Dodaj do ulubionych

najjaśniejszamożliwie podłoga

25.08.05, 13:07
Witam,

co proponujecie na podłogę - jakie drewno, jeśli chciałbym mieć możliwie jak
najjaśniejszą podłogę ? Ozywiście chodzi o twarde i dobre drewno ;)

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc.
Obserwuj wątek
    • dragonia Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 25.08.05, 14:33
      Jasna i mocna - to tylko parkiet jesion select.
      • Gość: x Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:33
        Kupiłem kiedyś kilkaset metrów parkietu w jednej wytwórni. Był dąb, kolorowy
        jesion i biały jesion tylko do mojego mieszkania. Nikt nie miał kłopotów, a u
        mnie podłoga wciąż "chodziła" mimo upływu kolejnych sezonów grzewczych. Zimą
        pojawiały się szczeliny, latem znikały. To było ze 12 lat temu (inne czasy,
        inne materiały) i podłogę ułożylismy "na lepik", co ułatwiło "chodzenie"
        posadzki, ale i ułatwiło naprawy w początkowym okresie. Podobno biały jesion
        (mam idealnie biały) jest dobierany z tej części pnia, w której jest drewno
        jasne, lecz niestety o gorszych parametrach. W dodatku klepki wyszły wąskie.
        Same wady :)
        Dziś szczeliny nie są duże, ale po przyjrzeniu się widać je, za to taka jasna
        podłoga wszystkim się podoba :)
        • Gość: diabolique Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.atman.pl / *.atman.pl 25.08.05, 22:01
          Ja mam jesion standard i jest to Finish Parkiet czyli było bez lakierowania i
          cyklinowania. Select też tej firmy jest ale mi się nie podobał bo wyglądał
          sztucznie bez żadnego słoja, moim zdaniem jak panele :).Ale to moje zdanie
          • Gość: wz79 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:52
            jesion jasny polecam lub bambus jasny lakierowny na gotowo
            • Gość: miko Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: 193.227.131.* 26.08.05, 08:55
              Z jasnych to jeszcze może być klon albo brzoza, ale nie znam parametrów
              twardości tych gatunków, mozesz poszukać na stronie www.parkieciarz.pl czy
              jakoś tak.
              • Gość: Mat Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 01:03
                brzoza jest miękka, chyba nie warto. Mój kolega ma na podłodze jesion, mnie się
                to nie podoba ale faktycznie jest bardzo jasne, no i duzo trwalsze niz mój buk
                (ale ja dodatkowo dałem ciała dając za miękki lakier).
              • Gość: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.09.05, 08:47
                brzoza jest super, też bardzo mi się podobała, ale niestety jest miękka :(
        • ewank Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 27.08.05, 02:11
          od 5 lat mam jesion, bo wg fachowców miał być dobrym materiałem i nic jak na
          razie mi nie ,,chodzi", a podloga rzeczywiście jest jasna.Jestem z jsionu
          zadowolona, ale i dobrego miałam parkieciarza.
    • Gość: driver200 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:00
      Klon. Twardy i bialy. Polecam Kahrs lub Tarkett.
    • Gość: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.09.05, 08:44
      ja kładę na podłogę jesion przemysłowy, stawiam, na polskie drewno :)
      • lw73 Re: najjaśniejszamożliwie podłoga 05.09.05, 14:20
        Zdecydowanie Jesion a potem ewentualnie jasny buk.
      • Gość: hkobus Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: 194.7.233.* 06.09.05, 08:37
        jestem prawie zdecydowana na jesion przemyslowy. czy mozesz polecic firme? skad
        brales materal, kto ukladal? czy moglabym poprosic o zdjecie, jak wyglada
        wnetrze z taka podloga? takei zdjecia sa unikalne, nigdzie nie widzialam efektu
        koncowego. a jakie drzwi wewnetrzne zastosowalwes??
        moj adres hkobus@gazeta.pl.
        bede bardzo wdzieczna, z gory dziekuje!
        • Gość: inwestor Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 06.09.05, 09:51
          spory wybór jesinu przemysłowego jest na bartyckiej, warto przejść i porównać
          oferty. Ja kupiłam na bemowie, teraz nie pamiętam nazwy sklepu, ale jutro będe
          wiedziała :) (też mają swój sklep na Bartyckiej)
          Parkiet dopiero mam mieć układany, więc jak wszystko będzie OK, to dam namiar
          na parkieciarza,
          pozdrowienia
          • Gość: mega Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:13
            A ja mam stuletni parkiet z dębu. Był bardzo ciemny nawet po wycyklinowaniu. Ale
            wpadliśmy na pomysł, żeby go pomalować białym olejem (kupionym w sklepie z
            duńskimi farbami, nazwa wyleciała mi z głowy). Efekt jest świetny, podłoga
            wygląda jak zabejcowana, widac drewno ale jest jasna. Jest jak w Skandynawii.
            Łatwa do mycia specjalnym mydłem ługowym, po dwóch latach wyciera się w
            miejscach gdzie najczęściej się stąpa, ale to tylko dodaje jej uroku.
            To oczywiście rzecz gustu. Nam się podoba, ale parę starszych ludzi spytało nas
            kiedy zmyjemy z podłogi wapno po remoncie.

Pozdrawiam Magda
    • Gość: Agata Re: najjaśniejszamożliwie podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:29
      witam,

Sama niedawno szukalam i znalazlam Barlinek, ktory ma szeroką ofertę jasnych
      podłóg. Do najjaśniejszych należą: klon i brzoza,
      ale to dosć miękkie gatunki, takie do sypialni i pokoi dziecinnych. Oprócz tego
      oczywiście
      wymieniany jesion, a jakże.
      Poza tym Barlinek ma jesion, dąb i buk bielony i to w
      wykończeniu nie tylko lakierowym, ale i olejowanym.
      Olejowanie też jest na biało!
      W kazdym razie jest w czym wybierac :)

pozdrawiam
      Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka