Dodaj do ulubionych

Jakie przyczyny??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 09:24
Hej
Mam pytanie.Jakie moga byc przyczyny nudności, braku apetytu, uczucia pełności
w żołądku i osłabienia?(wykluczając ciąże i problemy z zołądkiem i
dwunastnica). Od jakiegos czasu sie tak mecze i nie wiem juz jak mam sobie
pomóc.Czy jest jeszcze jakis organ co może dawac takie objawy?Tak ja napisałam
ciąża wykluczona a żołądek i dwunastnica przebadane sa ze nie ma sie do czego
przyczepic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 09:58
      pęcherzyk żółciowy......albo wątroba
      • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 11:14
        A jest to możliwe ze to z przyczyn ginekologicznych?No nie wiem np jakies
        bakterie zapalenie czy przeziębienie narządów?
        Pozdrawiam
        • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 11:22
          Z przyczyn ginekologiczych......niewykluczone, ale mało prwadopodobne. Chyba,
          że są to bóle rzutowane (boli Cię macica, a rzutuje na okolicę żołądka). Ja bym
          jednak najpierw skłaniała się do zrobienia dokładnych badań. Koniecznie zrób OB
          i jeszcze raz powtórz USG jamy brzusznej.
          • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 11:43
            OB mam 6 robiłam jakos 3 tyg temu.USG tez robiłam pod koniec listopada i tez tam
            nic nie ma.Sama juz nie wiem gdzie sie udac.Mój rodzinny pomysli ze
            przewrażliwiona jestem na swoim punkcie i wmawiam sobie szereg chorób.Ale to
            nieprawda.Na początku sama tak myslałam ale teraz wiem ze gdzies napweno jest
            przyczyna.Usłyszałam gdzies ze u kogos tam macica była tez przyczyną problemow
            żołądkowych tylko nie wiem na ile to jest prawda.Pierwsze chyba co teraz zrobie
            to wybiore sie do ginekologa niech obada co i jak.A i jeszcze jedno.Jak gin
            takie dokładne badanie narządów wykona u dziewicy(bo nią jestem)?USG samo wystarczy?
            Pozdrawiam
            • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:06
              Powinnaś się zgłosić do ginekologa. Ja, kiedy jeszcze byłam dziewicąwink również
              zachorowałam i poszłam do lekarza. Ginekologowi powiedziałam, że chcę być
              zbadana normalnie (USG przez pochwę jest bardziej obiektywne i dokładniejsze).
              W związku z tym lekarz zbadał mnie tak jakbym dziewicą nie była (dla mnie
              utrata dziewictwa oznacza zupełnie coś innego, jeśli z Tobą jest inaczej,
              będziesz badana przez odbyt i lekarz wykona Ci USG przez brzuch). Jeśli
              słyszałaś o przypadku, w którym choroba narządów rodnych objawia się bólem
              brzucha (ten przeklęty ner błędnysmile), to lepiej idź to sprawdzić. OB w normie,
              więc nie ma stanu zapalnego. Ja podejrzewam wobec tego nerwicę, ale mogę się
              mylić. Pozdrawiam
              • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:14
                Nerwica?Kurde... przeciez ja nawet nie miałam kiedy sie tego nabawic.Ale nie
                jestes pierwsza mówiąc mi to.Tylko ze ja mysle ze to nie to.Do gina sie wybiore
                napewno.Może jeszcze jakies inne sugestie co do moich objawów?
                Pozdrawiam
                • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:18
                  Nie musisz tego czuć, żeby Ci to zdiagnozowano. Czasem niektóre osoby są
                  bardziej podatne na zachorowanie na nerwicę. Nie muszą się wcale więcej od
                  innych stresować, a na tą chorbę mogą zapaść. Nie mam innych sugestii szczerze
                  mówiąc. OB mówi samo za siebie, nie ma stanu zapalnego i pewnie ginekolog też
                  nic nie znajdzie. Jeśli w jamie brzusznej nic się nie dzieje, to naprawdę
                  trudno stwierdzić, że przyczyną Twoich dolegliwości są zmiany organiczne.
                  • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:23
                    Z jednej strony to dobrze by było gdyby to nie była żadna poważna choroba.Ale z
                    drugiej nerwica??indifferentPrzeciez tego nikt mi nie zdiagnozuje.Dziwna sprawa.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:26
                      Zdiagnozuje Ci ją psychiatra. Jeśli faktycznie stwierdzi nerwicę, zostanie
                      zastosowane leczenie farmakologiczne i poczujesz się znacznie lepiej. Wyklucz
                      najpierw jednak wszelkie zmiany narządowe.
                      • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:29
                        Tak tez zrobię.Dzieki za rady.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:33
                          A jeszcze takie odębne pytanie.Od jakis 3 dni mam stan podgorączkowy 37C.Jestem
                          w trakcie okresu.Czy podczas @ temperatura sie podnosi?Czy łapie mnie jakis wirus?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:16
                            Wręcz powinna opaść. Skłaniałabym się do wirusa.
                            • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:28
                              No to ładnie jeszcze tego nie było. Ale i tak pierwsze co zrobie to ginekolog.
                              Ale raczej z okresem do niego nie polce nie?smileMusze poczekac az sie skonczy.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:30
                                Wiesz.....ostatecznie ginekolog to lekarz....nie są mu straszne taie przypadki
                                jak Twójsmile. Ale lepiej oszczędź mu, a przede wszytskim sobie taich przeżyć.
                                Poczekaj do końca miesiączki, to przecież niewiele zmieni. Pozdrawiam i życzę
                                wszytskiego dobrego. Na pewno wszytsko będzie ok. Może żołądek boli Cię od tego
                                zamartwiania się wszytskim smile
                                • Gość: zosieńka Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:32
                                  Nie wim co ja z tym wszyTSkim smile. Jest podobno jakaś jednostka chorobowa, która
                                  objawia się przestawianiem pojedynczych liter w wyrazie. Nie pamiętam teraz jak
                                  się nazywa, ale chyba też powinnam zgłosić się z tym do lekarza wink Sorrki za
                                  błędy literowe, uwsteczniam się chyba.
                                  • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 14:43
                                    Sama juz nie wiem może to faktycznie z nerwów.;/Ale kiedy to przejdzie?Dosc
                                    długo mnie trzyma a to nie jest przyjemnesadChciałabym sie obudzic pewnego dnia i
                                    zey wszytsko było jak dawniej...
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: martta Re: Jakie przyczyny?? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.01.06, 18:19
                                      miałam identyczne objawy jak ty, przepadali mnie wzdłuż i wszerz i wszystko
                                      jest ok, od strony ginekologicznej jestem zdrowa, nawet chodziłam do gastrologa
                                      ale lekarka nic nie znalazła i zaczeto podejrzewac nerwice. Jak sobie zdałam
                                      sprawe ze to moze być to (ale nie musi) to musze przyznac ze jest lepiej, mniej
                                      mnie boli brzuch, nie mam juz tych potwornych nudności i normalnie sie
                                      odzywiam. Nie musisz miec nerwicy ale proponuje ci zrobic jeszcze badania w
                                      kierunku pasożytów a zwłaszcza lamblii, grzybicy przewodu pokarmowego i w
                                      kierunku helicobacter pylori. Jesli wszystko wyjdzie ujemne to może to być
                                      stres.
                                      pozdrawiam Marta
                                      • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:09
                                        Kurde no ja nie moge uwierzyc ze mogłby byc to nerwica.Na pasożyty w kale
                                        robiłam-ujemne, miałam gastroskopie-więc zobaczyliby helicobactrea bo wzięciu
                                        wycinka i grzybice tez chyba by zobaczyli.Ale gastro idealny opis dało-czyli
                                        NIC!! smile Ja miała helicibacter na początku choroby ale dostałam tą radykacje
                                        antybotykami no i chyba powinnam je wybic.Stres stres stres-durnota,ale jak to
                                        to to nia ma sie czym przejmowac.Tak mi sie wydaje chociaż. A ty w jakich
                                        sytuacjach miałas nudności?I miałas jadłowstręt?
                                        Pozdrawiam
                                        • martta_k Re: Jakie przyczyny?? 03.01.06, 19:26
                                          Gość portalu: ktosik napisał(a):

> Kurde no ja nie moge uwierzyc ze mogłby byc to nerwica.Na pasożyty w kale
                                          > robiłam-ujemne, miałam gastroskopie-więc zobaczyliby helicobactrea bo wzięciu
                                          > wycinka i grzybice tez chyba by zobaczyli.Ale gastro idealny opis dało-czyli
                                          > NIC!! smile Ja miała helicibacter na początku choroby ale dostałam tą radykacje
                                          > antybotykami no i chyba powinnam je wybic.Stres stres stres-durnota,ale jak to
                                          > to to nia ma sie czym przejmowac.Tak mi sie wydaje chociaż. A ty w jakich
                                          > sytuacjach miałas nudności?I miałas jadłowstręt?

miałam nudności, brak apetytu, cofało mnie jak jadłam, czułam sie jak
                                          anorektyczka bo nie mogłam jesc a chciałam! wszystko to miałam w każdej
                                          sytuacji i niewazne czy był stres czy pełen luz
                                          gastroskopia tez wyszła u mnie ujemnie więc zrobili mi badanie z krwi w
                                          kierunku helicobacter (wynik ujemny), a na grzybice robi sie wymazsmile z języka i
                                          zanosiłam tez 2 próbki kału do badania. Aha i jeszcze jedno, akurat nie wiem
                                          czy to ma jakiś związek czy nie bo raczej jest to usłyszane od kogos - nadmiar
                                          picia herbaty moze powodowac wlasnie takie objawy (wysusza śluzówke żołądka i
                                          stad te bóle), więc zminimalizowałam jej picie do minimum tzn 1-2 herbaty
                                          dziennie (a najlepiej w ogóle) a teraz pije soki z ciepła woda albo te herbatki
                                          owocowe bo zawieraja susz i od 2 miesięcy tak robie i widze jeszcze lepsza
                                          poprawesmile
                                          • martta_k Re: Jakie przyczyny?? 03.01.06, 19:31
                                            i zapomniałam dodać ze potrafiłam wypić dziennie ok 10-15 herbatbig_grin
                                          • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:32
                                            To wiesz co czuje.Ja dokładnie tak samo miałam (i mam nadal)-czy stres czy
                                            zupełny luz.I to juz drugi miesiac sad Co do herbaty to nie wiem jak to jest nic
                                            nie słyszałam takiego ale ja pijam.Przeszło tobie juz zupełnie?Czy odczuwasz
                                            jeszcze cos?
                                            Pozdrawiam
                                            • martta_k Re: Jakie przyczyny?? 03.01.06, 19:39
                                              Gość portalu: ktosik napisał(a):

> To wiesz co czuje.Ja dokładnie tak samo miałam (i mam nadal)-czy stres czy
                                              > zupełny luz.I to juz drugi miesiac sad Co do herbaty to nie wiem jak to jest
                                              nic
                                              > nie słyszałam takiego ale ja pijam.Przeszło tobie juz zupełnie?Czy odczuwasz
                                              > jeszcze cos?

ja miałam takie coś przez kilka lat, zaczeło sie w podstawówce a poprawę widzę
                                              teraz kiedy koncze studia...
                                              narazie mam spokój i oby tak pozostało, aha i jeszcze przypomniało mi sie że
                                              chodziłam bez przerwy do wc teraz mam spokójsmile
                                              a o nadmiarze herbaty to znalazłam sporo w necie(stron nie pamietam) ale ja i
                                              tak sporo piłamwink
                                              • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:45
                                                Ja ne chce sie tak długo męczycsad(((Jestem tera na 3 roku studiów i powiem ci ze
                                                to jest straszny dyskomfort jak siedzisz na zajeciach i zastanawiasz sie czy nie
                                                bedziesz musiała wyjsc.Brrr okropieństwo.Ja mam to dopiero od 2 miesięcy i juz
                                                dziękuje wyobrazam sobie co ty miałas przez pare lat.Z tym nie daje sie normalne
                                                życ.U ciebie tez samo przyszło tak z niczego?Ja to juz schudłam 4 kg i wydaje mi
                                                sie ze mam coraz mniej sił.Bo kiedys byłam smakoszem lubiłam sobie podjesc a
                                                szczególnie mało zdrowe pokarmy takie jak pizza chipsy teraz nawet na to nie mam
                                                ochoty.sadJak to przezwyciężyc?
                                                Pozdrawiam
                                                • martta_k Re: Jakie przyczyny?? 03.01.06, 19:57
                                                  ja nie pamiętam kiedy dokłądnie to sie pojawiło, wiem ze juz w podstawówce, też
                                                  schudłam i teraz mimo iż wreszcie moge normalnie jesc to i tak nie tyje ale
                                                  przynajmniej rodzina mi mówi ze wreszcie sie poprawiłamsmile i mogę mieszac
                                                  pokarmy - wczesniej kończyło sie to nudnościami.
                                                  A brałaś jakieś leki? ja brałam gasprid, helicid i ortanol i były dobre więc
                                                  moze i tobie pomoga.
                                                  pozdr
                                                  • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:03
                                                    Lanzul brałam do pewnego momentu było dobrze później zaczęłam mies bóle żołądka
                                                    silne.Duspatalin teraz biore ale to raczej nie na żołądek tylko na jelitowe
                                                    sprawy i dobre wypróżnianiesmile a te twoje leki to o jakim działaniu?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: martta Re: Jakie przyczyny?? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 04.01.06, 18:52
                                                    więc tak: brałam to wszystko na te nudności, bóle brzucha, brak apetytu i
                                                    przelewania w jamie brzusznej.
                                                    Wyjełam teraz ulotki z tych leków i ci napisze jakie sa wskazania:
                                                    GASPRID - zaburzenia motoryki żołądkowo-jelitowej oraz refluks
                                                    HELICID - choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy
                                                    oraz zespół Zelligera i Ellisona.
                                                    ulotki od ortanolu nie mam
                                                    Oprócz w/w leków brałam też TRIBUX (inny odpowiednik tego leku to DEBRIDAT) i
                                                    jest na zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego okreslane jako zespół jelita
                                                    drażliwego oraz za zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego: biegunka,
                                                    zaparcia, bóle brzucha, stany skurczowe jelit.
                                                    A może masz po prostu zespół jelita drażliwego? poszukaj w necie bo o tym też
                                                    sporo znalazłam i na forum Zdrowie ten temat też był często poruszany.
                                                    Pozdrawiam Marta
                                                  • Gość: ktosik Re: Jakie przyczyny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:35
                                                    Dzieki za info o lekach.Moze kiedys skorzystam jak mi sie nie bedzie polepszało.
                                                    A co do tego jelita to kiedys cos czytałam.A przelewania a brzuchu tez miałamsmile
                                                    teraz jakos mniej.
                                                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka