GoĹÄ: Grześ IP: *.esripolska.com.pl 20.02.04, 16:22 Mam w bloku instalację 1 fazową. Czy jest jakiś sposób by podłączyć kuchnię z elektryczną płytą ceramiczną i piekarnikiem (lub samej płyty) do 1 fazy prądu?, bo generalnie wymagają one 380V Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Pan Wacek Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 19:40 Wydaje mi się, że nie warto, bo nie osiągniesz nominalnej mocy. A nie jestem pewien jak będzie z obciążeniem instalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
glenn1 Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:12 Teoretycznie można podłączyć całą kuchnię/piekarnik i płytę/ale jezeli włączysz piekarnik i coś jesze to poprostu zabezpieczenie nie wytrzyma,ale pojedyńczo płyta albo piekarnik tylko musisz wiedzieć jaka jest moc płyty lub piekarnika aby nie "przedobrzyć" z obciążeniem jako całość szkoda sieci nie warto zdecyduj się na piekarnik albo na płytę elektryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pan Wacek Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 20:03 Można dać autotransformator ok 6 kW. Ale zajmie ci jedną szafkę. Odpowiedz Link Zgłoś
competer1 Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:18 Jesli jest to nowa płyta i piekarnik to w standardzie powinna mieć mozliwość zmostkowania z 380 na 240V. Dodatkowo obwód zasilający powinien być wyodrębniony,a więc należy pociągnąć osobną linię do kuchni i zabezpieczyć ją bezpiecznikiem mimimum 20-amperowym. Powyższe założenia maja zastosowanie w budynkach o standardowych instalacjach, gdzie zasilanie mieszkania zabezpieczone jest s-em 25-amperowym. Przekonaj się jednak najpierw czy aby nie masz doprowadzonej linii trójfazowej, a jedynie licznik jest jednofazowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:15 Gość portalu: Grześ napisał(a): > Mam w bloku instalację 1 fazową. Czy jest jakiś sposób by podłączyć kuchnię z > elektryczną płytą ceramiczną i piekarnikiem (lub samej płyty) do 1 fazy > prądu?, bo generalnie wymagają one 380V Jest, tylko nie będziesz mogła używać wszystkich elementów grzejnych na raz. Ile, to już zależy od instalacji i je zabezpieczenia (amperażu bezpiecznika) Odpowiedz Link Zgłoś