cialem , a naszym umyslem sa wykorzytywane w psychologii, a dokladnie min. w leczeniu raka czy wielu innych schorzen mniej groznych, a takze w bezpolosnisci czy tez sterowaniu min. cyklem u kobiet, ale wszytko to sie opiera na jednej zasadzie: jezli jestemy przekonani, ze "cos" nam pomaga, to nasze przekoanie sprawi, ze nasze cialo tak wlasnie sie zachowa jak przekonany jest nasz umysl.W Twoim przypadku tym "czyms" bedzie to, co pisza w ksiazkach o metodach naturalnych. Obecie z tego zjawiska korzysta stosunkowo nowa nauka zawna psychoneuroimunnologia. Sporo na ten temat znajduje sie w ksiazkach Simontona, w ksiazce Epsteina czy Gawain. Min. w leczeniu bezplodnosci psychoterapeuci wykorzytuja ten zwiazek miedzy cialem , a umyslem oraz naszymi przekonaniami.Umysl potrafi kierowac wieloma naszymi czynnosciami fizjologicznymi organizmu, mni. umie tez sterowac stanem bezplodnosci lub plodnosci, dlatego calkiem mozliwe jest to, co piszesz o skutecznosci zastosowania metod naturalnych u siebie. Jednak kazdy przypadek jest w jakis posob indywidualny, dlatego u Ciebie bedzie to dzialac dobrze ( bo ufasz temu), a u mnie nie bedzie dzialac dobrze ( bo nie ufam temu). Mysle , ze przy metodach naturalnych bardzo duzo, jesli chodzi o skutecznosc, zalezy od nastawienia pacjentki i miary, z jaka ufa tej wlasnie metodzie. Ela pisze: ecko - pomysł, że organizm NPR-ki postępuje wg wytycznych jej umysłu uważam > za bardzo ciekawy. Zastanawiam się tylko nad mechanizmem jego działania Mechanizm dzialania pewnie juz wiele razy doswiadczylas sama na sobie, bo ja doswiadczylam. Prosty przyklad: normalnie mam okres regularnie tego i tego dnia, a jak jade na wycieczeke zalozmy, to zaczynam sie martwic czy mi sie przypadkiem nie przesunie i nie trafi na wycieczke i mimo, ze pownien wystapic tydzien wczesniej, to sie o tydzien walsnie spoznia i wystepuje w pierwszy dzien wycieczki.Typowy przyklad sterowania cialem przez umsyl i przez to co myslimy. Zaufalam bardziej wersji ze spoznienm okresu niz wersji, ze jednak bedzie po staremu i to czemu zaufalam wykonal organizm. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 20:05 No dobrze, ale dlaczego zakładasz, że taki mechanizm dziala jedynie w moim przypadku? A co z pozostałymi NPR-kami, choćby z tymi, które w badaniach Rotzera, czy innych www.lmm.pl/npr/skutecznosc.html nie zachodziły w ciążę? Oczywiście, że ufam NPR-owi, ale to dlatego, że opiera się na racjonalnych przesłankach, a i badania dowodzą, że jest bardzo skuteczne. Nie sztuka wierzyć w coś, co jest oczywiste - jak choćby to, że w fazie lutealnej (reguła czwartej wyższej temp. po szczycie) poczęcie jest niemożliwe - skuteczność metody 100%. No i dlaczego takie działanie umysłu nie mogłoby obejmować również kobiet stosujących pigułki, czy spirale? Przecież one wybierają te metody właśnie dlatego, że im ufają (a to wynika z badań - pigułki sa bardzo skuteczne, spirale też, choć nieco mniej) - mimo niewątpliwych skutków ubocznych? > Mysle , ze przy metodach naturalnych bardzo duzo, jesli chodzi > skutecznosc, zalezy od nastawienia pacjentki i miary, z jaka ufa tej wlasnie > metodzie. Widzisz, Ty myślisz (przypuszczasz), a ja WIEM, że skuteczność zależy od: 1. odpowiedniego nauczania 2. przestrzegania zasad 3. motywacji. Nawet, jeśli nie ufasz metodom NPR (mimo dowodów o ich wysokiej skuteczności), to w fazie niepłodności poowulacyjnej NIE ZAJDZIESZ w ciążę, choć, być może, będziesz schizować i wyglądać miesiączki co 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 12.04.05, 20:11 Ela, Ty to chyba nie masz co robic? Siedzisz cala dobe na tym forum czekajac na moj post? Zadziwa mnie szybkosc z jaka odpisujesz. Zakonczmy dyskusje, bo jest jalowa. POczytaj sobie nieco ksiazek np. o psychoneuroimmunologii, to moze kiedys pogadamy na temat wplywu umyslu na cialo i wtedy moze do tego tematu wrocimy, bo teraz sie nie dogadamy raczej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 20:18 > Ela, Ty to chyba nie masz co robic? Siedzisz cala dobe na tym forum czekajac na > moj post? Nie pochlebiaj sobie byłam na forum rano i jestem wieczorem. Mam przerwę w pracy i relaksuję się. > POczytaj sobie nieco ksiazek np. o psychone > uroimmunologii, to moze kiedys pogadamy na temat wplywu umyslu na cialo i wtedy > moze do tego tematu wrocimy, bo teraz sie nie dogadamy raczej. Nie bardzo mnie ta dziedzina interesuje - a to, co piszesz i jak to piszesz, dodatkowo mnie do lektury zniechęca. Salute. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 12.04.05, 20:34 Ela pisze: Nie pochlebiaj sobie; Zartowalam Ela pisze: Nie bardzo mnie ta dziedzina interesuje - a to, co piszesz i jak to piszesz, > dodatkowo mnie do lektury zniechęca. No coz, wygodnie Ci jest tak jak jest i wiecej wiedziec nie potrzebujesz, staczy ci wiedziec to co wiesz. Mozna i tak i nie krytrykuje tego. Nie musisz sie interesopwac zwiazkiem miedzy fizjlogia, a umsylem, w kazdym badz razie zapewne takowe cos wystepuje jesli chodzi o sterowanie plodnoscia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:28 O wpływie umysłu na ciało mówili już starożytni Rzymianie, tylko nazwa, którą podajesz jest nowa... Do metody termiczno-objawowej odnosi się ten wpływ w ten sposób, że cykle mogą się uregulować jak już pisałam. W Swojej teorii przesadziłaś, czytaj te książki ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:24 Wpływ psychiki na organizm jest zawsze, to dla mnie oczywiste, jednak nigdy nie potrafimy go sprecyzować i zastosować perfekcyjnie, daleko nam do tego. Dlatego też kobiety stosujące metody npr obserwują, a nie ustalają dni płodne i niepłodne, jak im się zamarzy i dlatego też kobiety, które nie mają owulacji, pomimo wszelkich starań i chęci nie mogą zajść w ciążę, a medycyna stara się im w tym pomóc. Ja np. święcie wierzyłam, że poziom prolaktyny mi spadnie do normy, tymczasem wzrósł niemal dwukrotnie po pół roku. Od roku oczekuję długiej miesiączki, a ostatnio trwała 4dni i nie była bolesna – a już miałam w ręku nowe opakowanie nospy i ibupromu... Tak też metoda termiczno-objawowa polega na obserwacjach i na ich podstawie ustalaniu dni niepłodnych, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:09 Niestety nie jest jak mówisz, bo ja bym bardzo chciała mieć owulację w wybrany dzień cyklu, np.14, a zwykle nie jest, jak chcę. Książki na temat metod naturalnych mówią o psychologii cyklu. Cykle powinny się uregulować po pewnym czasie obserwacji, ale nie słyszałam jeszcze, żeby kobieta mogła wywołać lub zahamować owulację za pomocą myśli, być może Ty potrafisz... Gdyby każda kobieta tak mogła, to niepotrzebna byłaby nikomu antykoncepcja czy metody naturalne. Ela posługuje się danymi, a Ty własnymi przekonaniami zamkniętymi na rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 13.04.05, 22:14 Emilia napisał(a): > Niestety nie jest jak mówisz, bo ja bym bardzo chciała mieć owulację w wybrany > dzień cyklu, np.14, a zwykle nie jest, jak chcę. Książki na temat metod > naturalnych mówią o psychologii cyklu. Cykle powinny się uregulować po pewnym > czasie obserwacji, ale nie słyszałam jeszcze, żeby kobieta mogła wywołać lub > zahamować owulację za pomocą myśli, być może Ty potrafisz... Gdyby każda > kobieta tak mogła, to niepotrzebna byłaby nikomu antykoncepcja czy metody > naturalne. Ela posługuje się danymi, a Ty własnymi przekonaniami zamkniętymi na > > rzeczywistość. To, ze chcesz miec owulacje w 14 dni cyklu niestety, ale nie wystarczy do tego aby tak bylo. Wielu z nas chce to i tamto, ale tego nie ma. Nie slyszalas o kobietach, ktora za pomoca odpowiednich "cwiczen umyslu" umieja wywolywac u siebie owaulacje, bo sie tym nie interesujesz. Na forum "nieplodnosc" pisalam nieco kiedys o wizualizacji. Sa to cwiczenia wyobrazeniowe, za pomoca ktorych mobilizuje sie umysl do kierowania organizmem w okreslonym i wybranym kierunku. Czesc dziewczyn byla wrecz oburzona, uwazajac , ze im kity wciskam, choc byla czesc taka, ktoa o tym slyszla. Byla tez jedna dziewczyna, ktora uczeszczala na terapie do jakiegos psychoterapeuty, ktory ja uczyl tego typu cwiczen w celu wywolania owulacji. Nie wiem z jakim skutekim, bo kontakt sie potem urwal. Na tym forum tutaj byla tez dziewczyna, ktora bradzo dlugo nie miala okresu i za pomoca cwiczen wizualizayjnych udalo jej sie go "przywolac"- moze jesli czyta ta dyskusje, to sie odezwie. Ludzie za pomoca wizualizacji czy tego typu technik wychodza Emilio z raka, wiec wywolanie owulacji nie powinno byc az tak ciezkim zadaniem. Mysle, ze cwiczenia te sa pracochlonne, wymagaja przestawienia sie pacjentki na zupelnie nowy sposob patrzebnia na swoj organizm, wymagaja cierpliwosci, samodyscypliny itd..., ale nie kosztuja tak duzo jak zaplodnienia In vitro czy tysiace wizyt u gina i tysiace badan, za ktore trzeba zaplacic, dlatego ten temat sie pomoja celowo, bo gin i szpitale by za duzo kasy stracili, choc ostatnio juz np. otworzono na NFZ np. przychodnie w Gadansku, w ktorej to leczy sie ludzi chorych na raka wlasnie metoda "wplywu umsylu na cialo". Na pewno slyszalas przy temacie bezplodnosci o tzw. blokadzie psychicznej, tzn. caly czas kobieta bardzo chce miec dziecko, robi cuda na kiju i jej mimo tych checi nie wychodzi..., a odpusci sobie ktoregos razu juz, pojedzie na wakacje i tam nagle cud sie staje..., choc sobie to odpuscila... Nie bede Ci teraz rlumaczyc mechanizmu dzialania tego, bo trzeba by tutaj omowic szeroki temat jakim jest nasza podswiadomosc i w jaki sposob ona wplywa znowu na nasze cialo. Moglabys wywolac owulacje swiadomie 14 dnia cyklu o ile bys sie dobrze nauczyla odpowiednich technik i sposobu dzialnia naszej podswiadomosci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:16 > To, ze chcesz miec owulacje w 14 dni cyklu niestety, ale nie wystarczy do tego > aby tak bylo. Wielu z nas chce to i tamto, ale tego nie ma. I właśnie to chciałam Ci wytłumaczyć, świetnie, że zrozumiałaś. Na skuteczność stosowania przeze mnie metody termiczno-objawowej nie wpływa, to co myślę o objawach, temperaturze, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 17:56 Wplywa zawsze, nawet jesli tego nie jestes swiadoma. Wiele chorob bierze sie wlasnie z nieswiadomych przekonan czy mysli, nawet rak. Jesli chcesz miec dnia 14 owulacje, a nie masz, to wynik tego, ze chcac bardzo ja miec, PODSWIADOMIE sie obawiasz, ze jej miec nie bedziesz i to co pielegniujesz w sobie podswiadomie spelnia sie, bo jest mocniej z mozgu do ciala przekazywane.To w takim bardzo duzym skrocie wyjasnienie,czemu nie mamy tego co chcemy.MOzna jednak na ta podswiadomosc swiadomie wplywac i sie nauczyc nia kierowac, ale jest to bardzo trudne. Ok, nie ma sensu rozmowa z Toba na ten temat i nie chce Cie teraz urazic wcale, ale nie masz pojecia o mechanizmie dzialania tych wszystkich rzeczy, a ja ci nie bede wykladac killku ksiazek teraz tutaj. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:11 W rozmowie nie chodzi o to, by wmówić komuś, co myśli, więc mi nie wmawiaj. A o wpływie podświadomości na organizm od początku z Tobą nie mam zamiaru rozmawiać i nie tłumacz mi nic, bo masz bardzo niesprecyzowane pojęcie na ten temat. Raz przyznajesz, że wszystko mozna zdzialac (i tu mi nie wmawiaj co ja myślę świadomie, a co podświadomie, bo nie masz do tego podstaw), a innym razem mówisz, że nie wszystko, bo czasem bariera aspektu fizycznego jest nie do pokonania. Ja wiem, że słuszna jest tylko druga teoria, np. jak nie ma podstaw, by kobieta miała owulację, powiedzmy nie ma piku LH, bo jest blokowana przez inne hormony, to owulacji nie będzie, dopóki nie zlikwiduje się blokady piku lutotropiny i żadnymi myślami nie da się tego uczynić. A spadek poziomu hormonów blokujących wydzielanie lutotropiny można spowodować przy pomocy leków, być może odpowiednich ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:01 Według Twojej teorii powinnam nie mieć w ogóle miesiączki oraz żadna kobieta nie miałaby problemów z zajściem w ciążę. Poszerz Swoje horyzonty myślowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 13.04.05, 22:21 Nie znam twojego przypadku, nie wiem czemu powinnas nie miec w ogole miesiaczki? Malo jest kobiet i ludzi, ktorzy chca i ktorzy maja na tyle cierpliwosci aby nauczyc sie technik wizualizacji czy tez innych technik sterowania umyslem naszego ciala. Sporo jest osob, ktore wierza bardzoej w to co widza , czyli leki, badania itd, a nie w sile podswiadomosci czy umsylu. Sporo jest osob, ktore zajsc w ciaze nie moga, bo maja wrodzone wady narzadow rozdrodczych czy tez sa po jakis zapaleniach,maja zrosty i wiele przeszkod mechanicznych, ktore nie pozwalaja zajsc w ciaze... Piszac o wizualizacji czy innych tego typu metodach mam na mysli przypadki, gdzie niby wszytko jest ok.,a jednak dziecka nie ma i tutaj nalezy szukac podloza psychologicznego i wtedy te techniki moga byc jak najbardziej przydatne. Nie pisz mi prosze o poszerzaniu horyzontow myslowych, bo nie masz zielonego pojecia o czym pisze, a sie w tym temacie wypowiadasz. Mozesz wyrazic swoje zdanie, ale poszerzyc horyzonty to moze Ty powinnas, zanim zaczniesz sie brac do dyskusji na temat, o ktorym nie masz pojecia. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 07:14 > Nie pisz mi prosze o poszerzaniu horyzontow myslowych, bo nie masz zielonego > pojecia o czym pisze, a sie w tym temacie wypowiadasz. Mozesz wyrazic swoje > zdanie, ale poszerzyc horyzonty to moze Ty powinnas, zanim zaczniesz sie brac > do dyskusji na temat, o ktorym nie masz pojecia Oooo, Vecko, święte słowa - ZASTOSUJ je sama w stosunku do NPR. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:10 No właśnie , cóż za brak wiedzy. Myślenie życzeniowe jeszcze chyba nigdy nie poskutkowało jako matoda planowania ciąży. Metody naturalne sa oparte na naukowych podstawach a nie gdybaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emilia Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:57 A ja studiuję i przeżywam ogromne stresy , czasem balanguję, a nawet mam nieregularne miesiączki, dość często jestem przeziębiona. Nie przeszkadza mi to w ogóle w interpretacji objawów, wykresy temperatury książkowe, objawy zauważalne – kwestia chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 13.04.05, 22:25 A faceta w ogole masz? Objawy beda zauwazalne, bo kiedys musisz miec ten czas, kiedy jest ta owulacja, nawet jesli okres masz raz na pol roku. Pytanie tylko czy jak sie ma okres nieraularnie, balanguje sie, choruje itd..., to czy to co jest tylko "zauwazalne" wystaczy ci aby nie zostac mamusia.Ja bym sie nie opierala na czyms co by bylo tylko "zauwazalne". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 07:18 Vecko - tak wierzysz w potęgę swojego umysłu? Dlaczego nie ma on władzy nad Twoją płodnością? Wyspecjalizowany jakiś... Skup się, spręż się, nadmij - wyobraź sobie swój regularny, książkowy cykl, z czyściutkim przebiegiem śluzu, z pięknym przebiegiem temteratury... Jaki to problem? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 18:04 Niestety, ale stosowanie caly czas wizuliazcji po to aby wstrzymywac owluacje,po to aby w ciaze nie zajsc, jest niezdrowe dla organizmu i wizualizaji nalezy uzywac tylko w cleach zgodnych z zasadami , na jakich dziala organizm. Wtrzymujac owulacje swiadomie swoim umsylem moglabym doprowadzic do choroby powaznej w swoim organizmie, podbnie jak np. do takowej choroby doprowadzaja sie kobiety, ktore wstrzymuja u siebie owulacje silami umsylu w przypadku chorego leku przed ciaza. Jest to typowy przyklad tego, ze mozna takowa owluacje wstrzymac wlasnie czynnikiem wylacznie psychicznym, ale jest to bardzo niezdrowe. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 18:51 A kto mówi o wstrzymywaniu owulacji? Od tego jest pigułka. Chodzi mi o to, byś zaprosiła swój organizm do współpracy przy stosowaniu NPR. Bo skoro mój organizm to tak świetnie opanował (w Twojej, rzecz jasna, opinii), mimo, że nie znam się na wizualizacji, to wyobraź sobie, jak by to działało u Ciebie, skoro jesteś wyszkolona w "technikach sterowania umyslem naszego ciala" (cyt.)! Profesror Rotzer byłby zachwycony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 19:46 Ale ja chce uprawiac seks, kiedy mi sie podoba ( wiec odpada NPR), a nie kiedy mi wolno.Chce od czasu do czasu sobie przesunac okres kiedy jade na wycieczke czy akuart jestem chora na zapalenie pecherza i nie moge zrobic posiewu z moczu, bo ciagle trafia infekcja na okres...Ja chce po prostu troche pozyc sobie, a nie skupiac zycie na mierzeniu tempetaruty w okreslonych porach i grzebaniu sobie miedzy nogami w celu wypatrywania sluzu, nie bawi mnie to i nie dawalo by mi to wiekszej satysfakcji z zycia seksualnego,wrecz odwrotnie, choc Tobie akurat daje.Rano sie budze, mam ochote sie poprzytulac i niestety nie moge, bo spalam juz 10 godzin i musze szybko leciec mierzyc tempertature...itd. Taki moj styl zycia, a Twoj calkiem inny i kazada z nas ma do tego prawo i nie uwazam aby inne metody antykocepsji poza NPR byly zle czy skazywaly mnie na pieklo za popelnione zbrodnie na ludzkosci, choc sama bym spirali nie zastosowala i nie stosuje. Chetnie bym zaprosila swoj organizm i by dzialao byc moze rewelacyjnie, ale czulabym sie jak pies na smyczy, bo zakazy i nakazy mnie nie kreca.Lubie robic to na co mam chote wtedy kiedy tylko zechce i skoro medycyna mi to umozliwia, to chetnie z tego korzystam i tyle. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 19:57 Ale ja chce uprawiac seks, kiedy mi sie podoba ( wiec odpada NPR), Dziecko drogie - Po co Ty się tu tłumaczysz? Czy ktoś cię rozlicza z tego, co stosujesz, co lubisz, czego nie lubisz? Czy ktoś Cię o to pytał? TWOJA SPRAWA. Po co napisaś kolejny post w tym tonie? Mamy Ci napisać, jaka jesteś nowoczesna, wyzwolona, postępowa itepe, a my nie? O to Ci chodzi? Nie podoba Ci się npr - TO NIE STOSUJ NPR!!! Przecież nikt tutaj nie namawia Cię do tego! My tylko chcemy, byś nie wypisywała na temat NPR różnych dyrdymałów!!! (Ile Ty masz lat właściwie?) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:00 no to mamy jasność. Metody nat. w Twoim przypadku odpadają. To sa metody dla nieco ambitniejszych od Ciebie (bez urazy), którzy świadomie chca z czegoś zrezygnować z pewnego fizycznego dobra, wartości(jaką jest swobodny sex bez ograniczeń) na rzecz wartości innego (wyższego ) rzędu, jaką jest niewątpliwie budowanie poczucia odpowiedzialności i rozumienia siebie, wyrozumiałości ... To bardzo trudna droga. Tylko dla ambitnych. Każdy wybiera co chce. Tylko mi nie udowadniaj ,że potrzeby fizyczne stoją w hierarhii nad fizycznymi , bo pomyślę,że ....a już sama nie wiem co . Dla mnie fizyczne sa bardzo ważne, tak jak dla Ciebie. Ale mimo wszystko z "tej" sfery wykrzesuję znacznie więcej, niż tylko swobode uprawiania sexu. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Drogie mamusie -jak się zabezpieczacie? 14.04.05, 20:20 M napisala: la mnie fizyczne sa bardzo ważne, tak jak dla Ciebie. A czy ja pisze, ze seks jest dla mnie najwazniejszy i nic sie poza nim nie liczy? Nawet jezli nie uprawiam go przez pol roku, a zaczne po pol roku, to chce wiedziec, ze moge zaczac kiedy mi sie pododoba i tyle. A poza tym ze stosowania pigulek wynika jeszcze troche innych korzysci, rozniez zdrowotnych, zwlaszcza jesli ktos ma np. torbiele na jajnikach czy jest zagroznoy rakiem jajnika lub np. choruje na pecherz itd. Nie przecze , ze pigulki sa wygodne , ale mozna pielegnowac w sobie wartosci duchowe nie tylko stosujac NPR, prawda? Czy stosowanie NPR lub niestosowanie NPR jest dla Ciebie wyznacznikiem wartosci duchowych jakie czlowiek soba reprezentuje?, bo tak wynika z tego co piszesz.Brdzo ograniczone horyzonty myslowe wynika z tego. Czy to, ze nie stosuje NPR , lecz pigulki oznacza , ze ide do lozka z kazdym facetem, ktory mi sie napatoczy?, bo to mi chyba sugerujesz, piszac " na rzecz > wartości innego (wyższego ) rzędu, jaką jest niewątpliwie budowanie poczucia > odpowiedzialności i rozumienia siebie, wyrozumiałości ...", bo co? Tego mozna tylko doswiadczyc stosujac NPR jedynie w zwiazku malzenskim? Uwazasz, ze ja ze swoim facetem nie moge zbudowac zwiazku opierajacego sie na wyrozumialosci i rozumieniu siebie, bo nie stosuje NPR? Uwazasz, ze jako czlowiek stoisz wyzej ode mnie czy innych dziewczyn stosujacych inne metody, bo Ty stosujesz NPR? To czy stosujesz taka czy inna metode, to Twoj wybor, masz do niego prawo, ale po tym ze wyborze nie oceniaj wartosci duchowych ludzi oraz tego co soba jako ludzie prepezentuja, bo to zla dorga raczej. Mam wrazenie, ze masz nieco wypaczony tok myslenia przez KK- kazdy , kto stosuje inne metody niz NPR ma mozliwosc swobodnego uprawiania seku, a co za tym dzie(co KK sugeruje) puszczania sie na prawo i lewo gdzie popadnie. Nadinterpetujesz ostro to co pisze i to w bardzo nieprzyjemny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś