ivonne.3 16.01.09, 12:49 Mam torbiel taka własnie ok. 3 cm,biore tabletki anty,jak nie wysuszy się to laparo ,jest ktos moze kto zna jakieś sposoby na pozbycie się tego dziadostwa,niewiem może jakies zioła,albo cos innego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only_isabelle Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 14:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=63043345&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne.3 Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 14:34 dzieki Izek Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 14:46 Torbiel czekoladowa może być spowodowana endometriozą, więc laparoskopia byłaby wręcz wskazana, żeby zobaczyć, czy nic się nie dzieje. Sam zabieg nie jest wcale taki straszny, więc może warto go przeprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
only_isabelle Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 14:54 Iwonko, a jak u Ciebie z grubością endometrium, ginka coś mówiła, jak robiła usg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 15:07 Iwona ! na jakiej podstawie lekarka stwierdziła ze Twoja torbiel jest własnie czekoladowa ???? torbiel czekoladowa to cholernie powazna sprawa... to inaczej torbiel endometrialna mając taką torbiel ozacza ze masz chorobę o nazwie endometrioza .... Jednak do 100% diagnozy tej torbieli potrzebna jest laparoskopia lub laparotomia inaczej mówiąc potrzebny jest wynik histo-pat ...tylko w ten sposób mozna potwierdzic torbiel czekoladową i rozpocąc własciwe leczenie .... Na torbiele tego typu są zastrzyki o nazwie zoladex ,,, jednak bez diagnozy nikt nie przepisze Ci tego leku ..... Endometrioza jest chorobą bardzo powazną ...nieleczona lub zle leczona niesie ze sobą powazne konsekwencje zdowotne z bezpłodnoscią włącznie ,,więc jesli jestes młodą kobietą niemającą jeszcze dzieci to radzę zmienic lekarza i porządnie wziąsc się za siebie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne.3 Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 23:51 Lekarka podejrzewa,że to torbiel czekoladowa,nie jest tego pewna,więc powiedziała,mi właśnie o laparoskopii,narazie biore tabletki anty,może sie wchłonie,boje sie laparo, straszna panikara ze mnie,niemam jeszcze dzieci,mam 26 lat, Odpowiedz Link Zgłoś
lodz_fabryczna Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 18.01.09, 12:23 Nie chciałabym Cię martwić, ale nie ma możliwości, żeby torbiel endometrialna się wchłonęła- jedynym rozwiązaniem jest laparoskopia, co, swoją drogą, Twoja lekarka powinna doskonale wiedzieć. A laparoskopii naprawdę nie ma się co bać- sama jestem świeżo po i zapewniam, że rzecz jest do przeżycia. Osobiście wolę od dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne.3 Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 23:55 Gość portalu: Marianna napisał(a): > Iwona ! na jakiej podstawie lekarka stwierdziła ze Twoja torbiel jest własnie > czekoladowa ???? torbiel czekoladowa to cholernie powazna sprawa... to inacze > j > torbiel endometrialna mając taką torbiel ozacza ze masz chorobę o nazwie > endometrioza .... Jednak do 100% diagnozy tej torbieli potrzebna jest > laparoskopia lub laparotomia inaczej mówiąc potrzebny jest wynik histo-pat > ...tylko w ten sposób mozna potwierdzic torbiel czekoladową i rozpocąc własciwe > leczenie .... Na torbiele tego typu są zastrzyki o nazwie zoladex ,,, jednak > bez diagnozy nikt nie przepisze Ci tego leku ..... > Endometrioza jest chorobą bardzo powazną ...nieleczona lub zle leczona niesie z > e > sobą powazne konsekwencje zdowotne z bezpłodnoscią włącznie ,,więc jesli jestes > młodą kobietą niemającą jeszcze dzieci to radzę zmienic lekarza i porządnie > wziąsc się za siebie... pozdrawiam Marianno,ona podejrzewa,że to własnie ta torbiel,ponieważ jest tam w niej gęsta krew ciemna,sama torbiel ma ok.3 cm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne.3 Re: Torbiel czekoladowa,sposoby na jej zwalczenie 16.01.09, 23:53 only_isabelle napisała: > Iwonko, a jak u Ciebie z grubością endometrium, ginka coś mówiła, jak robiła us > g? Coś mówiła,ale już nie pamiętam,wtedy nie miałam miesiączki tak długo,pamietasz???więc z tego co kojarze to endometrium było cienkie,czy jak to tam się pisze Odpowiedz Link Zgłoś