Dodaj do ulubionych

ćwiczenia na kręgosłup - jakie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:48
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:50
      na co?
      • Gość: agata Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:57
        na część krzyzowo-lędźwiową - jest troche obnizona, boli mnie ten odcinek jak
        długo chodzę, dzwigam itd
        • Gość: gosc Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:00
          lekarz nie pokazał?
          • Gość: Monika Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:10
            połozyć sie na brzuchu i unosic głowę do góry tzn trudno mi tak napsiać tu
            dokładnie ale to bardzo dobre ćwiczenie, mi pomogło
            • morphinum Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? 11.04.07, 22:22
              Nozyce pod katem 45 stopni.. rowerem.. swieca, tez taka niska..
              • gosiaczek-59 Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? 12.04.07, 00:31
                www.rokwisz.pl/
                Pod tym linkiem znajdziesz zestawy ćwiczeń z objaśnieniem graficznym
                • lisia312 Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? 12.04.07, 08:25
                  córka chodzi na aquaaerobik, ćwiczenia nie obciążają kręgosłupa. Pozdrawiam
        • jola_ep Re: ćwiczenia na kręgosłup - jakie? 12.04.07, 10:27
          > na część krzyzowo-lędźwiową - jest troche obnizona, boli mnie ten odcinek jak
          > długo chodzę, dzwigam itd

A co to znaczy: "obniżona"???
          Lordoza jest pogłębiona czy spłycona?

Ja np. mam pogłębioną i podane tu ćwiczenia są zabójcze dla mojego kręgosłupa. Może trochę przesadzam - ale już boli, jak tylko o nich pomyślę...

Dobre ćwiczenia powinny uczyć przede wszystkim zachowania prawidłowej postawy. Ważne jest odpowiednie ustawienie miednicy, kręgosłupa, głowy. Nie chodzi tylko o wzmacnianie mięśni, także rozciąganie, rozluźnianie zbyt napiętych.

W miarę bezpieczne są systemy ćwiczeń, w których zachowywana jest prawidłowa postawa. Starym systemem jest taiji (tai chi). Nowym - pilates (tego akurat bliżej nie znam).
          Ale instruktor powinien mieć blade pojęcie o fizjologii i umieć skorygować postawę i sposób wykonywania ćwiczeń.

Najlepiej jak ćwiczenia są dobrane indywidualnie.
          A jeśli kręgosłup już boli, to warto wybrać się do dobrego fizjoterapeuty.
          Zresztą chyba żaden szanujący się fizjoterapeuta nie poda przez Internet ćwiczeń "na kręgosłup", szczególnie bolący, bo to co jednemu pomoże, innemu może zaszkodzić.

Pozdrawiam
          Jola
          • Gość: agata do Joli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:40
            Boję się wykonywać sama ćwiczenia bo podczas ćwiczeń cholernie boli mnie
            kręgosłup. Nie wiem dlaczego lekarz nie skierował mnie do jakiegoś
            fizjoterapeuty. Zalecił ćwiczenia ( nie powiedział jakie). Mam wrazenie, że
            młodych ludzi zbywają ćwiczeniami a tych w podeszłym wieku wysyłają na masaze
            itp.
            • jola_ep Re: do Joli 14.04.07, 08:46
              > Nie wiem dlaczego lekarz nie skierował mnie do jakiegoś
              > fizjoterapeuty. Zalecił ćwiczenia ( nie powiedział jakie).

Bo ćwiczenia są naprawdę bardzo dobre, pod warunkiem, że są dobrze dobrane smile
              Niestety, proza życia. Możesz spróbować powalczyć o skierowanie na
              rehabilitację, ale dowiedz się wcześniej, gdzie jest dobry ośrodek. I wtedy
              tylko pozostanie poczekać parę miesięcy... Nie warto iść byle gdzie.

Albo idź prywatnie. Znowu musisz zrobić wywiad, który rehabilitant jest godny
              zaufania. Szukaj kogoś, kto oprócz ukończonych studiów fizjoterapii ma ukończone
              kursy metod(np. MkKenzie - możesz sprawdzić na ich stronie listę certyfikowanych
              terapeutów, a potem po nazwiskach odszukać w google.pl namiary na nich). Popytaj
              na regionalnych forach itd.

> młodych ludzi zbywają ćwiczeniami a tych w podeszłym wieku wysyłają na masaze

Nie oczekuj od lekarza pierwszego kontaktu znajomości nowoczesnych metod
              rehabilitacji w przypadku bólu kręgosłupa sad . Jego nie uczyli tego na studiach.
              Więcej, nawet na studiach fizjoterapii uczy się podstaw wiedzy o nowoczesnych
              metodach (a samych metod na drogich kursach). On jest od tego, aby wykluczyć
              inne niż mechaniczne przyczyny bólu.

Oczywiście, że dopóki boli, nie ćwicz sama. Te systemy, które podałam przydają
              się dla "konserwacji" i profilaktyki.
              Ty potrzebujesz na razie leczenia, więc idź do specjalisty. A specjalistą jest w
              tym momencie rehabilitant.

Pozdrawiam
              Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka