Dodaj do ulubionych

Wiecznie pękający sufit :/

14.11.13, 08:29
Czy może ktoś doradzić co z tym fantem zrobić ? Mieszkanie 10-letnie na parterze, i po każdym remoncie góra miesiąc spokoju i potem znowu pojawiają się spękania na suficie. Były już siatki, taśmy, kucie do tynku i specjalne szpachle i nic nie pomaga. Spękania nadal się pojawiają. Czy jedynym wyjściem jest płyta gipsowa ? Ktoś mi mówił o tapetach z włókna szklanego, na sufit. Poradźcie coś bo na wiosnę będzie remont i chciałaby się tych spękań pozbyć na kilka lat a nie tylko na miesiąc.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewik74 Re: Wiecznie pękający sufit :/ 14.11.13, 09:35
      Mielismy ten sam problem. Na nic siatki i klejenie. Od 2 lat mamy na suficie przyklejony taki styropian imitujący belki drewniane. Wyglada to bardzo fajnie i po problemie, a w razie jakby "belka" spadła komus na głowę to przynajmniej nie zabije. Jednakze my mamy dom i w salonie mamy sufit trochę wyżej. Nie wiem szczerze jak sprawdziłoby się to przy standardowej wysokości ścian. Chodzi mi o taką sztukaterię: belkirustykalne.blogspot.com/. Oczywiście mozna zrobić na wymiar: ciensze, grubsze, szerokie, wąskie, z mocno widocznym usłojeniem, z dodatkami itp itd.
      • hbinko Re: Wiecznie pękający sufit :/ 14.11.13, 09:54
        Miałam tak w starym mieszkaniu: położyłam tapetę sufitową (ona jakoś się specjalnie nazywa, ale zapomniałam, taka trochę "karbowana") i było po kłopocie, przy malowaniu po prostu malowałam po niej i była jak nowa.
    • Gość: f Re: Wiecznie pękający sufit :/ IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.13, 10:51
      Same płyty gipsowo-kartonowa też mogą być pułapką. Mało kto umie je dobrze zakładać. Mam w dwóch pomieszczeniach. Fachowcy nie popisali się. Szybko pojawiły się spoiny.
      Rozważyłabym położenie na suficie tapety fizelinowej. Ona w przeciwieństwie do ogromnej większości tapet na rynku nie ma faktury. Jest gładka (a o to nam chodzi, prawda?). Po pomalowaniu będzie wyglądała jak gładź. Nie będzie też widać łączeń. Musi być jednak starannie położona.
      • Gość: Alik Re: Wiecznie pękający sufit :/ IP: *.v35.interkam.pl 14.11.13, 11:16
        Można i tapetę, ale szczerze mówiąc nie widziałem na żywo więc cieżko doradzić, co do płyt to po pierwsze dobry stelaż u siebie mam Esy gęściej niż zazwyczaj się zakłada, dodatkowo specjalna masa z włókna szklanego na szpary i łączenia, ewentualnie można dać specjalny sylikon, oczywiście siatka obowiązkowo.
    • Gość: clipsa Re: Wiecznie pękający sufit :/ IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.13, 12:59
      jak masz taki problem, jednym z rozwiązań jest montaż sufitu napinanego - zapomnisz o pęknięciach na zawsze, trzeba tylko wybrać kolor, styl, można zainstalować światła lub listwy ledowe - będzie jako główne źródło światła w pomieszczeniu i wiele innych opcji ...
      polecam! skyinside.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka