Dodaj do ulubionych

JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną

18.10.11, 13:34
najpierw była zwykła farba klejowa, została zmyta i zagruntowana szarym mydłem, położona warstwa farby emulsyjnej
po kilku latach ściana umyta, położona następna farba emulsyjna
obie byly białe

potem nastolatek pomalowal swój pokój na kolor skóry słoniowej
nie umywszy uprzednio ścian

i teraz ten dziwnoszary kolor miejscami odpryskuje

chce znowu pomalowac na biało, jasno
ale obawiam się odpryskiwania

CZYM umyć, ewentualnie zedrzeć, te kilka warstw farby emulsyjnej ?
czy jest jakis środek rozpuszczający, zmiękczający stare powłoki emulsyjne ?

Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną 18.10.11, 16:05
      Farby klejowej nie wystarczy zmyć a mydło w żadnym razie nie służy do gruntowania. Chcesz się pozbyć kłopotu na zawsze, raz a porządnie, zeskrob wszystko do tynku, nie może zostać nic, żaden skrawek klejowej farby, która nadal jest na ścianie w, które cały czas odpryskują. Dopiero po oskrobaniu ścian zmyj je mydłem malarskim a potem maluj czym chcesz. Jak znowu zacznie odpryskiwać to znaczy, że było źle oskrobane. Jak dobrze i dokładnie usuniesz wszystko ze ścian poza tynkiem, pomalujesz zwykłą farbą emulsyjną w charakterze gruntu a potem pomalujesz farbą jaka Ci odpowiada, dwa razy na gotowo, nigdy więcej nie będzie z tym problemu, będziesz mogła malować ponownie dowolnym kolorem, niemalże dowolną ilość razy i nic się nie będzie łuszczyć, chyba, że ilość warstw farby na ścianie przekroczy rozsądne granice.
      • jolajola1 Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną 18.10.11, 16:36
        ... przecież pisałam, że farba klejowa została ZMYTA - nie dodałam tylko że do gołego tynku

a odpryskuje tylko i wyłącznie ciemnoszara warstewka

jak sie skrobie farbe emulsyjną, na sucho????
        mialam nadzieję na istnienie jakiegos środka chemicznego zmiękczającego, rozpulchniającego ...
        jest cos takiego ?
        • jarecki_2 Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną 18.10.11, 17:05
          Zmyta nie oznacza usunięta, skoro kolejne warstwy farb jak piszesz emulsyjnych cały czas, łącznie z ostatnią, częściowo odpadają to oznacza, że pod nimi jest nadal farba klejowa lub ktoś w międzyczasie wysmarował ściany tłuszczem. Nie ma środków rozmiękczających farbę emulsyjną bardziej niż woda, chyba tylko woda ciepła. Farby można skrobać na sucho lub mokro, zależnie od tego jak lepiej odchodzą.
          • jolajola1 Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną 18.10.11, 20:13
            odpryskuje tylko i wyłącznie warstwa ciemnoszara, pod spodem zostaje emulsyjna biała
            nie odpryskuje do żywego tynku

te ciemnoszarą malował mój nastolatek pod moja nieobecność, i prawie na pewno nie zmył scian przed malowaniem
            • jarecki_2 Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną 18.10.11, 21:04
              wcale nie musiał jak się emulsja poprzednia trzymała, w tym miejscu być może, rzeczywiście był jakaś plama, tłuszcz lub inna substancja, która powoduje, że farba się nie trzyma. jak na reszcie się trzyma szary to nic nie musisz robić tylko malować. Jak coś jest nie tak to po pierwszym malowaniu wyjdzie albo że się trzyma albo że odpada a to miejsce w którym się łuszczy zeskrobać to co odpada, można pociągnąć gipsem i malować.
    • Gość: inż. Re: JAK zdjąć źle położoną farbe emulsyjną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:30
      jola, farby emulsyjnej się nie "zmywa" tylko gruntuje. Ale tak jak napisał jarecki, farba klejowa pow. być w całości zerwana do gołego tynku, a następnie ściana zagruntowana środkiem głębokopenetrującym np. CT17 Ceresit. A na przyszłość pomiędzy kolejnymi warstwami farby emulsyjnej ZAWSZE dawaj grunt (np. Unigrunt Atlas) Jeżeli chłonność podłoża nie jest jednakowa na calej płaszczyźnie to później masz przebicia kolorów i odpryski jeżeli woda z farby w jednym miejscu będzie szybciej wchłonięta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka