Dodaj do ulubionych

Siedlisko w świetle prawa

28.04.10, 01:13
A co z przekazaniem prawa do działki rolnej? Mój teść jest inżynierem
rolnikiem i mógłby firmować swoją osobą to "gospodarstwo" wraz z siedliskiem.
Jest to jednak już człek wiekowy, i prędzej czy później przeniesie się na
lepszy świat. Co będzie, jeśli stanie się to przed upływem 5 lat "prowadzenia"
przez nas pod jego światłym kierownictwem "działalności rolnej"? Gmina
skieruje nas do wieczorówki rolniczej czy zabierze prawem kaduka nasz
oficjalny i legalny spadek?
Obserwuj wątek
    • licio1 Błędna infoemacja w punkcie 7 28.04.10, 09:14
      W skład gospodarstwa rolnego (do wyliczania średniej powierzchni) mogą
      wchodzić także działki znajdujące się poza gminą, w której budowane ma być
      siedlisko. Muszą jedynie należeć do tego gospodarstwa (stanowić gospodarczą
      całość). Warto było jeszcze dodać w artykule, że działki te nie muszą być
      naszą własnością (oczywiście oprócz działki, na której będzie budowany dom).
      Mówi o tym choćby wyrok NSA: II OSK 1632/08. Do poczytania na:
      orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/99C281585D
    • Gość: Yat Re: Siedlisko w świetle prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 10:54
      Nie ma obawy ze gmina cokolwiek zabierze. Wlasnie uzyskalem warunki
      zabudowy dla budowy zagrodowej (siedlisko) i wymagane hektary i
      formalnosci sa sprawdzane tylko na poczatku. Pozniej nie ma
      znaczenia kim jestes ani czym sie zajmujesz.

Dodatkowo wcale nie trzeba miec na wlasnosc tych wymaganych hektarow
      a wytarczy ich wydzierzawienie (sprawdzone osobiscie - dziala)

• lingus Re: Siedlisko w świetle prawa 06.05.10, 00:33
        Toś mi zdjął kamień z serca, wielkie dzięki. Bo już zaczęły mi pałętać się po
        głowie apokaliptyczne wizje, zainspirowane opowieściami teścia, jak to kiedyś
        działały służby rolne - sprawdzały, czy ziemia nie leży odłogiem, nakładały
        kary, nawet wymuszały konkretny profil upraw. Wszak Autor podaje, że każde
        podjęcie działalności innej niż rolnicza skutkuje utratą statusu siedliska i
        koniecznością starania się o pozwolenia budowlane oraz odrolnienie. Co prawda,
        nie za bardzo chce mi się wierzyć, że np. rolnik, chcący dorobić na
        agroturystyce, traci automatycznie status i przywileje rolnika, ale w dzikim
        kraju wszystko jest możliwe...
        • Gość: tarleb Re: Siedlisko w świetle prawa IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 16:28
          Rolnik mieszkający na wsi, prowadzący agroturystykę i spełniający kilka warunków - w tym dysponowania nie więcej niż 5 pokojami nadal jest rolnikiem.

Natomiast każdy rolnik może podjąć działalność gospodarczą (ewentualnie przejdzie na ZUS) i nadal będzie rolnikiem, choć ubezpieczonym w ZUSie. To nie fakt bycia w KRUS determinuje bycie rolnikiem, lecz odwrotnie - bycie rolnikiem determinuje ubezpieczenie w KRUS. Od czego z kolei są liczne wyjątki powodujące przejście do ZUS (przez co w Polsce ponad połowa rolników jest ubezpieczona w ZUS).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka