Dodaj do ulubionych

Bardzo ciepły komin!Co robić?

11.01.08, 20:14
Witam! Nabyliśmy z mężem i przyjaciółmi bliźniaka na spółę. Grzejemy piecem na eko- groszek. Komin jest bardzo ciepły, miejscami wręcz goracy. Nie budowaliśmy tego domu, więć nie znamy konstrukcji tego komina. W lecie tym samym piecem zamierzamy grzać wodę, ale obawiamy się, że komin nadal będzie goracy i udusimy się w upał. Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną a przede wszystkim, co zrobić, aby nie demolować domu?
Obserwuj wątek
    • Gość: bebe Re: Bardzo ciepły komin!Co robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.08, 22:13
      u mnie komin również jest ciepły a nawet gorący kiedy w piecu sie hajcuje;))
      Momentami temp dochodzi nawet do 180 stopni-wiem bo mam czujnik.
      Ale to normalne.
      W lecie-kiedy piec ogrzewa tylko cw nie włącza się on tak często jak wtedy kiedy jest włączone co.
    • jarecki_2 Re: Bardzo ciepły komin!Co robić? 12.01.08, 11:18
      Najlepiej poczekać do lata i zobaczyć czy będzie tak gorąco jak Ci się wydaje,
      by może wcale nie będzie tak źle a teraz , w zimie, to tylko zaleta, dodatkowe
      źródło ciepła. Jeśli latem okaże się, że nie można wytrzymać z dodatkowym
      grzaniem, można komin odizolować za pomocą warstwy wełny mineralnej i płyt GK.
      Co do konstrukcji komina trzeba było by zajrzeć w plany i zadać to pytanie temu
      kto budował/sprzedawał lub jeśli dom jest z rynku wtórnego, używany, zapytać
      poprzedniego właściciela, zapytać nigdy nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka