b_a_c_h_a 30.09.03, 18:50 lekarz zlecil mi musze isc prywtanie na usg bo on nie ma aparatu) czy to normalne? standardowe przy wczesniej ciazy? napiszcie cos Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linkamocwiatru Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 20:16 Z tego co pamietam to na poczatku ciazy miałam tylko takie usg, potem normalne, przez powłoki brzuszne.Wydaje mi sie bardziej jakby szczególowe, dokładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
bylinka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:19 Tak, takie badanie robi sie we wczesnej ciazy, na pelnym pecherzu. W 6 tygodniu od ostatniej miesiaczki powinno byc widac pecherzyk z serduszkiem, lub bez w zaleznosci od aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:23 dziewczyny - zapomnialam dodac ten 4 tydzien to ja licze od ostatniej miesiaczki (tak jak licza lekarze) a od czasu zaplodnienia (wiem keidy to bylo bo mierzylam temperaturke) to bedzie dopiero dwa tygodnie to bardzo dziwne - tak wczesenie a bedzie juz cos widac z tego stresu zapomnialam sie dopytac lekarza czy mam miec "napompowany" pecherz czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
bylinka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:45 Wiesz co to moze byc jeszcze za wczesnie. Moze zeby nie wydawac pieniedzy na USG, to albo poczekaj ze dwa tygodnie, albo zrob HCG z krwi i jak bedzie 1500- 2000 to sa szanse, ze na USG cos lekarz zobaczy. Za wczesnie nie ma co robic, bo i stres i wydatek niepotrzebny. Poczekaj spokojnie, jak nie plamisz, nie masz zadnych podejrzanych boli, i wszystko jest w porzadku to uzbroj sie w cierpliwosc. W mojej klinice robia pierwsza wizyte w 8 tygodniu z pielegniarka i w 9 z lekarzem, no chyba ze sie cos dzieje wtedy przyjmuja od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalkowa Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 23:30 Ja mialam robione USG dopochwowe 3 tyg po zaplodnieniu i bylo widac dwie czarne kropeczki jak glowki szpilki (ciaza blizniacza). Po kolejnych dwoch tygodniach (5 tyg od zapl) bily serca. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lakasha Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 09:12 Kochana nic sie nie martw!....to dobrze że lekarz zlecił to badanie jest o wiele dokładniejsze od USG stndardowego.Wiesz powiem Ci że to dobrze że trafiłas na takiego dokładnego lekarza ja nie miałam tego szczescia i przez niedopatrzenie lekarskie staciłam dziecko. Trzymaj się bardzo , bardzo cieplutko i przedze wszystkim bardzo zdrowo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 09:56 Oczywiście , jestem w 17 tygodniu ciąży i usg dopochwowe miałam robione 3 razy dopiero teraz było przez powłoki brzuszne. Cieszę się, że trafiłam na takiego lekarza bo na początku miałam problemy to zobaczył na usg, teraz zobaczył, że mam skurcze, więc jestem na bierząco monitorowana, i dobrze. Pozdrawiam i trzymaj się ) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 12:11 dziekuje dziewczyny pojde jednak bez obaw mam nadzieje, ze bedzie juz cos widac serduszko podobno dopiero sie "tworzy" w 21 dniu a usg bede miala robione w 20 dniu od zaplodnienia dziekuje jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
mpp8 Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 12:52 Sugerowalabym, podobne jak bylinka poczekac jeszcze 2 tygodnie czyli do 6tygodnia ciazy, wtedy rzeczywiscie bedzie cos widac.w 4 tyg ciay to zdecydowanie za wczesnie.Radze rowniez oznaczyc bHCG z krwi.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 13:52 a co jesli lekarz nie da skierowania? (a moze to w ogole jest platne?) Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 15:16 Ja też uważam że w 4 tygodniu to za wcześnie. Ja miałam robione w 6 tygodniu i nic nie było widać. Lekarz stwierdził że albo organizm sam usunął albo pęcherzyk jeszcze krąży.. Dacie wiarę.? Poleżałam tydzień w szpitalu i po tygodniu okazało się ze jest!!! Więc może lepiej się nie stresować w 4 tygodniu. Poszłabym w 6 tym, albo 7 mym. Pozdrawiam Daga z Jasiem (2) i Miką (10) www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827 Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 15:50 no to co???? mam czekac dzis bylam na badaniach - krew, mocz wyniki beda pewnie w poniedzialek lekarz nie badal mnie (nie rozkladalam sie na fotelu) skad mam wiedziec czy wszystko jest Ok??? myslalam, ze jutro pojde na usg a w poniedzialek do lekarza (moze wtedy mnie polozy na fotel) albo pojde i powiem, ze nie bylam na usg?? juz nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 16:40 Poczekaj cierpliwie 2 tygodnie, jak nie plamisz i czujesz sie dobrze tzn ciazowo to nie ma powodu do niepokoju. Lekarz badajac Cie moze tylko wyczuc rozpulchniona szyjke i powiekszona macice. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:09 Tak, poczekaj 2 tygodnie i nie denerwuj się. Po prostu fasolka jest jeszcze za mała, żeby ją oglądać. Pozdrawiam Daga z Jasiem (2) i Miką (10) www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827 Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:47 To za wczesnie! Ja mialam w 5-6 tygodniu (od ostatniej miesiaczki) i nic nie bylo widac, a w 7 juz tak. Ale do USG robionego dopochwowo pecherz powinien byc OPROZNIONY! (nie tak, jak ktos pisal, ze pelny) Pelny tylko przy USG normalnym (zewnetrznym). Pozdrawiam i zycze slicznego maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:55 O sorencja, tupelo ma racje, na odwrot niz powiedzialam. Dopochwowe pusty pecherz Przezpowlokowe pelny Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 19:05 dziekuje za rady jestescie kochane ale powiedzcie mi czy to, ze czuje takie klucie w dolnej czesci brzuszka - bardziej po lewej stronie (nie ciagle, ale np. jak siedze i potem wstane) to normalne??? to moja pierwsza ciaza wiec nie wiem co i jak powinno byc wczesniej czulam takie napiecie brzucha ale teraz juz tego nie ma - czuje czasami tlyko te klucie i dlatego tak mi sie spieszy do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 21:21 Klucia i rozne male bole, uczucie ciagniecia sa normalne, rozciagaja sie wiazadla podtrzymujace macice no i sam macica rosnie. W przypadku, gdyby bole sie nasilily powinnas zglosic sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 02.10.03, 08:56 Moga byc klucia, moze byc nawet taki bol, jak przy miesiaczce, moga byc pojedyncze skurcze. Mnie bolalo nawet z tylu, kolo kosci ogonowej i strasznie sie martwilam, ze to pozamaciczna, uspokoilam sie dopiero po usg, ktore pokazalo pecherzyk. Teraz tez czasem kluje, ale jestem juz spokojniejsza. Nie martw sie! O roznych objawach ciazy mozesz poczytac na forum prywanym: dziecko - ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 02.10.03, 11:14 dziewczyny dzis zadzwonie i przeloze na wtorek lub czwartek to juz bedzie 4 tydzien opd zaplodnienia Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 03.10.03, 22:59 W usg mozna uwidocznic pęcherzykciazowy z echem żywego zarodka wewnatrz- około 5-6 tygodni od zatrzymania miesiaczki. Jeśli wiec nie ma podejrzenia ze ciaża jest pozamaciczna , nic sie nie dzieje chyba nie ma potzrby tak wcześnie wykonywać usg,. Uwaza sie ze badanie usg przezpochwowe nie niesie niebezpieczeństwa dla dzidziusia, ale jezt to badanie dodatkowe i dla kazexdego badania dodatkowego powuinny btyc wskazania! Odpowiedz Link Zgłoś