Dodaj do ulubionych

czy temp na podłodze powinna być taka sama co temp

IP: 212.160.234.* 22.01.06, 21:57
powietrza? żauważyłam że w naszym mieszkaniu na podłodze termometr wskazuje
15 st,a termometr na ścianie 20 st.Czy powinno być tak czy raczej powinna być
taka sama?A jaka jest u Was?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 22.01.06, 22:17
      A fizyki w szkole nie było?
    • Gość: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 13:03
      Nie każdy jest dobry z fizyki ja mogę odpowiedzieć ci na pytania z anatomi.Czy
      ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie.Martwie się tak duzą różnicą
      temperatur być może powinnam uszczelnić podłogi!
      • jarecki_2 Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 14:12
        Rzeczywiście, działa tu jedno z podstawowych praw fizyki, ciepłe powietrze,
        jako lżejsze, unosi się do góry, a powietrze chłodniejsze pozostaje na dole, w
        Twoim przypadku przy podłodze.
      • andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 14:23
        Powiem szczerze bez obejrzenia i uzyskania informacji nie potrafię przedstawić
        diagnozy.
    • aniask_mama Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 16:17
      przy ogrzewaniu typu grzejniki zawsze przy podłodze masz niższą temperturę,
      pytanie tylko: czemu aż 5 stopni?
      gdzie mieszkasz, co masz na podłodze, jakim termometrem mierzysz, gdzie one są
      umieszczone, jakie masz ogrzewanie? nic nie napisałaś, to tak jak zadac pytanie
      z anatomii: boli mnie w łuku żebrowym, nie wiecie, gdzie to może być? ;))

ja akurat jestem mało miarodajna w wypowiedzi, bo mam podłogówkę, czyli ciepło
      w nóżki, ale na poziomie 1,5m od podłogi tempertura jest tylko o 1st niższa

• Gość: cromwell Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 217.153.82.* 23.01.06, 16:21
      moze wypowiedza sie panowie od nawiewnikow;)))
      chyba ich wymrozilo

pzdr.
    • Gość: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 16:33
      Mieszkam na parterze przy 20 stopniowym mrozie różnica temperatury na podłodze
      jest nawet te 5 st.Termometr leży pod oknem z dala od grzejników.Na podłodze
      mam panele.Mieszkam w bloku z wielkiej płyty.Kiedyś powiedzialam w półdzielni o
      tym że mam zimne podłogi pod oknami powiedzieli mi że tak było to budowane żeby
      między płytami były luki -żeby nie było za szczelnych mieszkań.Czysta
      paranoja.Myślę o uszczelnieniu tych podłóg przy nastepnym remoncie .Może
      doradzicie mi czym i jak.?Pod panele chcę dać wtedy maty korkowe w rolkach.
      • Gość: mif Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 16:39
        styropian jest tańszy, ale podniesie podłogę o swoją grubość (min 2 cm).
        • Gość: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 16:48
          tu nawet nie chodzi o koszty ,czy o grubość bo i tak coś muszę dać pod panele
          maty korkowe mają 1,8 cm gr.Wydaje mi się że korek powinnien być cieplejszy niż
          styropian?Mam rację?
          • jarecki_2 Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 17:08
            Zdecydowanie korek. Nawet jak właściwości izolacyjne styropianu są leprze, to
            nie wiele, a korek będzie trwalszy, zwłaszcza przy położeniu go pod panele. No
            i nie masz efektu "lodówki" pod stopami.
            • andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 17:13
              A cena?Poza tym grubość izolacji-2 cm niewiele dadzą.Poza tym nie izoluje się
              zwykle od środka.Poza tym to powinna zrobić spółdzielnia albo wspólnota z
              funduszu remontowego
              • Gość: jas Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 212.160.234.* 23.01.06, 20:49
                Po zgłoszeniu tego faktu spółdzielni powiedziali mi że jak wieje pod oknem to
                niech pani weźmie silikon i pozatyka te szparki .Faktycznie przyjrzalam się
                podłodze ten beton na podłodze pod oknem nie jest zlany z scianą jest
                milimetrowa szparka .Przyłożywszy rękę wyczuwa sie podmuch.Temperatura pod
                oknem jest np 15 a temperatura przy drzwiach na podłodze o 2 stopnie
                wiecej.Każdemu tak wieje w tym miejscu nie ważne na ktorym pietrze.Tylko że
                mamy duże mieszkanie i trudno je nagrzać a jeszcze do tego te mrozy.I co byscie
                zrobili na moim miejscu ?Nie sądzę żeby społdzielnia zajęła się ociepleniem
                piwnicy bo mamy znizkę na OC a poza tym pod nami są grzejniki.
                • andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 20:54
                  To znaczy,że trzeba izolację termiczną.Szczeliny łata się z zewnątrz,od środka
                  można tylko tymczasowo.
      • andrzej.sawa Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co 23.01.06, 16:54
        Niestety jedynym ratunkiem jest izolacja termiczna stropu piwnicy-min.10 cm.To
        samo trzeba byłoby gdyby izolować podłogę.Niestety to jest obowiązek
        spółdzielni.Izolacja 2 cm nic nie da,a poza tym na taką izolację należy dać
        wylewkę i dopiero potem podłoga
    • Gość: cromwell Re: czy temp na podłodze powinna być taka sama co IP: 217.153.82.* 24.01.06, 07:51
      rozwierc szczeline w kilku miejscach pod roznymi katami
      sprawdz czy faktycznie sa "luki"
      jak masz pusta przestrzen to wywierc rzad otworow co kilka centymetrow
      i wypelnij pustke pianka montazowa
      wczesniej oklej podloge i sciane

pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka