Dodaj do ulubionych

Kocioł gazowy - jakiej mocy kupić kocioł gazowy do

23.01.11, 02:35
ogrzania 160 m kw i c.w.u. . Czy np 32 kW to za dużo, a czy nie lepiej gdyby kocioł o za dużej mocy pracował np na połowie mocy, nie było by to oszczędniejsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: seiw83 Re: Kocioł gazowy - jakiej mocy kupić kocioł gazo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 15:58
      wow, to suzo za malo informacji, potrzebne sa wspolczunniki przenikaniaiepla eszytkich porzegrod ich powierzchnia, ilosc przeszklen ich u tez, typ kotla. kondensayjny? a moze nie? inna wartosc temp.
      • wojko13 Re: Kocioł gazowy - jakiej mocy kupić kocioł gazo 23.01.11, 22:18
        Tak rozumiem bez danych nic, a więc co mogę powiedzieć ściany cegła pełna (budowa 1938 rok ) ocieplenie styropian 10 cm. okna trzyszybowe o powierzchni około 16 m kw. 4 osoby, 2 łazienki i dwie kuchnie.Piec tak naprawdę to nie wiem jaki. Wiem że gazowy !! Był u mnie przedstawiciel renomowanej firmy i zaproponował piec jednofunkcyjny 24 kw z zasobnikiem ciepłej wody i cyrkulacją. Oczywiście żadnej decyzji nie podjąłem.proszę o radę.
        • Gość: seiw83 Re: Kocioł gazowy - jakiej mocy kupić kocioł gazo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 22:36
          to proponuje zkorzystac z tego kalulatora styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator
          co do zapotrebowania na cieplo to mozna przyjac 80-120 wat ma m2 podlogi ale to duze uproszczenie, zalezy od wentylacji jakies ,5 wymiany kubatury pomieszczen na godz t o wszytko piec musi ogrzac, a jaka powierznia domu, 24 kw powinno wystarczyc do ogrzania domu jesli jest ocieplony tym bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka