Dodaj do ulubionych

Jaka podłoga - drewniana?

08.02.13, 10:56
Witam. W związku z planowanym remontem chcielibyśmy też zmienić podłogę. Jesteśmy zdecydowani na parkiet, ale nie wiemy, jakie dokładnie drewno wybrać. Czy moglibyście coś doradzić? Coś wytrzymałego, w co można bez ryzyka "zainwestować" trochę pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • ewik74 Re: Jaka podłoga - drewniana? 08.02.13, 12:06
      My mamy w pokojach i na korytarzu parkiet dębowy a w salonie takie deski z drewna Merbau.
      I jedno i drugie ma blisko 10 lat i całkiem dobrze wyglada.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 08.02.13, 12:51
      Parkiet dębowy, mozaika przemysłowa,deska parkkietowa to ultra wytrzymałe parkiety, klasycznie piękne mogą być i lakierowane, olejowane,woskowane barwione. Wszystko czego dusza zapragnie. Jak trzeba oszczędzać bardzo to mozaika i mozaika przemysłowa może być w cenie paneli. Na gotowo można i mniej niż za 100zł/m2. Trwałość tych podłóg klasycznych dębowych jest ponad przeciętna. Ale jak ma być gotowe tego samego dnia, też możliwe, ale cena bardzo rośnie, więc odradzam pośpiech. Nie ma piękniejszych podłóg niż klasycznie zrobionych. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Lustro Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.13, 15:31
      Może jestem jakiś dziwny, ale parkiet mi się przejadł, znacznie bardzie do gustu podeszła mi lita dębowa deska, trwałość i możliwość odśieżania co kilka lat w razie potrzeby.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 08.02.13, 20:56
        Jest w czym wybierać. Parkiet za mały za drobny, to deska parkietowa będzie OK. Klei się do podłoża, to skrzypieć nie ma szans. B.Klimkiewicz.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 08.02.13, 22:00
        Weź pod rozwage,ze ludzie chodzą po sklepach, tych internetowych , też . No i porównują oferty. Aż 18mm gruba deska podłogowa wrażenia nie robi. B.Klimkiewicz.
      • Gość: binio Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 21:19
        Panele drewniane są teraz bardzo modne. Spójrzmy na naszego rodzimego barlinka - na zachodzie ma ogromną sprzedaż.
    • kuba2072 Re: Jaka podłoga - drewniana? 15.02.13, 15:55
      Nie zastanawiales sie nad panelami?
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 15.02.13, 20:30
        Dlaczego parkiet czy deska parkietowa mialo by być złym wyborem? Bo naturalne a nie sztuczne? B.Klimkiewicz.
      • Gość: i Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 22:43
        A niby po co miałby się zastanawiać nad sztucznym byle czym, jakim są panele?
        • Gość: binio Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 21:16
          Lepiej dopłacić parę złotych, bo wcale nie tak sporo i cieszyć się porządną deską z naturalnego drewna.
      • 2minime Re: Jaka podłoga - drewniana? 04.05.13, 13:25
        Panele laminowane nie są dobrą alternatywą dla naturalnego drewna. Jak czasem słyszę, że ktoś zamiast odnowić stary parkiet chce go zakryć laminatem, to aż mnie skręca… Żaden laminat nie będzie wyglądał ładniej niż naturalny materiał. Jeśli inwestować to tylko w naturalne drewno!
        • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 04.05.13, 21:09
          Też nie rozumiem. Parkiet nakryć panelami bo sprząrtać się nie chce. Jak panele się zapaskudzi to najlepiej papierem toaletowym albo starą prasą. Najlepsza byłaby Trybuna Ludu, bo to był kawał płachty. W rozłożoną gumaki albo gumofilce czy walonki mozna było zapakować. Od biedy Gromada-Rolnik Polski też by się nadała. Kiedyś robiłem w drukarni to cały tydzień to szło. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 17.02.13, 15:46
      Inwestycje trzeba realizować rozważnie. Dobrze i wzsechstronnie przemyśleć . Kupować raz a dobrze, a nie co parę lat to samo w kółko, bo szkoda kasy i ciągłego zycia w remoncie. B.Klimkiewicz.
    • Gość: ede Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.13, 14:19
      Ci którzy mieli podłogę z paneli podłogowych chyba drugi raz się na taką nie zdecydują. Wiadomo, że drewniana podłoga jest lepsza, trwalsza i ładniejsza. Wiadomo, że droższa, ale nie można na wszystkim oszczędzać, bo później to i tak kosztuje drożej w eksploatacji.
      Polecam przyjrzeć się podłogom Panmar i Lares .
      Ciekawe wzory, wykończenia. Godne uwagi
      • Gość: naturelife Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 21:14
        Zgadza sie, dlatego nasz rodzimy barlinek jest tak popularny na zachodzie - szczególnie w Skandynawii cenią nasze polskie deski.
    • ogrodniczka25 Re: Jaka podłoga - drewniana? 20.02.13, 16:43
      Ja się zastanawiam nad podłogą Tarkett
      www.drzwiipodlogi.vox.pl/kategorie/podlogi,podloga_drewniana_3_warstwowa/indeks/deska_podlogowa_3_warstwowa_epoque_dab_java_gold_szczotkowany_mat_7885002,253153/
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 20.02.13, 21:09
        Jest o czym myśleć. B,Klimkiewicz.
    • Gość: naturelife Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 21:12
      Jeśli chodzi o trwałe deski to polecam egzotyki np. merbau lub jatoba - w ofercie barlinka znajdziecie napewno sporo ciekawych propozycji
      • Gość: ZF Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.tktelekom.pl 21.02.13, 10:22
        Barlinek ??????
        • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 21.02.13, 10:35
          Może deska parkietowa, parkiet, mozaika przemysłowa, może parkiet lamelowy. Może należy wybrać z produktów drewnianych . Deska nie koniecznie musi mieć 15mm grubości. W realu jest w czym wybierać.Nie tylko wśród gotowych podłóg. B.Klimkiewicz.
    • Gość: EKol Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 13:51
      Ranking robiony "na kolanie". Brak spójności ceny z gatunkiem drewna i klasyfikacją jakościową. Pomusł dobry z wykonaniem gorzej - póki co ???
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 21.02.13, 22:11
        To zajawki z różnych pojedyńczych ofert. To nie cennik. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Maciek Przeczytaj mnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 18:36
      Drogi autorze,
      jeśli chcesz wybrać solidny parkiet polecam dąb lub jesion,
      i na tym bym przystał. Są to twarde i stabilne gatunki drewna,
      i jasnej kolorystyce na której nie widać rys ani zabrudzeń.

Zapraszam do sklepu Parkiet Studio przy Sarmackiej 16 w Warszawie
      • Gość: Stolarz Re: Przeczytaj mnie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 20:26
        Wszystkie gotowce mają kiepską powłokę lakierniczą a wynika to z technologii produkcji - 7 mikrowarstw równoważnych jednej wykonanej ręcznie. Silny marketing producentów ogłupia klientów jak w wielu innych przypadkach. Im więcej tego szajsu na rynku tym silniejsza presja producentów i handlowców. Samo życie....
      • cyklina-klimkiewicz Re: Przeczytaj mnie!!! 22.02.13, 21:32
        Ja uwazam, że wybierać należy do woli. Do momentu, aż coś się do tego stopnia podoba,że na nic innego już uwagi nie zwracasz. Trzeba się zachwycić, to potem satysfakcja z zakupu największa. Radzę selekt i I wybierać. Bo to ma być najłądniejsza podłoga. B.Klimkiewicz.
        • Gość: mama_dorota Re: Przeczytaj mnie!!! IP: *.portgdansk.pl 26.02.13, 13:47
          >cyklina-klimkiewicz

Jest pan okropnym odstraszaczem na tym forum. Szybko się przejada, bo na żaden post nie można dostać ludzkiej odpowiedzi tylko parkiet parkiet i parkiet.

Powiem wprost: za dużo postów, za mało do powiedzenia, za mało szacunku do innych gustów.
      • Gość: tentyp Re: Przeczytaj mnie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 17:00
        Dąb świetny i również polecam nie ważne czy lity czy warstwowy dobrze się sprawdza.
    • Gość: Neoner Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.13, 14:19
      Architekt
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 26.02.13, 18:20
      Podłoga to jeszcze nie meble. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 16.04.13, 07:56
      Oj trzeba, ale jak ktoś nie związany zawodowo ma wybierać to bezpiecznie jest wejść do Castoramy. Tam są renomowani producenci prezentowani przez ekonomiczną ofertę swoich firm. Handlowcy zzdbali by była to dobra oferta i bardzo korzystna cenowo. To po prostu to co potrzebne dobrej jakości. to co trzeba w cenie jak trzeba. Tanie i dobre. W Warszawie np trudno równie korzystne oferty wyszukać. Ma też dobrą stronę ta forma sprzedaży, widzisz co kupujesz widzisz za co płacisz. No i płacisz i masz bez czekania. Towar czeka na klienta. Ma też i wady. Ile kosztuje w internecie nie podają. Chyba tajemnica. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 16.04.13, 17:08
      Jaka to jest dobra cena? Czyli ile za co? Jak tanio to i dobrze to się sprzeda. Konkrety sa wskazane. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 17.04.13, 21:50
      Panele to podłoga drewniana? B.Klimkiewicz.
      • Gość: Roger Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: 92.99.21.* 04.05.13, 22:24
        Prosze o komentarz co do nastepujacej kalkulacji ofertowej dotyczacej deski trojwarstwowej debowej 14mm grubosc i 14 cm szerokosc:

300 zl/m2 netto
        Doplata za select 60zl/m2
        Daplata za jednakowa dlugosc wszystkich desek 56zl/m2
        Montaz podlogi 80 zl/m2

Czy to tak zawsze wyglada?
        • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 05.05.13, 05:03
          Nie, to tak nie wygląda. Ale zawsze mało atrakcyjne oferty można trafić. B.Klimkiewicz.
        • Gość: Kacha Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 16:32
          Strasznie drogo. sprawdź sobie np. www.barlinek.com.pl/smaki_zycia/product,dab-chessecake-grande,38,specifications.html
          przy każdej desce jest podana cena i radzę dopytać o ekipę polecaną przez producenta.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.05.13, 18:01
            Reklamujesz to się nie stydź! Nie zbywaj pytania ,że o cenę trzeba pytać producenta. Jak tanio to podaj ile za m2 czy za paczkę. Deska jest surowa jak parkiet dąb w Castoramie. On ma 16mm grubości kosztuje mniej ni z 60zł/m2,jest lity z masywu Wytrzyma z palcem w ... z 50 lat, a ta deska opisywana tylko 25 lat? Ten parkiet z Dąbex te 50lat wytrzyma w sklepie biurze, wszędzie w każdym lokalu użytkowanym komercyjniem a ma 7 cm szerokości. Ta klejona "deska" jest cieńsza więc powinna kosztować mniej. Czy tak Twój wpis o cenach należy rozumieć? Jest tańsza niż 59zł/m2 ? Na pewno prawdę piszesz? Czy ta opisana przez Ciebie deska ma te 25 lat trwałości gwarantowanej użytkowania w sklepie biurze restauracji? W lokalach komercyjnie użytkowanych? To odmienny zapis niż dotychczas. Praktyka wskazuje, że nawet 10lat niue wytrzymuje taka podłoga. Nie krytykuję tylko zwracam Ci uwagę ,ze się zagalopowałaś w ocenie. To ile to kosztuje? B.Klimkiewicz.
            • 2minime Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.05.13, 23:19
              Ale w linku jest przecież cena... jak i inne dane. Jakby nie patrzeć oferta, o którą pytał Roger nie jest korzystna. Za ponad 300zł/m2 to już sobie można naprawdę powybierać, ale chyba nikt nie lubi przepłacać...
              • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 11.05.13, 07:51
                Tak jest w linku Rogera, ale na ten link odpowiada następny który komentuję. Taka wymiana opinii. Zgadzam się 300zł/m2 netto + ewentualne dopłaty to kupa kasy , to nie jest atrakcyjna oferta. B.Klimkiewicz.
    • Gość: R_em Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.centertel.pl 11.05.13, 15:29
      Ja też rozglądam się za drewnianą podłogą, doradzano mi Tarkett. Myślę żeby tą zamówić
      www.drzwiipodlogi.vox.pl/kategorie/podlogi,podloga_drewniana_3_warstwowa/indeks/deska_podlogowa_3_warstwowa_salsa_2_lock_dab_praline_7870037,251431/
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 12.05.13, 12:52
        Piszą ,że wierzchnią warstwę możana cyklinować w czasie użytkowania 4-5 razy, a ma ona 3,6mm. Myślisz ,że się to uda? Odgniecenia i uszkodzenia się usuwa, przetarcia lakieu, odbarwienia i plamy. To jest bardzo drogie jak na to czym jest. Deskę 20mm dąb kupisz taniej, jesion też. W Castoramie większość podłogowych i parkietowych produktów jest tańsza, w sklepach w Warzsawie i tych internetowych też. B.Klimkiewicz.
    • Gość: renowa Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.13, 13:49
      Witajcie, my z mężem również zastanawiamy się na drewnianą podłogą w mieszkaniu. Na początku myśleliśmy o sosnowych panelach, ale kiedy byliśmy u dostawcy wybierać deski, zakochałam się w podłogach krzywoliniowych z dębu <3 Są piękne, eleganckie i idealnie pasują do mojej wizji naszego własnego M :) Skłaniam się bardziej w stronę stylu skandynawskiego. I tutaj moje pytanie, czy ktoś z Was ma taką podłogę? Wiem, że jest „robiona na miarę”, bo deski muszą być do siebie idealnie dopasowane. Jeśli macie podłogę krzywoliniową, to jak się sprawuje? Jak z jej czyszczeniem? Fachowcy z Progresji, którzy będą mi ją robić polecali jeszcze jesion. Które drewno wybrać: dąb, czy jesion? Jak sądzicie? Tutaj macie próbkę: www.progresja.pl/podlogi/podlogi-krzywiliniwe-nowosc
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 13.05.13, 23:02
        Ponieważ to robione indywidualnie, to warto dodać,że dobrze rozaważyć drewno modyfikowane termicznie i mimo tego warto mieć klimatyzację. Bo bez tych wyborów będą dziury w podłodze drfewnianej. To jest piękne. A to co piękne tez ma swoją cenę, dlatego ,ze piękne. Ale by mogło dalej czarować urodą to trzeba konserwować i użytkowć w świadomy sposób. utrzymanie pęknej rzeczy kosztuje. B.Klimkiewicz.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 13.05.13, 23:28
        To nie jest prawda, że to pierwsze krzywoliniowe podłogi w Europie. Moskwa jest w Europie a w niej Firma Intergraf, a w tej Firmie takie podłogi już z 8 lat temu zostały położone i pokazane w kilku innych miejscach w Moskwie też. To powszechnie znane realizacje, zresztą zostały nagrodzone przez organizację parkieciarzy NOFMA. Możesz to oczywiście zobaczyć. Ale podłogi ladne są tylko, że nie są to pierwsze takie podłogi. B.Klimkiewicz.
        • Gość: renowa Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.13, 11:28
          Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Podłogi są piękne i zdecydujemy się na jesion pewnie. interesowało mnie, jak dbać o takie podłogi, czy łatwo je czyścić i czy w złączeniach są jakieś wypełnienia, czy po prostu deski idealnie do siebie przylegają? Firma Progresja, która mi to będzie montować powiedziała, że każda taka podłoga jest robiona na wymiar konkretnego pomieszczenia, bo trzeba dobrać odpowiednie deski. Oprócz tego fachowcy zaproponowali na tą podłogę deski z termo jesionu ponieważ chcemy dać pod spodem ogrzewanie podłogowe: www.progresja.pl/podlogi/podlogi-rekomendowane-na-ogrzewanie-podlogowe zacieram już rączki, bo widzę, jak pięknie będzie to wyglądać :)
          • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.05.13, 11:55
            Oczywiście, że są piękne. Dbać trzeba standardowo uwzględniając wykończenie bo szczegóły są związane z tym własnie. Z pewnością otrzymasz szzcegółową instrukcję konserwacji. To nie jest uciążliwe, ale stosować się do niej trzeba, by przez brak utrzymania nie niszczyć podłogi. B.Klimkiewicz.
          • Gość: tentyp Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 15:19
            Może jestem tradycjonalistą ale wolę klasyczne deski. Na podłogówkę lite się nie nadają ale warstwowe typu barlinecka jak najbardziej.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 23.05.13, 22:34
              Jak coś się woli to należy zauważyć, że wszystko ma konsekwencje. Konsekwencją wyboru rodzaju podłogi jest też wybór takiego ogrzewania , które się dobrze sprawdzi z wybranym typem podłogi. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 06.06.13, 01:12
      Przecież to normale ,ze odnowiony wygląda jak nowy. B.Klimkiewicz.
    • fraczek12 Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.06.13, 11:28
      Podłoga drewniana będzie służyć latami, przy czym prezentuje się naprawdę nieźle. Oczywiście, trzeba dopłacić i pielęgnować, ale jeśli nie planujecie kolejnego remontu za kilka lat, jest to o wiele lepsza inwestycja niż panele.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.06.13, 17:01
        Dlaczego jest to niby oczywiste, że cokolwiek trzeba dopłacić? Za co? Proszę o wyjaśnienie, bo nie rozumiem. To oczywiste,że podłoga drewniana daje się odnawiać wielokrotnie, że elegancko wygląda no i że ma dużą trwałość. Zleży ona od użytych materiałów. Trzeba sprzątać mieszkanie, zgodnie z zasadami. Jak podłogi olejowanej nie konserwuje się i nie sprząta, a szuka braku trwałości i kiepskiego wyglądu w normalnych cenach popularnych olejów, to tak jak by oczekiwać zabezpieczenia bez systematycznego zbierania brudu i piasku z parkietu czy podłogi. Samo nic się nie robi. Każdą sprzątaną normalnie podłogę można użytkować powyżej 5 lat, więc panele to nie zagrożenie dla parkietu . B.Klimkiewicz.
        • fraczek12 Re: Jaka podłoga - drewniana? 13.06.13, 09:32
          Dopłacić, czyli zapłacić więcej niż za np. panele. Oczywiście, że wszystko trzeba pielęgnować, ale ja na to patrzę tak - panele można w każdej chwili wymienić, można kupić najtańsze i jest to szybkie i wygodne rozwiązanie na kilka lat inie trzeba płakać jak coś się zarysuje, a jeśli się już inwestuje w podłogę np. dębową, to raczej myśli się o dluższym użytkowaniu.
          • Gość: Melto Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 15:21
            Drewnianą podłogę przynajmniej można w razie czego wycyklinować i wygląda jak nowa a z panelami co zrobisz? Po za tym panele też nie są za darmo!! Zniszczą się i znowu trzeba wydać na nowe.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 13.06.13, 18:31
              A jak podłogi pływające panele są głośne. Jak to podłogi po około 10zł/m2 urody nie mają, wartości dekoracyjnej i uzytkowej też nie. A wszystkie podłogi leżec muszą na równej szlichcie imić jakieś wykończenie. Niby tanie, ale część kasy leci na śmietnik. B.Klimkiewicz.
              • fraczek12 Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.06.13, 08:44
                Toteż nie ma co oszczędzać na podłogach! Trzeba zadbać o dobry materiał, dobrą ekipę i pilnować wykończenia. Tak jak mówił kolega - panele jak coś się popsuje kończą swoją karierę, a drewno można ratować. Pozdrawiam.
                • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.06.13, 12:46
                  Trzeba mieć świadomość tego co sie kupuje. B.Klimkiewicz.
              • 2minime Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.07.13, 22:26
                Niby są ludzie, którzy na forach chwalą sobie panele laminowane, ale szczerze przyznam, że na żywo nie widuję takich laminatów, których estetyka byłaby zadowalająca - odpryski czy wybrzuszenia na krawędziach, jakiś dziwny połysk itp. Może przy panelach 'lepszej' klasy tych problemów technicznych nie ma, ale za to cena na poziomie ceny naturalnego drewna nie zachęca do zakupu.
    • monika_rucinska Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.06.13, 11:37
      Stoję dokłądnie przed takim samym wyborem!
      Z tego co wiem to jesion jest dobrym gatunkiem.
      Pytanie tylko czy deska, czy parkiet?
      Różnica w cenie jest dośc znaczna... Dla przykładu parkiet to nieco ponad 100 zł za m2. Jest to parkiet gotowy. Dokłądnie coś takiego; parkietyonline.pl/parkiety/189-jesion-standard-11x70x490.html#
      Deski to już wydatek ponad 200 zł. ale wyglądają dużo łądniej. parkietyonline.pl/surowe/249-deska-jesion-kl-i-prima-21x140x610-2610.html#
      proszę o informacje na ten temat!!! Co lepiej wybrać?
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.06.13, 12:47
        Deski to około 100zł . B.Klimkiewicz.
      • Gość: Kacha Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 17:03
        Można znaleźć bardzo ładne deski za mniej niż 200zł. Zależy czego dokładnie szukasz, jakiej szerokości, długości, kolor .....itd? tu przykład, że jest www.barlinek.com.pl/seria_pure/product,jesion-saimaa-grande,75,specifications.html
        • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 19.06.13, 18:35
          Za mniej niż 100 też dąb, można. Nawet po 80 też dasz radę. Surowe do cyklinowania i całej reszty wg życzenia. B.Klimkiewicz. co prawda w Poznaniu, ale zawsze. B.Klimkiewicz.
    • nita.a87 Re: Jaka podłoga - drewniana? 16.06.13, 14:48
      My już mamy położone podłogi.Wybraliśmy dąb krotoszyński Globalwood i zamówiliśmy w Voxie z montażem.Jakbym miała jeszcze raz wybierać, decyzja byłaby taka sama. Nie ukrywam, że trochę pomógł nam w wyborze projektant wnętrz:)
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 16.06.13, 17:29
        Globalwood to dobra Firma. B.Klimkiewicz.
    • Gość: remoncik Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.icpnet.pl 22.06.13, 17:04
      A czy ktoś z szanownych dyskutantów miał już może do czynienia z parkietem litym fabrycznie olejowanym firmy Dąbex (Parat Lux) ? Będę wdzięczny za opinie.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 22.06.13, 23:19
        A co Cię intresuje? Konserwacja, instalacja? B.Klimkiewicz.
        • Gość: remoncik Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.icpnet.pl 23.06.13, 07:53
          Najbardziej nurtują mnie kwestie eksploatacyjne, jako że do położenia wstępnie planuję zaangażować ekipę polecaną bezpośrednio przez producenta:
          - jakość materiału w codziennym użyciu - czy dobrym pomysłem jest ułożenie tego parkietu na całej pow. mieszkania (aneks kuchenny - odporność na możliwe zachlapania wodą; pokój dziecinny - "przyjazność" dla bawiących się na podłodze małych dzieci, itp.)
          - codzienne utrzymywanie w czystości,
          - okresowa konserwacja - jak w praktyce wygląda okresowe olejowanie (jak często?, co z pow. pod meblami itd.).
          - jakość tego konkretnego parkietu na tle produktów innych producentów.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 23.06.13, 09:16
            Bardzo dobrym. To świetna Firma z bardzo dużymi tradycjami i ogromną sprzedażą. Produkt jest bardzo dobry,a konserwacja standardowa. Zależy od obciążenia, ruchu i sposobu użytkowania. Trzeba tylko pamiętać,że małe dzieci to duże obciązenie podłogi, ze względu na tryb zabawy dzieciaków. Codzienne sprzątanie, odkurzanie, raz na miesiąc gruntowniejsze zwykle starcza. Mieszkania zwykle co pół roku się konserwuje, ale to też zależy od użytkowania. Dla takich podłóg gotowych ważne jest podłoże by było równe i odpowiadało normom, ale to instalująca ekipa sprawdzi. Wyroby Dąbex/Biadki są super. Pamiętać trzeba ,że to co kupjesz zależy od klsyfikacji produktu. Choć wygląda tak samo i z takiego zamego drewna to selekt jest najlepszy i kosztuje troszkę więcej bo mniej sęków i najlepszy wygląd. Konserwacja jest prosta. Dostaniesz instrukcję, gwarancję i wszystko Ci wyjaśnią. To bardzo dobry wybór. B.Klimkiewicz.
            • Gość: remoncik Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.icpnet.pl 23.06.13, 21:13
              Dziękuję za podzielenie się tą opinią. Najwięcej obaw mam o fragment podłogi sąsiadujący bezpośrednio z szafkami kuchennymi a zwłaszcza ze zlewem. Ale z tego co czytałem przy odpowiedniej dbałości i okresowym olejowaniu nie powinno chyba być problemów z tym, że dość często parkiet w tym miejscu może być narażony na kontakt z wodą.
              • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 23.06.13, 23:20
                Jak wycierasz zanim wsiaknie i sprzątasz normalnie, to nikt kłopotów nie ma żadnych. Olej typowy włoski.Łatwy do użytkowania, sporo do niego różnych dodatków. Nie ma się czego obawiać. B.Klimkiewicz.
              • Gość: Kacha Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.13, 14:50
                Zawsze trzeba wytrzeć porządnie żeby drewno nie wchłaniało ale w razie czego wystarczy przetrzeć lekko papierem ściernym i zaolejować ponownie.
              • 2minime Re: Jaka podłoga - drewniana? 08.07.13, 23:48
                Woda to nie problem, jeśli od razu ją wytrzemy. Do usuwania tłustych plam są specjalne środki, więc i z tym można sobie poradzić. Systematyczna pielęgnacja będzie kluczem do sukcesu.
                • Gość: Mania Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.13, 12:41
                  ja mogę Ci polecić gotową podłogę Decowood, są baaaaardzo wytrzymałe i trwałe, wykonane z dębu lub jesionu, tu masz link: www.parkietstudio.pl/decowood_podlogi_gotowe, nie wiem tylko jak się kształtuje ich cena, ale za dobrą rzecz trzeba zapłacić:P Jeśli będziesz szukać paneli, patrz na klasę scieralności AC, najlepsza jest AC5.
                  • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.07.13, 00:20
                    Parkiet czy deska z Dąbex w Castoramie też jest tania i bardzo dobra. Zadowoli i zadowala bardzo dużą grupę klientów. B.Klimkiewicz.
    • Gość: kubabuba Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 07:44
      Osobiście podpowiadam takie płyty gumowe:

www.yocco.com.pl/plytygumowe

Świetne jeśli chodzi o podłogę:)
      • cyklina-klimkiewicz Re: Jaka podłoga - drewniana? 10.07.13, 22:06
        Podłoga drewniana z gumowych płyt? To drewno gumowe? Może w gumaki włożona ta podłoga? Czy na kaloszach położona ? B.Klimkiewicz.
      • 2minime Re: Jaka podłoga - drewniana? 14.07.13, 22:08
        To na podłogę do domu?! Chyba do jakiejś izolatki...
    • Gość: T.W. Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 18:42

PODŁOGI DREWNIANE

DESKA LITA STABILIZOWANA POPRZECZNIE

Podłogi z litych desek, najbardziej cenione za swą naturalność, mają ograniczenia w zastosowaniu ze względu swą kurczliwość i wypaczanie w stopniu zależnym od rodzaju drewna i usłojenia poszczególnych elementów posadzkowych.

Substytutem desek litych są wszelkie odmiany desek warstwowych, gdzie stabilność wymiarowa jest odwrotnie zależna względem trwałości. W prostszym przekazie, deski warstwowe z cienką okładziną licową są bardziej stabilne, lecz o ich cyklinowaniu trzeba zapomnieć.

(Badania Forest Products Laboratory, Forest Service, USDA i University of Wisconsin.)

Innym rozwiązaniem poprawienia stabilności drewna jest jego modyfikacja termiczna, jednak zmieniona i nie zawsze trwała barwa drewna daje ograniczone możliwości w wyborze.

Innowacyjnym rozwiązaniem jest sposób stabilizacji poprzecznej masywnych desek podłogowych.

Istotą wynalazku, zgłoszonego w Urzędzie Patentowym RP, jest wklejenie prętów drewnianych w poprzek deski, w środkowej części jej grubości.

W uzasadnieniu należy wskazać, iż każde drewno pęcznieje lub kurczy się w poprzek usłojenia. Kurczliwość poprzeczna uzyskuje wartość kilkunastu procent, natomiast pęcznienie czy kurczenie drewna wzdłuż jest minimalne i w praktyce pomijane.
      W zakresie wytrzymałości na ściskanie lub rozciąganie drewno wzdłuż usłojenia jest nawet kilkunastokrotnie odporniejsze niż w przypadku obciążeń w poprzek usłojenia.
      Wykorzystanie powyższych właściwości umożliwia ograniczenie odkształceń drewna, a prezentowany sposób ogranicza je w strefie środkowej. Zmniejsza to podatność na odkształcenia wynikające z przyczyn zewnętrznych - zmiana wilgotności i wewnętrznych - paczenie drewna powodowane jego anizotropią.

W efekcie posiadamy najbardziej naturalną podłogę z desek litych, o stabilności desek warstwowych, praktycznie bez ograniczenia w zakresie ilości renowacji. Taki rodzaj desek możemy zastosować w pomieszczeniach ogrzewanych okresowo, o zmiennej amplitudzie temperatur i wilgotności lub w budynkach posadowionych na terenach o podwyższonej oraz zmiennej wilgotności zewnętrznej.

Jednak najszersze zastosowanie deski stabilizowane poprzecznie znajdują w budynkach lub pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym.

Tego typu deski możemy zastosować jako klejone do podkładu grzewczego jak i w lekkiej konstrukcji podłogi, gdzie przewody grzewcze umieszczone są pod deskami a między legarami.

Należy wiedzieć, że deska dębowa lita grubości 20mm posiadając opór cieplny 0,1 m2K/W mieści się w dopuszczalnym przez normę PN – EN 1264 R < 0,15 m2K/W. Podobny opór cieplny mają deski warstwowe grubości mniejszej – 16 mm.

Tu twarde, lite drewno ma zawsze przewagę.

Również stabilizowana deska jesionowa nie stanowi problemu, a przy jej oporności cieplnej w porównaniu do deski dębowej, wystarczy podnieść temperaturę czynnika grzewczego zaledwie o około 1oC.

Podsumowując, lite deski podłogowe stabilizowane poprzecznie są alternatywą dla podłóg warstwowych, która daje komfort posiadania solidnej, masywnej podłogi bez obaw dotyczących nadmiernej pracy drewna.

Autorem i właścicielem powyższego sposobu stabilizacji desek podłogowych jest

Tadeusz Wożniak Parkiet Komplex Mława
      • Gość: Kacha Re: Jaka podłoga - drewniana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 20:58
        Deski warstwowe mają jeszcze jedną dodatkową zaletę, można je montować na ogrzewaniu podłogowym bez ryzyka uszkodzenia drewna. Po za tym nie dla każdego deska o grubości 22mm jest odpowiednim rozwiązaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka