Dodaj do ulubionych

czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc?

30.09.03, 18:50
lekarz zlecil mi musze isc prywtanie na usg bo on nie ma aparatu)

czy to normalne? standardowe przy wczesniej ciazy?
napiszcie cos
Obserwuj wątek
    • linkamocwiatru Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 20:16
      Z tego co pamietam to na poczatku ciazy miałam tylko takie usg, potem
      normalne, przez powłoki brzuszne.Wydaje mi sie bardziej jakby szczególowe,
      dokładniejsze
    • bylinka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:19
      Tak, takie badanie robi sie we wczesnej ciazy, na pelnym pecherzu. W 6 tygodniu
      od ostatniej miesiaczki powinno byc widac pecherzyk z serduszkiem, lub bez w
      zaleznosci od aparatu.
      • b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:23
        dziewczyny - zapomnialam dodac
        ten 4 tydzien to ja licze od ostatniej miesiaczki (tak jak licza lekarze)
        a od czasu zaplodnienia (wiem keidy to bylo bo mierzylam temperaturke) to
        bedzie dopiero dwa tygodnie

to bardzo dziwne - tak wczesenie a bedzie juz cos widac
        z tego stresu zapomnialam sie dopytac lekarza czy mam miec "napompowany"
        pecherz czy nie
        • bylinka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 21:45
          Wiesz co to moze byc jeszcze za wczesnie. Moze zeby nie wydawac pieniedzy na
          USG, to albo poczekaj ze dwa tygodnie, albo zrob HCG z krwi i jak bedzie 1500-
          2000 to sa szanse, ze na USG cos lekarz zobaczy. Za wczesnie nie ma co robic,
          bo i stres i wydatek niepotrzebny. Poczekaj spokojnie, jak nie plamisz, nie
          masz zadnych podejrzanych boli, i wszystko jest w porzadku to uzbroj sie w
          cierpliwosc. W mojej klinice robia pierwsza wizyte w 8 tygodniu z pielegniarka
          i w 9 z lekarzem, no chyba ze sie cos dzieje wtedy przyjmuja od razu.
    • michalkowa Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 30.09.03, 23:30
      Ja mialam robione USG dopochwowe 3 tyg po zaplodnieniu i bylo widac dwie czarne
      kropeczki jak glowki szpilki (ciaza blizniacza). Po kolejnych dwoch tygodniach
      (5 tyg od zapl) bily serca. Powodzenia!
    • lakasha Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 09:12
      Kochana nic sie nie martw!....to dobrze że lekarz zlecił to badanie jest o
      wiele dokładniejsze od USG stndardowego.Wiesz powiem Ci że to dobrze że
      trafiłas na takiego dokładnego lekarza ja nie miałam tego szczescia i przez
      niedopatrzenie lekarskie staciłam dziecko.
      Trzymaj się bardzo , bardzo cieplutko i przedze wszystkim bardzo zdrowo.
      Pozdrawiam.
      • lastka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 09:56
        Oczywiście , jestem w 17 tygodniu ciąży i usg dopochwowe miałam robione 3 razy
        dopiero teraz było przez powłoki brzuszne. Cieszę się, że trafiłam na takiego
        lekarza bo na początku miałam problemy to zobaczył na usg, teraz zobaczył, że
        mam skurcze, więc jestem na bierząco monitorowana, i dobrze.
        Pozdrawiam i trzymaj się smile)
        • b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 12:11
          dziekuje dziewczyny
          pojde jednak bez obaw
          mam nadzieje, ze bedzie juz cos widac
          serduszko podobno dopiero sie "tworzy" w 21 dniu a usg bede miala robione w 20
          dniu od zaplodnienia

dziekuje jeszcze raz
          • mpp8 Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 12:52
            Sugerowalabym, podobne jak bylinka poczekac jeszcze 2 tygodnie czyli do
            6tygodnia ciazy, wtedy rzeczywiscie bedzie cos widac.w 4 tyg ciay to
            zdecydowanie za wczesnie.Radze rowniez oznaczyc bHCG z krwi.Powodzenia
            • la_lunia Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 13:52
              a co jesli lekarz nie da skierowania? (a moze to w ogole jest platne?)
    • neronka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 15:16

Ja też uważam że w 4 tygodniu to za wcześnie.
      Ja miałam robione w 6 tygodniu i nic nie było widać.
      Lekarz stwierdził że albo organizm sam usunął albo pęcherzyk jeszcze krąży..
      Dacie wiarę.?
      Poleżałam tydzień w szpitalu i po tygodniu okazało się ze jest!!!
      Więc może lepiej się nie stresować w 4 tygodniu. Poszłabym w 6 tym, albo 7 mym.

Pozdrawiam
      Daga z Jasiem (2) i Miką (10)
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827
      • b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 15:50
        no to co???? mam czekac
        dzis bylam na badaniach - krew, mocz
        wyniki beda pewnie w poniedzialek

lekarz nie badal mnie (nie rozkladalam sie na fotelu)
        skad mam wiedziec czy wszystko jest Ok???

myslalam, ze jutro pojde na usg a w poniedzialek do lekarza (moze wtedy mnie
        polozy na fotel)
        albo pojde i powiem, ze nie bylam na usg?? juz nie wiem sad

• myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 16:40
          Poczekaj cierpliwie 2 tygodnie, jak nie plamisz i czujesz sie dobrze tzn
          ciazowo to nie ma powodu do niepokoju. Lekarz badajac Cie moze tylko wyczuc
          rozpulchniona szyjke i powiekszona macice.
        • neronka Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:09

Tak, poczekaj 2 tygodnie i nie denerwuj się.
          Po prostu fasolka jest jeszcze za mała, żeby ją oglądać.

Pozdrawiam
          Daga z Jasiem (2) i Miką (10)
          www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827
    • tupelo Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:47
      To za wczesnie! Ja mialam w 5-6 tygodniu (od ostatniej miesiaczki) i nic nie
      bylo widac, a w 7 juz tak. Ale do USG robionego dopochwowo pecherz powinien
      byc OPROZNIONY! (nie tak, jak ktos pisal, ze pelny) Pelny tylko przy USG
      normalnym (zewnetrznym). Pozdrawiam i zycze slicznego maluszka.
      • myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 18:55
        O sorencja, tupelo ma racje, na odwrot niz powiedzialam.
        Dopochwowe pusty pecherz
        Przezpowlokowe pelny
        • b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 19:05
          dziekuje za rady
          jestescie kochane

ale powiedzcie mi czy to, ze czuje takie klucie w dolnej czesci brzuszka -
          bardziej po lewej stronie (nie ciagle, ale np. jak siedze i potem wstane) to
          normalne???
          to moja pierwsza ciaza wiec nie wiem co i jak powinno byc smile

wczesniej czulam takie napiecie brzucha ale teraz juz tego nie ma - czuje
          czasami tlyko te klucie i dlatego tak mi sie spieszy do lekarza smile
          • myelegans Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 01.10.03, 21:21
            Klucia i rozne male bole, uczucie ciagniecia sa normalne, rozciagaja sie
            wiazadla podtrzymujace macice no i sam macica rosnie. W przypadku, gdyby bole
            sie nasilily powinnas zglosic sie do lekarza.
          • tupelo Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 02.10.03, 08:56
            Moga byc klucia, moze byc nawet taki bol, jak przy miesiaczce, moga byc
            pojedyncze skurcze. Mnie bolalo nawet z tylu, kolo kosci ogonowej i strasznie
            sie martwilam, ze to pozamaciczna, uspokoilam sie dopiero po usg, ktore
            pokazalo pecherzyk. Teraz tez czasem kluje, ale jestem juz spokojniejsza. Nie
            martw sie! O roznych objawach ciazy mozesz poczytac na forum prywanym:
            dziecko - ciaza.
            • b_a_c_h_a Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 02.10.03, 11:14
              dziewczyny
              dzis zadzwonie i przeloze na wtorek lub czwartek
              to juz bedzie 4 tydzien opd zaplodnienia
    • monika.antepowicz Re: czy usg dopochwowe w 4 tygodniu to normalnosc 03.10.03, 22:59
      W usg mozna uwidocznic pęcherzykciazowy z echem żywego zarodka wewnatrz- około
      5-6 tygodni od zatrzymania miesiaczki. Jeśli wiec nie ma podejrzenia ze ciaża
      jest pozamaciczna , nic sie nie dzieje chyba nie ma potzrby tak wcześnie
      wykonywać usg,. Uwaza sie ze badanie usg przezpochwowe nie niesie
      niebezpieczeństwa dla dzidziusia, ale jezt to badanie dodatkowe i dla kazexdego
      badania dodatkowego powuinny btyc wskazania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka