GoĹÄ: ela IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 14:12 Kto wie, na ile sie przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: Koszt budowy domu? 23.03.04, 14:38 Między 10 tys., a 10 000 tys. Zależy z czego, jaki duzy i gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
megi122 Re: Koszt budowy domu? 31.03.04, 10:57 Ja podam więcej informacji: Dom ok.100m kw. pow. użytkowej z dwoma garażami przyległymi, budowany metodą tradycyjną z pustaka, kryty dachówką klinkierową, dom parterowy bez piwnicy dach spadzisty (na ewentualne późniejsze poddasze).Ogrzewany kominkiem i gazem na butlę, kanalizacja miejska. Miejsce - pod warszawą, ale koszt bez działki, bo ten koszt jest bardzo ruchomy. Ile trzeba zapłacić za: 1)projekt 2)robociznę 3)materiały 4)łączny koszt Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: Koszt budowy domu? 01.04.04, 18:33 Cześć jestem na świeżo po przygotowaniach do budowy. 1)projekt od 900 zł za tzw. gotowca bez zmian do chyba 3% wartosci kosztorysowej w przypadku rysunku od architekta. Przy kupnie projektu z katalogu trzeba go dostosować do warunków lokalnych (zawsze) u mnie kosztuje to 500 zł niezależnie od projektu. Do tego akceptacja każdej zmiany 100 zł za detal, ale to dotyczy zmian wyglądu architektonicznego np. zaminana okna balkonowego w zwykłe, rezygnacja lud dodanie wykuszu itp. Ja za projekt rysowany 156 m kw. z garażem i przydomową oczyszczalnią ścieków zapłaciłam 1800 zł. 2) robocizna 6 zł za roboczogodzinę u mnie ogólem do stanu surowy zadaszony 30 tys. 3) materiały 75 tys. też do zadaszony surowy 4) łączny koszt naszego domu to ok. 220 tys. + wykończenia: podłogi, łazienki, piec c.o. (ogrzewanie gaz ziemny) Trzeba jeszcze dodać koszty przyłączy i nerwy na załatwienie tego wszystkiego. Zyczę powodzenia i Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milly Re: Koszt budowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 21:15 jak rozumiem robocizna 30 tyś materiałay 75 a koszt ogólny = 220 tyś plus wykończenie(podłogi, lazienki itd)w takim razie czego koszt stanowi 100tyś. jakie pozostaje nawet po doliczeniu projektu i innych oplat?? czy to koszt dzialki?? Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: Koszt budowy domu? 01.04.04, 22:08 Koszty robocizny i materiałów dotyczą etapu stan surowy zadaszony (ściany zewn., ścianki działowe, więżba dachowa i kompletny dach z dachówką ceramiczną). Czyli pozostanie do zrobienia cała instalacja, ocieplenia, okna i tynki. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
megi122 Re: Koszt budowy domu? 05.04.04, 08:50 Powiedzcie jeszcze czy konieczny jest kosztorys przedstawiany w banku, czy oni wierzą nam na słowo ile będzie kosztował nas nasz dom? A ta robocizna to tylko budowlanka, czy też instalacje gaz, wod-kan, elekt, więźba dachowa, wykończeniówka? Odpowiedz Link Zgłoś