Dodaj do ulubionych

kłopotliwa farba na ścianie

12.08.11, 11:09
Kilka lat temu, jedna ściana w moim pokoju została pomalowana jakąś dziwną pomarańczową farbą. Nie wiem jaka to farba bo mój tata już nie żyje a wtedy byłam za mała żeby się tym interesować. Problem polega na tym, że od tamtej pory jak maluje ściany to na tej jednej zawsze są jakieś problemy np. tą ścianę trzeba malować 2 lub 3 razy i zawsze odpada farba, tzn mam powiedzmy niebieską ścianę i chce ją przemalować na zielono, więc zaczynam malować i ta farba i zielona i niebieska(stara) odpadają odkrywając tą pomarańczową. Nie wiem jak mam się pozbyć tego, nic na tej ścianie się nie chce trzymać. Mam to drapać czy co? Pamiętam, że jak był ten pomarańczowy kolor to zawsze jak się otarłam o tą ścianę to byłam pomarańczowa, ta farba była taka jakby kreda. Od tamtego czasu ściana ta była już kilka razy malowana i wszystkie farby zawsze odpadają zawsze odkrywając tą pomarańczową.
Obserwuj wątek
    • clas_sic Re: kłopotliwa farba na ścianie 12.08.11, 11:21
      jeśli to była farba kredowa to jedynym wyjsciem by nic nie odpadało i kolor nie przebijał jest zdrapanie wszystkich warstw farby, zagruntowanie podłoża, ewentualne gipsowanie ubytków, pomalowanie jakąś farbą podkładową a otem wybranym koorem
      • iwona1510005 Re: kłopotliwa farba na ścianie 12.08.11, 11:35
        o matko, ale roboty, Czy obejdzie się bez fachowca? czy mogę to zrobić sama czy radzisz jednak kogoś zatrudnić?
        • clas_sic Re: kłopotliwa farba na ścianie 12.08.11, 16:36
          teoretycznie możesz to zrobić sama, ale masę przy tym jest pracy i brudzenia się i pokoju. Zależy czy liczysz się z kosztami czy nie bardzo - bo malarze jednak sporo biorą za swoją pracę. Natomiast sama przy tym wszystkim robiąc zaoszczędzisz pieniądze na robociznę ale stracisz czas. Koszty materiałów też nie będą takie sama - malarz ma swoją drabinę, pędzle, szpachelki itp. - ty będziesz sobie musiała przynajmniej część z tych rzeczy kupić - no chyba, że je masz.
          • Gość: tomek-dortmund Re: kłopotliwa farba na ścianie IP: *.opera-mini.net 13.08.11, 09:47
            niestety jak juz pisal kolega wyzej, wszystko zdrapac az do pomarenczowej warstwy, ta kredowa warstwe trzeba zmyc tak zeby niebylo sladu po pomarenczowej farbie. wtedy dopiero zagrunowac, podszpachlowac i po ponownym zagruntowaniu malowac.
    • Gość: ewa Re: kłopotliwa farba na ścianie IP: *.181.86.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 17:11
      Widocznie jest już za dużo warstw farby, dlatego odpada. Jedyne wyjście to jej zdrapania. Wiem, marudne i uciążliwe. Ale niestety ściana do malowania musi być dobrze przygotowana.
      Polecam poradę eksperta jeśli chodzi o malowanie
      www.ekspertbudowlany.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2390:malowanie-wntrz-krok-po-kroku&catid=107:zrob-to-sam&Itemid=100154
    • jan-majster.pl Re: kłopotliwa farba na ścianie 17.08.11, 13:59
      Witaj
      Jeżeli nie chcesz drapać do żywego, to po prostu połóż gips na ścianę lub wyłóż ją płytami g-k.
      Są też specjalistyczne produkty do "zdejmowania" starej farby. Problem z tym, że trzeba zrobić próbę na małym skrawku czy produkt się nada. podrzucam link do produktu MAXCLEAR GRAFFITI CLEANER, płyn do czyszczenia ścian z farby. Link: jan-majster.pl/produkt,274,maxclear_graffiti_cleaner.htm

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka