Dodaj do ulubionych

bolą piersi non-stop - do pani Doktor

13.01.03, 11:37
Od kilku cykli bola mnie piersi (tabletki odstawilam rok temu - Logest, w
ciazy na pewno nie jestem), sa twarde, bolesne i wrazliwe przez CALY cykl.
Poprzednio nigdy nie mialam takich problemow, nawet przed miesiaczka nie byly
wrazliwe.
Do tego pojawiaja mi sie od mniej wiecej polowy cyklu do konca cyklu bolesne,
duze wypryski na skorze, (najwiecej w polowie cyklu).

Chcialabym prosic o interpretacje badan hormonalnych, moze one cos wyjasnia:

w 5 dc - FSH 5.30, LH 4.40, Testosteron 2.66
w 14 dc - Estradiol 646, prolaktyna 168
w 22 dc - Progesteron 33.1, prolaktyna 252

byl to cykl 32 dniowy. (cykle mam 29-33 dniowe)
Poniewaz przez dwa dni przed rozpoczeciem wlasciwego krwawienia mam
plamienie, w zwiazku z tym mam pytanie, czy poczatek cyklu powinnam liczyc od
poczatku plamienia czy krwawienia? Czy to plamienie jest normalne?

Czy powinnam wykonac jeszcze dodatkowe badania?

Moze ktos ma podobny problem, bede wdzieczna za wszelkie uwagi?



Obserwuj wątek
    • agniecha3 Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 13.01.03, 14:10
      bolesne piersi sa czesto spowodowane przekroczonym poziomem prolaktyny;
      pierwszy dzien okresu to pierwszy dzien krwawienia, nie plamienia; jesli
      plamisz przed okresem, to moze miec to zwiazek z za niskim poziomem progesteronu

      co do Twoich wynikow, to prawde mowiac przydaloby sie, zebys podala normy
      laboratoryjne

      pozdr
      • daise_dee Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 13.01.03, 14:57
        agniecha3 napisała:

        > bolesne piersi sa czesto spowodowane przekroczonym poziomem prolaktyny;
        > pierwszy dzien okresu to pierwszy dzien krwawienia, nie plamienia; jesli
        > plamisz przed okresem, to moze miec to zwiazek z za niskim poziomem
        progesteron
        > u
        >
        > co do Twoich wynikow, to prawde mowiac przydaloby sie, zebys podala normy
        > laboratoryjne

        dzieki, tez mi sie wydawalo, ze poczatek cyklu to pierwszy dzien krwawienia,
        wiec dobrze liczylamsmile ale zawsze lepiej sie upewnicsmile

        podaje normy:

        w 5 dc - FSH 5.30 (norma 2,8-11,3)
        LH 4.40, (norma 1,1-11,6)
        Testosteron 2.66 (norma 0,7-5,0)
        w 14 dc - Estradiol 646 (norma 124-1468)
        prolaktyna 168 (norma 40-530)
        w 22 dc - Progesteron 33.1 (norma 15-57)
        prolaktyna 252 (norma 66-721) to badanie poslali do innego lab. chyba
        dlatego sa ciut inne normy/

        wiec wyniki w normach sie mieszcza...
        a piersi bola nadalsad

        • iwonka50 Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 14.01.03, 17:41
          Ja mam to samo z tym, że piersi bolą mnie od połowy cyklu a takie plamienia mam
          od 1,5 roku, przed 2 laty odstawiłam tabl. antykonc.. Kiedyś miałam jakoś
          normalniej-krwawienia od 1 dnia normalne, piersi były delikatnie napięte przed
          miesiączką ale nie bolały jak teraz. Coś się chyba przestawia w organizmie
          przez te tabletki. Pozdrowienia.
        • agniecha3 Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 16.01.03, 18:07
          > w 22 dc - Progesteron 33.1 (norma 15-57)
          > prolaktyna 252 (norma 66-721) to badanie poslali do innego lab.

          pisalas, ze przed okresem masz plamienia. Nie jestem lekarzem, wiec moge
          zupelnie nie miec racji, ale ten progesteron chyba moglby byc troszke wyzszy, a
          plamienia byc moze sa zwiazene z lekkim jego niedoborem.
          pozdr
      • daise_dee Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 16.01.03, 11:11
        monika.antepowicz napisała:

        > Mozna jeszcze wyukonać test z metoclopramidem i na razie- spróbowac kuraccji
        > preparatem castagnus. Wyniki badań są w normie, tylko nie wiem jakie w OPani
        > laboratorium podano normy dla testosteronu?

        dziekuje bardzo za odpowiedz,
        normy testosteronu podane przez laboratorium [0,7-5,0] moj wynik dla T. 2.66.

        Czy moge prosic o informacje dot. testu z metoclopramidem, kiedy sie go
        wykonuje? Dziewczyny, moze ktoras z Was wykonywala takie badanie?


        • agniecha3 Re: bolą piersi non-stop - do pani Doktor 16.01.03, 18:03
          co do testu z mtc to chyba mozna go wykonac w dowolnym dniu cyklu (jesli
          inaczej, prosze sprostujcie), ale raczej rano (bada wahania prolaktyny, a te
          moga zalezec od pory dnia, stresu, wysilku fizycznego).
          Badanie trwa 2 godziny. Masz pobrana krew, z ktorej zostanie oznaczony poziom
          prl bez obciazenia; nastepne pobranie jest po godzinie i jeszcze jedno po
          kolejnej godzinie.
          Co do wyniku, to zdaje sie, ze wszystkojest ok, jesli poziom po 2 godzinach nie
          przekracza wicej niz 6 razy poziomu bez obciazenia - tak z grubsza smile

          badanie to robi sie, bo czasem podstawowe badanie prl jest w normie i dopiero
          obciazenie mtc daje wiarygodny wynik.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka