Dodaj do ulubionych

przyrost wagi a menopauza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:07
Od roku przytylam i to dosc znacznie ,nie wiem czy to jest zwiazane z okresem
menopauzalnym ,czy jakis inne sa tego przyczyny tzw.przewodu pokarmowego ?
poradzcie mi prosze bo az zle sie czuje w tej otyloscisad
Obserwuj wątek
    • honeybeam Re: przyrost wagi a menopauza 15.05.07, 19:02
      bezwględnie, jeśli jesteś w wieku, w którym przechodzi się menopauzę to jak
      najbardziej może to być przyczyną. Ale myslę, że dobrze byłoby zrobić badania
      hormonów i może poprosić o HTZ swojego ginegologa. Pogadaj z nim o tym, a póki
      co ćwicz, żeby nie tyć dalej i staraj się powalczyć z nawykami żywieniowymi.
      • Gość: wiejska baba Re: przyrost wagi a menopauza- nie daj się!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:47
        miałam to samo , ale wziełam sie za siebie , rygor dietetyczny, wszystko o
        połowę i woda.Ruch , nawet w domu sama tanczę żeby sie ruszac i polecam rower
    • Gość: Irenka Re: przyrost wagi a menopauza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:41
      dzieki za odpowiedzi ale napiszcie mi czy moge stosowac tzw.hormony roslinne
      bez konsultacji lekarskiej sa bez recepty taki menofem czy soyfem bo moze zrobi
      sie lepszy metabolizm ?
      • Gość: anka Re: przyrost wagi a menopauza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:38
        oczywiście, że możesz je stosować bez konsultacji lekarskiej.
      • Gość: jaaa Re: przyrost wagi a menopauza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:44
        Mam 42 lata i przechodzę chirurgiczną menopauzę tzn. rok temu miałam usunięte
        jajniki z powodu raka (nie zgodziłam się na chemioterapię) Stosuję roślinne
        preparaty które zawierają fitoestrogeny, np. Klimaktobon, Menoplant i tak na
        zmianę. Poza tym używam krem z naturalnym progesteronem. Staram się też tak
        odżywiać aby dostarczać dużo fitoestrogenów w pokarmie. Stosuję też zmielony
        len (bogate źródło fitoestrogenów) oczywiście do jedzenia smile Można też smarować
        ciało olejem lnianym (dodatkowo dostarczamy NNKT - bardzo ważne dla zachowania
        zdrowej skóry) Ale do tego celu należy używać specjalny olej nieoczyszczony i
        nie pozbawiony kwasów omega 3.
        Nie odczuwam objawów menopauzy, typu uderzenia gorąca, nocne poty, przyrost
        wagi ciała. Jedyny zauważalny objaw to poranna lekka sztywność palców dłoni,
        która po kilku minutach przechodzi. No i błona śluzowa pochwy nie jest już taka
        nawilżona, ale z tym też można sobie poradzić
        Jeżeli masz jakieś pytania to pisz chętnie odpowiem smile
        Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka