Dodaj do ulubionych

ropień gruczołu Bartholina-pytanie

IP: *.icpnet.pl 28.02.07, 20:21
Mam pytanie. Od jakiegoś czasu leczę sie z grzybicy pochwy. Od tygodnia wkładając sobie tabletki do pochwy zauważyłam że w pochwie prz samym wejsciu mam opuchliznę. Czyje ja tylko dotykiem. Boję sie że to coś nie tak z gruczołem Bartholina. Dlatego mam pytanie. Czy zawsze ropień gruczołu Bartholina tak bardzo boli że nie można chodzić. Bo mnie trochę boli ale mogę siedziec i chodzić, właściwie kiedy chodzę to mnie mniej boli. Czy przy dotyku bardzo boli że wlaściwei nie można go dotknąć? Ja go moge dotknąć i mijam go wkładajac tabletkę.Czy widać coś od zewnątrz? Widziałam zdjęcia na których było widać ale jak był już dość duzy i nie wiem czy zawsze widać? Jakie są ogólne objawy. Od kiedy leczę się z grzybicy muszę chodzic z wkładkami i mam chyba podrazniony srom może to od tego mnie boli, a może skutki uboczne tabletek? I jeszcze jedno czy przy ropniu Bartholina może boleć (skórcz) wewnętrzna część ud i skórcz pośladków?
Obserwuj wątek
    • Gość: koko Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.icpnet.pl 28.02.07, 21:56
      smile
      • veea Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie 28.02.07, 22:02
        co Cię śmieszy? jak nie umiesz pomóc to siedź cicho
    • Gość: aguunia27 Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.chello.pl 28.02.07, 22:12
      Troche dużo pytań, ale postaram sie odpowiedzieć. Jeśli ropień jest mały to
      pobolewa lekko przy dotyku i jest wyczuwalny guzek pod skórą. Bardzo boli
      dopiero jak zaczyna rosnąć do dużych rozmiarów a to kwestia 2-3 dni od jego
      pojawienia się. Rzeczywiście wtedy ból jest nie do zniesienia. Z Twojego opisu
      wynika że moze to być ropień we wczesnym stadium. Powinnaś isc do ginekologa, bo
      w tym momencie jeszcze mozesz się leczyć antybiotykiem. Moze to również być
      podrażnienie od globulek, ale bol wtedy przypomina raczej pieczenie. A te
      skurcze nie maja zadnego zwiazku ani z ropniem ani z podraznieniem. Sugereuje
      wizyte u ginekologa.
      • Gość: Lena Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.icpnet.pl 28.02.07, 23:15
        Napisałaś od 2-3 dni od pojawienia. Ja to czuję od tygodnia tenguzek w pochwie, ale ból trwa od jakiś 2 tygodni. Czy są jakieś inne objawy dodatkowe ropnia?
        • Gość: Ola Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:07
          Ja pierwszy raz "przygodę" z gruczołem Bartholina miałam około 2 lat temu.
          Najpierw około 2 tygodni miałam taki guzek, o którym Ty piszesz. Ten guzek
          powoli sie powiększał aż skończyło się ropniem i pobytem w szpitalu (nacięcie,
          sączek...) Od tamtej pory regularnie miałam nawroty co 2 miesiące.
          Wielkokrotnie odwiedzałam lekarzy (różnych) i ostre dyżury ginekologiczne.
          Miesiąc temu dopiero w szpitalu na Inflandzkiej lekarze zdecydowali o
          całkowitym wycięciu gruczołu. Mam nadzieję że to pomoże (jeszcze się wszystko
          goi, niedawno dopiero szwy się rozpuściły). Myślę, że powinnaś pójść do lekarza
          gin. Jeśli jest to faktycznie coś z Bartholinem to mogą pomóc antybiotyki (mnie
          neistety nie pomagały). Może gdybym za pierwszym razem nie czekała to
          skończyłoby się inaczej.
    • Gość: Lena Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 12:28
      Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ używam tabletek dopochwowych muszę używac podpasek. Mam je dłużej niż podczas okresu (dwa tygodnie). Czuję że muj srom coraz gorzej na nie reaguje. Może sa jakieś delikatne wkładki albo podpaski które by nie "uczulały" (bo chyba właśnie się na to zanosi). Teraz uzywam podpasek Bella z siateczką z 3 kropelkami. I co mogę zrobić żeby srom nie swędział?. Słyszałam o jogurcie naturalnym. Nie chcę używać żadnych kremów bo boję się że mogą pogorszyć sprawę. Może Vegosan? Obecnie używam tabletek dopochwowych Clotrimazolum, a od jakiś trzech dni też Lacibios Femina. Ale na srom to chyba nie wystarczy?
      • Gość: yyy Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.chello.pl 02.03.07, 10:31
        i na pewno podpaski/wkladki bez siateczki!! one sa zabojcze dla skory- w ogole
        nie oddycha. moze w trakcie dnia,gdy nie mozesz po prostu umyc podraznionych
        miejsc plynem do hig.intymnej, sprobuj uzywac chusteczek nawilzanych specjalnie
        przeznaczonych do tego celu- ja polecam Cleanic z rumiankiem,sa rewelacyjne.
        swietne podczas miesiaczki.
    • Gość: Tola Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 14:02
      Mimo że torbiel jest zazwyczaj bezbolesny, to moze być czuły.
      Jeżeli torbiel zostaje zakarzony moga wystapić następujące objawy:
      - wrazliwa lub bolesna grudka blisko wejścia pochwy,
      - dyakomfort podczas chodzenia i/lub siedzenia
      - ból w czasie stosunku
      - gorączka i dreszcze
      - opuchlizna i ból w 2 do 4 dnia miesiączki
      • Gość: niewyspana Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie IP: *.biblpubl.waw.pl 02.03.07, 08:45
        podczas brania globulek wystarczy uzywać wkładek higienicznych zamiast
        podpasek, są znacznie cieńsze i nie powinny podrażniać skóry. Można je stosować
        nawet codziennie dla większego komfortu.
    • meeegggiii Re: ropień gruczołu Bartholina-pytanie 02.03.07, 19:59
      Niekoniecznie ropien musi od razu puchnąć i bardzo boleć. Sa dwa rodzaje
      takiego zapalenia. Przewlekły i ostry. Z przewlekłym mozna chodzic długo długo
      jezeli oczywiscie nie pojdzie sie do lekarza bo on od razu wysle cie do
      szpitala. Objawia on sie wtedy wyczuwalna kulką miedzy mała a duża wargą. Boli
      jedynie przy wiekszym nacisku ale nie przeszkadza w poruszaniu itp. A druga to
      postać ostra wtedy w przeciągu kilku dni sie powieksza i powieksza i moze nawet
      po prostu peknąc. Lepiej jednak sie nie stresowac udać do lekarza. Zabieg trwa
      krótko pod znieczuleniem ogólnym. szybko sie goi. mozesz robic sobie nasiadówki
      z rumianku albo jest w aptece do kupienia Vagolavit zdaje sie to ci troche
      pomoze. Sciga stany zapalne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka