Dodaj do ulubionych

Płyta ceramiczna a 1faza prądu

IP: *.esripolska.com.pl 20.02.04, 16:22
Mam w bloku instalację 1 fazową. Czy jest jakiś sposób by podłączyć kuchnię z
elektryczną płytą ceramiczną i piekarnikiem (lub samej płyty) do 1 fazy
prądu?, bo generalnie wymagają one 380V
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan Wacek Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 19:40
      Wydaje mi się, że nie warto, bo nie osiągniesz nominalnej mocy. A nie jestem
      pewien jak będzie z obciążeniem instalacji.
      • glenn1 Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:12
        Teoretycznie można podłączyć całą kuchnię/piekarnik i płytę/ale jezeli włączysz
        piekarnik i coś jesze to poprostu zabezpieczenie nie wytrzyma,ale pojedyńczo
        płyta albo piekarnik tylko musisz wiedzieć jaka jest moc płyty lub piekarnika
        aby nie "przedobrzyć" z obciążeniem jako całość szkoda sieci nie warto zdecyduj
        się na piekarnik albo na płytę elektryczną.
    • Gość: Pan Wacek Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 20:03
      Można dać autotransformator ok 6 kW. Ale zajmie ci jedną szafkę.
      • competer1 Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:18
        Jesli jest to nowa płyta i piekarnik to w standardzie powinna mieć mozliwość
        zmostkowania z 380 na 240V. Dodatkowo obwód zasilający powinien być
        wyodrębniony,a więc należy pociągnąć osobną linię do kuchni i zabezpieczyć ją
        bezpiecznikiem mimimum 20-amperowym. Powyższe założenia maja zastosowanie w
        budynkach o standardowych instalacjach, gdzie zasilanie mieszkania
        zabezpieczone jest s-em 25-amperowym. Przekonaj się jednak najpierw czy aby nie
        masz doprowadzonej linii trójfazowej, a jedynie licznik jest jednofazowy.
    • zayzayer Re: Płyta ceramiczna a 1faza prądu 20.02.04, 20:15
      Gość portalu: Grześ napisał(a):

> Mam w bloku instalację 1 fazową. Czy jest jakiś sposób by podłączyć kuchnię z
      > elektryczną płytą ceramiczną i piekarnikiem (lub samej płyty) do 1 fazy
      > prądu?, bo generalnie wymagają one 380V

Jest, tylko nie będziesz mogła używać wszystkich elementów grzejnych na raz.
      Ile, to już zależy od instalacji i je zabezpieczenia (amperażu bezpiecznika)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka