Dodaj do ulubionych

15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta

04.10.10, 22:11
Przymierzam sie do remontu mieszkania 53m2 w bloku z wielkiej plyty, rejon - bliskie okolice Warszawy.
Dostalam juz kilka wycen, i niestety, najbardziej polecany fachowiec powalił mnie cena. Facet jest spoza stolicy, ale ceny ma wybitnie warszawskie:( Chce 15 tysięcy (plus 7% VAT jeśłi wezmę faktury) za:
-gładź i malowanie kolorowe 3 pokoi, przedpokoju i kuchni (ok. 48m2 po podlodze) plusgładź i malowanie sufitów (53m3)
-zrobienie lazienki bez hydrauliki (czyli kafle, terakota, podlaczenie wanny, sedesu, umywalki i baterii) - dodam, że łazienka ma być prosta, bez żadnych karton gipsów, sufitów podwieszanych, półek, halogenów...
-wymiane 6 sztuk drzwi
-wymiane 5 szt parapetów
-elektryke w calym mieszkaniu (nowe kable plus ok 25 gniazdek).

Facet nie spuści nic z ceny nawet jeśli ja wcześniej zdemontuje stare drzwi, skuję stare kafle, wywale stara armature. On chce robić wszystko sam, wszystko jest w cenie.

Wydaje mi sie, ze 15 tysiecy za taki zakres prac to bardzo duzo, najwiecej oczywiscie beda kosztowaly przesladujace mnie zas... gladzie, ktorych ja wcale jakos bardzo nie pragne, bo nie mam cisnienia na lustrzana powierzchnie scian, ale nie wiem jaka mialabym alternatywe - bo sciany faktycznie nierowne.

Wracajac do tematu - myslalam, przegladajac wstepnie oferty ekip remontowych, ze za taki zakres prac to zaplace z 9, max 10 tys., ale juz sama nie wiem... Moze ci, ktorzy chca to zrobic za 10, cos spartola...
Mam namiar na faceta z Siedlec, który zrobi taki remon PLUs hydraulika za 8 tysięcy. Tyle, że to ktos nie z polecenia, i boję się.
Jak pomysle ze temu polecanemu zaplace 15 tys., do tego kupię materialy za drugie tyle, parkiet wyjdzie z 6-7 tys., hydraulika ze 3 tys. ... to nagle z zaplanowanych 'z duzym zapasem' 35 tysiecy na tzw. podstawowy remont robi się ponad 40 tys. A gdzie jeszcze meble kuchenne, agd, podstawowe meble?

Bede wdzieczna za wszelkie wpisy do osob, ktore robily ostatnio remont , najchetniej w bloku w wielkiej plyty, bo jak sie okazuje taki jest bardziej kosztowny, i zechca podzielic sie swoimi przemysleniami i napisac ile i za co płaciły. A moze ktos poleci jakas sensowna i znośną cenowo ekipe...
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 05.10.10, 13:00
      W tym zakresie wcale nie chce za wiele.
      • Gość: wojtek 651 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 14:41
        Jeżeli wymiana 5 szt drzwi oznacza wycięcie ościeżnic i wstawienie drzwi z ościeżnicą regulowaną to wykonawca jest tani a jężeli to tylko wymiana skrzydeł to cena OK.Bierz go jeżeli sprawdzony.Ci za 9 -10 tysięcy zaczną doliczać w trakcie roboty i wyjdzie tyle samo albo będziesz płakać z powodu jakości.Podobny metraż i podobny zakres z hydrauliką w Poznaniu to ca 16000 Pozdrawiam
        • Gość: Przemo Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.xdsl.centertel.pl 15.02.11, 16:59
          jesteśmy ekipą 3osobową wykonujemy Remonty od A do Z. Proszę się odezwać na Nr. 694907204. a napewno się dogadamy
          • marbun1 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 15.02.11, 19:09
            dlaczego na pewno a jak zaproponuje 5000 zł to tez się dogadasz ?
      • Gość: KUBA Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.spray.net.pl 01.02.11, 15:22
        ROBIŁEM W TAMTYM ROKU REMONT MIESZKANIA 105m2
        MIAŁEM DOBRĄ EKIPE KTÓRA ZA WIEKSZY ZAKRES PRAC WZIEŁA 27tys kontakt do nich.691771412.
      • Gość: Gość Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.play-internet.pl 24.02.11, 00:10
        Normalna cena niestety kto tego nie robił nie wie co to za praca
    • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 05.10.10, 18:49
      facet tyle śpiewa bo wie ile roboty jest do zrobienia ,bierz gościa póki ma wolny termin,wcale nie jest drogi , 15 tyś to średnia cena
      • Gość: ewa Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.aster.pl 05.10.10, 23:49
        jezeli duzy remont (z wymiana okien, podlogi, instalcji, przekucia...) to z materialami zwykle wychodzi 1000-2000zl/m2..Spytaj ile potrwaja prace, ile osob bedzie w nie zaangazowanych to pozwoli ci oszcowac ile wykonawca zarobi i sama ocenisz czy to duzo czy malo (ja porowujac z wlasnymi zarobkami zawsze mam wrazanie ze za duzo;-)).
        • dontteaseme Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 06.10.10, 00:25
          Te 15 tysiecy to jest wlasciwie tylko za sciany, glazure i terakote, elektryke no i 2 'drobiazgi' takie jak podciecie drzwi i montaz parapetow (ktore mozna spokojnie zrobic za 1300 zl zamawiajac usluge z montazem u producentow tychze). Okna sa wymienione, podlog facet nei tyka, kucia niewiele, tyle co przy elektryce. Dlatego tez wydaje mi sie, ze chce za duzo. Facet powiedzial, ze on sobie liczy ok. 28 zł za m2 gładzi, bez materiału oczywiście, wiec wydaje mi się, że to jest dosc drogo. Podobnie jak np. min. 5 tysięcy za robociznę w łazience o powierzchni 3m2 gdzie nie ma być żadnych półek, żadnych sufitów podwieszanych...

Facet pracuje sam i pewnie - jest dobry, niech zarobi. Zrozumialabym, gdyby chciał np. dychę. Ale 15 tysiecy to już dla mnie sztuka dla sztuki. Kurcze, ja musze tyrać ponad 3 miesiące żeby zarobić te 15 tysięcy, a on chce tyle za 3-4 tygodnie pracy...

Sama już nie wiem co o tym myśleć, trochę czuje sie jak ofiara myślenia typu - skoro mozna brac od klienta wiecej, to po co brać mniej... a ja nie lubię przepłacać.
          • Gość: mliscie Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.chello.pl 06.10.10, 13:17
            ja właśnie skończyłam remont mojego mieszkania, było w opłakanym stanie - Warszawa, wielka płyta, 34m2; pracowało dwóch panów - remont totalnie generalny: wyburzanie ścian, stawianie nowych, prostowanie ścian i równanie podłogi - wylewki (wszystkie krzywe, ani jednego kąta prostego), obudowa rur i kaloryferów, wymiana całej hydrauliki, przeniesienie liczników, gładzie, malowanie ścian i sufitów, kładzenie paneli w dwóch pokojach, glazura i terakota w kuchni i łazience (z fugami epoksydowymi co ma znaczenie), cały biały montaż (kabina prysznicowa, toaleta, umywalka), montaż oświetlenia, wszystkich gniazdek, montaż drzwi łazienkowych (wraz z przesunięciem, ościeżnice nieregulowane), montaż parapetu i prace typu: montaż domofonu, dzwonka, zawieszek na obrazy itp; - chyba wymieniłam wszystko; prace trwały 50 dni (bez niedziel); koszt 12 000 (ekipa nie z Warszawy)

• Gość: jaku Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 19:27
              to sporo ale niektórzy uważają że się bierze ile się da
              co do remontu to np.ściany szybko się równa naklejają płyte gk i moment się szpachluje
              pozdro
              • Gość: ewa Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 94.75.121.* 06.10.10, 22:49
                za miesiac pracy dla jednej osoby 15tys, hmmm Pan 'budowlaniec' sie ceni! Ja nie mialabym zaufania do fachowca ktorzy wycenia wlasna prace 3 razy wyzej niz moja, w koncu remont, ktory opisalas nie wymaga jakis nadzyczjanych umiejetnosci i wiedzy ;-)
                • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 07.10.10, 07:37
                  liczysz że 3-4 tygodnie ,tylko jak będzie pracował całymi dniami i policzyć ile trzeba wpie.....yć w amortyzację narzędzi plus koszt dojazdu i wycieczki po materiały których ty na bank nie załatwisz to dla takiego fachowca [ jeżeli jest naprawdę dobry w tym co robi ]dniówka wychodzi wcale nie taka różowa jak by się wydawało ,a budowlanka i wkończeniówka nie jest lekkim zajęciem
                  • Gość: ewa Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.chem.uw.edu.pl 07.10.10, 09:32
                    moja praca tez nie jest lekkim zajeciem i co z tego? I tez dojezdzam do pracy i komputer i dlugopis zuzywam ale jakos mojego pracowadce to nie wzrusza, placi tyle ile moze i za ile sie ja pracowac dla niego zgodzilam.
                    Po moich przygodach budowlanych mam wrazenie ze w tej branzy wcale nie ma prostej relacji lepiej znaczy drozej. Pomijam przypadki kiedy wysoka cene dostawalam 'bo nie chce mi sie brac tej roboty a cos musze odpowiedziec'. Nie jeden partacz zada niebotycznej sum zgodznie zlogika ze to 'niepowtarzalna' okazja by szybko zlapac pieniadze, a dobry fachowiec daje umiarkowana cene, bo wie ze go polecisz znajomym i bedzie mial wiecej pewnej pracy w przyszlosci.
                    • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:25
                      to otwórz firmę nie będziesz musiała pracować za 1200zł ludzie macie sami do siebie pretensje
                • lopi1 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 07.10.10, 10:30
                  Zmień branże na budowlanke bedziesz lepiej zarabiac
                • jowita771 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 10.10.10, 15:22
                  > oja, w koncu remont, ktory opisalas nie wymaga jakis nadzyczjanych umiejetnosci
                  > i wiedzy ;-)

Więc po co fachowiec, można zrobić remont samemu :)
                  • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:35
                    no właśnie podwijać rękawy i do pracy to zobaczycie ile to pracy to może w tedy docenicie
                • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:15
                  jeżeli uważasz że za mało zarabiasz zmień zawód głupie gadanie jak zarabiasz 1400zł to znaczy że budowlaniec też ma tyle zarabiac
              • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:10
                to jak jesteś taki mądry to zrub to sam
            • Gość: blanu Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.chello.pl 31.10.10, 17:22
              czy moglabym dostac namiary na ta ekipę? byłabym bardzo wdzieczna! moze byc na maila: besy@op.pl
          • trombonos Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 13.12.10, 22:03
            cytuję :
            "Facet pracuje sam i pewnie - jest dobry, niech zarobi. Zrozumialabym, gdyby chciał np. dychę. Ale 15 tysiecy to już dla mnie sztuka dla sztuki. Kurcze, ja musze tyrać ponad 3 miesiące żeby zarobić te 15 tysięcy, a on chce tyle za 3-4 tygodnie pracy... "

pokażcie mi człowieka który sam wyremontuje takie mieszkanie w takim czasie.
            Nierealne , wiem bo robię to od lat i wiem co znaczy remont wielkiej płyty.
        • Gość: pp Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 89.76.2.* 01.12.10, 00:37
          no a jakże...jakie to niesprawiedliwe! przychodzi Pan po zawodówce, technikum i zarabia więcej ode mnie- ciężko to przełknąć. Brak słów!!! Więcej szacunku! Nawet sobie Pani nie wyobraża jak ciężko są to zarobione pieniądze. No, ale Pani zasługuje na nie bardziej. Skończone studia, tytuł mgr , ciężka praca za biurkiem przy komputerze (trochę nasza-klasa, trochę na facebook'u, youtube, itp)...powodzenia
          • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:42
            a co cie to interesuje że jest po zawodówce to zmien zawód a ile jest ludzi po zawodówce co zarabiajom 1200zł otym to niepomyślałaś
        • Gość: budowlaniec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 18:00
          witam dla was to zawsze jest za drogo to sami zrubcie wyjdzie zawsze taniej
    • joanka-r Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 07.10.10, 14:59
      ''Wydaje mi sie, ze 15 tysiecy za taki zakres prac to bardzo duzo''

To nie jest dużo , poświeć chwilkę podlicz sobie wsio do kupy.
      • Gość: wojtek651 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 18:20
        Do "Ewy" Otóż wykończeniówka na wysokim poziomie wymaga nadzwyczajnych umiejętności i wiedzy.Oraz doświadczenia,także nadzwyczajnego.Wiem co piszę.I założę się że o wiele szybciej poradzę sobie zpracą na twoim stanowisku niż Ty z wykończeniówką.Zakładam się o każde pieniądze.
        • Gość: cromwell Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.10.10, 18:31
          daj spokoj wojtku
          zaloze sie ze gosci nie stac zeby pisac po 9 na forum
          za to na uniwersytecie warszawskim jest taki zajeb ze normalnie siasc i plakac
          zwlaszcza na chemii
        • Gość: ewa Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 94.75.121.* 07.10.10, 19:07
          fizyka ciala stalego? Zapraszam, zobaczymy jak sobie poradzsz Wojteczku
    • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 07.10.10, 20:30
      ewuś przyjdż i przetrzyj za dzień szpachlę w 2 -3 pokojach za dzień i będziesz wiedziała co jest grane ,z haklogenem sprawdzę czy dobrze
      • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 07.10.10, 20:38
        ja to robię od 17 lat i inne rzeczy ,i mając 37lat czuję sie na 65 biorąc pod uwagę jak organizm się broni a gdzie do emerytury , a ty swoją emeryturę wypierdzisz w stołek bo takie są prawa fizyki ,ale ty na tym się znasz ,pozdrawiam
        • Gość: wojtek 651 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 14:48
          Poradzę sobie na pewno lepiej niż Ty Ewuniu w wykąńczaniu wnętrz.Bo mimo wszystko jestem człowiekiem wykształconym,
    • peggy_su Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 13.10.10, 10:06
      dontteaseme przede wszystkim jesli ktos Ci robi wycene, popros by rozpisał wszystko po kolei, czyli nie cena za całosc a rozpisane ile za gładz, za malowanie, za kładzenie glazury, za kazde drzwi, za elektryke itd. Wtedy bedziesz mogła porównac ceny z innymi i ocenic czy ktos nie chce za duzo. No i wiadomo, jesli ktos pracuje sam, wezmie troche mniej, jesli masz 2-3 robotników to wiecej.
      Ja niedawno szukałam kogos do wykonczenia łazienki 4 m2. Fachowcy z Warszawy życzyli sobie 6-8 tys za całość (wszystko w łazience bez hydrauliki i elektryki). Jak podali mi wszystko w szczegółach to wyszło ze za położenie płytek na 4 metrach podłogi chcą ok 1200 zł, na 22 metrach scian - 4 tys zł. Kosmos! Wychodzi do 300 zł za metr.
      Na szczęście znalazłam pana z poza Warszawy, który tę samą łazienkę zrobi mi za 3 tys z hakiem (dla porównania 45 zł za metr glazury).
      Łazienka jest juz prawie skonczona, wiec widze efekty i jestem zadowolona. Pan pracuje szybko, sprawnie i zadnego partaczenia. Na dniach skonczy łazienke i zrobi jeszcze pare innych rzeczy w mieszkaniu, a potem mysle ze bede mogła go z czystym sumieniem polecic, jesli nadal bedziesz szukała fachowca.
      • peggy_su Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 13.10.10, 10:08
        Dodam jeszcze ze tamte ceny 6-8 tys to było bez hydrauliki, natomiast pan ktorego znalazłam zrobił takze hydraulike w tej cenie.
        Jesli bedziesz zainteresowana to napisz na maila gazetowego.
    • Gość: miroslawbe@wp,pl Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 22:50
      Zrobię to wszystko bez gładzi za 10tyś osobiście! demontaż też,bez wywózki. Mirosław Baranowski technik budowlany wieloletnie doświadczenie remontowe.Pozdro kontakt 696 292 657 begin_of_the_skype_highlighting              696 292 657      end_of_the_skype_highlighting
      • Gość: wojtek651 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 15:20
        Jeżeli tak zrobi jak pisze po polsku to ja bym podziękował.
        • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 14.10.10, 19:12
          a to ci dopiero znalazł miejsce na szukanie zleceń
    • sylwekf1 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 19.11.10, 00:32
      *kocham ten kraj ponad wszystko*
      na mokotowie okolice woronicza -wielka płyta 50m2
      ceny "na poziomie"... mokotowa (szit) za wymiane instalacji elektrycznej 5,5tyś
      cyklinowanie 3 tysie (urgh) 15 tysi bierz nie pytaj...
      podejżliwy sąsiad w pakiecie
      40 tysi peknie...55 i będziemy spali w łużku a śniadanie z rodziną zjemy przy stole !!??

• kaincirus Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 19.11.10, 10:09
      dontteaseme napisała:

> Przymierzam sie do remontu mieszkania 53m2 w bloku z wielkiej plyty, rejon - bl
      > iskie okolice Warszawy.
      > Wydaje mi sie, ze 15 tysiecy za taki zakres prac to bardzo duzo, najwiecej oczy
      > wiscie beda kosztowaly przesladujace mnie zas... gladzie, ktorych ja wcale jako
      > s bardzo nie pragne, bo nie mam cisnienia na lustrzana powierzchnie scian, ale
      > nie wiem jaka mialabym alternatywe - bo sciany faktycznie nierowne.

Jestem z wrocławia i powiem Ci że te 15 tysięcy za tą robotę to nie jest wcale tak oszałamiająco dużo, jeśli gość jest dobry. Ja robiłem remont 42 metrów w wielkiej płycie i wyszło mi tez sporo ponad 10k za robociznę - zakres podobny. Jełsi koniecznie chcesz znaleźć kogoś tańszego i dobrego to polecam ci www.favore.pl - tam wpisujesz co chcesz zrobić a wykonawcy piszą swoje oferty - ich referencje sprawdzasz na stronie - coś podobnego jak na allegro komentarze.
      • Gość: Uznam Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.uznam.net.pl 19.11.10, 20:33
        Czytam i załamka dla Waszych cen... ja skończyłam tydzień temu remont 48 m (5 pomieszczeń), generalka: było wycinanie drzwi z ościeżnicami (zakładanie 2 systemów z drzwiami przesuwnymi, 2 łazienkowych); robienie ścian (gładź/glazura/terakota/malowanie); podłóg (panele z olistwowaniem); elektryka (kompletna z wymianą tablicy + dostawa gniazd); hydraulika kompletna (przerabianie rur, podłączanie wanny, umywalki, toalety, zlewu); przeniesienie licznika gazowego; zabudowa ścian, grzejników - zakupy na głowie fachowca, wnoszenie i wynoszenie materiału/gruzu - koszt całkowity robocizny.... 5300!!! (wyspa Uznam)
        • Gość: wojtek651 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 16:45
          5300,- Zgoda ale Euro.I to muszę powiedzieć że niedrogo jak za taki zakres prac.
          • Gość: Uznam Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.uznam.net.pl 01.12.10, 18:46
            trzymaj się.... 5300 ZŁOTYCH!!!
    • Gość: Kinga Uważaj na ekipę (dwóch facetów) z Radomia! IP: *.acn.waw.pl 22.11.10, 22:50
      Odwalają fuchę, robią bardzo długo! Robią za rozsądną cenę ale nie poleciła bym ich nawet wrogowi!!
      Dwóch mężczyzn w wieku ok 45-60 lat!
      Nie polecam!!
      • Gość: Bogus Re: Uważaj na ekipę (dwóch facetów) z Radomia! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.10, 18:51
        Co to znaczy za dlugo.Podaj jaki zakres prac i w jakim czasie zostaly one wykonane.Moze jednak stwierdzisz po roku lub 3 latach,ze jednak warto bylo sie pomeczyc i nie ogladac pekajacych scian rownanych regipsami(co robi sie bardzo szybko).Jezeli to byli starzy fachowcy,to ciesz sie,ze przestrzegali technologi wykonania prac remontowych,a nie uzywali magicznej paleczki tzn.szybko i byle jak ,ale tanio.
    • bolkowiak To za drogo? 23.11.10, 12:30
      Remont faktycznie nie jest wcale taki mały. Jest dużo do zrobienia i te krzywe ściany mogą być problematyczne. Koszt 15 tys. za samą robociznę wydaje się jednak spory. Ale przecież ekip remontowych jest dużo i jest z czego wybierać. Może warto poszukać i popytać się u innych.

Np. na Favore.pl jest dużo różnych propozycji różnych fachowców w tym oferujących kompleksowe usługi. Ich listę można znaleźć pod adresem

www.favore.pl/cat101524_remonty-kompleksowe.html
      Tak się zastanawiam, jak to możliwe, że w tak małym mieszkaniu jest aż 25 gniazdek?
    • Gość: aga cena powala? chyba oszalałas.. IP: *.icpnet.pl 24.11.10, 21:20
      ja w poznaniu szukala ekipy mam mieszkanie 44m taki remont jak ty i najtansza ekipa jaka wziełam do wyceny to 12 tys a najdrozsza 20 wzielam takich za 15 a i tak wyszlo pozniej 17tys
      tak wiec 15 pod warszawa to cena chyba ok
      • Gość: ja płące tyle Re: cena powala? chyba oszalałas.. IP: *.piap.pl 25.11.10, 09:16
        Ja własnie dostałam kosztorys wykończenia mojego mieszkania 78m2, 4 pokoje, stan developerski.
        Mieszkanie jest aranżowane przez architekta, prace zawierają: wyburzenia, stawianie scianek, duże zmiany w elektryce tj nowe gniazda, dodatkowe oświetlenie, (kinkiety, led-y, w salonie np zalożone 4 różne żródła światła w łązience również) w sumie dużo nowych punktów świetlnych, hydraulika tj przenoszenie rur w kuchni pod zlewozmywak, zakładanie nowych odpływów pod bidet, pralkę, zmiana kaloryferów w tym przenoszenie, zakładnie baterii podtynkowych w brodziku, i przy umywalkach, gładzie w całym mieszkaniu, zrobienie łaziezki i WC wiadomo glazura i gres, położenie gresu w kuchni i w przedpokoju. No i malowanie i tapetowanie, koszt robocizny jaki dostałam to 21tyś, nie wiem czy duzo czy mało, ale parcuję 4 panów, z tego co na razie widać są solidni i kompetentni, jak na razie nie mam zastrzeżeń. Jest to ekipa, która współpracuję od lat z naszą projektantką wieć raczej z polecenia. Cosądzicie???
    • Gość: sławomir Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.182.69.54.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.11.10, 19:00
      To jest bardzo dobra cena i nie powinna Pani targować się z tą firmą.Warszawskie firmy życzą sobie zdecydowanie więcej a i jakość jest nie najlepsza. Ci tani to tylko złudne wrażenie zaoszczędzenia, w rzeczywistości klient płaci podwójnie, gdyż poprawki po "partaczu - tanim" kosztują drugie tyle. Tym bardziej że jest to firma z polecenia(jak Pani pisze) nie powinna się Pani zastanawiać. Ja też mam firmę remontową i też wziąłbym taką kwotę, a nawet więcej(wszystko zależne po obejrzeniu mieszkania). Weźmie Pani pod uwagę też np.wynoszenie gruzu - nikt nie wygrał nóg na loterii i dlaczego miałby za darmo tracić swoje zdrowie.

APEL DO ZLECENIODAWCÓW REMONTÓW,WYKOŃCZEŃ MIESZKAŃ:

POSTAWCIE SIĘ NA MIEJSCU INNYCH I ZASTANÓWCIE SIĘ NAD SWOIM POSTĘPOWANIEM.KAŻDY PRACUJE PO TO ABY DOROBIĆ SIĘ CZEGOŚ. JESTEM PRZECIWNY ZDZIERANIU KOLOSALNYCH SUM ZA NIC, LECZ W PANI PRZYPADKU TO JEST NAPRAWDĘ ATRAKCYJNA CENA,POWODZENIA
      • Gość: ew Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 94.75.121.* 25.11.10, 20:30
        pensja profesora Uniwersytetu 5tys, pensja ministra ok 10tys, dobrego kardiochirurga 15tys.... budowlanca 15tys..., no tak ten ostatni to i umiejetnosci i pdpowiedzialnosc ma wieksza, oczywista oczywistosc.
        • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 26.11.10, 17:23
          ew , jeżeli jesteś kobietą to jesteś na bank blondynką
          • Gość: e Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.aster.pl 26.11.10, 20:45
            kmus brakuje argumentow?
        • Gość: fachowiec Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.cable.net-inotel.pl 29.11.10, 20:30
          jakie to sa jajca jak ludzie nie widzac nie znajac szczegułuw wypowiadajac sie w tej kwesti eszyscy fachowcy gratulacje
        • kasiak37 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 30.11.10, 15:53
          Czy z oszczednosci pierze pani rowniez papier toaletowy?
        • Gość: Ryszard S. Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 89.76.2.* 01.12.10, 01:24
          ale czy nie jest to ich wybór? Każdy z tych zawodów/pełnionych funkcji wymaga powołania. Absurdem jest dokonywanie takich porównań...Określenie budowlaniec dotyka szerszej grupy ludzi- nie tylko fachowców od wykończenia wnętrz. Jestem mgr inż. budownictwa. Pełnię funkcję kierownika na dużej budowie. Czy mam czuć się źle, że zarabiam dwa razy więcej od ministra, czy 4X więcej od profesora który wykładał u mnie na studiach. Taką drogę wybrali...Budowlańcy. Rozumiem, że chodzi Pani o fachowców od wykończenia wnętrz. Jeżeli są solidni, precyzyjni, prace wykonywane terminowo- nie widzę przeszkód aby zarabiali pieniądze, które wynagrodzą ich trud i ciężką prace.
        • Gość: ja Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 15:44
          Ty pajacu a kto powiedział ze taki zakres prac zrobi w jeden miesiąc ,jak taki jestes cwany to moze cie wezme do szlifowania sufitów i wtedy pogadamy kto tu zarabia za duzo w tak krótkim czasie ,idiotów nie brakuje.
        • Gość: x Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.tktelekom.pl 02.02.11, 00:51
          A czy zastanowila sie Pani/Pan nad tym ze te trzy pierwsze zawody biora gole pensje w tej wysokosci co Pani podala. Nie musi sie martwic o zusy i inne opłaty. A taki budowlaniec który ma firme i dotego zatrudnia jeszcze pracowników na umowe musi zaplacoic :podatek, zus, i pensje.
          I z tych 15 tys moze na ręke zostanie mu 3000.
    • pisz_na_berdyczow Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 27.11.10, 08:29
      64mkw mieszkanie
      gladz sufit i sciany
      panel w jednym pokoju
      nowa instalacja elektryczna w calym mieszkaniu
      malowanie
      plytki w lazience i toalecie

i ponizej 10000.00 pln nie zejde

• Gość: Sowa Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 178.217.39.* 29.11.10, 12:38
      Ja radze pani wziąść firmę budowlaną na wszystko bedzie pani miała dokumenty wrazie reklamacji.Mi polecono niby dobrego hydrałlika,ktyóry miał mi dobrać odpowiedni kocioł do centralnego i zrobić całą instalację i wyleciałem jak zabłocki na mydle.Nawet w sądzie przegrałem.Teraz jak coś robię to ,albo sam ,albo firma.
      • Gość: bond Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.ip.netia.com.pl 30.11.10, 15:12
        o tak firmę która da ci gwarancje na wykonaną robotę
        Wykańczanie wnętrz
    • Gość: p.powder Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: 89.76.2.* 01.12.10, 00:20
      Jednym słowem mówiąc nie do końca stać Panią na ten remont! Oczywiste jest w takiej sytuacji, że trzeba szukać oszczędności. Trudno jednak odmówić sobie zakupu ogromnego telewizora, najlepszego sprzętu AGD, wyposażenia itp. Dlaczego niby rezygnować z tak ważnych rzeczy? Przecież można fachowcowi zapłacić nie 15 a 10 tys. No nie wystarczy? Wystarczy! To nic że jest to praca ciężka i niewdzięczna (no bo jak klient ma okazać zadowolenie skoro w planach ma- 'urwać parę stówek'?)...Więcej szacunku dla fachowców, dla ich ciężkiej pracy!!!
      powodzenia w remoncie.
      • Gość: Pan od remontu Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 17:56
        Podpisuje sie pod tymi slowami.
        Jak drogiej Pani nie stac na remont badz na SPRAWDZONEGO FACHOWCA to niech bierze sobie pijaka spod monopolowego a zaplaci jeszcze raz tyle bo poprawki sa bardzo drogie.
        Sam pracuje w tej branzy i wiem ze to ciezka i niewdzieczna praca. A 80% inwestorow w polowie prac zaczynaja myslec jak to zaplacic 400-500zl mniej bo brakuje na wielki telewizor. A to ze ktos na 15 tys musi pracowac 3 miesiace to kiepski argument bo ja musze wszystkie potrzebne narzedzia sobie kupic a one nie sa tanie.I tak naprawde z tych 15tys zostaje jakies 7 zycie
        • renkac77 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 08.12.10, 19:09
          Przeczytałam posty wszystkich narzekających i powiem szczerze, że krew się gotuje. Dlaczego ludzie mają taki wyjątkowy dar do narzekania, krytykowania i plucia jadem?? Skąd to się bierze? Rozumiem, że każdy chce dużo zarobić i niewiele się narobić. Ale niestety tak się nie da!!! A praca przy wykończeniach wnętrz jest naprawdę bardzo ciężka i wyczerpująca. Wiem co mówię- mimo, że jestem kobietą, zajmuję się tym od ponad siedmiu lat. Zaczęłam z przypadku i ...polubiłam:) Na początku było naprawdę ciężko. Teraz mam same prace z polecenia :) Ale ile to kosztowało wysiłku...to wie tylko ten, kto wykończenia robi. I wiem, że do wykonywania tego typu prac trzeba mieć dużą wiedzę, cierpliwość i zdolności. Wkurza mnie jak ktoś, kto się zupełnie na tym nie zna lekceważąco mówi- " to lekka robota niewymagająca dużych zdolności...a do tego jeszcze kasy zarabiają że ho ho. Biorą fortunę za nic" A kto komu broni zakasać rękawy i wziąć się za remonty??? Ale najlepiej narzekać...tylko szkoda, że za to narzekanie nie płacą, bo co poniektórzy tu na forum i nie tylko, zostaliby milionerami....A może ktoś chce o tym podyskutować, albo skrytykować- zapraszam. gg 25290597.
    • Gość: ala Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.limes.com.pl 01.12.10, 12:20
      ja znalazłam porządną ekipę – zrobili w terminie, sprawnie się uwinęli i nie wzięli dużo. I bez alkoholu :) generalnie byliśmy z mężem zadowoleni. Warto tam zadzwonić (22) 201 91 08
      • Gość: pandzik Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 12:55
        Jednym słowem warto zrobić coś samemu. Usługi bud. w całej UE są niestety cholernie drogie.

Moja koleżanka robiła podobny remont w Katowicach we wrześniu. Gładzie, panele, kafle, drzwi, elektryka (no tu sobie nie bardzo poradzili). Za remont 50m2 lekką ręką zapłaciła 20 tyś zł na fakture. (BEZ ŁAZIENKI! tu tylko montaz nowego wyp.).

Ja akurat poza hydrauliką i elektryką (tu pomógł mi kumpel) wszystkie inne prace wykonałem w mieszkaniu 65m2 samodzielnie. Zamiast gładzi (to trudne) położyłem tynk mineralny, panele to pikuś. Osadzenie futryn, montaż wyposażenia, kuchni, sprzetu AGD, również. Płytki na podłodze prościzna. Ze ścianami łazienki i wc pomógł mi sąsiad "złota rączka" i było po robocie. Efekt wcale nie gorszy od roboty "fachowców", a nerwów mniej.
        Oczywiście trzeba mieć trochę czasu (o to akurat coraz trudniej w dzisiejszych czasach) i samozaparcia.
        • tynkiozdobne.pl Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 08.12.10, 20:15
          Zawsze bawi mnie wyliczanie zarobków wykonawcy na podstawie płaconej mu sumy za remont oraz porównywanie ich do pensji zatrudnionej na stałe osoby :). Wymagania u takich klientów są natomiast zazwyczaj podobne. Precyzja, szybkość, kultura pracy, doradztwo, pomoc i przede wszystkim TANIOŚĆ!!! Na szczęście trochę się zmieniło w ciągu ostatnich lat i sporo ludzi rozumie już, że niekoniecznie chciałoby leczyć się np. u laryngologa jako szpachlarz lub dermatologa jako glazurnik. I zazwyczaj rzadko wykonawca ma pełen portfel zamówień. Przestoje w tej branży zdarzają się chyba każdemu z różnych powodów, również tych ze strony klienta. Cóż...temat rzeka. Często mam wrażenie, ze tego typu dyskusje prowadzone są z urzędnikami lub budżetówką z jednej strony, a ludźmi próbującymi utrzymać swoją firmę na powierzchni z drugiej.
          • Gość: Piotr Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.rz.izeto.pl 11.12.10, 23:10
            Jak gość daje pracę to dlaczego ma jeszcze do tego płacić :)
            Tak swoją drogą to polecam abyś był przy pracach cięcia "wielkiej płyty" pod wymianę instalacji lub montaż drzwi. Będziesz wtedy wiedział za co płacisz . Zdrowia niestety nie kupisz. Jak ktoś to robił to wie o czym pisze. Pomagałem przy takich pracach jeden jedyny raz przy remoncie własnego mieszkania - oby nigdy więcej.
    • Gość: on Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 15:47
      Jak cie nie stac na mercedesa to sobie kup poloneza a nie głupią strugasz i frajerów szukasz ,sama to pewnie zarabiasz 1200 i bardzo ciezko pracujesz no nie?
    • spanish_fly Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 01.02.11, 16:09
      Cztery lata temu wykańczałam mieszkanie w stanie deweloperskim 77 m2 w Warszawie. Gładzie ale tylko poprawki gdzieniegdzie bo ściany były już zagipsowane, malowanie, układanie klepki na podłodze, kawałek sufitu z gk w kuchni, łazienka (trochę zmian z poprowadzeniem rur), w łazience podłączenie prysznica, wanny, kibla, umywalki i dostawienie dwóch pół-ścianek z bloczków, niewielkie zmiany w elektryce, obudowanie i wyciszenie całej jednej ściany. Jakość wykonanych prac mierna, remont trwał dość długo, ale za robociznę zapłaciliśmy ok. 8500 zł.
    • julinka601 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 01.02.11, 22:47
      Rok temu kupilam 42 m kw. w wielkiej plycie.Mój główny wykonawca wział 14,500 zł.za robociznę /gładzie,malowanie, glazura,burzenie i budowa części ścianek działowych i nadzór nad całością/ osobno placiłam za hydraulikę, instalację elektryczną, okna,drzwi wewnętrzne,parkiet.
      I nie żałuję. Terminowo, bez zaliczek i co najważniejsze niezwykle precyzyjnie i dokładnie.
      Będąc wewnątrz nikt nie pomyślałby ,że to mieszkanie w wielkiej płycie.
      To był pan polecony. Jest na tyle dobrym fachowcem,że nie musi się ogłaszać a ma terminy z półrocznym i większym wyprzedzeniem zajęte.
      Mieszkam ze Wrocławiu a więc nie stolica.
    • julinka601 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 01.02.11, 23:40
      Ja też początkowo byłam w szoku,że fachowiec tak wysoko wycenił robociznę.Skonsultowałam to ze znajomym , który upewnił mnie,że jest to cena równowagi /sam pół roku póżniej skorzystał z jego usług/.A hydraulik wziął 2000, parkieciarz 1800, elektrycy 25000.
      Dodam,ze mieszkania w wielkiej płycie są najtrudniejsze do wszelkich prac remontowych.
      Widziałam na własne oczy ściankę/mała, balkonowa/ zbudowaną z dykty, wypchanej gazetami i szmatami/,którą trzeba było wybudować od nowa.Widziałam też popękane sciany,które też trzeba oklejać siatką ,równać i szpachlować. Jedna ścianka /od wnęki na szafę/ calkowicie sie rozpadła.A wycinanie futryn metalowych to juz horror.Wyprowadzenie wszystkich kątów, wyrównanie podłóg pod parkiet czy panele.
      Po całej robocie juz nie wydawało mi się ,ze to tak drogo. I nie trwało to miesiąc tylko ponad 2 m-ce przy solidnej pracy wykonawcy. Jego zarobki są oczywiscie znacznie wyższe niz moje ale dla mnie liczy sie efekt . Wyposażenie mieszkania mogę wymienić ale ściany, podłogi, instalacje itp. to jest podstawa,która musi mi slużyć długie lata. Nie chciałabym przerabiac drugi raz takiego remontu.

Na koniec dodam,że całość tego remontu z wymianą okien i drzwi , kuchnią na wymiar,zabudową przedpokoju, szafą w sypialni, szafkami na zamówienie w łazience, sprzętem AGD, wymiana kaloryferów no i oczywiscie ściany, podlogi,łazienka,wc wyniosła mnie ponad 55000.
      • julinka601 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 01.02.11, 23:41
        Parkieciarz 2500 a nie j.w o jedno zero więcej
        • julinka601 Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 01.02.11, 23:42
          oczywiscie mialam na myśli elektryka. Idę spać,nie będę się pogrążać.
    • Gość: bob budowniczy Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 22:10
      Remont mieszkania z wielkiej płyty za 15 tyś dla niejednych może się wydawać kolosalną sumą. W dzisiejszych czasach fachowcy znający się na pracach cenieni na rynku również cenią się za swoje usługi.
      Prawda jest okrutna albo robimy remont tanio ( nieraz byle jak) albo poświęcimy parę groszy więcej i widzimy efekty. Czasami zaoszczędzenie paru złoty niema sensy gdyż może nasz to w sumie kosztować więcej zdrowia czasu i nerw. Każdy dobry fachowiec się ceni gdyż wie jaką oferuje usługę. Jasne że można zrobić taniej ale czy gra będzie warta świeczki w końcu liczy się nasze zadowolenie.
      • jar.os Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 03.02.11, 06:41
        owszem , umiejętności są w cenie , ale czasem bywa tak że inwestor na siłę zaczyna kombinować z tanimi materiałami , ja wtedy mówię że albo robimy materiałami którymi JA robię , i daję gwarancję że nic nie będzie się złego działo i niestety będzie drożej bo dobry materiał kosztuje , albo robimy z materiału powierzonego i z gwarancji nici
    • Gość: OLA Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.11, 10:27
    • hebanpl Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 03.02.11, 21:06
      Robiłem remont 3 lata temu podłogi, kuchnia cała, łazienka cała, prostowanie ścian, elektryka,kupa roboty hydraulicznej itp ekipy wyceniały robote najtańsza 25 tys najdroższa 50tys. Zrobiłem sam mimo tego że nie miałem nic do czynienia z budownictwem ściany są proste elektryka działa, hydraulika nie przecieka, glazura terakota prosta, znajomi chcieli wynająć ekipe która to robiła :). Jedyny mankament remont trwał 4 miesiące wieczorami i w wykendy. Za zaoszczędzone pieniądze kupiliśmy lepsze sprzęty do kuchni i meble drewniane do pokoji. Decyzja należy do ciebie. Ta praca nie jest trudna i teraz wiem jak rozmawiać z majstrami.
    • jotomx Re: 15 tysięcy za robociznę? 53m2 wielka płyta 24.02.11, 12:16
      Cena jest faktycznie zaporowa, poszukał bym czegoś innego, czasami lepiej poczekać niż przepłacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka