Dodaj do ulubionych

Rozbudowa budynku gospodarczego

IP: *.chello.pl 06.11.06, 20:56
Zamierzam rozbudować budynek gospodarczy o pow. 35 m2, który tak użytkuję
jako domek letniskowy - o jedno pomieszczenie wielkości 20 m2. Jakie wiążą
się z tym formalności, jakie kroki prawne w urzędzie? Czy wystarczy zwykłe
zgłoszenie czy też niezbedne jest pozwolenie na budowę? czy rozbudowa takiego
budynku jako gospodarczego jest ograniczona jakimś limitem metrażowym?
Obserwuj wątek
    • Gość: lulu55 Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.chello.pl 07.11.06, 22:03
      podciągam wątek
      • Gość: mif Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:19
        Opracowano na podstawie:
        tj. Dz.U. z
        2006 r. Nr 156, poz.
        1118, Nr 170, poz.
        1217.
        USTAWA
        z dnia 7 lipca 1994 r.
        Prawo budowlane

Art. 29.
        1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
        1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających
        zabudowę
        zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:
        a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35
        m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
        .......................................
        )31) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz
        przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do
        25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać
        dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;
        3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków
        ............................................................
        • Gość: lulu55 Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.chello.pl 08.11.06, 18:50
          Dzięki za informacje -ale nadal nie mam pewnosci czy to sie odnosi do mojego
          przypadku. Ja nie chcę budować - a rozbudowac już istniejący budynek gospodarczy
          • Gość: mif Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:18
            wniosek do starostwa o warunki zabudowy (rozbudowy). Przekraczasz 35 m2. Bez
            pozwolenia na budowę z wszelkimi szykanami projektu, uzgodnień, zatwierdzeń -
            nie obejdzie się.
            • Gość: procz Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:11
              Witam! a co w przypadku... Interesuje mnie przebudowa czesci budynku
              gospodarczego na część mieszkalną. Budynek gospodarczy dzieli sie na czesc dolną
              ( garaż ) oraz czesc gospodarczą ( u góry). Dom w którym mieszkam mieści sie 2,5
              metra od budynku gospodarczego. Myślałem nad wybudowanie przejscia z domu
              jednorodzinnego do górnej czesc budynku gospodarczego i zaadaptowanie go na
              salon, przedpokoj i oddzielne wejscie do domu. Jakie muszę miec pozwolenia aby
              wykonać takie przejscie oraz podniesc dach w gospdarczym ( zmienic jego
              konstrukcje)? Dodatkowo dochodzi problem, że budynek gospodrczy polożony jest na
              granicy dzialki. Czy musze mies zezwolenie sasiada za "płota" ,czy wogole
              dostane takie pozwolenie? Jakie mam wogole szanse? Do kogo i z kim rozmwaiac na
              ten temat.
              innymi słowy..
              Czy jest mozliowść uzyskania takiej zgody aby mieszkac w zmienionym budynku
              gospodarczym na granicy działki (bez okien, a sąsiad to rodzina)? Jaki jest
              procent otrzymania zgody z gminy?
              pozdrawiam

• Gość: mif Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:22
                Niestety, projekt, wcześniej warunki rozbudowy.
                • Gość: procz Re: Rozbudowa budynku gospodarczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:12
                  ok. ale czy jest możliwość uzyskać zagode z urzędu na "takie" warunki rozbudowy?
                  przepisy na odległośći w przypadku tego budynku gospodarczego zostały juz jakby
                  pominięte ( wydano zgode)...budynek JUZ STOI...wiec...jakie mam szanse? zgodzili
                  sie na gospodarczy to czy zgodzą sie bym tam mógł teraz mieszkać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka