gotti7 14.03.07, 20:15 chodzi o rure dymową od kominka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kominiorz Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:03 bardzo trudno zrozumiec o co chodzi :(, rura odprowadzająca spaliny oczywiście może oddawac ciepło , trzeba ja tylko z rur ożebrowanych, które zwiększaja powerzchnie wymany ciepła. Nie jestem tylko pewiem czy o to w pytaniu chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi IP: 83.238.210.* 16.03.07, 11:53 Podajesz za mało szczegółów... Napisz więcej, ewentualnie mogę Ci polecić znajomego, który zajmuje się tą tematyką - powinien doradzic: forum.dom.pl/viewforum.php?f=9&sid=d8b4f8bccae2ab3cef9d4810c5ed8da6 POzdrawiam, Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
gotti7 Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi 19.03.07, 12:10 witam chodzi mi o to forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=58132479&a=59243876 dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
krystek66 Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi 19.03.07, 23:36 chyba ten gosc ma racje rury bertrams są grubsze 2mm chyba lepsze od tych kwasowek Odpowiedz Link Zgłoś
gotti7 Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi 22.03.07, 15:11 a co wy o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi 22.03.07, 19:11 Wy, to znaczy kto? Jeśli o mnie chodzi, to uważam, że najlepszym i najprostszym (czytaj najtańszym) sposobem na odzyskanie ciepła z takiej rury jest wykonanie przewodu powietrzno-spalinowego koncentrycznie, czyli rura w rurze. Zupełnie tak samo jak przy kotłach z zamkniętą komorą spalania. Powietrze zewnętrzne służące do wentylacji i do spalania w kominku będzie się w zimie ładnie podgrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi IP: *.48.jawnet.pl 23.03.07, 12:25 dziwna dyskusja niedawno wszyscy potepiali w czambul rozprowadzenie cieplego powietrza z wymiennym filtrem a tu prosze partyzant sie znalazl i nie przeszkadza im kurz alergia filtry i okopcone sciany;PP pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi 23.03.07, 15:34 Kiedyś,przed laty,wkładano rurę do komina i uzyskiwano ciepłą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny Re: czy z rury dymowej można uzyskac ciepło grawi IP: *.bmj.net.pl 23.03.07, 18:16 czyli twierdzisz ze rozprowadzenie ciepla lepiej zrobic z rur izolowanych a na koncach jakies filtry do czego one słuzą mozesz to lepiej opisac? Odpowiedz Link Zgłoś