Dodaj do ulubionych

biało-żółtawy nalot na języku

IP: 62.233.181.* 26.04.05, 21:58
proszę pomóżcie bo nie wiem co to jest. Najpierw mój chłopak miał taki
żółtawo-biały nalot na języku, szczególnie tam na końcu, przy migdałach.
Chodził tak z miesiac bo twierdził że nic mu nie jest i samo przejdzie.
Oczywiśćie ignorowaliśmy to, aż ostatnio poszłam do gina i się okazało że mam
grzybicę pochwy i rzęsistka. Pomyślałam sobie, że on na pewno się ode mnie
zaraził tą grzybicą i teraz ma ją na języku (takie zarażenie było bardzo
możliwe). Po tym wszystkim zaczęłam się leczyć na tę grzybicę pochwy i
rzęsistka i mój chłopak też zaczął przyjmowac leki. Zaprzestaliśmy wszelkich
fizycznych kontaktów łącznie z całowaniem. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że
po 3 dniach od rozpoczęcia kuracji mój język zrobił się taki sam!! Nic mnie
nie boli i nie odczuwam w buzi zadnej różnicy ale wygląda to fatalnie. W
miarę upływu czasu mój język robi się coraz gorszy a mojemu chłopakowi też
nic się nie poprawia. Zaznaczam że ten nalot i kroski są tylko i wyłącznie na
języku i troche przy końcu podniebienia, na początku nic nie widać a im
bliżej gardła tym bardziej podobny do wysuszonej porowatej skóry żółwia.

Wiecie moze co nam jest? CZym to wyleczyć?
Za wszystkie sugestie będę dozgonnie wdzęczna
Obserwuj wątek
    • Gość: filifioonka Re: biało-żółtawy nalot na języku IP: *.g / *.g-net.pl 26.04.05, 22:33
      Na pewno Twoj chlopak nie mogl zarazi sie grzybica, bo to jest inne srodowisko.
      Co do rzesistka, to nie wiem, ale tez wydaje mi sie to byc nieprawdopodobne.
      Z tego, co wiem, nalot na jezyku pojawia sie przy jedzeniu ciezkostrawnych potraw.
      • Gość: seniorita Re: biało-żółtawy nalot na języku IP: 62.233.181.* 27.04.05, 00:28
        Dzieki filifioonka za chwilę poświęcenia i odpisanie na mój post ale

jak to nie mógł się zarazić? Przecież istnieje grzybica gardła itp. Wiem, że
        najczęściej powstaje po kuracji antybiotykowej tak samo jak i ta grzybica
        pochwy, a czesem nawet jednocześnie więc można mieć chyba te same grzyby i tu o
        tu.

Skupmy sie lepiej na tym dlaczego my mamy taki język jednocześnie i czemu nigdy
        wcześniej takiego czegoś nie mieliśmy (wątpię że sprawcą jest dieta bo jemy
        zupełnie różne rzeczy i od dawna to samo). Co to jest? Czym to leczyć??
        Może Aphtin na pleśniawki u małych dzieci by pomógł??
        • Gość: M Re: biało-żółtawy nalot na języku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:57
          Troche czasu upłunęło, być może już lepiej sie czujecie i tego Wam życze. Jeśli
          jednak nie to radziłabym jak najszybciej udać sie do dermatologa, bo to moze
          byc rzeczywiście grzybica. Ja czymś takim zaraziłam się po pocałunku, choć mój
          facet nie miał nic to potem kiedy to wyleczyłam znowu cos takiego sie pojawiło,
          byc moze on ma to ukryte bezobjawowe. Byłam u dermatologa, wysłał mnie na
          badania okazało sie że sa nieliczne ale jednak ucioazliwe kolonie CANDIDA.
          Doastłam leki i juz jest ok. Idźcie do dermatologa i zyczę zdrówka wink
          • antosia77 Re: biało-żółtawy nalot na języku 04.05.05, 16:51
            Tez to przezylam. Po kuracji antybiotykami dostalam grzybicy jamy ustnej i
            przewodu pokarmowego. Na jezyku mialam jakby bialo-zolty "dywan". Niestety
            trzeba pojsc do lekarza. Ja bylam u internisty. Przepisal mi miesieczna kuracje
            Fluconazolem i pomoglo. Domowe metody nie zadzialaly. Trzeba tez brac duzo
            witaminy C, bo w kwasnym srodowisku grzyby sie wolniej rozwijaja.
            • rybka244 Re: biało-żółtawy nalot na języku 04.05.05, 17:16
              Ja miałąm taki jezyk przy problemach z watroba,ogólnie przy problemach
              gastrycznych taki nalot wystepuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka