GoĹÄ: jas IP: 212.160.234.* 22.01.06, 21:57 powietrza? żauważyłam że w naszym mieszkaniu na podłodze termometr wskazuje 15 st,a termometr na ścianie 20 st.Czy powinno być tak czy raczej powinna być taka sama?A jaka jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 22.01.06, 22:17 A fizyki w szkole nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 13:03 Nie każdy jest dobry z fizyki ja mogę odpowiedzieć ci na pytania z anatomi.Czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie.Martwie się tak duzą różnicą temperatur być może powinnam uszczelnić podłogi! Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 14:12 Rzeczywiście, działa tu jedno z podstawowych praw fizyki, ciepłe powietrze, jako lżejsze, unosi się do góry, a powietrze chłodniejsze pozostaje na dole, w Twoim przypadku przy podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 14:23 Powiem szczerze bez obejrzenia i uzyskania informacji nie potrafię przedstawić diagnozy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 16:17 przy ogrzewaniu typu grzejniki zawsze przy podłodze masz niższą temperturę, pytanie tylko: czemu aż 5 stopni? gdzie mieszkasz, co masz na podłodze, jakim termometrem mierzysz, gdzie one są umieszczone, jakie masz ogrzewanie? nic nie napisałaś, to tak jak zadac pytanie z anatomii: boli mnie w łuku żebrowym, nie wiecie, gdzie to może być? ;)) ja akurat jestem mało miarodajna w wypowiedzi, bo mam podłogówkę, czyli ciepło w nóżki, ale na poziomie 1,5m od podłogi tempertura jest tylko o 1st niższa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cromwell Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 217.153.82.* 23.01.06, 16:21 moze wypowiedza sie panowie od nawiewnikow;))) chyba ich wymrozilo pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 16:33 Mieszkam na parterze przy 20 stopniowym mrozie różnica temperatury na podłodze jest nawet te 5 st.Termometr leży pod oknem z dala od grzejników.Na podłodze mam panele.Mieszkam w bloku z wielkiej płyty.Kiedyś powiedzialam w półdzielni o tym że mam zimne podłogi pod oknami powiedzieli mi że tak było to budowane żeby między płytami były luki -żeby nie było za szczelnych mieszkań.Czysta paranoja.Myślę o uszczelnieniu tych podłóg przy nastepnym remoncie .Może doradzicie mi czym i jak.?Pod panele chcę dać wtedy maty korkowe w rolkach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mif Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 16:39 styropian jest tańszy, ale podniesie podłogę o swoją grubość (min 2 cm). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 16:48 tu nawet nie chodzi o koszty ,czy o grubość bo i tak coś muszę dać pod panele maty korkowe mają 1,8 cm gr.Wydaje mi się że korek powinnien być cieplejszy niż styropian?Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 17:08 Zdecydowanie korek. Nawet jak właściwości izolacyjne styropianu są leprze, to nie wiele, a korek będzie trwalszy, zwłaszcza przy położeniu go pod panele. No i nie masz efektu "lodówki" pod stopami. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 17:13 A cena?Poza tym grubość izolacji-2 cm niewiele dadzą.Poza tym nie izoluje się zwykle od środka.Poza tym to powinna zrobić spółdzielnia albo wspólnota z funduszu remontowego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 20:49 Po zgłoszeniu tego faktu spółdzielni powiedziali mi że jak wieje pod oknem to niech pani weźmie silikon i pozatyka te szparki .Faktycznie przyjrzalam się podłodze ten beton na podłodze pod oknem nie jest zlany z scianą jest milimetrowa szparka .Przyłożywszy rękę wyczuwa sie podmuch.Temperatura pod oknem jest np 15 a temperatura przy drzwiach na podłodze o 2 stopnie wiecej.Każdemu tak wieje w tym miejscu nie ważne na ktorym pietrze.Tylko że mamy duże mieszkanie i trudno je nagrzać a jeszcze do tego te mrozy.I co byscie zrobili na moim miejscu ?Nie sądzę żeby społdzielnia zajęła się ociepleniem piwnicy bo mamy znizkę na OC a poza tym pod nami są grzejniki. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 20:54 To znaczy,że trzeba izolację termiczną.Szczeliny łata się z zewnątrz,od środka można tylko tymczasowo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 16:54 Niestety jedynym ratunkiem jest izolacja termiczna stropu piwnicy-min.10 cm.To samo trzeba byłoby gdyby izolować podłogę.Niestety to jest obowiązek spółdzielni.Izolacja 2 cm nic nie da,a poza tym na taką izolację należy dać wylewkę i dopiero potem podłoga Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cromwell Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 217.153.82.* 24.01.06, 07:51 rozwierc szczeline w kilku miejscach pod roznymi katami sprawdz czy faktycznie sa "luki" jak masz pusta przestrzen to wywierc rzad otworow co kilka centymetrow i wypelnij pustke pianka montazowa wczesniej oklej podloge i sciane pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś