Dodaj do ulubionych

Sciana tynk

IP: *.itc.pw.edu.pl 08.09.04, 10:42
Przeprowadzam remont w łazience i napotkałem na dylemat. Ściany zostały
pokryte farbą olejną (częściowo). Więc wziełem mlotek i rozpoczęłem działanie
w skuwaniu tej farby. Farba odchodziła dość łatwo wraz pewną ilością tynku.
Jednak została jeszcze pozostała cześć tynku gdzieś około 4 mm grubości. I
tutaj mam pytanie: czy pozostawić ten tynk czy dalej go skuwać do cegieł. Z
moich prób udarowych widać że trzyma się w miarę mocno (tylko jest trochę
sypki). Wiem (od fachowca) ze tynk pod farbą olejną słabo "oddycha" i stąd
taki jest sypki. Nad farbą olejną mam jescze pasek pokryty emulsją gdzie tynk
wygląda solidnie. Więc będę i tak musiał wyrównać skutą część z górą. Jezeli
mam go zostawić, czym ma go wzmocnić tak aby po nałożeniu glazury nie
odpadały płytki ????.

Pozdrawiam

Kochzg
Obserwuj wątek
    • Gość: fazi Re: Sciana tynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 10:52
      jeśli pozostałości tynku nie sypia się zauważalnie to ściane odpylić, zagruntowac unigruntem (lub innym) i tynkować
      • Gość: Kochzg Re: Sciana tynk IP: *.itc.pw.edu.pl 08.09.04, 11:09
        Nie jest mocny w tych sprawach wiec pytam dalej. W niektorych miejscach mam
        taką sytuację że po kuciu scian aby schować rury tynk odpadł mi do cegły. Więc
        są trzy warstwy: cegla , tynk pozostały z odkucia farby olejnej i tynk po
        zdrapaniu farby emulsyjnej (trzy schodki). Więc moja robota powinna wyglądać.
        1. Najpierw wyrównuję zaprawą muralską: cegła do tynku z odkucia farby olejnej.
        2. Przeprowadzam odpylanie i nakładam unigrunt (kilka razy) na pozostałe tynki
        3. Wyrównuję zaprawą muralską (czy dać tutaj coś innego) tynk z odkucia farby
        olejne i tynk z farby emulsyjnej.
        4. Kładę glazurę.

Jezeli co pomylilem prosze o poprawienie.

Pozdrawiam
        Kochzg
        • Gość: fazi Re: Sciana tynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 12:16
          dobrze kombinujesz:) tylko rób to zaprawą tynkarską, ewentualnie gipsowa zaprawą tynkarską (mi się akurat lepiej taką robi, ale co człowiek ....) jeśli do narzucenia masz do ok 2 cm tynku to możesz zrobić to za jednym zamachem. Jak rozumuje trwa remont łazienki w bloku - jeśli tak to zapomnij ze Twoje ściany trzymają pion i linie prostą na swej długości
          więc warto pomyśleć o listwach prowadzących, montujesz je w pionie i po nich prowadzisz łatę/pace rozprowadzając tynk. dzięki temu uzyskasz proste i wypoziomowane ściany, co zaowocuje łatwiejszym układaniem płytek i oszczędnością kleju.
          • Gość: Kochzg Re: Sciana tynk IP: *.itc.pw.edu.pl 08.09.04, 12:45
            Sciany o dziwo są wybitnie wypoziomowane (były aż do skucia). Wielkość
            poszczególnych stopni nie są tak duże: od cegły do tynku z skucia farby około 4
            mm, od tynku z skucia farby olejnej do tynku z drapania emulsy tez okolo 4 mm.
            Jak widać nie są to duże grubości.

Jezeli chodzi o tą zaprawę tynkarską (a jaka jest najlepsza) to masz na mysli
            jej użycia gdy mam już wyrównaną warstwę cegła - tynk z skucia farby olejnej.
            Obecnie jestem w etapie łatania dziur pod rury wiec i tak musze uzywać zaprawy
            murarskiej więc chciałem wyrównać od razu warstwę cegła-tynk.

Pozdrawam
            Kochzg
            • Gość: fazi Re: Sciana tynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:12
              4 mm to będzie za cienko dla obu tych zapraw (murarskiej i tynkarskiej) zastosuj tynk gipsowy albo zaprawe wyrównująca atlasu
              • Gość: Kochzg Re: Sciana tynk IP: *.itc.pw.edu.pl 08.09.04, 14:53
                A jakie konkretne nazwy proponujesz

• Gość: Kochzg Re: Sciana tynk IP: *.itc.pw.edu.pl 09.09.04, 08:59
      Po przeczytaniu porad doszedłem do wniosku że jednak bedę musiał zamówic
      fachowca. Przynajmniej do położenia samego tynku.
      Czy ktoś może mi polecić dobrego fachowca z Warszawy, który zajmnie sie moim
      problemem.

Proszę numer telefonu lub inny kontakt wyslać na email: kochzg@go2.pl

Dzieki za pomoc wszystkim

Pozdrawiam

Kochzg
    • Gość: Kochzg Re: Sciana tynk IP: *.itc.pw.edu.pl 04.10.04, 10:08
      Jestem juz po wytynkowaniu a oto moje uwagi dla tych co sie zabiora za remont w
      łazience.
      1. Jezeli macie zamiar skuwać tynk to proponuję od razu wziąśc młot
      pneumatyczny i skuwać do gołej cegły. Najlepiej zatrudnić firmę, która przy
      okazji pozbędzie się gruzu.
      2. Jezeli macie zamiar unigruntować to lepiej kupić normalny unigrunt, czyli
      tanszy. I tak tylko działa powierzchniowo. Firma Atlas pisze na Unigruncie
      Plus - głębokopenetrujący, lepiej niech sie schowa. Co za róznica jezeli
      wniknie na jeden milimetr czy na 1.5 milimetra.
      3. Przy kladzeniu nowego tynku (załóżmy ze zatrudniamy fachowca) lepiej
      zaopatrzycz sie w swoją poziomicę i długą listwę sprawdzają cały czas
      poczynania fachowca. Bowiem często się zdarza że ścianę potrawi wypoziomować
      zas zapomina o pionie (nie wspomnę o kątach prostych).
      4. Najlepiej stosować listwy tynkarskie. Przykręcamy takie listwy i ustawiamy w
      pionie i poziomie a potem to juz mozemy sami kłaść tynk.

Na razie tyle uwag ale cos sobie przypomnę to napisze.

Kochzg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka