Dodaj do ulubionych

Wydzielenie toalety z łazienki

12.12.11, 00:22
Witam, potrzebuję Waszych porad.
Tutaj jest plan części mojego mieszkania:
w347.wrzuta.pl/obraz/3EHGuUWQtNX/rysunek1
Chciałbym zrobić remont łazienki, polegający na tym, aby:
- wydzielić toaletę od łazienki - tym samym zrobić dwoje drzwi (obecne drzwi musiałyby zostać przesunięte),
- wannę zamienić na prysznic.

Obecny układ wanny, toalety i umywalki oczywiście nie będzie zachowany.
Wstępnie myślałem żeby toaletę wydzielić tam gdzie obecnie jest umywalka.
Pozostaje jeszcze kwestia przyłączenia toalety, czyli czy można ją zrobić w innym miejscu niż jest ona dotychczas (muszę się dowiedzieć, niespecjalnie znam się na tym).

Ogólnie chciałem się Was poradzić jak Wy widzicie taki pomysł wydzielenia toalety od łazienki w ww. przypadku. Proszę o pomysły i sugestie. Zależy mi na takim wydzieleniu, ponieważ nie lubię jak zapachy z toalety obecne są w całej łazience (proszę nie sugerować zamontowania wentylatora czy zapachowych urządzeń).
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ki Re: Wydzielenie toalety z łazienki IP: *.aster.pl 12.12.11, 10:23
      Można zainstalować sedes w innym miejscu i podpiąć odpływ nie do szerokiego pionu, a do standardowej rury odpływowej. Ale będzie to kosztowne. Trzeba założyć specjalny rozdrabniacz. Samo urządzenie do miski stojącej to jakieś 1,5 tys., do wiszącej ok. 1 tys. więcej. Zresztą, ceny są różne. No i robocizna. Urządzenie je prąd, hałasuje, wymaga konserwacji i ostrożnego traktowania miski klozetowej na co dzień. Mnie by się nie chciało. No i wbrew pozorom prysznic bardziej ogranicza przestrzeń przez swoje wysokie ściany niż wanna. Ale zrobisz, jak uważasz.
      • mateos84 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 13.12.11, 09:53
        Dzięki za odpowiedź. Podbijam wątek i proszę o więcej opinii.
        • ikaria80 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 14.12.11, 23:09
          Patrzę sobie na to zdjęcię i wymysliłam taka opcję.
          Toaleta jak najbardziej w miejscu umywalki chociażby na wzgląd pionu kanalizacyjnego.Teraz tylko kwestia wejścia.Zamieniła bym dokładnie ścianke z drzwiami. do łazienki drzwi na ściance 75cm a do wc na ściance 86cm. Ścianka na dotychczasowych drzwiach 91cm.Oczywiście wymiary drzwi możesz tuttaj zastosować dowolnie.80 lub 70. tylko mój pomysł polega na tym aby zrobić w obu przypadkach drzwi przesuwne zamiast standardowych.Jedne i drugie otwierane na ściankę 91cm.Zaoszczędzisz miejsce i będzie inaczej niz standardowo.
          • ikaria80 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 14.12.11, 23:11
            UCIEKŁO MI ZDJĘCIE;)
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2977907,2,1,rysunek-1-po-zmianach.html
            • mateos84 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 15.12.11, 09:55
              Ikaria80, dziękuję za pomysł, jest ciekawy. Muszę przemyśleć te drzwi chowane w ścianę, brzmi interesująco. Faktycznie, normalne drzwi zajmowałyby sporo miejsca na korytarzu i mogłoby to być mniej funkcjonalne.
              Pralkę (na czarno) przesunąłbym gdzieś indziej żeby nie była na wejściu. Może zmieściłaby się koło umywalki?

• ikaria80 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 15.12.11, 21:51
                nIE MOGŁAM SIE DOPATRZYC WYMIARU ŚCIANY PROSTOPADŁEJ DO DRZWI.pODASZ?
                • mateos84 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 16.12.11, 15:27
                  ikaria80 napisała:

> nIE MOGŁAM SIE DOPATRZYC WYMIARU ŚCIANY PROSTOPADŁEJ DO DRZWI.pODASZ?

220 cm. :)
    • mruwa9 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 14.12.11, 23:26
      Jesli w mieszkaniu mieszka kobieta (lub bedzie mieszkac), to pomysl z odizolowaniem toalety od lazienki jest bardzo mocno chybiony. Osobna toaleta jest jak najbardziej ok, ale pod warunkiem, ze w lazience i tak druga toaleta sie znajduje. Zwlaszcza kobiety w niektorych dniach swojego cyklu miesiecznego maja organiczna potrzebe bliskiego sasiedztwa toalety i wanny/prysznica.
      • mateos84 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 15.12.11, 10:06
        Mruwa9, dzięki za sugestię.
      • toya666 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 15.12.11, 23:31
        mruwa9 napisała:
        > Zwlaszcza kobiety w niektorych dniach swojego cyklu miesiecznego maja organic
        > zna potrzebe bliskiego sasiedztwa toalety i wanny/prysznica.

A w jakim celu to bliskie sąsiedztwo? Pytam jako kobieta. Wybacz moją szczerość, ale ja albo się myję, albo załatwiam potrzeby fizjologiczne. Nie robię tego w tym samym momencie.
        • mruwa9 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 15.12.11, 23:59
          Obrazowo chcesz? A w czasie miesiaczki naprawde nie masz potrzeby wziecia prysznica lub kapieli po skorzystaniu z toalety i zmianie podpaski? Nigdy? Nie mowiac o tym, ze pozbywanie sie akcesoriow menstruacyjnych przed kapiela najlatwiej jest przeprowadzac siedzac na toalecie. Dla ciebie nie? I przed wejsciem do wanny czy pod prysznic nigdy nie zachcialo ci sie sikac?
          Przepraszam, jesli komus zaburzylam wrazenia estetyczne, ale toya chciala szczerej odpowiedzi, to i prosze bardzo.
      • ikaria80 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 19.12.11, 22:21
        Myślę,że dobrym rozwiązaniem będzie bateria umywalkowa tzw bidetta z dodatkową rączką prysznicowa.I po problemie.
    • 2-qwerty Re: Wydzielenie toalety z łazienki 16.12.11, 09:52
      narysowałam szkic w190.wrzuta.pl/obraz/7Svp5EYnMzm/wc_lazienka.

Przy takim ustawieniu muszli ustępowej podłączysz do pionu kanalizacyjnego ale musisz o szerokość pionu odsunąć natrysk. Nie wiem gdzie ma być pralka? Drzwi do łazienki i WC wg obowiązujących norm powinny mieć po 80 cm skrzydło czyli otwory po 90 cm ale to jest nierealne więc dałam skrzydła 70 a otwory 80 cm. Kiedyś tak było i jeszcze można kupić skrzydła o takich szerokościach. Jesli chcesz więcej informacji albo szczegółowe rysunki yto pisz na priv 2-qwerty@gazeta.pl
      • mateos84 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 16.12.11, 15:32
        Dzięki, 2-qwerty. :)
    • Gość: Milamilka A ja mam szerszą koncepcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 17:19
      Połącz salon z kuchnią, aż się prosi. Zyskasz dodatkowe miejsce np na stół, kuchnię można wydzielić częściowo ścianką. I w takim wypadku łazienkę możesz zostawić w obecnym kształcie a niewielką toaletę zrobić poniżej. Z odpływem nie będzie żadnego problemu.
      • mateos84 Re: A ja mam szerszą koncepcję 17.12.11, 02:49
        Hej, ten pokój obok kuchni to nie jest salon, tylko sypialnia. Salon jest niewidoczny na fragmencie zamieszczonego przeze mnie projektu, znajduje się po drugiej stronie łazienki. Salon ma 20 m2, ale nie chcę w żaden sposób uszczuplać jego powierzchni, bądź też powierzchni innych pokojów, to już by było za dużo "dobrego" jak na planowaną zmianę łazienki.
    • norbert876 Re: Wydzielenie toalety z łazienki 18.12.11, 14:05
      Najlepiej byłoby, gdybyś po prostu dodał zlecenie remontowo-budowlane w serwisie:
      ktozbuduje.pl (jest to bezpłatne)
      I następnie firmy remontowe z Twojej okolicy podają Ci swoje oferty w tym względzie, więc dowiesz się, jak może to być zrobione za jaką cenę i w jakim czasie. Wtedy też będziesz mógł wybrać fachowca, który przedstawi najlepszą dla Ciebie ofertę.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka