belos 01.03.08, 20:54 Jeżeli media na intersującej nas działce są dostępne, ale z sąsiedniej działki (prąd, woda i gaz), to czy możliwość podłączenia się do nich zależy tylko od "dobrej woli" właściciela owej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mati Re: działka - media w sąsiedniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 21:21 Jesli działka jest nieuzbrojona ale kedia sa na działce sasiada to wszystko zalezy od tego jak przekonasz sasiada :P W moim przypadku trzeba było isc do sasiada z papierkami NBP Odpowiedz Link Zgłoś
belos Re: działka - media w sąsiedniej 01.03.08, 21:43 To zdradź już kiedy to było i ile tych papierków wyrwał sąsiad ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: działka - media w sąsiedniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 21:49 W 2007 Chodziło tylko o prad (wode miałem a gazu nie robie). Była mozliwosc od niego lub z drugiej strony ale 3-4 razy dalej. najpier nie chciał sie zgodzić ale później okazalo sie ze to NIE jest tylko w wersji "za darmo". 1000 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: działka - media w sąsiedniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 21:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=76297539&a=76297539 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: działka - media w sąsiedniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.08, 23:48 Sprawa jest skomplikowana. Proszę spojrzeć na to od strony sąsiada. Otóż jeżeli wyrazi zgodę na przyłącz na piśmie to raz na zawsze. W kosekwencji jest zobowiązany do dbania o stan tych instalacji w sensie ,że nie może ich uszkodzić, musi zezwolić na wejście na swój teren właściciela instalacji w razie awarii np wod-kan lub gaz to wjedzie mu kopara, rozpierdzieli pół ogrodu, zasypie i do widzenia. Nie mówię już o tym ,że nie wiadomo czy kiedyś nie będzie chciał czegoś pobudować i okaże się ,że nie może bo od tych instalacji są za małe odstępy lub coś w tym rodzaju itd. No po co mi takie kłopoty? Jak kupował działkę to nie rozważył tak poważnego problemu? Pseudonim mam "życzliwy", ale w tym wypadku życzliwy dla sąsiada. Ja bym się nie zgodził. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: działka - media w sąsiedniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.08, 14:15 Cokolwiek robisz na działce sąsiada musisz mieć jego zgodę na piśmie najlepiej w formie umowy. Wtedy wiadomo co kto robi, na co kto się zgadza w jakim terminie, ewentualnie za ile. 1000,00 zł to nie tak dużo biorąc pod uwagę koszty budowy domu. Działka z pełnym uzbrojeniem i tak kosztowałaby znacznie więcej. Coś za coś. Inna sprawa to warunki techniczne. Czy możesz na pewno podłączyć się do sieci znajdujących się na jego działce. Zależy to od wielu czynników np średnica rury. Dużo zależy też od planów sąsiada, wielkości i charakteru działki. Czy sąsiad nic już nie zamierza budowac na swojej działce, czy ciagnąc przyłącza do siebie nie popsujesz mu np wjazdu do garażu itd. Odpowiedz Link Zgłoś