Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

17.06.05, 14:12
Witam wszystkie forumowiczki po niejakiej przerwie smile Jeszcze raz dziękuje
za gratulacje. Piszcie do mnie , będe odpowiadać w miarę możliwości. Gdyby
coś mi umkneło, to powtarzajcie na priv. Tam zajrze na pewno ( jeśli
oczywiście moje glusie pozwoląsmile ). Serdecznie pozdrawiam
Maria Brzozowska - Łódź ( koala.mb)
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 14:15
      Witamy Pani Mario-a chłopcy nie będą zazdrośni o forum?smile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 14:19
        Na szczeście "czego oczy nie widzą tego sercu nie zal". Gorzej z moją córeczka,
        ale poradzimy sobie jakośsmile
        • Gość: pelagia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.sjs / *.sjs-franziskus.wh.uni-erlangen.de 17.06.05, 14:25
          a jak chlopaki maja na imie? mocno krzycza?
        • spatrycja Plamienie w 17 dniu cyklu? 28.06.05, 20:34
          Dzien dobry Pani doktor mam pytanie skad moze sie wziasc plamienie w 17 dniu
          cyklu? Moje cykle trwaja przecietnie 26 dni zwykle miesiaczka wystepuje 24 25
          dni.
          Zalaczam moj wykres:www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
          • anovak bardzo ważne do p. doktor 14.07.05, 13:21
            ochana pani doktor jestem w ciąży ale nie chcę tu psać na swój temat. moja
            siostra również spodziewa się dziecka i ojciec dziecka zostawił ją po 11 latach
            nie byli małżeństwem ona bardzo martwi się swoją sytuacją finansową jej życie
            stanęło do góry nogami- pani doktor czy mogła by pani polecić jej jakieś leki ,
            siostra mówi że z tych nerwów cały czas boli ją żołądek . a może lepiej dla
            dziecka żeby obeszło się bez jakichkolwiek leków . ona jest dopierpo w 14
            tygodniu? bardzo dziękuję
            • koala.mb Re: bardzo ważne do p. doktor 14.07.05, 16:12
              Niestety w ciąży niewiele można stosować leków " na nerwy". To co daje się
              ciężarnym to Neospasmina, Relanium, Melisal. Nie wiem czy to pomoze ale
              spróbować można.
        • Gość: HELIOS Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 26.07.05, 11:44
          Pani Doktór,piszę w imieniu żony , a mamy następujący problem :podczas
          współżycia żona odczuwa ból , który jest podobno następstwem złego szycia po
          drugim porodzie . Dotychczasowe wizyty nie dały żadnych efektów , a jeden z
          lekarzy wręcz stwierdził , że w tym wieku / 55 lat / żona powinna dać sobie
          spokój . Ale nic z tego ! Prosimy o radę .
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 15:36
            Jeśli w tym miejscu jest zgrubienie, jako następstwo złego zeszycia po porodzie
            to moze być to nerwiak i wówczas żadne leczenie zachowawcze nie przyniesie
            rezultatu. Trzeba byłoby go wyciąć.
        • Gość: klara Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:20
          czy możliwe, abym po założeniu mireny (6 m-cy) miała bóle w podbrzuszu , złe
          samopoczucie, zeslabnięcia? Pozdrawiam
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.11.05, 17:23
            może to byc reakcja na hormon wydzielany z wkładki.
      • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:45
        Pani doktor jestem prawie trzy m-c po operacji. Mam usunięty jajnik,ponieważ
        była torbiel. Teraz przed miesiaczka odczuwam mały ból po lewej stronie tam
        gdzie był jajnik.Co to może być? Czy może tam się coś dziać złego? Na USG
        miesiąc po operacji wszystko było OK.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 15:30
          Tam mogły wytworzyć się zrosty i teraz bolą. Trudno mi powiedzieć bez badania.
          • kasiula260 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 14.09.05, 16:57

• koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.09.05, 10:14
              Mozliwe sad((
        • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 20:12
          Droga Pani doktor!Mam 45 lat i ogromny problem z antykoncepcją. Moje piersi są
          bardzo tkliwe na dotyk, obrzmiałe, są liczne torbiele i mają skłonność do
          guzków, które usuwam, wobec tego czy jest to przeciwskazaniem w przyjmowaniu
          tabletek antokoncepcyjnych? Z drugiej strony boję się wkładki- mireny, ponieważ
          mam spory trądzik i jestem osobą otyłą. Bardzo proszę o poradę, jakie jest dla
          mnie najlepsze rozwiązanie?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 23.11.05, 21:22
            Onkolodzy w ogóle wykluczaja tabletki hormonalne przy zmianach w piersiach,
            ginekolodzy dopuszczaja stosowanie niskodawkowych pod kontrolą zmian w sutkach.
            W Twoim przypadku nie proponowałabym raczej hormonów ani tabletkowych ani w
            Mirenie. Czy nie możesz mieć założonej zwykłej spirali bez hormonów?
            • Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.05, 10:30
              Bardzo dziękuję Pani doktor za odpowiedż. Myślę, że zwykła spirala jest dla
              mnie dobrym rozwiązaniem ale nie rozwiązuje do końca innych moich problemów
              oprócz piersi. Te problemy to długie cykle 0k.35 dni, obfite i bolesne
              miesiączki oraz na długo je poprzedzające uporczywe objawy PMS:trądzik,
              migreny,bóle podbrzusza,tkliwość piersi, obrzmienie twarzy, wahania nastrojów.
              To się pojawiło od 2 -3 lat. Cytologię mam w normie, badanie USG u gin. nie
              wykazało żadnych nieprawidłowości, podstawowe hormony w normie.Gin.doradza
              mirenę ale ja się jej obawiam ze względu na problemy z piersiami a także, że
              m.in. nasili się trądzik, natomiast zwykła spirala nie zlikwiduje problemów z
              miesiączką, które uniemożliwiają mi normalnie zawodowo funkcjonować. Będę
              wdzięczna za ponowną odpowiedż.
      • anka278 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 07.10.05, 15:33
        Pani doktor. Jestem w 15 tygodniu ciąży. Od pięci lat szczepiłam się przeciwko
        grypie, czy w tym roku mogę się zaszczepić czy szczepionka dla kobiet w ciąży
        jest niewskazana, pozdrawiam
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 08.10.05, 21:51
          szczepionka p/wko grypie jest dopuszczalna w ciąży od drugiego trymestru.
          Pierwszy właśnie skończyłaś i myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie. Ustal to
          jednak ze swoim lekarzem.
      • mnsn Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 13:57
        Witam Pani Doktor,
        mam pytanie, przy ostatniej wizycie u ginekologa i badaniu piersi lekarz
        stwirdziń małe zgróbienie na piersi, powiedział, że może to być powiększenie
        kanału mlekowego (karmiłam piersią do 6 miesiąca, teraz maluch ma prawie 2
        latka. Dostałam skierowanie na badanie usg. Od roku przyjmuje Regulon i lekarz
        stwierdził, że w zasadzie przy guzku w piersi nie powinno przyjmować się
        estrogenów, ale nie kazał mi przerwać przyjmowania tabletek. Teraz nie wiem co
        mam robić, usg piersi będę miała za 3 tyg., czy powinnam przerwać stosowanie
        tabletek. Bedę wdzieczna za parę słów wyjaśnienia.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 14:05
          Tabletki hormonalne rzeczywiście sa p/wskazane przy zmianach w piersiach
          przynajmniej dopóki nie wyjaśni sie jakiego typu jest zmiana. Jeśli jest to
          torbiel powstała wskutek poszerzenia przewodu mlekowego nie ma problemu.
      • Gość: Gossia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 16:01
        Witam mam pytanko czeka mnie za niedlugo wycinek z szyjki macicysad chcialabym
        sie dowiedziec jak wyglada ten zabieg czy jest bolesny? czy stosuje sie jakies
        znieczulenie? i jak po tym sie bede czula? Bardzo sie boje prosze o pomoc.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.10.05, 16:23
          Zabieg jest bardzo krótki, bardziej nieprzyjemny niż bolesny, nie wymaga
          znieczulenia. Może cię później troche pobolewać podbrzusze tj. przy miesiączce,
          możesz troszke krwawić. I nie bój sie nic smile)
      • agga28 pytanie do pani doktor 05.12.05, 22:01
        od dwóch lat usiłuję stwierdzić, co mi jest.. w tym czasie zmieniłam 4
        ginekologów i wzięłam tony lekarstw i objawy jak były tak są.. Okresowo
        pojawiają mi się żółte upławy o dość neutralnym zapachu i świąd pochwy,
        pieczenie a czasami przy stosunku ból.. Leczono mnie na grzybicę, choć mnie
        się wydaje, że upławy przy grzybicy są inne, czasem stwierdzali, że pochwa
        jest czysta a ja za trzy dni miałam te same objawy. Nikt nie zrobił mi wymazu
        z pochwy. Czasem dostawałam coś na bakterie i pierwotniaki. Dla mojego
        partnera też zawsze prosiłam o leki i pilnowałam, żeby brał. Czasem zdarzało
        sie, że coś go piekło. Teraz on nie ma objawów. A sytuacja i tak się powtarza..
        Jestem zniechęcona.. zwłaszcza, że staramy się o dzidziusia. Czy przy grzybicy
        mogą być ŻÓŁTE upławy? Brałam clotrimazol, orungal, nystatynę, netreomycynę(?),
        gynalgin, pimafucort i globulki robione w aptece (składu nie pamiętam).
        pozdrawiam serdecznie
        • koala.mb Re: pytanie do pani doktor 05.12.05, 22:13
          myslę, ze przede wszystkim masz bardzo zaburzone środowisko naturalne pochwy.
          Każdy następny lek który weźmiesz jeszcze to nasili. na pewno trzeba określić
          pH wydzieliny, następnie wykonać posiew. Z dalszym leczeniem jednak bardzo
          ostrożnie. Prawidłowa flora bakteryjna pochwy jest bardzo trudna do
          odtworzenia, a przy jej nieprawidłowym składzie nadkażenia zdarzają sie bardzo
          łatwo. i kólko się zamyka.
    • franc_tireur Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 14:36
      No to ja bezlitośnie zacznę. Przede wszystkim od dołączenia do gratulacji.smile

Rzecz nie jest niecierpiąca zwłoki (jak podejrzewam zainteresowana już jakoś
      poradziła sobie z problemem).

Chodzi o wątek sprzed paru dni. Żeby zaoszczędzić na rozwlekłym opisie podam
      link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=25231097&v=2&s=0

No właśnie - jak to jest z tymi lekami stosowanymi miejscowo?
      Domyślam się, że gdyby rzeczony Batrafen był stosowany dopochwowo nie wolno by
      go było wprowadzać w czasie ciąży (poza sytuacjami bezwzględnej konieczności).
      Ale na płytkę paznokciową? Z drugiej strony ten lek przez tą płytkę przenika do
      skóry, w skórze są naczynia, więc może jednak coś trafia do krążenia? Skąd mieć
      pewność, że dany lek stosowany miejscowo nie zaszkodzi? Gdzie szukać informacji,
      bo farmindeks podaje dość skąpe (np. brak informacji, czy lek przenika przez
      łożysko).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS Mam nadzieję, że w tamtym wątku nie popisałam bzdur.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 14:53
        Przede wszystkim nie wiem co znaczy wczesna ciąża w tym konkretnym przypadku.
        Do 15 dni po zapłodnieniu mozna bezpiecznie stosować większość leków, z
        wyjatkiem tych które kumuluja się w organizmie. Droga miejscowa jest
        najbardziej bezpieczna, nawet między 2-8 tygodniem ciąży, gdzie podawanie
        większosci leków jest p/wskazane. Leki stosowane do pochwy to inna bajka.
        Stamtąd wchłaniaja się nawet lepiej niż z przewodu pokarmowego, dlatego też
        trzeba mocno uważac co się stosuje.
      • magdyb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 20:16
        Po urodzeniu dziecka mam okres co 20dni i to bardzo mocno obfity,czy to tak
        może być? czy może jest coś nie tak? Już jestem po trzech okresach i ciagle tak
        samo
        pozdrawiam,madzia
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 08:33
          Może tak być niestety. Organizm długo "odpoczywał" od miesiączek, dlatego teraz
          musi sie z powrotem unormować. Jesli nie karmisz możesz przyjmować leki
          zwiększajace krzepliwość, na pewno zacznij stosować żelazo.
          • ulaa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 12:18
            witam. mam okres nawet 9 dni. lekarz ginekolog nie wie dlaczego. mam równiez
            słabą krzepliwość (wyniki morfologii w normie)
            • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:36
              Już sobie odpowiedziałaś. Zaburzenia krzepnięcia moga byc jednym z powodów
              przedłużajacych się miesiaczek. Na szczęście widocznie nie tracisz zbyt dużo
              krwi stąd dobra morfologia.
              • ulaa4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 28.06.05, 13:50
                dziekuje!!! pozdrawiam.
    • Gość: kotek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 15:06
      Przede wszystkim gratuluje Pani Doktor.
      Mam być może błahe pytanie ale po przeczytaniu kilku postów i komentarzy na tym
      forum zaczynam sie zastanawiac czy to jest jakis problem. Mam krótkie i chyba
      dość skąpe miesiączki, które trwają 1,5-2 dni, czasem koncowka (plamienie) 3
      lub 5 dnia, przy cyklach przeważnie 30-32 dniowych (rzadko 28 dni), zdarzylo
      sie tez ze przerwa wynosila 30 lub 40 dni. Pamietam ze kiedys pare lat temu
      jako nastolatka te miesiaczki byly chyba troche dluzsze i obfitsze. Mam 30 lat,
      nie stosuje i nie stosowalam nigdy pigulek antykoncepcyjnych, nie mam jeszcze
      dzieci. Nie mam żadnych dolegliwości (znosne pobolewanie brzucha pierwszego
      dnia miesiaczki to chyba normalne)i dlatego nie wybralam sie do ginekologa. Czy
      powinnam się zgłosic do lekarza?
      I jesli mozna jeszcze jedno pytanie: Co Pani Doktor sądzi o globulkach
      antykoncepcyjnych, czy sa skuteczne, czy lepiej bez prezerwatywy ich nie
      stosować?
      Pozdrowienia dla dzieci.
      • Gość: beata Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:18
        Pani doktor co znaczy niewielk dysplazja piersi? taki wynik usg, dodam ze mam
        torbiel w piersi
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 16:05
          Powinnaś udac się do onkologa. Oni mają najwieksze doświadczenie jeśli chodzi o
          rozpoznawanie i leczenie chorób sutka. Moim zdaniem przy takim wyniku torbiel
          powinna byc nakłuta.
        • dcloud Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 13.11.05, 20:16
          Usg wykazało u mnie endometrium niejednorodne 12mm ..mam obfitsze krwawienia i
          przed mies pobolewa mnie brzuch .Czy musze poddac sie wyłyżeczkowaniu?Boje sie
          tego zabiegu
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.11.05, 09:21
            Nie bój się smile) To krótkotrwały zabieg, najczesciej w znieczuleniu, a wyjaśni
            skąd twoje problemy i jakie powinno być postępowanie.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 16:03
        Krótkie i skąpe miesiączki z następowym plamieniem przy długich cyklach mogą
        ale nie musza byc wyrazem niskiego steżenia progesteronu. Wybrać do lekarza sie
        powinnas może nie ze względu na powyższe ale celem pobrania cytologii (
        przynajmniej raz w roku). Globulki antykoncepcyjne raczej powinno sie stosować
        razem z prezerwatywą, aby zwiększyć ich dzialanie antykoncepcyjne.
        • Gość: kotek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 16:14
          Dziękuje bardzo za odpowiedź. Nasuwa mi sie teraz pytanie co oznacza niskie
          stężenie progesteronu i jakie ma znaczenie i konsekwencje i czy taki stan
          rzezcy jest stały czy sie zmienia i od czego zależy.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 18:30
            Niskie steżenie progeteronu jest następstwem braku dojrzewania pecherzyka
            Graffa lub nieprawidłowości owulacji. Na pewno jest to zmienne, jednak przy
            skłonnosciach do tego typu niedoboru może dotyczyć wielu cykli miesiączkowych w
            roku. niedobór progesteronu moze być czynnikiem sprawczym problemów z zajściem
            w ciążę oraz donoszeniem ciąży. Może również pośrednio odpowiadać za rozwój
            nowotworów estrogenozależnych, poniewaz przy jego niedoborze występuje względna
            przewaga estrogenów.
            • Gość: kotek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 19:01
              no wlasnie ciąża, teraz nie planuje, ale kiedyś chce miec dziecko, a 30 lat to
              chyba trzeba by pomyslec, żeby nie bylo za późno.
        • saata Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 17:14
          Szanowna Pani Doktor,a ja jako nierodząca jeszcze 32 latka mam takie
          pytanko:jakie środki anty mogę stosować przy mięśniaku ok.4cm?I czy go wogóle
          operować?Dodam tylko,że pytam z ciekawości co Pani na to,bo oczywiście
          uczęszczam do ginekologa.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 18:33
            Co do operacji to wszystko zależy od tego jak mięśniak jest umiejscowiony,czy i
            jakie powoduje objawy i czy w związku z jego obecnością jest szansa żebyś
            zaszła w ciążę, jeśli oczywiscie jesteś tym zainteresowana. Jeśli tabletki
            hormonalne to tylko niskodawkowe, a i te pod kontrola wzrostu mięsniaka.
        • saata Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 17:55
          To jeszcze raz ja Pani Doktor!Jeszcze jedno pytanko:czy można urodzić bliźniaki
          nie posiadając żadnych genetycznych uwarunkowań?Dziękuję dziękuję dziękuję z
          góry za odp. na to i powyższe pytanie.
          smile
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 18:31
            Można. Ja jestem tego najlepszym przykładem smile))
    • Gość: marzena Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.sycomp.pl / *.crowley.pl 17.06.05, 19:24
      Witam.
      Mam pewien problem- moje miesiączki pojawiają się bardzo rzadko,czasem co 3
      miesiące. Badanie hormonalne wykazało ze mam podwyzszony testosteron(1,55) oraz
      obniżony estradiol(10,00). Lekarz zalecił laparoskopie. I tu mam pyt- czy jest
      to konieczne??czy za taki zabieg się placi??Mam wątpliwosci poniewaz wczesniej
      chodzilam do innego lekarza (bo bardzo chcę dzidziusia) i on stwierdzil ze to
      nie jest "na hop" i że mamy z mężem dalej działacsmileo żadnych badaniach
      hormonalnych mowy nie było. Zmieniłam lekarza i zastanawiam sie który działa
      słusznie?
      Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:30
        Do wyboru masz leczenie hormonalne bądź laparoskopie. Co jest lepsze sprawa
        indywidualna. NFZ refunduje laparoskopie. Na pewno nie powinnas liczyć na to,
        ze zajdziesz w ciążę bez jakiegokolwiek leczenia. To sie zdarza, jednak
        prawdopodobieństwo jest male.
      • Gość: Ksenia Mój problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:42
        Mam pytanie do P.Doktor
        Mam 43 lata okresy regularne co 30 dni. Problem z tym ,ze 7 do 10 dni
        wczesniej bola mnie krzyze, mam lekkie plamienie tak jakby organizm wysilał
        się aby w końcu doszło do miesiączki.Badania ginekologiczne mam ok.Sytuacja
        była inna (okres bez tego męczącego wstępu)gdy brałam raz dziennie 10mg
        SERONILU (lek antydepresyjny).Chciałabym sobie prywatnie zrobić poziomy
        hormonów (jakich? w jakiej fazie cyklu?).Fluoksetyna z Seronilu zmienia
        chemię mózgu ale nie można całe życie brać leków andepresyjnych. Z góry
        dzięki za odpowiedź i każdą sugestię (gdzie tkwi rozwiązanie?)
        Ksenia
        P.S Czekając na okres jestem rozbita, spada mi odporność itp.
        Są jakieś badanie na temat wpływu depresji na cykl???? Pozdrawiam młodą mamę
        mama trójki dzieci (ale urodzonych z trzech ciąż).
    • Gość: martta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.06.05, 19:31
      witam serdecznie
      miałam robiony wymaz na czystość, stopień czystości wyszedł mi VI
      leukocyty +++
      nabłonki +++
      flora bakteryjna ++++
      drożdzyca +++
      dwoinki neissera, rzęsistek, posiew go i pałeczki kwasu mlekowego - ujemne
      dostalam od lekarza macmiror 500 complex i flumycon i musze przyznac ze
      przerwalam bo nie widziałam poprawy, potem zaczełam stosować vagical (musze
      przyznac ze juz jest lepiej) teraz chciałabym stosowac gałki propolisowe, a po
      nich znowu macmiror, vagical, propolis + na koniec lactovaginal - czy taka
      seria gałek wykurzy drożdze i bakterie?

a moje drugie pytanie to czy nutrilac, nutriplant i lacidofil to sa
      odpowiedniki lactovaginalu? i czy równiez mozna je zakładac dopochwowo??

serdecznie dziekuje za odpowiedz i gratulacje z powodu bliźniątsmile
      • groszek_n Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 20:01
        Witam serdecznie,
        Wczoraj miałam robione badania poziomu glukozy na czczo.Badanie zostało zlecone
        jako badanie podstawowe przez lekarza ginekologa poniewaz jestem w 6 tygodniu
        ciazy.Dzisiaj odebrałam wyniki i wynik jest ponad norme i wynosi 108.Podany
        zakres normy jest od 65-100mg/dl.Mam wiec w zwiazku z tym pytanie czy jest to
        jakis powod do niepokoju.Tak naprawde jest to moje pierwszetego typu badanie
        wiec nie wiem jaki był wczesniej poziom glukozy we krwi.Z góry dziekuje za
        odpowiedz.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:34
          Nie jedz przez trzy dni słodyczy i powtórz badanie za tydzień. jesli nadal
          będzie podwyższone steżenie glukozy trzeba wykonać test obciązenia z 75g
          glukozy.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:33
        Najprościej byłoby wykonać antybiogram i sprawdzic na jakie leki drobnoustroje
        sa wrażliwe. Inaczej nie wiadomo jak podziałaja leki. Do stosowania
        dopochwowego zarejestrowany jest Lactovaginal. Reszta wymienionych leków to
        również pałeczki kwasu mlekowego jednak jak beda działać u Ciebie podane do
        pochwy - nie wiem.
    • Gość: chora Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 20:04
      jak leczy się nadżerkę?
      • Gość: jacpi Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 20:31
        Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź, czy takie leki jak:Cholestil i Lipancrea
        8000 nie mają szkodliwego wpływu na ciążę i czy mozna je w ciązy stosować.
        Staramy się z mężem o dziecko i boję się, że biorąc te leki jeszcze zanim
        dowiem się, że zaszłam w ciązę mogę zaszkodzić dziecku. Dodam , że są to leki
        na wzmocnienie trzustki, która jest w złym stanie po kamicy pęcherzykowej i
        wycięciu woreczka żółciowego. Bardzo proszę o odpowiedź, bo bardzo sie martwię,
        tym bardziej, że dwa miesiące temu poroniłam swoją pierwszą ciążę (martwy
        zarodek w 8 tygodniu ciąży), nie brałam wówczas tych leków, o które pytam.
        Pozdrawiam panią doktor serdecznie.
        • Gość: joanna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:24
          Ja również dołączam się do gratulacji!!! Mam przepukline rozworu przełykowego i
          w związku z tym gastrolog przepisuje mi albo controloc albo polprazol.Staramy
          się jednak o dziecko i mam pytanie czy stosowanie tych leków może zaszkodzić
          ewentualnej ciąży?Słyszałam ,że nie powinnan ich stosować, a jedynie leki
          działające miejscowo(nawet nie wiem które do nich należą). Bardzo proszę o
          odpowiedź.Pozdrawiam.Joanna
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:47
            Controloc w ciąży, szczególnie w I trymestrze nie powinien być stosowany.
            Pytanie brzmi czy w ogóle jakieś inne leki oprócz w/w na Ciebie działają. Bo
            jesli nie bedziesz musiała brać Controloc i koniec. Leki zobojetniajace kwaśna
            treść zoładkową dopuszczalne w ciąży to min. Maalox, Rennie, Alugastrin. W I
            trymestrze ciąży Twoje dolegliwości nie powinny sie nasilić. Później moze być
            gorzej ze wzgledu na powiększającą się macice i przemieszczanie żołądka ku
            górze.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 14:24
          Lipancrea 8000 jest w ciąży p/wskazana, cholestil można stosować jesli istnieją
          ku temu bezwzględne wskazania. Są natomiast leki wspomagajace działanie
          trzustki bezpieczne w ciąży. Może można zmienić Twoje leczenie? Spytaj swojego
          doktora od trzustki.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:35
        Wrzuć w wyszukiwarke, bo zdania są podzielone.
    • bluean Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.06.05, 21:59
      Mam pytanie bo chcę poradzić koleżance a sama mam akurat inne doświadczenie w
      tej kwesti.Otóż dziewczyna ma iść pierwszy raz na wizytę do lekarza i ma obawy
      jak będzie badana bo jest dziewicą a podobno w tym przypadku to inaczej
      wygląda.Poradziłam jej żeby nie mówiła o tym fakcie lekarzowi to będzie badał
      ją "normalnie" ale nie wiem czy to dobry pomysł.Z góry Pani dziękuję.
      • Gość: maga785 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:52
        Witam serdecznie,
        Mam takie pytanie do pani doktor czy opryszczka wargowa jest niebezpieczna w
        pierwszym trymestrze ciazy,a dokładnie w 6 tygodniu.Jakie srodki mozna wtedy
        stosowac aby złagodzic jej objawy.Z góry pani dziekuje.
        • Gość: usuniecie nadzerki Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 81.15.254.* 19.06.05, 11:29
          Pani doktor,ma pytanie odnosnie szczepionki przeciwko zoltaczce. Mialam miec
          zabieg usuniecia nadzerki ale z powodu braku szczepienia musialam to odlozyc.W
          przychodni pierwsza dawke mialam 14.06, druga bedzie 15.07 i powiedziano mi tam
          ze po 2 tygodniach od tej dawki bede mogla zrobic juz zabieg (tylko ze ja nie
          powiedzialam jaki zabieg) czy rzeczywiscie po 2 tyg.od drugiej dawki w szpitalu
          zrobia juz mi ten zabieg?? czy znowu odesla mnie z kwitkiem? pytam bo zabieg
          wykonuje nie w swoim rodzinnym miescie i dojazd do niego wiaze sie z niemala
          wyprawa. Dziekuje i pozdrawiam
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:40
            2 tygodnie po 2 dawce pojawiaja się p/ciała, wiec zabieg można wykonać. czy go
            wykonaja nie wiem, ale z medycznego punktu widzenia nie powinno byc problemu.
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:49
          Pojawienie się opryszczki na czerwieni wargowej jest jedynie objawem obecności
          wirusa w Twoim organizmie. Może mieć wpływ na płód, ale nie musi. Jesli juz się
          zmiana na ustach wybudowała nie pozostaje Ci nic innego jak ją przysuszyć np.
          mascią cynkową. leki p/wirusowe sa po pierwsze w małej ciąży p/wskazane, po
          drugie już zmiany nie zlikwiduja, a o to przecież chodzi.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 11:38
        Zależy ile koleżanka ma lat i jaka ma błone dziewiczą. Przy w miare elastycznej
        badanie przez pochwe jest możliwe, jednak jeśli jest drobna, młodziutka i błona
        nie jest elastyczna badanie przeprowadza się przez odbyt. Nic nie musi mówić. W
        miare rozgarnięty ginekolog sam zapyta lub zobaczy smile
    • Gość: Mineralna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.btsnet.pl 19.06.05, 13:26
      Pani Doktor, mam takie pytanie: pierwsze dziecko urodziłam prawie 10 lat temu,
      miałam wtedy cesarcie cięcie ("zielone" wody płodowe), teraz chciałabym miec
      drugie, ale panicznie boje się porodu. Jakie mam szanse na ponowne cesarskie?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 14:21
        Nie wiem. O tym zdecyduje Twój lekarz prowadzący. Przebyte cięcie cesarskie ze
        wskazań niepowtarzających się w nastepnej ciąży samo w sobie nie jest
        wskazaniem do rozwiazania operacyjnego.
    • pszczolaasia dziękuje Pani doktor:) 19.06.05, 14:02

• Gość: dori Do doktor Koali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:56
        Dzień dobry!

Zawsze zastanawiała mnie ta kwestia,otóż jak to jest mozliwe,ze znajoma miała
        zawsze miesiączki regularne,co 28-29dni,poszła do ginekologa na badania
        kontrolne...(po prostu) a on stwierdził u niej 3 miesiąc ciązy.Jak to jest
        mozliwe ze kobieta jest juz w 3 miesiącu ciąży a przez te 3 miesiące i
        oczywiście wczesniej miała okres?!Dlaczego zdarzeaja się takie przypadki,czym
        jest to spowodowane?Czy są to przypadki częste?Proszę o odpowiedz!
        • Gość: ewcia Re: Do koala.mb IP: *.jmdi.pl 19.06.05, 18:10
          Pani dr. mam problem.1.5 miesiaca temu mialam zabieg-zalozenie miedzianej
          spirali.Od tego czasu mam plamienia kazdego dnia i strasznie mnie to
          niepokoi.Czy to jest normalne? Na wizycie kontrolnej stwierdzono,ze polozenie
          spirali jest prawidlowe i gin.kazala czekac nie udzielajac mi odpowiedzi
          dlaczego tak jest.Bardzo prosze o odpowiedz bo troche mnie to martwi.
          Dziekuje.Ewa.
          • Gość: mimi Re: Do koala.mb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 18:33
            Pani doktor, czy będę zabezpieczona kiedy zrobię 7-dniową przerwę w przypadku
            zmiany migrogynonu na diane 35?Już za póżno by przyjąć nowe opakowanie bez
            przerwy. Z góry dziękuję.
            • koala.mb Re: Do koala.mb 19.06.05, 18:43
              Tak, ponieważ zmieniasz mniejszą dawke etynyloestradiolu na większą.
          • koala.mb Re: Do koala.mb 19.06.05, 18:42
            Może tak być niestety, ale coś za coś. Czasem trwa taki stan dość długo. Miedź
            miejscowo powoduje zaburzenia krzepniecia, co jest najczestszą przyczyna
            plamień u posiadaczek spirali. Pozostaje mieć nadzieja, ze przejdzie. Plamienia
            nie zmniejszaja skuteczności spirali. Po prostu sa objawem ubocznym jej
            posiadania.
        • koala.mb Re: Do doktor Koali 19.06.05, 18:40
          Są to przypadki w miare czeste, choć jaka jest statystyka nie umiem powiedzieć.
          Dzieje sie tak dlatego, ze w terminie okołomiesiączkowym w ciązy czasem
          dochodzi do chwilowego spadku hormonów czego efektem jest krwawienie mogace
          przypominać miesiaczke, szczególnie wowczas gdy jeszcze jajo płodowe nie
          wypełnia całej jamy macicy i zuszcza sie doczesna będąca wolna od kontaktu z
          jajem płodowym.
          • Gość: mycha24 Pytanie do P.Doktor IP: *.pppoe.mtu-net.ru 19.06.05, 20:14
            Witam serdecznie.Mam kilka pytan do Pani i bede wdzieczna za wszelkie
            informacje. Jestem w 7 tygodniu ciazy, a poza tym znajduje sie w tej chwili za
            granica i dlatego chcialabym sie dodatkowo skonsultowac. Pojawiaja sie u mnie
            brazawawe plamienia (i to mnie martwi, choc lekarz mnie uspokoil, ze to
            normalne). Poza tym wyszedl mi podwyzszony poziom testosteronu i moja pani
            doktor dala mi lekarstwo na obnizenie tegoz hormonu (deksametazon) rowniez
            poziom gonadropiny byl troche obnizony i zlecila mi zastrzyki 2 razy w tygodniu
            z tymze hormonem. Jestem w innym kraju i dlatego chcialabym sie upewnic czy
            dobrze mnie lecza. Pozdrawiam.
            • koala.mb Re: Pytanie do P.Doktor 20.06.05, 08:32
              Leki które otrzymałaś nie są podawane rutynowo w ciąży, dlatego cięzko mi się
              wypowiadać na ten temat. Rzeczywiście brązowawe plamienia w terminie w którym
              miała pojawić się miesiączka zdarzają sie i nie jest to nic strasznego. trzeba
              jedynie wyjaśnić skąd się biorą. W tym celu wykonuje sie badanie usg celem
              stwierdzenia czy nie ma krwiaka pozakosmówkowego oraz czy płód jest żywy i
              znajduje sie w jamie macicy. Określa się także stęzenie progesteronu aby
              sprawdzić czy nie jest zbyt niskie. Nie wiem o jaka gonadotropine chodzi czy
              hCG czy FSH, jednak w Polsce nie stosuje się tego typu leczenia w ciązy, co nie
              znaczy, ze leczenie takie jest niewłaściwe.
    • zlotoslanos Pytanie do P.Doktor-Operacja szyjki a ciaza 19.06.05, 20:20
      Witam.P.Doktor z pewnoscia zle sformulowane pytanie jak przystalo na laika
      chcialam zwrocic nim uwagesmile Bardzo prosze o odpowiedz w imieniu pytajacej tu
      sa szczegoly problemu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=25364274
      • koala.mb Re: Pytanie do P.Doktor-Operacja szyjki a ciaza 20.06.05, 08:40
        Nie bardzo wiem o co chodzi z tym zaawansowanym stanem przedrakowym. Trochę za
        dużo paniki w tym poście. Lekarz onkolog brzmi rzeczywiście niemiło, ale to
        taka sama specjalizacja jak każda inna i niekoniecznie zawsze związana z
        nowotworami. Jesli ginekolog sobie nie radzi chwała mu za to, ze gdzieś
        kieruje, nawet jesli ma to być onkolog. Wracając do tematu. Nic nie ma w poście
        o diagnostyce, a dosyc istotna wiadomością jest , czy jest w obrebie szyjki
        dysplazja i którego stopnia oraz jaki jest onkotyp wirusa. Z załozenia nie
        leczy się zmian na szyjce wielokrotnie tą sama metodą. Jeśli podjęte leczenie
        jest nieskuteczne czy nadżerka nawraca potrzeba rozszerzyć diagnostyke, stąd
        być może konieczność pobrania nawet stożka szyjki. Nie ma się co na zapas
        martwić o ciążę, najpierw trzeba wyleczyć szyjkę. Głowa do góry. Kobiety po
        całkowitej amputacji szyjki macicy w ciążę zachodzą i rodza zdrowe dzieci.
    • madasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.06.05, 20:46
      W wyniku histpat popłodu 34tc stwierdzono zawał łożyska.Dziecko urodziło się
      niedotlenione, czego skutkiem jest dziecięce porażenie mózgowe. Jakie są
      przyczyny zawału łożyska i jak temu zapobiec w następnej ciąży? Czy w takim
      przypadku jesr wskazane zrobienie badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego?
      Czy badanie USG przepływów pozwala na monitoring, że coś zlego dzieje się z
      łożyskiem? Zaznaczam, że ciąża przebiegała bez powikłań i w 34 tc odeszły wody
      płodowe? Czy wytwarzanie łożyska jest sprawą indywidualną i kobiecie, której
      coś takiego się przytrafiło, może zdarzyć się kolejny raz taki zawal? Dziekuje
      za odpowiedz
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 08:47
        zawał łożyska powstaje wskutek niedotlenienia tej czesci łożyska. Najczesciej
        nie ma uchwytnej przyczyny, chociaż stan taki mogą powodować choroby matki,
        wady macicy czy nawet palenie papierosów. W zespole antyfosfolipidowym również
        może dojść do niedotlenienia łożyska, zatem badania w tym kierunku jak
        najbardziej są wskazane. W badaniu usg można określic przepływy naczyniowe w
        obrębie jednostki płodowo-łozyskowej, macicy i u płodu, jednak wyłączenie
        fragmentu łozyska objętego zawałem z wymiany gazowej nie zawsze musi
        manifestować się patologią w ich obrębie. Często jednak tak, szczególnie jeśli
        nieczynny obszar łożysa jest duży. Wydaje mi sie że oprócz diagnostyki przed
        ciążą powinnaś w następnej być objęta bardzo skrupulatną opieka,z seryjnymi
        badaniami usg + przepływów od początku ciąży, a pomiędzy 32 a 36 tygodniem
        ciąży nawet można rozważyć hospitalizacje celem nadzoru płodu.
    • ala261 Wysoki poziom wazopresyny!!PROSZE O POMOC!!! 19.06.05, 23:18
      WITAM serdecznie!!!!
      Bardzo prosze o odpowiedz!!!
      Leczylam sie jodem w tabletkach na tarczyce{jak sie okazalo pozniej zupelnie
      niepotrzebnie}i ten jod wyindukowal mi chorobe Hashimoto{lagodny przebieg},ale
      oprocz tego ten jod zaburzyl mi takze prace TYLNEGO Plata przysadki
      mozgowej.Przez to mam wysoki poziom wazopresyny i malo sikam,rano prawie
      wcale.Nie mam juz na to sily !!.Czy pani doktor wie moze jak to sie leczy i czy
      ciaza moglaby na to pomoc i jaki wplyw ma wysoki poziom wazopresyny na plod!!!..
      Bardzo chcialabym zajsc w ciaze,ale sie bardzo boje!!!!
      • Gość: beatka Re: Wysoki poziom wazopresyny!!PROSZE O POMOC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 08:59
        pani doktor miałam robiony wymaz z pochwy, wynik jest ujemny czy to oznacza ze
        nie mam chlamydii (bo podejrzewam u siebie) czy na chlamydie robi sie specjalne
        inne badanie?
    • emijov Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 09:35
      przedewszystkim ogromne gratulacjewink))
      No i pytanko: 1.po cc ( brak postępu akci porodowej) miałam paskudne zrosty i
      bliznowiec,po prawej stronie gdzie było wiązanie mam w środu wuczuwalne i
      widoczne za zewnątrz twarde uwypuklenie, teraz już nie boli jak ucisnę mocno(9
      miesiecy po), ale gdzieś do 4 miesiąca jeszce bolało.jak byłam u kontroli u
      gina (on robił cc)w 8 tyg po cc mówiłam o tym, stwierdził że to nic takiego i
      tyle, że to się z biegiem czasu rozejdzie. Czy to może być zrost? Dodam że
      miałam strasznie duży brzuch i obciążał on dodatkowo ranę, a i mała miła kolki
      wiec dużo ją nosiłam. Teraz rana wyglądna znacznie lepiej bliznowiec o dziwo
      sam zanika, i szew robi się nawet ładny. Ale dlaczego to tak długo trwa, i skąd
      to zgrubienie? Acha dodma jeszcze że na pierwszym badaniu jak byłam w ciązy gin
      stwierdził malutkiego mięśnika, coraz dalej ww ciązy już go nie było widać, a
      po badaniu 8 tyg po cc stwierdził że go nie widzi, czy to możliwe?Bardzo proszę
      o poradę.pozdrawiam
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:31
        Szwy po operacji wchłaniają sie czasem bardzo długo, nawet do kilku lat.
        Prawdopodobnie to zgrubienie powstało w miejscu węzła. Wszystko zależy od
        organizmu. Z blizna po cięciu nic nie rób, z biegiem czasu "wyładnieje". Jeśli
        masz skłonność do bliznowców, to po prostu taka Twoja uroda. Przy następnym
        c.c., jeśli będzie można blizne wyciąć. Mały mięśniak w ciąży może przesunąć
        sie wraz ze wzrastajaca macicą tak, że moze stać sie niemożliwy do
        uwidocznienia.
    • e_madziq Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 10:18
      W zeszłym tygodniu na basenie nabawiłam się infekcji pochwy. Lekarz mi przepisał
      globulki-6 szt. Problem w tym, ze po trzech dniach dostałam okres i zgodnie z
      poleceniem na ulotce zaprzestałam kuracji. I tu pytanie co dalej? Czy po okresie
      założyć, ze jetsem wyleczona i już nie brać pozostałych trzech globulek, czy je
      wziac? Czy jezeli wezme te trzy to nie będzie za mało, czy powinnam całą kurację
      przeprowadzić od początku? Dodam, ze nie mam juz zadnych objawów choroby. Z góry
      dzikuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam, Magda
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:32
        Po miesiączce weź pozostałe globulki, później Lactovaginal. To, że nie masz
        objawów nie świadczy jeszcze o tym, ze jesteś wyleczona.
        • e_madziq Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 08:23
          Bardzo Pani dziekuję za odpowiedź. Jak tam dzieciaczki, dają pożyc ?? smile)
    • Gość: Kasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:10
      mam pytanko - czy jeżeli cytologia pobrana jest w okresie miesiączki może to
      zmienić obraz wyniku - wyszła III / ide w środe na badanie histopatologiczne /
      czy może to być ewentualnie nawrót nadżerki 12 lat temu wypalana i na tym
      miejscu są jakieś zmiany .Dziekuje za odpowiedz.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:34
        Cytologie pobiera sie po miesiaczce, do 12-14 dnia cyklu. W miesiączke to w
        ogóle bez sensu. Nie umiem powiedzieć na ile wymierny jest taki wynik, bo nie
        pobieram w trakcie krwawienia. Koniecznie natomiast trzeba pobrać wycinek z
        miejsc zmienionych, bo od tego zależy dalsze leczenie.
        • Gość: kasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:50
          Dziękuje za odpowiedz. Cytologie mój lekarz pobrał miw okresie bo zakładał
          akurat mi wkładke miedzianą , Jeszcze jedno jeżeli moge , czy będą musieli mi
          wyciągnąć tę wkładke przy pobraniu wycinka , zmiana ta podobno jest na początku
          szyjki
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:19
            Zmiany na szyjce sa p/wskazaniem do założenia wkładki. Najpierw powinno się je
            wyleczyć. Jesli lekarz założył Ci wkładkę przy zmianach on musi podjąc decyzje
            co dalej.
            • Gość: Kasia Re: ginekolog-położnik - dziekuje IP: *.cable.satra.pl 20.06.05, 22:20
              dziekuje za odpowiedzi , poczekam do środy aż pobrane bedą wycinki , moj lekarz stwierdzil ze poczekamy na wyniki i wtedy zobaczymyco zrobić z wkladką. Z Pani wypowiedzi to rozumiem ze wcale nie powinien zakladac wkladki jezeli mu sie coś nie podobalo no ale coz teraz musze czekac.Prosze powiedziec tylko czy to nie bedzie przeszkadzac w pobraniu wycinkow,.Pozdrawiam - Kasia
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik - dziekuje 21.06.05, 16:03
                Nie powinno.
                • Gość: Kasia Re: ginekolog-położnik - dziekuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:40
                  to znowu ja - jestem już po pobraniu wycinków , wkładke mi wyjęto - teraz
                  czekam 14 dni na wyniki, proszę powiedzieć jak długo się plami po wycinkach i
                  czy teraz okres pojawi się w terminie czyli u mnie za 5 dni czy może być
                  opózniony/ pobolewa mnie co jakiś czas dół brzucha / Czy to prawda że teraz nie
                  można przez 4 tygodnie współżyć ?
                  Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Dobrze mieć kogoś z kim można
                  pogadać o problemachsmile
    • Gość: Anna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 212.244.37.* 20.06.05, 12:26
      Czy na USG narzadow rodnych (kontrolne i przed planowana ciaza) nalezy udac sie
      w konkretnych dniach cyklu,czy jest tu dowolnosc?
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:36
        Po miesiączce.
    • Gość: anecik Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:55
      Witam serdecznie pani Doktor,mam pytanie dotyczące moich skąpych mmiesiączek...
      od 4 lat(z przerwami) zażywam tabletki ( najpierw Diana 35, potem
      Minulet teraz Mercilon) i zawsze mój okres to było max 3 dni skąpego
      krwawienia, teraz natomiast z biedą jest to jeden dzień ( zużywam 2-3
      tampony). Samam nie wiem czy to normalne, zaczynam sie martwić.zastanawiam się
      jak takie anomalia mogą wpłynąc na moje zajście w ciąże.

dziękuję za poradę, pozdrawiam
      • Gość: jola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:08
        Pani doktor, brałam cilest na torbiel na jajniku jednak zle sie czułam i
        odstawiłam pigułki w połowie cyklku noi dostałam miesiaczke wczesniej o 8 dni
        czyli po 20 dniach, nastepny cykl tez był 20 dniowy. Lekarz zastosował lutenyl
        ale teraz juz jest 32 dzien i nie mam miesiaczki. Ciaza wykluczona jest, wiec
        co sie dzieje? lutenyl podobno miał mi wyregulowac okres? co mam robic?
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:39
          Prawdopodobnie Lutenyl nie miał czego złuszczyć i stąd brak miesiaczki. Błona
          śluzowa musi mieć czas żeby sie zregenerować. Podawanie leków nie zawsze
          okazuje sie skuteczne.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 15:37
        Nie wiem, chyba trzeba żebyś wykonała oznaczenia hormonalne, bo przyczyn
        takiego stanu rzeczy jest kilka.
        • Gość: aneck Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:09
          kiedyś lekarka powiedziała mi, że czasami tabletki doprowadzają do zupełnego
          zatrzymania miesiączki i wtedy zmienia się je na inne, ale coś mi to dziwnie
          zabrzmiało i zastanawiam się teraz jak jest naprawdę. Czy powinnam się pilnie
          wybrać do lekarza? Czy te moje skąpe miesiączki mogą mieć negatywny wpływ na
          zajście w ciążę?? Przepraszam że tak marudzę ale zaczynam się martwić.
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:34
            tabletki rzeczywiscie moga w takim stopniu zablokować przysadkę, że miesiączki
            po ich odstawieniu nie pojawiaja się przez czas jakiś. U Ciebie nie bardzo
            wiadomo, czy skąpe miesiączki sa wynikiem działania tabletek czy zaburzeń
            hormonalnych jakie w Tobie sa . jedyna możliwością aby to sprawdzić jest
            odstawienie tabletek na conajmniej 3 miesiące, obserwacja miesiączek oraz
            ewentualnie oznaczenia hormonów.
        • Gość: jola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:23
          a czy ten Lutenyl ma działanie na torbiel?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:38
            Powinien.
          • Gość: matisssss pytanie do p.doktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 12:55
            pani doktor, lekarz zapisał mi diane35. dlaczego? trądzik, tłusta skóra,
            nadmierne owłosienie na całym ciele, no i w przyszłości jako antykoncepcja.
            martwi mnie to,że zrobił to bez żadnych badań,żadnych. nawet nie miałam okazji
            usiąść na fotel ginekologiczny....
            narazie dostałam spironol, w sumie nie wim po co mam go brać,ale biorę drugi
            dzień.
            proszę mi powiedzieć, czy tabletki można przepisać bez odpowiednich badań?
            na moje nieśmiałe pytanie o to lekarz powiedział,że gołym okiem widać,że mam
            podwyższony testosteron i żadne badania nic nowego nie wykażą, nie wiem co
            wogóle o tym myśleć, liczę na pani fachową pomoc i porade
            • koala.mb Re: pytanie do p.doktor 08.10.05, 22:06
              Odpisałam na priv.
              • malinowaksiezniczka Re: pytanie do p.doktor !!! 22.11.05, 13:49
                Witam Pani Doktor

Odkąd zaczełam starać się o maleństwo zaczęłam dość dziwnie miesiączkować
                Być może teraz zaczęłam mocniej obserwować, Podczas miesiączek juz wielokrotnie
                zauważyłam , że wraz z miesiączka pojawiaja sie strzępki jakby skórki
                Dużo czytałam i być może sa to strzepki śluzówki(ale tego nie wiem) wyglada to
                jak kawałek skorki z wklęsły,i pęcherzykami sad
                Cykle mam regularne co 31 dni , przechodze ją boleśnie pierwsze dwa dni
                W tym cyklu przyszła niespodziewanie w 25 dc objawiła sie plamieniem a później
                przez kolejnych 8 dni bardzo ciemna kwią
                Czuje się niezadobrze ciągle śpiąca zmęczona .... prosze o pomoc
                • koala.mb Re: pytanie do p.doktor !!! 23.11.05, 13:52
                  Nie mam całego obrazu Twojej osoby, nie wiem nic oprócz tego co napisałaś, nie
                  badałam Cię... Troche mało zeby cokolwiek powiedzieć.
              • agnes2003 Re: pytanie do p.doktor 23.11.05, 16:22
                Pani Doktor,

Jestem 7 tygodni po CC i na badaniu tresci pochwowej otrzymalam wynik:
                Tres pochwowa: sluzowa, zoltawa, mierna
                ph =- obojetny
                Leukocyty-luzem pobr cala pola widz+liczne skup
                erytrocyty - 0
                nablonki: wluk 8-10-15 tys
                okragle 13-21-26 tys
                palczeki Doderleina i dwoinki GNC - 0
                inne drobnoustroje: flora bakteryjna obfita,
                G+ pol G-

Chcialabym dodac ze martwia mnie male uplawy - odchody poporodowe byy do 2
                tygodni, zmienily sie do zoltawych i teraz sa wlasnie takie od czasu do czasu-
                male zolte plamienia. Nie mialam jeszcze czegos takiego...
                Bardzo prosze o zinterpretowanie wyniku.

Pozdr.
                • binne owulacja i duphaston 23.11.05, 16:37
                  mam zalecenie brać duphaston 2 dni po owulacji. ale ponieważ nie byłam na USG,
                  nie wiem dokładnie, kiedy była. załóżmy, że pęcherzyk pękl. czy za owulacje
                  można uznać intensywny ból jajnika? (tak mialam w poprzednim cyklu - owu
                  potwierdzona USG) i ponieważ ból minął mogę uznać, że już po owulacji? bo nie
                  wiem, kiedy zacząć z tym duphastonem i czy dzień w tą czy w tamtą ma jakieś
                  znaczenie
                  dziękuje za odpowiedź
                  • koala.mb Re: owulacja i duphaston 23.11.05, 18:59
                    ból jajnika nie jest 100% objawem przebytej owulacji, jednak czegoś trzeba się
                    trzymac jeśli owulacja nie była monitorowana. Myslę, że możesz zacząc
                    przyjmować Duphaston
    • Gość: lokizielone Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:57
      Przede wsystkim GRATULACJE!!
      A teraz krótkie pytanie.Pani gin do której chodzę, z powodu "braków rynkowych"
      (przez jakiś czas nie było Minuletu w aptekach) zmienila mi tabletki z Minuletu
      na Harmonet.(dodam,że bez ŻADNYCH badań!, tak po prostu...) Powiedziała, że po
      tej zwykłej 7mio dniowej przerwie mam zacząć brać Harmonet. W ulotce
      przeczytałam jednak, że w przypadku zmiany tabletek nie należy robić przerwy
      tylko po skończeniu opakowania tabletek "odstawianych" przejść od razu na te
      nowe..
      No i teraz nie wiem już co robić uncertain
      Jak to jest z tymi zmianami, odczekać te 7 dni czy przyjmować "ciurkiem" wink

Dziękuję z góry za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!!!
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:11
        Przy zmianie z tabletek o wyższej dawce hormonów (Minulet) na tabletki o
        niższej dawce (Harmonet) nie powinno się robić przerwy ze względu na mozliwość
        wystąpienia owulacji.
    • ice-tea Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 14:28
      Dzień dobry!
      Czy to prawda, że nadżerkę leczy się dopiero po wyleczeniu zapaleń,infekcji?
      (chodzi mi przede wszystkim o grzybicę). Ale czasem zapalenia są po części
      spowodowane właśnie nadżerką, więc chyba to nierealne by wszystko było ok?

Monika
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:14
        Przed leczeniem nadżerki rzeczywiście należy maksymalnie wyjałowić pochwę. Przy
        trudno leczących sie zapaleniach można przed zabiegiem zastosować irygacje.
        • Gość: miska Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.05, 20:41
          Witam!Mam 22lata,a o tym,że mam polipa szyjki macicy wiem od ok.5lat.Chciałabym
          się dowiedzieć jakie są przyczyny powstawania choroby.Mój lekarz zalecił mi
          zabieg w szpitalu,jednak od kilku lat z tym zwlekam-po prostu chyba się go
          boję.Jednak w najbliższym miesiącu zapisze sie na zabieg,chciałabym wiedzieć
          czy jest on bolesny i jak długo musiałabym leżeć w szpitalu.Poza tym,jakie mogą
          być konsekwencje nieleczenia polipa,a do tego od 2lat mam nadżerkę.
          Proszę o wylewną odpowiedz,z góry dziekuję!
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.11.05, 09:36
            Polipy powstają wskutek nie do końca prawidłowej równowagi hormonalnej w
            organizmie. Koniecznie trzeba usunąć polip i zbadać go histopatologicznie.
            najczęściej nie ma w nim nic złego, jednak warto to wiedzieć na pewno. Zabieg
            jest krótkotrwały, można go przeprowadzić w znieczuleniu krótkotrwałym
            dożylnym, bądź miejscowym. W szpitalu będziesz jeden lub dwa dni.Natomiast
            nadżerkę trzeba zdiagnozować i również , jesli to konieczne wyleczyć.
        • Gość: anika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.qzyni / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 23:01
          Witam !
          Mam pytanie czy nadżerke należy leczyć bez względu na jej wielkość? ja mam
          ndżerke wielkosci, jak okreslil to ginekolog, 20 groszy. mam 23 lata czy jestem
          za młoda na wypalanie czy wymrazanie?
          z gory dziekuje za odpowiedz
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.11.05, 09:52
            Nie ma znaczenia wielkość tylko obraz cytologiczny, kolposkopowy, ewentualnie
            histopatologiczny.
      • Gość: Perelka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 22:48
        Szanowna Pani Doktor.Od 4m-cy lecze sie na klykciny i od tego czasu moja
        miesiaczka sie zmienila tzn.jest tylko 2 dni i koniec.Czy to jest normalne ?
        • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 04.11.05, 07:45
          a czym się leczysz?
    • Gość: ... Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:41
      mam pytanie, raz juz mialam grzybice jakis 2,5 miesiaca temu i jak tylko
      oststnio zaczelo mnie cos swedziec pobieglam do lekarza. powiedzial ze to mala
      grzybica i dal doustnie cos i globulki macmiror, cale opakowanie czyli 12 mam
      zuzyc. mam wrazenie ze strasznie wysuszaja mi wszystko bo mam problem nawet z
      zaaplikowaniem globulki. powinnam je wybrac do konca czy moge na 6 naprzyklad
      zakonczyci wziasc lactovaginal albo cos takiego?
      mam jeszcze pytanie czy moglam zarazic mojego faceta bo ostatni raz kochalam
      sie z nim 2 tyg przed pierwszymi objawami, potem bylam na basenie i sie
      zastanawiam czy moze to nie od wody? partner nie ma zadnych objawow.
      z gory dziekuje i gratuluje potomstwasmile
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:17
        Partner moze nie mieć żadnych objawów, bo u facetów najczęsciej ich nie ma.
        Może być jedynie nosicielem i sprawca twoich problemów. W przyrodzie zazwyczaj
        płeć męska jest uprzywilejowana smile. Moim zdaniem powinnas przeleczyc sie do
        końca, jednak nie jestem pewna czy akurat Macmiror to dobra opcja. Bardzo
        wyjaławia, bo wybija wszystko w pochwie co żyje. Ale jesli lekarz tak
        zdecydował chyba nie masz wyjścia. Później koniecznie Lactovaginal.
        • Gość: ... Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 23:59
          dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z tym
          czy moge w takim razie dac partnerowi 3 tabletki flumyconu (ja to dostalam dla
          siebie 3x3) lekarz nic nie wspomnial o leczeniu partnera a wiem ze czasem tak
          przepisuja?
          jak dlugo trwa "wykluwanie" sie grzybicy, to mozliwe ze pierwsze objawy
          wystappily po 2 tygodniach, dodam ze w miedzy czasie mialam okres?
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:07
            Grzybica pojawia się najczesciej przy obniżeniu odporności organizmu. Jak długo
            grzybom potrzeba, aby spowodować objawy trudno powiedzieć. Partner powinien byc
            leczony razem z Tobą. Ja preferuję Nizoral ( tylko niech nie pije szamponu!smile )
            • Gość: ... Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:33
              Pani DOktor wczoraj juz bylam troche zniecierpliwiona bo mi to strasznie
              przeszkadzalo fizycznie i psychicznie ze po tym macmirorze bylam
              strasznie "wysuszona" i zastosowalam lactovaginal. wsumie wzielam 9 globulek,
              dwie dawki flumyconu i jeszcze jedna mam wziasc we wtorek(po 14 dniach to
              bedzie). mam pytanie czy nie narobilam sobie tylko klopotu przez to moje
              zniecierpliwienie i czy to wystarczy do wyleczenia sie, bo objawy to zniknely
              po 2 dniach leczenia calkowicie. i mam jeszce pytanie jesli partner tez wzial
              lekarstwo i nic mu nie jest to kiedy mozemy sie kochac? i czy powinnismy
              najpierw z prezerwatywa czy to nie ma znaczenia?
              z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za zawracanie glowysmile
              • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 18:17
                Odpowiedz otrzymasz gdy wykonasz po leczeniu rozmaz mikrobiologiczny i będzie
                ok. Wspólzyć możecie, równiez bez prezerwatywy.
    • Gość: alicja Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:00
      to ja tez proszę o pomoc Pani Mario...wklejam tu sowje pytanie żeby było
      łatwiej:
      miesiąc temu lekarz kazal mi odstawic Mercilon ze wzlęgu na to, ze bolały mnie
      nogi i głowa. Od poprzedniego krwawienie mija już 31 dzień a ja nadal okresu
      nie mam. Tydzień temu bolały mnie strasznie brodawki i brałam Wit. B. W
      piatek ból ustał, żadnych objawów napięcia przedmiesiączkowego (zawsze były,
      nawet jak brałam tabletki) W miesiacu kochała się 2 razy używając
      prezerwatyw, które na pewno nie pękły i na pewno nic się nie wydostało (tak
      mi się przynajmniej wydaje ;-(). Co mam rozbić? Umieram z niepokoju....od piątku
      mam bardzo skąpe brązowe plamienia. Wlasciewie to sluz ktory zwykle ma się na
      wkłądce higienicznej jest po prostu zabawrwienie brązowego. Strasznie sie
      denerwuje. Nie wiem co robić...czy możliwe że jestem w ciąży? Aha wydaje mi
      się, że miałam owulację około 8 czerwca, bo zaobserowałam to po zmianie śluzu
      na przejrzysty i rozciągliwy.
      Prosze o pomoc, jestem naprawdę przerażona.
      • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.06.05, 17:21
        Najprościej wykonaj test ciążowy. Po odstawieniu tabletek okres może być inny
        niż zazwyczaj i moze się opóźnić, jednak nie będziesz pewna, jeśli nie zrobisz
        testu.
        • Gość: alicja Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:12
          Pani Doktor, zrobiłam wczoraj test ciążowy i dziś rano ponownie. Oba wyszły
          negatywnie. Ile powinnam czekać na pojawienie się okresu, i kiedy zgosić się do
          ginekologa jeśli się nie pojawi? Jeśli ostatni raz współrzyłam 5 czerwca, a
          test robiłam wczoraj i dziś to chyba wynik jest wiarygodny?
          Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
          • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.06.05, 16:11
            Trzeba ocenić grubość endometrium w USG dopochwowym, żeby wiedzieć jakie leki
            powinnaś przyjąc oraz wykluczyć zmiany mogące powodowac zatrzymanie miesiączki.
            Idź na to badanie w najblizszych dniach jesli miesiączka się nie pojawi.
            • Gość: alicja Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:45
              Dziękuje bardzo za pomoc,
              Idę w czwartek. Mam nadziję, że to nic poważnego.
              Pozdrawiam,
              Alicja
              • Gość: Alicja Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 08:59
                no i na razie nie pójdę, bo dostałam dziś okres.
                Dzięki Pani Doktor, uspokoiła mnie Pani, a tak bym się schizowała wink
                Jeszcze jedno pytanko jeśli można. Przerwę w pigułkach mam daltego, że miałam
                dziwne objawy: ciążkie nogi, ból głowy, kłócie w klatce piersiowej (chociaż to
                ostatnie zdaje się, że z nerwów) lekarz zalecił przerwę by wykluczyć, że jest
                to wina tabletek anty. Ciśnienie mam w normie, robiłam również badania na
                Aspat, Alat i birbiturany - również w normie. Jakie jeszcze powinnam wykonac
                badania by wykluczyć np. chorobę zakrzepową i mieć pewność, że jeszcze mogę
                spróbować z innymi tabletkami? (Brałam Mercilon - przez rok, wcześniej
                Microgynon - przez 3 lata)
                Dziękuję i pozdrawiam,
                • koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 24.06.05, 17:50
                  Musisz wykonac badania oceniające układ krzepnięcia.
              • malarawka pytanie o jajniki 08.09.05, 09:03
                Byłam wczoraj na badaniu usg i sie dowiedziałam ze mam za male jajnki,co sie z
                tym łączy niedoczynność tego narządu- za malo wytwarzają estrogenów.Wcześniej
                robiałam sobie również badanie hormonalne,co potwierdziło ten stan.Ginekolog
                przepisał mi Diane 35.Czy jest to dobre rozwiązanie??,aby jajniki zaczęły
                prawidlowo funkcjonować i był wyższy poziom estrogenów nad testoteronem???prosze
                o pomoc
            • Gość: Pomocy! :( Aneta17 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 08.08.05, 17:29
              Mam 17 lat skonczone.. i bardzo malutki biust sad moja mama ma miseczke c.. ale
              ja mam wrazenie ze sie w ogole nie rozwijam biust-ledwo 75cm uncertain , czy ze mna
              jest wszystko wporzadku ? czy moje piersi sie jeszcze rowina , czy juz zawsze
              bede "deska"
              • cytrusowa pytanie o okres 09.08.05, 11:42
                Witam,
                od kiedy powinnam liczyc 1 dzień cyklu, jeśli okres tak nprawde rozkęcił się
                wczoraj póznym wieczorem, a wczesniej bylo lekkie plamienie tylko???
                Dodam, ze tak bardzo mnie interesuje ten temat, ponieważ stosujemy naturalne
                metody planowania dzieckasmile
            • kocianna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.09.05, 13:05
              Okazało się, że mam grzybicę, dostałam Clotrimazol i Flukonazol, ale na ulotce
              jest napisane, że nie powinnam ich brać, jeśli karmię piersią. Ginka wiedziala,
              ze karmie... Co mam robic?
        • mnietak Re: ginekolog-położnik (witam ponownie)