zobacz_sam 25.01.06, 09:19 ja biore!!! dwie!!! ••••• 50 lat temu w warszawie... śliczna prognoza pogody lepszy rozkład ZTM wybierz sobie :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zobacz_sam ale tez mnie nie stac :-) 25.01.06, 09:50 dobrze ze pierwsza dzialka za darmo.... •• Dzisiaj w Warszawie •• gazeta sprzed 50 lat śliczna prognoza pogody lepszy rozkład ZTM Odpowiedz Link Zgłoś
lessa1 Re: Po pierwsze działka 25.01.06, 10:03 super. Działkę mam. Papiery mam.Kasa mi się skończyła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToDisneyPL OD WAŁA BIUROKRACJI... trzeba full czasu - nie IP: *.era.pl 25.01.06, 11:02 - nie tylko kasy, by się budować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommie Re: OD WAŁA BIUROKRACJI... trzeba full czasu - ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:27 I kasy tez. W artykule wszystko jest pieknie i ladnie z reguly jednak wyglada to calkiem inaczej, choc prawda ze wszystkie wymienione instytucje trzeba odwiedzic. Srednio liczac zamim wbije sie przyslowiowa lopate, to w okolicach warszawy trzeba "wyskoczyc" z okolo 20 tys, nie liczac oczywiscie ceny dzialki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessi Re: OD WAŁA BIUROKRACJI... trzeba full czasu - ni IP: *.chello.pl 25.01.06, 12:18 Lubię takie artykuliki. Od kiedy to w geodezji w ewidencji gruntów figuruje info o wartości nieruchomości?????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma wartość nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:08 Powinno figurować, ale niestety tak nie jest, bo urzędy nie mają pieniędzy na wdrożenie tego w swoich systemach. Odpowiedz Link Zgłoś
maczynki Re: naczelny architekt Warszawy, wypowiedz; 25.03.06, 07:06 Kraj Mieszkania – w centrum, biurowce & Rozmawiał Maciej Pawlak, 2006-03-22 Po pierwsze uważam, że mitem jest myślenie, iż brak miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego stanowi przeszkodę w urbanizacji miasta. Otóż moim zdaniem tak nie jest. Wielu deweloperów jest wręcz zadowolonych z braku tych planów, gdyż daje im to więcej możliwości działania. Planów w Warszawie jest w tym momencie ok. setki. Pokrywają one mniej więcej 14 proc. powierzchni całego miasta, czyli jakieś 18 proc. powierzchni zurbanizowanej. Następne sto znajduje się w toku. Proszę jednak nie zapominać, że jeżeli samorząd sporządza plany miejscowe, to za tym kryją się również pewne zobowiązania finansowe: wykupy gruntów pod drogi, parki, przestrzenie publiczne. Czy możliwe jest skrócenie procesu zatwierdzania tych planów? 25 lat swojego życia mieszkałem poza granicami kraju. Miałem okazję projektować budynki w bardzo wielu krajach europejskich. Uważam, że nigdzie nie jest tak łatwo dostać pozwolenia na budowę jak w Polsce. Żeby dostać pozwolenie na budowę domku na przedmieściach Londynu, czasami można czekać trzy lata. W takich państwach jak Szwecja w ogóle nie można otrzymać pozwolenia na budowę, jeżeli nie ma planu miejscowego. Ale te pozwolenia nie są traktowanie jako decyzje administracyjne, lecz polityczne. A w naszym kraju? W Polsce jest łatwo budować. W tym roku w Warszawie wydaliśmy już 20 tys. pozwoleń na budowę i decyzji o warunkach zabudowy. To umożliwi wybudowanie ok. 50 tys. mieszkań. Co nie oznacza, że wszystkie te mieszkania zostaną wybudowane. Jaki jest procent odmów i z jakich przyczyn? Oczywiście zdarzają się odmowy, ale w bardzo małym stopniu. Wnioskodawca prowadzi dialog z urzędem. I bardzo rzadko zdarza się, że trwa on przy swoim stanowisku. Często zmienia swój wniosek i dostaje pozwolenie. Na budowę jakich obiektów w Warszawie nie wyrazi Pan zgody? W biurze naczelnego architekta miasta realizujemy politykę prezydenta Warszawy. Wolą prezydenta Kaczyńskiego i jego ekipy było niedopuszczenie do dalszego niszczenia śródmieścia miasta poprzez budowę zbyt dużej ilości wielkopowierzchniowych centrów handlowych na obrzeżach stolicy. W mieście jest już w tej chwili ok. 2 mln m2 powierzchni handlowych. Stanowi to mniej więcej połowę standardu większych miast europejskich. Czyli istnieje jakaś rezerwa. Na budowę jakich dużych obiektów komercyjnych nie wydał Pan zgody? Podałbym dwa przykłady: Hala Koszykowa i ulica Przeskok. W przypadku hali było wydane pozwolenie na budowę oznaczające kompletną rozbiórkę i dewastację tego zabytku. Za zgodą konserwatora. Dzięki m.in. mojej interwencji uchroniliśmy przed tym Koszyki. Drugim przykładem był wieżowiec przy ulicy Przeskok. Nie mogliśmy pozwolić, aby charakter tej okolicy, znajdującej się w pobliżu Placu Napoleona, został zniszczony przez 30 piętrowy budynek. Z drugiej strony uznajemy, że cała zachodnia strona centrum już się przekształciła i ze względu na te przestrzenie poprzemysłowe ma zupełnie inny charakter niż część śródmieścia dochodząca do Nowego Światu. Gdzie w Warszawie pozwoliłby Pan stawiać wysokościowce? Nie chcę chodzić po Nowym Świecie i widzieć wieżowców. Natomiast nie mam nic przeciwko powstawaniu takich budynków przy ul. Grzybowskiej, w okolicach hotelu Hilton. Fundacja Shalom złożyła wniosek o pozwolenie na budowę wysokiego apartamentowca przy ul. Twardej, przy biurowcu Telekomunikacji Polskiej. Wszystko zmierza też do pozytywnego rozstrzygnięcia podobnego wniosku w sprawie apartamentowca Orco Group, mającego powstać przy ul. Złotej w miejscu obecnego centrum handlowego. Jaką ma Pan wizję rozwoju centrum Warszawy? Pragnąłbym uchronić stolicę od stworzenia jej martwej części, która w weekendy będzie praktycznie opustoszała. Jestem zwolennikiem powstawania biurowców w połączeniu z pomieszczeniami mieszkalnymi. Mogę nawet powiedzieć: jak najwięcej mieszkań w centrum, a jak najwięcej biurowców na przedmieściach. I to jest największe wyzwanie dla miasta. Wiadomości finansowe GPW (zamk.) 2006.03.24 WIG 39660.8 +0.48% WIG20 2847.8 +0.38% TECHWIG 966.4 +0.29% MIDWIG 2737.5 +0.70% NBP 2006.03.24 USD 3.2617 +1.08% EUR 3.9051 +0.29% CHF 2.4750 +0.18% » Kalkulatory on-line -------------------------------------------------------------------------------- Gazeta Finansowa 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... kto chce sie bawic w ta ...biurokracje...gechene.. IP: *.avenel01.nj.comcast.net 25.01.06, 13:19 ...ceny za ziemie z chmur...a przeciez na tej dzialce trzeba bedzie cos wybudowac...a tu nastepne pozwolenia...expertyzy...do tego kazdy ryj patrzy zeby dostac w lape...a pozniej ogradzac sie plotami...wypuszczac psy na noc...pozatym gaz ciagle idzie w gore nie gorzej z elektryka...a i wywozka smieci nie jest tania...pozatym trzeba wybudowac droge prowadzaca do wybudowanego domu...no i oczywiscie wynajac prywatna agencje ochrony mienia...a gdy juz poradziles sobie z przeciwnosciami stworzonymi przez urzedasow z milosci do ciebie i dom stoi ...wlaczasz telewizor...biezesz do reki ...gazete...a tam tance chochole...sasiad donosi na ciebie na policje, ze psy szczekaja i nie daja mu spac w nocy- zono poronila...nie dla mee...te luxusy... Odpowiedz Link Zgłoś
annagabriela Ważne informacje 25.01.06, 14:35 Ten artykuł zawiera wiele ciekawych informacji, jednak jest to kropla w morzu potrzeb, jakie ma początkujący inwestor. Trzeba wiedzieć jak uniknąć pułapek finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuunia Re: Ważne informacje IP: *.u.mcnet.pl 25.01.06, 16:04 to i tak pryszcz! wymarzysz sobie dom, kupisz idealną działkę, dostaniesz kredyt, wybudujesz a pewnego dnia okaze sie, ze sasiad, który ma 5x taką działkę jak twoja wybudował sobie dom w granicy z twoaja dzialka zabierajac ci cala przestrzen, swiatlo i robiac z pieknego słonecznego domu norę. i ma prawo, bo sie miesci w przewidzainych prawem odległościach. i mieszkaj pozniej pod bokiem z czlowiekiem, kotremu masz ochote podlozyc bombe ! Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinka Re:Opłaty za wodę w Warszawie w górę, 30% 28.02.06, 17:09 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060228/warszawa_a_17.html Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinka Re:Tanie mieszkania i domki dla prominentów ? 28.02.06, 17:12 ale poza Polską,www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060228/ekonomia/ekonomia_a_10 .html Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinka Re:Tanie mieszkania i domki dla prominentów ? 28.02.06, 17:15 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060228/ekonomia/ekonomia_a_10.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oscar Re: Pytanie o pomocy IP: 194.230.192.* 25.01.06, 18:33 Hallo mieszkam zagranica i wlasnie dowiedzialem sie ze moi rodzice chyba chca mnie wydziedziczyc, brat dba o to! Jak wyglada polskie prawo? ...teraz Skad moge sie dowiedziec co juz zostalo zalatwione? Dziekuje za porade! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chętny Re: Po pierwsze działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:17 Jak mam inwestować kiedy drzewo rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner ZAinwestuj w dzialke? 25.01.06, 17:19 A czego? (Chyba zaczne od Marychy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: //// Re: Po pierwsze działka IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 25.01.06, 18:16 Pani Redaktor, "dzialka moze byc przeznaczona np. pod budowe autostrady"?. Gdzie w Polsce???? to nie grozi w naszym kraju, mozemy spac spokojnie. Przestan czytac bo pierdoly wypisujom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuald Kup dzialke na cmentarzu IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 25.01.06, 18:38 Chyba nie chcesz zeby twoja firma musiala za nia placic jak cie juz wyeksploatuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Czy ktos sie moze orientuje jaka jest cena dzialek IP: *.chello.pl 25.01.06, 19:21 budowlanych (za m.kw.) na poludnie od Warszawy w okolicach Warki albo Gory Kalwarii? Odpowiedz Link Zgłoś
montrealczyk Re: W Tarczynie k/Piaseczna 01.02.06, 16:53 ceny działek od 50 -100 zł/m2,widziałem b. duży wybór działek w ag. BB - nieruchomosci, pozdrawiam sam kupiłem w Tarczynie już 3 lata temu po 4$/m2, obecnie po 60 zł/m2, sąsiedzi sobie liczą. Słyszę,że już w Grójcu chcą do 100 zł/m2, pozdrawiam i powodzenia możesz sprzedać swoja działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port1 Motywacje kupienia dzialki IP: 212.160.102.* 25.01.06, 22:20 Zapraszam do dyskusji na temat: Motywacje kupienia dzialki. 1. Kupuje dzialke, zeby pozniej ja sprzedać drozej. 2. Kupuje dzialke w ladnym ustronnym miejscu: Gory, jezioro itp., by moc tam przyjezdzac na wypoczynek. 3. Kupuje dzialke, zeby na niej prowadzic jakas dzialalnosc gospodarcza. Bardzo prosze o napisanie jeszcze innych motywacji kupowania dzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Motywacje kupienia dzialki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:48 hi, hi ;) chyba podstawowa motywacja, to chęć zbudowania na niej własnego domu i zamieszkania w nim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port1 Jaki powinien byc minimalny przedzial wielkosci... IP: 212.160.102.* 25.01.06, 22:31 dzialki oferowanej w sprzedaży ? Zapraszam do dyskusji U mnie na osiedlu sa dzialki dla jednej rodziny o wielkosci 900 m2. Czy to są wedlug kogos male czy duze dzialki ? Taki podzial wymyslila gmina mojego miasta, kiedy byl ustroj socjalistyczny w Polsce, bylo to 1985r. Wygladalo to tak, ze wlascicielem ziemii byl rolnik, ktory sprzedal ziemie gminie, a ta podzielila ja na dzialki i sprzedawala obywatelom. Jak teraz w czasach po zniesieniu ustroju socjalistycznego w Polsce i nastaniu ustroju kapitalistycznego wygladalaby sprzedaż tej ziemii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Jaki powinien byc minimalny przedzial wielkos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:50 Zalezy gdzie ta działka. Chyba należałoby porównać z sąsiednimi. Ja uważam, że jeśli to jest w mieście to całkiem duża, a jeśli na wsi, czy w terenie podmiejskim gdzie sąsiedzi mają działki po 2000 - 3000 tys., to mała. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port1 Jaki powinien byc minimalny przedzial wielkosci... IP: 212.160.102.* 25.01.06, 22:33 dzialki oferowanej w sprzedaży ? Zapraszam do dyskusji U mnie na osiedlu sa dzialki dla jednej rodziny o wielkosci 900 m2. Czy to są wedlug kogos male czy duze dzialki ? Taki podzial wymyslila gmina mojego miasta, kiedy byl ustroj socjalistyczny w Polsce, bylo to mniej wiecej w 1979r. Wygladalo to tak, ze wlascicielem ziemii byl rolnik, ktory sprzedal ziemie gminie, a ta podzielila ja na dzialki i sprzedawala obywatelom. Jak teraz w czasach po zniesieniu ustroju socjalistycznego w Polsce i nastaniu ustroju kapitalistycznego wygladalaby sprzedaż tej ziemii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Po pierwsze działka IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.01.06, 06:38 a później przyjdzie PiS z dekretem Bieruta i powie wam won. To pisowskie, a nie wasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miruszka kryzys w nieruchomościach IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.06, 08:27 Czy zastanawialiscie sie już kiedy nadejdzie kryzys w nieruchomościach po obecnie trwającym szaleństwie wykupów mieszkan, działek itp itd. Taki jaki byl w roku 2002? cHYBA JUZ CZAS ? Odpowiedz Link Zgłoś
pyszka15 sprzedaje rolnik 40 działek już budowl.,czy jest 13.02.06, 09:20 VAT-22% i inne podatki. Nie opłaca się prowadzić gospodarstwa a działki są cenne w dyżym mieście? , nadal chcę być takim rolnikiem. U nas o działki to sie prawie inwestorzy prawie biją pod Piasecznem. Za 800 m2 w Pyrach żądają już 200 tys zł.Kupujemy wtedy dalej tańszą ziemię a za 5 lat znowu są u nas inwestorzy i znowu chcą kupować .pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 Czy jest problem z działkami pod budowę domu ? 13.02.06, 09:34 Nie wiem ? Ale jest mała oferta działek w " Ofercie "-bezpłatne ogłoszenia. dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3106244.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Czy jest problem z działkami pod budowę domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:52 Moim zdaniem działek jest dosyć. Problem jest "jedynie" z działakmi na które przeciętnego inwestora byloby stać/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Czy jest problem z działkami pod budowę domu IP: *.szczecin.mm.pl 04.06.09, 23:17 jest:))) qnieruchomosci.pl/porady/Jak.dobrze.wybrac.nieruchomosc.Jak.kupic.dzialke.budowlana.i.uniknac.kosztownych.bledow,38? PHPSESSID=vnq4ms6kj8r9juts8g6skr76m4 Odpowiedz Link Zgłoś
montrealczyk1 Kto płaci za badania archeologiczne na działce, 14.02.06, 17:13 na mojej, twojej działce. Czy ktoś to bierze pod uwagę? Jakie są koszty takich badań?Dlaczego nie płaci za to państwo czyli My? Rzeczpospolita. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060214/prawo/prawo_a_11.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolor6 Wprost -pisze, rząd pomoże podnieść ceny mieszkań, 14.02.06, 20:37 co to znaczy? w części biznes. Słabo piszą. Prosimy o komentarze; forum.wprost.pl/nowy/?O=525384 Odpowiedz Link Zgłoś
kolor6 Dlaczego drożeją mieszkania a także działki 19.02.06, 19:49 po wejściu do Unii,dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,3078172.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 ziemia dla młodych, Rzeczpospolita, 20.02.06, 08:50 proszę pisać do Rzepy opinie, www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060220/nieruchomosci_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 Zanim kupisz działkę i zaczniesz budować, łomianki 20.02.06, 09:00 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060220/nieruchomosci_a_14.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 Re: Budownictwo społeczne , bez basenu i kortów, 20.02.06, 09:28 rzeczpospolita,www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060220/nieruch omosci_a_4.html Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Gdzie kupić działkę , okolice Piaseczna, k/ Warsza 27.02.06, 09:08 gminy, plany, opłaty adiacenckie, renta planistyczna,wszystko,www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060227/ nieruchomosci_a_26.html Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinka grunty warszawskie można odebrać ? 28.02.06, 16:58 jak, www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060228/prawo/prawo_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Inny właściciel niż wpisany w księdze wieczystej, 01.03.06, 12:33 niedopełnienie obowiązków w kw,www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060301/prawo/prawo_a_8.html Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Re: Inny właściciel niż wpisany w księdze wieczys 29.10.07, 20:12 a co w wypadku gdy się znalazł własciciel wysiedlony z Polski? I działka-grunt nie jest własnoscią Skarbu Państwa, lub miasta. Odpowiedz Link Zgłoś