Dodaj do ulubionych

problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bloku !

13.10.11, 16:59
Witam. Po wymianie 5 grzejników żeliwnych w bloku na aluminiowe tylko w jednym jest problem z ogrzewaniem. 4 grzejniki co do których nie ma zastrzeżeń zostały tylko i wyłącznie zawieszone w miejscu starych po uprzednim zamontowaniu nowych termostatów i zaworków na powrocie. Jeden grzejnik z którym są problemy (nie grzeje - nawet nie robi się ciepły) został przeniesiony ze ściany bocznej (bo tak 40 lat temu go zamontowano) pod okno. Przy czym podczas przenoszenia w celu przedłużenia rurek zasilającej i powrotnej wykorzystano rurkę PEX (którą skierowano do dołu, wpuszczono w posadzke i wypuszczono tuż przed grzejnikiem). Dodam jeszcze że średnica rur stalowych w bloku (piony grzewcze i odejścia na grzejniki) to 1/2" natomiast PEX to średnica 15-16 mm. Zaznaczę od razu, że grzejnik jest odpowietrzony a mimo to nie grzeje.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy z mojego opisu możecie wywnioskować czy przeniesiony grzejnik został prawidłowo zamontowany (chodzi mi szczególnie o to czy zmiana średnicy rur na zasilaniu i powrocie może być przyczyna złej pracy grzejnika)?
2. Jakie proponujecie rozwiązanie tej sytuacji?
Jeśli jeszcze jakieś szczegóły będą potrzebne do rozpatrzenia mojego problemu to proszę pisać. Postaram się odpowiadać szczegółowo. Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • labadine Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl 13.10.11, 17:58
      Rura 1/2" tj 15mm/21mm-a wiec rury w porzadku,zobacz czy zawor na powrocie nie jest czasem zakrecony(normalnie odkreca sie korek i w srodku jest sruba na klucz gimbus)
      • yellow333 Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl 13.10.11, 18:07
        zawór na powrocie i zasilanie grzejnika pootwierane więc to nie to. trasy na zasilaniu i powrocie drożne. jakies inne sugestie?
    • Gość: zaq Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl IP: *.stk.vectranet.pl 13.10.11, 18:50
      (którą skierowano do dołu, wpuszczono w posadzke i wypuszczono tuż przed grzejnikiem).

I tu tkwi problem. Zakręcić dopływ, poluzować śrubunek na powrocie i odpowietrzać. Prawdopodobnie zapowietrzony powrót na gałązce z PEX.
      • yellow333 Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl 13.10.11, 19:41
        Zdjąłem grzejnik i sprawdziłem czy jest przez niego przepływ - JEST!
        Sprawdziłem co leci z zasilania - WODA!
        Sprawdziłem co leci z powrotu - WODA! bez śladu powietrza.
        Zamontowałem grzejnik z poluzowanym śrubunkiem na zasilaniu i otwartym odpowietrzniku w korku i zacząłem napełniać powoli grzejnik (od powrotu tak aby ciecz do grzejnika nachodziła od dołu). Po napełnieniu skręciłem połączenie na zasilaniu chwilę później zamknąłem odpowietrzenie, otworzyłem termostat i....Du.a blada....nie grzeje. Już teraz to sam nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić :/ HELP!!!
        • Gość: monter co Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.11, 09:59
          założona rurka Pex 16x2 ma średnicę w środku 14 mm , złączka przejściowa stal /
          pex 6-8 mm do tego dochodzi opór zaworu termostatycznego -jeśli z nastawą to otwór przysłony max 6 mm i opór zaworu na powrocie suma oporów zdecydowanie większa niż przed założeniem grzejnika nowego .
          1-sprzwdzenie pierwsze -zakręcić grzejniki zasilane z tego pionu - wszystkie i sprawdzić czy grzeje -jeśli to nie możliwe , podłączyć grzejnik bez zaworów do układu np. na zaworach kulowych lub bez . jeśli okaże się że grzejnik grzeje wymienić rurę zasilającą na inną bez złączek do rury pex , wymienić zawór termostatyczny na termostatyczny bez nastawy - lub termostatyczny do systemów grawitacji .
          Najprościej jednak było by -jeśli pozostałe grzejniki w pionie są dostępne wykonać na nich prawidłową regulację wstępną- kryzowanie - sposobów jest wiele .
          jeśli jednak instalacja ma wiele pionów i pozbawiona jest regulacji podpionowej sprawa będzie trudna. Woda jest leniwa i płynie tam gdzie opory przeszkód są najmniejsze
          pozdr monter co
          • yellow333 Re: problem po wymianie grzejnikow żeliwnych w bl 24.10.11, 00:18
            Mili Państwo :) Z wielką radością mogę was poinformować, że problem został już rozwiązany. Zgłosiłem się z moim problemem do spółdzielni i okazało się, że wadliwa była pompa w węźle C.O. Po jej wymianie kaloryfer grzeje aż miło :) Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego problemu a wątek uważam za zamknięty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka