dontteaseme
04.10.10, 22:11
Przymierzam sie do remontu mieszkania 53m2 w bloku z wielkiej plyty, rejon - bliskie okolice Warszawy.
Dostalam juz kilka wycen, i niestety, najbardziej polecany fachowiec powalił mnie cena. Facet jest spoza stolicy, ale ceny ma wybitnie warszawskie:( Chce 15 tysięcy (plus 7% VAT jeśłi wezmę faktury) za:
-gładź i malowanie kolorowe 3 pokoi, przedpokoju i kuchni (ok. 48m2 po podlodze) plusgładź i malowanie sufitów (53m3)
-zrobienie lazienki bez hydrauliki (czyli kafle, terakota, podlaczenie wanny, sedesu, umywalki i baterii) - dodam, że łazienka ma być prosta, bez żadnych karton gipsów, sufitów podwieszanych, półek, halogenów...
-wymiane 6 sztuk drzwi
-wymiane 5 szt parapetów
-elektryke w calym mieszkaniu (nowe kable plus ok 25 gniazdek).
Facet nie spuści nic z ceny nawet jeśli ja wcześniej zdemontuje stare drzwi, skuję stare kafle, wywale stara armature. On chce robić wszystko sam, wszystko jest w cenie.
Wydaje mi sie, ze 15 tysiecy za taki zakres prac to bardzo duzo, najwiecej oczywiscie beda kosztowaly przesladujace mnie zas... gladzie, ktorych ja wcale jakos bardzo nie pragne, bo nie mam cisnienia na lustrzana powierzchnie scian, ale nie wiem jaka mialabym alternatywe - bo sciany faktycznie nierowne.
Wracajac do tematu - myslalam, przegladajac wstepnie oferty ekip remontowych, ze za taki zakres prac to zaplace z 9, max 10 tys., ale juz sama nie wiem... Moze ci, ktorzy chca to zrobic za 10, cos spartola...
Mam namiar na faceta z Siedlec, który zrobi taki remon PLUs hydraulika za 8 tysięcy. Tyle, że to ktos nie z polecenia, i boję się.
Jak pomysle ze temu polecanemu zaplace 15 tys., do tego kupię materialy za drugie tyle, parkiet wyjdzie z 6-7 tys., hydraulika ze 3 tys. ... to nagle z zaplanowanych 'z duzym zapasem' 35 tysiecy na tzw. podstawowy remont robi się ponad 40 tys. A gdzie jeszcze meble kuchenne, agd, podstawowe meble?
Bede wdzieczna za wszelkie wpisy do osob, ktore robily ostatnio remont , najchetniej w bloku w wielkiej plyty, bo jak sie okazuje taki jest bardziej kosztowny, i zechca podzielic sie swoimi przemysleniami i napisac ile i za co płaciły. A moze ktos poleci jakas sensowna i znośną cenowo ekipe...