adams123 25.08.05, 13:07 Witam, co proponujecie na podłogę - jakie drewno, jeśli chciałbym mieć możliwie jak najjaśniejszą podłogę ? Ozywiście chodzi o twarde i dobre drewno ;) Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragonia Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 25.08.05, 14:33 Jasna i mocna - to tylko parkiet jesion select. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:33 Kupiłem kiedyś kilkaset metrów parkietu w jednej wytwórni. Był dąb, kolorowy jesion i biały jesion tylko do mojego mieszkania. Nikt nie miał kłopotów, a u mnie podłoga wciąż "chodziła" mimo upływu kolejnych sezonów grzewczych. Zimą pojawiały się szczeliny, latem znikały. To było ze 12 lat temu (inne czasy, inne materiały) i podłogę ułożylismy "na lepik", co ułatwiło "chodzenie" posadzki, ale i ułatwiło naprawy w początkowym okresie. Podobno biały jesion (mam idealnie biały) jest dobierany z tej części pnia, w której jest drewno jasne, lecz niestety o gorszych parametrach. W dodatku klepki wyszły wąskie. Same wady :) Dziś szczeliny nie są duże, ale po przyjrzeniu się widać je, za to taka jasna podłoga wszystkim się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: diabolique Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.atman.pl / *.atman.pl 25.08.05, 22:01 Ja mam jesion standard i jest to Finish Parkiet czyli było bez lakierowania i cyklinowania. Select też tej firmy jest ale mi się nie podobał bo wyglądał sztucznie bez żadnego słoja, moim zdaniem jak panele :).Ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wz79 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:52 jesion jasny polecam lub bambus jasny lakierowny na gotowo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miko Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: 193.227.131.* 26.08.05, 08:55 Z jasnych to jeszcze może być klon albo brzoza, ale nie znam parametrów twardości tych gatunków, mozesz poszukać na stronie www.parkieciarz.pl czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mat Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 01:03 brzoza jest miękka, chyba nie warto. Mój kolega ma na podłodze jesion, mnie się to nie podoba ale faktycznie jest bardzo jasne, no i duzo trwalsze niz mój buk (ale ja dodatkowo dałem ciała dając za miękki lakier). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.09.05, 08:47 brzoza jest super, też bardzo mi się podobała, ale niestety jest miękka :( Odpowiedz Link Zgłoś
ewank Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 27.08.05, 02:11 od 5 lat mam jesion, bo wg fachowców miał być dobrym materiałem i nic jak na razie mi nie ,,chodzi", a podloga rzeczywiście jest jasna.Jestem z jsionu zadowolona, ale i dobrego miałam parkieciarza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: driver200 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:00 Klon. Twardy i bialy. Polecam Kahrs lub Tarkett. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.09.05, 08:44 ja kładę na podłogę jesion przemysłowy, stawiam, na polskie drewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
lw73 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 05.09.05, 14:20 Zdecydowanie Jesion a potem ewentualnie jasny buk. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hkobus Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: 194.7.233.* 06.09.05, 08:37 jestem prawie zdecydowana na jesion przemyslowy. czy mozesz polecic firme? skad brales materal, kto ukladal? czy moglabym poprosic o zdjecie, jak wyglada wnetrze z taka podloga? takei zdjecia sa unikalne, nigdzie nie widzialam efektu koncowego. a jakie drzwi wewnetrzne zastosowalwes?? moj adres hkobus@gazeta.pl. bede bardzo wdzieczna, z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 06.09.05, 09:51 spory wybór jesinu przemysłowego jest na bartyckiej, warto przejść i porównać oferty. Ja kupiłam na bemowie, teraz nie pamiętam nazwy sklepu, ale jutro będe wiedziała :) (też mają swój sklep na Bartyckiej) Parkiet dopiero mam mieć układany, więc jak wszystko będzie OK, to dam namiar na parkieciarza, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mega Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:13 A ja mam stuletni parkiet z dębu. Był bardzo ciemny nawet po wycyklinowaniu. Ale wpadliśmy na pomysł, żeby go pomalować białym olejem (kupionym w sklepie z duńskimi farbami, nazwa wyleciała mi z głowy). Efekt jest świetny, podłoga wygląda jak zabejcowana, widac drewno ale jest jasna. Jest jak w Skandynawii. Łatwa do mycia specjalnym mydłem ługowym, po dwóch latach wyciera się w miejscach gdzie najczęściej się stąpa, ale to tylko dodaje jej uroku. To oczywiście rzecz gustu. Nam się podoba, ale parę starszych ludzi spytało nas kiedy zmyjemy z podłogi wapno po remoncie. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agata Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:29 witam, Sama niedawno szukalam i znalazlam Barlinek, ktory ma szeroką ofertę jasnych podłóg. Do najjaśniejszych należą: klon i brzoza, ale to dosć miękkie gatunki, takie do sypialni i pokoi dziecinnych. Oprócz tego oczywiście wymieniany jesion, a jakże. Poza tym Barlinek ma jesion, dąb i buk bielony i to w wykończeniu nie tylko lakierowym, ale i olejowanym. Olejowanie też jest na biało! W kazdym razie jest w czym wybierac :) pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś