Dodaj do ulubionych

Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagaczem?

IP: 195.217.253.* 05.02.04, 16:31
Mam dylemat. Kupilam okap i teraz zastanawiam sie, czy rozsadniej i taniej
zostawic go "luzem" tzn. dokupic mu filtr weglowy (?), czy jednak laczyc go
rura z pionem wentylacyjnym. Niestety po pewnych adapatacjach w kuchni
okazalo sie, ze okap bedzie w takim miejscu, ze rura doprowadzajaca musialaby
miec dlugosc ok. 3 metrow i dwa razy skrecac zanim polaczy sie z pionem.
Wiem, ze bedzie to dzialalo na minus jezeli chodzi o "osiagi" okapu.

Moze wiec lepiej nie robic rury w ogole, tym bardziej, ze trzeba pewnie
bedzie robic jakis sufit podwieszany, zeby rure schowac?

Czy filtry sa drogie?
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac 06.02.04, 09:14
      witaj, taki filtr to cena w zaleznosci od firmy, okolo 60-80zl (o ile dobrze
      pamietam), na Twoim miejscu zastosowalabym filtr, przy takiej dlugiej rurze i
      tak efektywnosc bedzie mniejsza, a poza tym, tak jak mowisz, moze nie wygladac
      to ladnie, a sufit podwieszony musialby sie sporo obnizyc, zeby ta rure
      zakryc! a wybudowany tzw. lezak moze dosc oszpecic kuchnie! chyba ze wlasnie
      tam gdzie ma biec rura sa meble, wtedy mozna by sie pokusic o tak jakby
      przeciagniecie karton-gipsem lini mebli do sufitu, wtedy zamkniesz rure, a w
      powstalej sciance mozna zrobic np. podswietlone od srodka okienka z "luksfer",
      nie wyglada to najgorzej, jednak kiedy przepala sie zaroweczka za "luksfera"
      mamy problem! osobiscie, aby nie tworzyc takiej zwartej zabudowy, zrobilabym
      filtr weglowy! jesli nie bedzie sie sprawdzal, najwyzej przy najblizszym
      remoncie pomyslisz o rurze!
      pozdrawiam
      piegoosek
      • Gość: Panan Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 217.153.60.* 06.02.04, 09:34
        Ja tez mam podobny problem - rure od okapu trzeba przeciagnac do pionu
        wentylacyjnego okolo 3 m i tez bedzie skrecac 2 razy, ale ja słyszałam opinie
        ze lepszy nawet minimalny ciag przez podlaczenie do dziury wentylacyjnej niz
        jego całkowity brak. Czy te filtry weglowe poza rola czyszczaca tego co do
        okapu wpływa pelnia tez role wyciagajaca zapachy?, czy działa to tak, że
        powietrze brudne wchodzi a nieco czysciejsze (lub nawet takie samo) wychodzi
        ponownie do kuchni?
        A co sadzicie o polozeniu na meblach rury odprowadzajacej od okapu prostokatnej
        o wymiarach gdzies 5,5 cm * 12 cm, sa biale metalowe, czarne itp
        Ponoc mozna je tez malowac np. na kolor sciany i wtedy taki mały cokolik o
        wysokosci nicałe 6 cm. moze nie bedzie az tak rzucajacy sie w oczy?
        • ion-tichy Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac 06.02.04, 10:40
          kanał o przekroju 60 cm2 ..... troche to marne jak na wyciag z okapu o
          wydajności pewnie gdzieś 300 -400 m3/h jeśli nie więcej - pewnie nieco będzie
          gwizdał...
        • piegoosek Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac 06.02.04, 13:33
          masz racje, ze nawet niewielki ciag wyciagu bedzie lepszy od filtra, po
          prostu "brudne" powietrze bedzie "uciekalo", a przy filtrze jest ono tylko
          filtrowane!
          co do zapachow, to wszystko zalezy czy masz np. kuchnie otwarta, bo jesli tak,
          to i tak np. gotowany bigos, czy rybke bedzie czuc w calym mieszkaniu,
          niezaleznie od wyciagu! mysle, ze jest to jakis wyjscie z ta rura prostokatna
          na meblach... nie wiem tylko jak to sie ma do tego co pisze kolega powyzej :)
          powodzenia!
          piegoosek
          • Gość: Dosia Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 195.217.253.* 06.02.04, 14:24
            Czy macie jakies konkretne dane techniczne dotyczace dzialania filtrow i jak to
            dzialanie ma sie do zwyklego wyciagu, czy tez wasza ocena opiera sie tylko na
            tym, ze po
            > prostu "brudne" powietrze bedzie "uciekalo", a przy filtrze jest ono tylko
            > filtrowane

Powiem szczerze nie bardzo mnie to przekonuje. Wydawalo mi sie, ze po to ktos
            wymyslil filtr, zeby filtrowal i to w stopniu porownywalnym do "zwyklego
            wyciagu". Przeciez jezeli kupije okap za 1.500 albo i wiecej zlotych to
            przeciez nie kupuje go dla ozdoby, w przeciwnym razie w ogole bym filtra nie
            kupila. Jezeli filtr weglowy jest tylko picem na wode, to po co w ogole
            wymyslili taki okap???

Czy macie moze konkretne, techniczne dane nt. tego jak dziala filtr, ktore
            moznaby na forum zaprezentowac? dzieki.
            • piegoosek Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac 06.02.04, 14:28
              jestes bardzo mila, czasem odechciewa sie na tym forum w ogole gadac...
              • Gość: Dosia Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 195.217.253.* 06.02.04, 16:35
                ???

nie rozumiem...
          • Gość: Panan Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 217.153.60.* 06.02.04, 14:46
            rzeczywiscie kuchnia bedzie otwarta i przydałoby sie podłaczenie wyciagu do
            okapu
            wyjsciem niby byłoby zrobienie nad szafkami słupu konstrukcyjnego aby ukryc
            rure, ale jakos nie mamy do końca przekonania do tej wersji, taki słup musiałby
            u nas biec przez dwie sciany, i aby sie nagle nie urywał to biegłby również tam
            gdzie już szafek nie ma; podwieszany sufit równiez nas nie przekonuje, nie
            chcemy obniżać mieszkania które i tak oryginalnie nie jest za wysokie (od
            gotowej podlogi jakies 262 cm)
            juz kilka tygodni bijemy sie z myslami jak to w miare estetycznie rozwiazać
            nawet rozwazamy wariant puszczenia rury w szafkach (ale tej waskiej bo duża
            zajęłaby zbyt wiele miejsca), czy ktos może spotkał sie z takim eksperymentem?
            • Gość: pegaz_ Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: *.zapora / 217.96.25.* 06.02.04, 17:43
              Ja mam rure (prostokatna) puszczona po szafkach do kanalu wentylacyjnego (on
              juz jest poza szafkami). Ta czesc rury, ktora idzie po szafkach (idzie plasko),
              wogole nie jest widoczna (szafki wysokie - 90cm). Widac tylko koncowy fragment
              rury, ktory oplata komin i dociera do mojego kanalu wentylacyjnego. Moznaby
              tylko ta koncowke zabudowac karton gipsem, ale jakos mi nie przeszkadza.

pegaz_
    • Gość: frytka Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 62.233.169.* 06.02.04, 16:15
      ze strony Ciarko: www.ciarko.pl/okap/faq?
      PHPSESSID=1b49e09f6c1cdae1d46bacd53d45cf49 "...filtr węglowy. Jego podstawowym
      zadaniem jest absorpcja zapachów wydobywających się podczas gotowania."
      www.amica.com.pl/prods.php?cID=42
    • Gość: AHA Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 169.252.4.* 06.02.04, 16:54
      Ja troche z innej beczki nie wdajac sie w dyskusje, czy filtr weglowy jest tak
      samo skuteczny jak rura wyciagowa (ponoc nie ma roznicy). Jesli nie masz zgody
      administratora budynku na odprowadzenie "zapachow" z Twojej kuchni do szybu
      wyciagowego, to taki montaz mozna zostac uznany za samowole budowlana.
      Mieszkancy tego samego pionu maja z reguly wspolny szyb wyciagowy. Dlatego
      taka instalacja moze byc dla nich uciazliwa, bo dlaczego mieliby wachac Twoje
      bigosiki i rybki. No, chyba, ze mieszkasz w domku jednorodzinnym. To co
      innego.
      Pzdr
      • Gość: Dosia Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 195.217.253.* 06.02.04, 16:58
        Mam zgode :) Tzn. to nowy budynek i kazdy ma swoj ciag wentylacyjny i normalnie
        sie mozna podlaczyc.

Mowisz, ze podobno nie ma roznicy miedzy jednym okapem a drugim. Moze ktos z
        Was mial do czynienia z jednym i drugim? Bylabym wdzieczna, za potwierdzenie,
        ze tak jest.
        • Gość: Panan Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 217.153.60.* 17.02.04, 17:18
          Ponawiam watek
          Moze ktos ma własne doswiadczenie z pochłaniaczem i wyciagiem w kuchni otwartej
          i mogly podzielic sie z nami swoimi doswiadczeniami?
          Ja bym chciała pochłaniacz aby nie było problemu co zrobic z rura, ktora bedzie
          miała jakies 3 m (czyli albo sufit podwieszany, albo belka z kartongipsu gdzies
          o rozmiarach min. 15cm * 20 cm)
          A maz sie upiera ze warto za wszelka cena podłaczyc sie do pionu
          wentylacyjengo, bo mamy otwarta kuchnie i bez tego bedzie wiecej pary i
          zapachow po gotowaniu
          A tak na marginesie - kto dzis ma czas siedziec godzinami w kuchni, wiec
          tymbardziej nie ma sie o co bic?
          prosze poradzcie co z tym fantem zrobic
          • Gość: Dosia Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 195.217.253.* 17.02.04, 18:00
            Ja tez podciagam :)

wierze, ze zarowno jeden typ jak i drugi maja ta sama moc :)

Zreszta wszystkich zapachow i tak sie nie wytepi, a gotuje tak rzadko, ze w
            moim przypadku chyba nie ma zadnej roznicy.
      • Gość: bulba Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: *.hmi.de 17.02.04, 19:13
        O filtrach i wyciagach jest w nowym numerze gazetki "Ladny Dom". Przeczytaj
        ten artykul bo tam sa opisane rozne sytuacje kiedy mozna podlaczyc wyciag a
        kiedy trzeba zadowolic sie filtrem. (piecyki gazowe itp.) Sprawdz czy w twoim
        mieszkaniu wogole mozna zastosowac wciag. NIE WOLNO ZASLANIAC CALEJ KRATKI!!!
        chyba ze masz druga w tym samym pomieszczeniu.
        Pozdrawiam.
        • Gość: elam Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.04, 21:01
          Tez mi tak powiedziano,że jesli jest w kuchni tylko jeden kanał wentylacyjny to
          nie wolno go zasłaniać, więc mam pochłaniacz z filtrem węglowym. Przy otwartej
          kuchni to chyba obojętne co będziesz miała to i tak niektóre zapachy rozejdą
          się na całe mieszkanie. Jak dzieciaki robią sobie frytki to czuć w całym
          mieszkaniu, a nawet na klatce.
          • Gość: bankroot Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 193.111.166.* 18.02.04, 08:14
            frytki jak frytki, ale kalafior ....

bankroot

"Zapachy" kuchenne zawsze będą rozchodziły się po kuchni, bez względu na
            zastosowany sprzęt (z filtrem, czy wywiewem na zewnątrz), oczywiście w tym
            mniejszym stopniu, im wydajniejszy jest wyciąg (m3/h) i najlepiej, jeśli
            powietrze wywalane jest na zewnątrz a nie filtrowane.

Wydajność wyciągu ma pośredni wpływ na hałas, jaki generuje na poszczególnych
            biegach (słaby wyciąg trzeba ustawić np. na 5 bieg (najgłośniejszy), a
            wydajniejszy na 3 (cichszy).
            Wydajność wyciągu w obiegu zamkniętym (z filtrem) jest dużo niższa niż w obiegu
            otwartym

bankroot

PS. jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie stosował okapów i wyciągów i było
            dobrze. Ja osobiście uważam to za najmniej przydatną rzecz w kuchni.
            • Gość: Dosia Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 195.217.253.* 18.02.04, 11:49
              PS. jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie stosował okapów i wyciągów i było
              > dobrze. Ja osobiście uważam to za najmniej przydatną rzecz w kuchni.

swieta racja :)
              • Gość: bulba Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: *.hmi.de 18.02.04, 12:42
                Kilkanascie lat temu nie budowalo sie mieszkan z kuchnia w pokoju (tzw. aneks
                kuchenny). A swoja droga zapach rybki czy bigosu jest bardzo przyjemny. Gorsze
                sa zapachy kleski kulinarnej.
                • Gość: bankroot Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: 193.111.166.* 18.02.04, 13:00
                  sugerujesz, że wyciągi są dedykowane do otwartych kuchni lub aneksów ?
                  pomyłka.

bankroot
                  • Gość: bulba Re: Okap - ktory lepszy z filtrem, czy z wyciagac IP: *.hmi.de 18.02.04, 17:06
                    Nie. Sugeruje, ze w kuchniach otwartych efekty zapachowe porazki kulinarnej sa
                    bardziej dotkliwe niz w kuchniach oddzielnych.
                    Pozdrowka
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka