Dodaj do ulubionych

uzbrojenie działki budowalnej

06.06.11, 14:46
witam. czy jest jakaś ustawowa definicja Uzbrojenia działki bodowlanej ?
Kupiłem działkę która zgodnie z aktem notarialnym ma być uzbrojona przez sprzedającego. Moje pytanie jest takie, czy sprzedający w ramach uzbrojenia działki musi postawić mi skrzynkę elektryczną przy działce (i ponieść jej koszt), czy wystarczy że podprowadzi prąd w drodze pod działkę? słyszałem że koszt takiej skrzynki to min. 2 TPLN. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: uzbrojenie działki budowalnej IP: 80.50.131.* 06.06.11, 15:13
      Co masz na myśli pisząc o podprowadzeniu prądu w drodze pod działkę?
      Uzbrojenie działki to zrobienie przyłączy. Przyłącze wody to kwestia zrobienia projektu i wykonania przyłącza (cena zależy od odległości od rurociągu). Przyłącze energetyczne wykonuje ZE a to trwa od podpisania umowy ok. 9 miesięcy. Płaci się za moc przyłączeniową. Chyba, że wykonanie przyłącza wiąże się z dużymi kosztami (odległość od słupa, kabla itp.), wtedy ZE będzie chciał ich pokrycia.

P.S. Gratuluję rozwagi i świadomego podpisania umowy. Podpisałeś coś a teraz zastanawiasz się co?? Głupota ludzka jednak nie zna granic....
      • elgee Re: uzbrojenie działki budowalnej 07.06.11, 12:55
        Za pierwszą część odpowiedzi dziękuję - choć "średnio" wyjasnia moje pytanie. To że uzbrojenie wymaga WYKONANIA PRZYŁĄCZA dla wody i prądu to chyba jasne. Mi chodzi natomiast o taki "szczegół" jak MONTAŻ samej skrzynki elektrycznej wraz z licznikiem (czy jest ona elementem owego przyłącza).
        Mam nadzieję że to wyjaśnia drugą część twojej wypowiedzi, ale zgadzam się z tobą... głupota ludzka i brak zrozumienia tego co się czyta, rzeczywiście nie zna granic.
        • grzala Re: uzbrojenie działki budowalnej 07.06.11, 14:54
          Nie podpiszesz umowy z ZE nie mając punkt u odbioru, a więc w przypadku niezabudowanej działki powinna zamontowana być tzw. erbetka (ale to jest fragment instalacji wewnetrznej od liczniak do punktu poboru) Przyłącze energetyczne leży po stronie ZE i jest to sieć skrzynek ZK oraz doprowadzenie od ZK do złącza policznikowego...obecnie jako nadbudowa skrzynki ZK. Licznik montuje ZE po podpisaniu umowy i opłacenia opłaty przyłączeniowej (głownie opłaty za kazdy kW mocy) zatem szukaj albo upomnij się o warunki energetyczne i/lub umowę od sprzedającego... to powinno rozwiać choćby część Twoich wątpliwości.
          Powodzenia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka