bogdanek69 12.05.07, 19:20 Dom jest na etapie stanu surowego zamknietego, ok 250m. Wystarczy kilka wpisow teraz i za miesiac, no i odbior. Mysle, ze 1000 to ok cena... Jakie sa wasze doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inż Re: ile dla kierownika budowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 01:28 a jeśli coś zacznie dziać śie z domem (pękające ściany czy stropy to od kogo będziesz żądał odszkodowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: ile dla kierownika budowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 09:13 > Dom jest na etapie stanu surowego zamknietego, ok 250m. > Wystarczy kilka wpisow teraz i za miesiac, no i odbior. :)))))))) Optymista Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: ile dla kierownika budowy? 13.05.07, 12:04 Żaden z normalnych kierowników budowy nie podłoży ci się za taką kwotę. W razie jakichkolwiek odstępstw od projektu, lub awarii cała wina spada w pierwszym rzędzie na kierownika budowy, w dalszym na projektanta. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ryzykował swoich uprawnień. Poza tym - podpisywanie czegoś, co do czego nie ma się możliwości sprawdzenia (ułożenie zbrojenia, zakotwienia, i inne rzeczy konstrukcyjne) jest sprzeczne z orzeczeniem w dzienniku budowy, że obiekt został wykonany zgodnie z projektem i posiadaną wiedzą techniczną. Myślę, że kierownik budowy powinien być obecny od samego początku - przynajmniej przy robotach konstrukcyjnych. Miałbyś tym samym pewność, że wszystko jest tak, jak być powinno. W tym przypadku można by domniemywać, że połowa zbrojenia jest u sąsiada, a cement do zaprawy w 75% zastąpiono piaskiem. Pytaj wśród emerytów z uprawnieniami - może jakiś ci się podłoży za tego KAFLA. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klg Re: ile dla kierownika budowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:20 A może pozwolenie na budowę straciło już też swoją ważność ? Miałeś obowiązek zgłoszenia zamiaru rozpoczęcia budowy z co najmniej 7-dniowym wyprzedzeniem. Byłeś też zobowiązany podać wówczas kierownika budowy. Coś mi się wydaje, że masz normalną samowole budowlaną i chcesz żeby kotoś to firmował swoim nazwiskiem i poświadzczał nieprawdę ? Za takie rzeczy można iść do więzienia. Wątpię, abyś znalazł normalnego kierownika budowy. Musi to być jakiś wariat, pijak, itp. przekupny w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdanek69 Re: ile dla kierownika budowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:00 A skad te wasze domniemania??? Dom mial kierownika budowy do momentu kupna przeze mnie. Teraz ja przejmuje budowe i potrzebuje kontynuacji. Zastanawiam sie tylko ile mu zaplacic. Budowa jest juz na finiszu, tak ze zbyt wiele tej odpowiedzialnosci to on na siebie nie bierze. Wszystko jest w jak najlepszym porzadku oraz bez wad. Formalnosci sa dopelniane wedlug odpowiedniej kolejnosci wraz z odpowiednimi pozwoleniami itp. A "klg" chyba lekko przesadziles, bez podstaw zupelnie ale pogadac o samowoli, wiezieniu, przekupstwie to tak lekko przyszlo jakbys byl z tych, ktorym to sie wszech-korupcja mnozy w oczach, jak niektorym rzadzacym... Czy musicie bawic sie w detektywow... wiem ze ostatnio na jedynce same Bondy... no ale bez przesady ::)) Jesli ktos jednak chcialby ustosunkowac sie do pierwotnego pytania to bardzo prosze. Pozdrawiam. Ludzie, czytajcie pytania i odpowiadajcie na pytania!!! Bez kombinacji, prosze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrek Re: ile dla kierownika budowy? IP: 81.210.16.* 14.05.07, 14:14 bondy to sa na dwojce. Odpowiedz Link Zgłoś
arusik11 Re: ile dla kierownika budowy? 15.05.07, 18:45 To się skontaktuj z tym co do tej pory był.Zna budowlę od podszewki,a płacić każdemu trzeba.Funkcja kierownika budowy jest bardzo odpowiedzialna i żaden kierownik nie wezmie odpowiedzialności za coś czego nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś