wisnia74 02.03.07, 20:57 witam, planuje zakup działki, jednak jest szkopuł, sa to tereny łąkowe i prawdobodobnie jest tam torf.czy jest to duzy problem i sie raczej nie pchac sie w to, czy jest do rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meliorant Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 09:02 Pewnie, że się da. Buduje się w rzekach, morzu itd. Twój dom zawsze można postawić na palach wbitych w grunt. Pytanie tylko o koszty-czy się opłaci przy takiej inwestycji? Wpierw należałoby zrobić badania geologiczne dla określenia rodzajów gruntów, ich warstw i poziomu wody. To ułatwi podjęcie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: podłoze torfowe - da sie budować? 03.03.07, 09:05 To działka jedyna w okolicy która będzie zabudowana?? Czy w okolicy stoi już jakiś dom? Jeśli stoi to podejdź, zapytaj jak się budowało i czy wszystko jest ok, dowiedz się czy projekt domu był jakoś specjalnie przygotowywany pod podłoże torfowe. Tak najszybciej zdobędziesz przynajmniej część potrzebnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 12:42 O rany ja wiem ze sie buduje w morzu (vide most łączący Danię ze Szwecja) ale jakie sa ew. koszty w przypadku domu jednorodzinnego - czy w ogóle warto sie bawić. To sa nowe działki przed podziałem więc nikt tam nie budował - jakies 150m wczesniej sa domy ale to sa trochę inne tereny,wydaje mi sie ze suchsze. ale zapytac moge oczywiście. Badania geologiczne i tak musze zrobic bo jest to zalecane w planie zagospodarowania. szkopuł w tym ze geolog liczy sobie za ekspertyzę ok. 1200 zł. Biorac pod uwage ze ekspertyza bedzie niezbyt korzystna no to pieniadze wyrzucone dosłownie w błoto. dlatego sie pytam czy na tak niesprzyjajacym podłozu mozna bezpiecznie budowac i jak bardzo to podraza koszty. Może ktos ma wiedze i doswiadczenie wtym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żabka Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 14:08 jeszcze Ci się zwalą ekolodzy z Rospudy! Wiem, że zeszli z drzew wiec lepiej szaaa, ze masz jakieś torfowisko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:21 jeśli nie chcesz ekspertyzy geologa a wolisz ekspertyzę forumową, to na co liczysz? Torf to nie łąka ale bagno. Jeśłi jest torf płytko zalegający to można po prostu go wykopać do gruntu nośnego i zasypać - czyli tzw. wymiana gruntu lub jak radzono wyżej posadowic na palach, które przebija torf i osiądą w gruncie nosnym. Koszty tych robót sa niczym w stosunku do zwiększonych kosztów podadowienia na torfie. Zamiast zadręczać sie popytaj miejscowych , na pewno wskażą kogoś kto cos wie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:22 witam, ostatnio robilem proj. palowania dla domu jednorodzinnego, który znajdować ma się na działce o podłożu torfowym (gł. warstwy torfu -ok. 3,0m, poniżej grunt nośny). Koszt wykonania pali+oczepów fundamentowych w tym przypadku był ok. 2- 2,5 raza większy od fundamentów tradycyjnych (ław). Zależy oczywiście to od warunków gruntowo-wodnych, a także od tego czy dom ma być podpiwniczony, czy nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:32 podobny temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=38338220&a=38338220 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: do konstruktora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:39 Jaki rodzaj pala zastosowałeś i jak często były rozstawione pale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor Re: do konstruktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:50 studnie betonowe (kręgi fi120) wypełnione B15 albo piskiem stabilizowanym cementem. Rozstaw ok. 3m-3,5m. Budynek 2-piętrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: do konstruktora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 07:51 Ale studnie to nie pale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor Re: do konstruktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 08:29 no taaak, ale idea jakby ta sama. Poza tym opuszczanie studni dbywa się bez ciężkiego sprzętu (w przeciwieństwie do pali), może to robić pierwszy lepszy robotnik (w przypadku pali - wyspecjalizowane ekipy). Suma summarum - wychodzi taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: do konstruktora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 07:30 Piszesz że projektujesz posadownienia palowe a nastepnie okazuje się że to studnie. Suma sumarum - wychodzi na to, że nic nie projektujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara_janiszewska Re: podłoze torfowe - da sie budować? 09.03.07, 16:38 Zgadzam się. W razie czego cennik usług geologicznyh jest tutaj: <a href=http://www.uslugigeologiczne.pl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.07, 13:26 witam, zrobiłem badania, wyszło ze do 70 cm pod poziom jest torf. Czyli trzeba by go usunąc. Przy działce ok. 1000m2 to wywiezienie 1000 m3 gruntu i zagęszczenie podłoża. czy to strasznie podroży koszty przygotowania do budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłobucki Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: 213.192.65.* 16.03.07, 14:26 torf sprzedaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:14 a po co chcesz wywozić torf z całej działki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr2569 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:54 Jaka warstwa gruntu jest pod torfem i na jakim poziomie przewiduje się posadowienie ław fundamentowych??? Jeżeli pod torfem grunt jest nośny a poziom posadowienia jest na gruncie nośnym to po kiego grzyba wywozić torf??? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.07, 19:10 Jak nie zbiorę tego torfu z całej działki to bedzie stała na niej woda tak jak to jest teraz. torf i namuły to warstwa nieprzepuszczalna więc bedzie bajoro na działce i wokół domu, tak? więc chyba trzeba by to zdjąc i nasypać warstwy podłoża przepuszczalnego. Czy ja źle główkuję? Jak zdejme tylko tam pod fundamenty to nie zmieni to faktu że wszędzie wokół bedzie woda stała. Oto cytat z ekspertyzy: "[...] zaleca sie usuniecie wierzchniej warstwy gruntu do głebokości ok.1m. Na miejsce usunietego gruntu nalezy nanieść warstwe nasypu z gruntu nośnego o miąższości ok. 1,3m. Nasyp nalezy zagęścic do Id wynosżacego powyżej 0,5. zaleca się takze odwodnienie terenu działki." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.48.jawnet.pl 16.03.07, 19:45 zle glowkujesz zbierasz tylko warstwe niestabilnego podloza ponizej metra podloze jest stabilne ale nie przepuszcza wody mozesz sobie zebrac torf z 10 ha i tak woda bedzie stala w zageszczonym wyrobisku przede wszystkim sprawdz mozliwosc odwodnienia dzialki to najtrudniejszy sprawa wiaze sie z kopaniem rowu melioracyjnego na pewnym odcinku przez kilka ( kilkanascie?) dzialek jezeli nie ma mozliwosci odwodnienia dzialki i tak bedziesz podtapiany dlatego zbierz warstwe torfu pod budynek i podjazd reszte daruj sobie chyba ze to grzezawisko i nie bedziesz mial gdzie skladowac palet z materialem wtedy poszerz teren wyrobiska pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.07, 21:14 Czegoś nie rozumiem. co z tego ze zbiore warstwę niestabilneho podłoza powiedzmu pod budynek i podjazd powiedzmy 400m3. a co z pozodtałym terenem? ma stac woda?przecież to bez sensu. Kopanie rowu nie wchodzi w grę. na to tez trzeba pozwolenia, obok działki jeszcze nie kupione i nie podzielone, odpada. No i ekspertyza mówi co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr2569 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:20 Od kiedy TORFY są warstwą nieprzepuszczalną??? Który składnik w Torfie odpowiada za nieprzepuszczalność??? W takim razie skoro torf jest nieprzepuszczalny to jaki jest stopień plastyczności dla torfu??? Proszę sięgnąć do PN-81/B-03020 strona 7, 8 a dowie się pan jakie grunty należą do spoistych a jakie do niespoistych. Dla ułatwienia podam, że TORF to organika. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr2569 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:32 Cytat z ekspertyzy: zaleca sie usuniecie wierzchniej warstwy gruntu do głebokości ok.1m. Na miejsce usunietego gruntu nalezy nanieść warstwe nasypu z gruntu nośnego o miąższości ok. 1,3m. miąższość warstwy to inaczej jej wysokość w przekroju poprzecznym. Czyli ekspertyza zaleca Panu nasypanie gruntu do wysokości +0,30m???? Wykop -1m miąższość warstwy +1,3 = 0,3m??? Następny szczegół to jakim gruntem każą zasypać - każdy grunt oprócz organiki uważa się za nośny (w rożnym stopniu ale nośny). Stopień zagęszczenia Id powyżej 0,5 stosuje się pod ławy fundamentowe a nie pod trawnik. Jak pan chce osiągnąć ID>0,5 na 1,3 metrowej warstwie - będzie Pan to ubijał walcem drogowym??, Czy dzielił na warstwy 10cm i ubijał każdą osobno??? Zaleca się odwodnienie terenu - jakie??? Wyprofilowanie spadków, drenaż, odfiltrowywanie wody, Skoro zrobił Pan badania to jaki jest profil (warstwy gruntu) i jakie mają parametry??? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.07, 16:25 Czyli co? nasypanie gruntu do 0,3 m to źle? Grunt nienosny jest do 0,7 pod pow. - piasek humusowy i nazmuł z dużą zawartościa części organicznych. Nasypanie gruntu zaleca się piaskiem. tyle ekspertyza. a co pan radzi bo na razie to tylko krytyka ale żadnych pomocnych opinii. A ja nadal nie wiem co z woda na powierchni. Woda stoi co jak rozumiem jest spowodowane ze grunt jest nieprzepuszczalny i nie wsiąka, tak. no więc chyba rozsadne jest zdjecie tej warstwy i nasypanie takiej przez którą woda bedzie wsiakać wgłąb? Co mam w kaloszach chodzić po działce? Może trochę praktycznych rad a nie zadawanie pytań - ja się nieznam i dlatego pytałem. Nie wiem czy będę ubijał walcem - jak bedzie trzeba to może itak. A uważa Pan ze nie da sie osiągnąc ID > 0,5 na 1,3 m warstwie? To prosze o inne rozwiazania. Nie ma w opracowaniu jak odwodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr2569 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 18:14 Proszę Pana, Co do ID= 0,5 na 1,3 metrowej warstwie to się napewno da ale nie odrazu. Albo będzie Pan to robił warstwowo, albo walcem. Napewno nie osiągnie Pan ID=0,5 ubijając piasek własnymi nogami. Jeżeli grunt nienośny jest do 0,7m pod powierzchnią terenu a posadawia Pan się niżej to jaki jest sens wymianu gruntu??? Proszę sobie samemu odpowiedzieć to na pytanie. Po co wymieniać grunt pod budynkiem skoro posadawia się pan niżej??? Chyba, że poziom posadowienia jest płytszy niż warstwa gruntu nienośnego. Co do opracowania - to moim zdaniem jest ono niekompletne. To jest tak samo jak klient zleciłby mi opracowanie konstrukcji hali a ja napisałbym - ZALECA SIĘ KONSTRUKCJE STALOWĄ - i na tym skończyłbym opracowanie. Jeżeli chce Pan wymieniać cały grunt - ja tego Panu nie bronię - lecz nie widzę w tym sensu. Jeszcze odnośnie tej ekspertyzy to naprawdę nie ma tam więcej informacji? Ja zawsze dostawałem przekroje geologiczne do zaprojektowania fundamentów, w których to opisany był: - ilość i jakie warstwy - miąższość warstw - stopień plastyczności lub stopień zagęszczenia gruntu - poziom zwierciadła wody gruntowej Na tej podstawie można dobrze zaprojektować fundament. Informacje, które Pan podaje są niekompletne, a żąda Pan ode mnie kompletności rozwiązania. Ja mogę powiedzieć tak od siebie: - Zrobi Pan wykom fundamentowy szerszy niż obrys fundamentów z każdej strony o 1,5m. - Jeżeli posadawiamy się niżej niż 0,7m p.p.t to znaczy, że posadawiamy się na warstwie nośnej - nie ma potrzeby wymiany gruntu. - Po wykonaniu ławy fundamentowej i odpowiedniej jej izolacji, oraz po wykonaniu ścian fundamentowych i odpowiedniej ich izolacji zasypuje pan resztę wykopu robiąc drenaż naturalny. Używa Pan do tego gruntu niespoistego odpowiednich frakcji - czyli tak aby woda mogła z powierzchni terenu bez przeszkód przedostać się w głębsze warstwy gruntu. Jak wygląda taki drenaż - proszę sięgnąć do książki a najlepiej zlecić opracowanie fundamentu w biurze projektowym - i tak adaptacji musi Pan dokonać - więc poszerzy Pan opracowanie o odwodnienie gruntu. Tyle z mojej strony na ten temat. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: podłoze torfowe - da sie budować? 16.03.07, 19:53 Minister niszczenia środowiska Szyszko, twierdzi, że tak. Wystarczy wybrać kilka metrów torfu, na koszt podatników, i zapłacić kilka milionów euro, z tych samych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia74 Re: podłoze torfowe - da sie budować? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.07, 21:26 Czegoś nie rozumiem. co z tego ze zbiore warstwę niestabilneho podłoza powiedzmu pod budynek i podjazd powiedzmy 400m3. a co z pozodtałym terenem? ma stac woda?przecież to bez sensu. Kopanie rowu nie wchodzi w grę. na to tez trzeba pozwolenia, obok działki jeszcze nie kupione i nie podzielone, odpada. No i ekspertyza mówi co innego... Odpowiedz Link Zgłoś