Dodaj do ulubionych

Jak zbudować dom energooszczędny

29.03.08, 18:02
To wszystko może i ładnie brzmi , ale nie ma
tu wyliczonych kosztów na obsługę rekuperacji ,
( prąd , dyzenfekcja ). Idąc tym tokiem myślenia
teoretycznie można stworzyć dom o zerowym zużyciu
energii . Tylko po co ? Patrz pompy ciepła .
Obserwuj wątek
    • Gość: czarny Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ghnet.pl 30.03.08, 18:47
      Witam, czy ktoś może wiem co to za dom jest na zdjęciu ?
    • Gość: czornex Re: Jak zbudować dom - co to za dom na zdjeciu IP: *.ghnet.pl 30.03.08, 18:48
      Witam, czy ktoś może wiem co to za dom jest na zdjęciu ?
      • Gość: ania Re: Jak zbudować dom - co to za dom na zdjeciu IP: *.olsztyn.mm.pl 30.03.08, 19:50
        www.murator.pl dom nazywa sie zreczny albo wdzieczny albo cos
        takiego.jakis przymiotnik.
        • Gość: geloff Re: Jak zbudować dom - co to za dom na zdjeciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 12:17
          To nie jest ani "zręczny" ani "wdzięczny"... szukam dalej.
          Może ktoś już zidentyfikował?
          • jimmyjazz Bateria bezdotykowa - oszczędnośc 1,9 tys zł????? 13.01.09, 15:15
            A skąd takie dane? Toż to jakiś kosmos i brednie.
            Co ona pompuje wodę w drugą stronę i wodociągi nam płacą???

Cena m3 wody to w Wawie 7zł. czyli 1900zł roczne to 271 m3 mniejsze
            zużycie rocznie czyli ok 23 miesięcznie. Niech pan autor tekstu
            policzy sobie ile to litrów i co trzeba zrobić by tyle zużyć przy
            umywalce.
            • Gość: seti Re: Bateria bezdotykowa - oszczędnośc 1,9 tys zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 14:47
              w swoich przemysleniach nie uwzgledniles potrzebnej mocy
              elektrycznej na przygotowanie cieplej wody :) (dla ktorej byla
              robiona tabelka) okolo 0.05kW/1dm3 na podgrzanie do normatywnych
              55stopni. tak czy siak uwazam, ze te wartosci sa kosmiczne.

pzdr
    • Gość: Młody Rolnik Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.miechow.com 30.03.08, 20:46
      "Ogrzanie domu pasywnego o powierzchni 100 m2 wyłącznie za pomocą kominka z
      płaszczem wodnym wymaga mniej niż 500 kg drewna na rok."

I od razu widać, że pisał laik. Dom Pasywny według definicji w ogóle nie wymaga
      ogrzewania kominkiem czy też czymkolwiek innym - jego konstrukcja i działanie
      (bo zawiera też funkcje domu inteligentnego) pomyślane powinny być tak, że nie
      wymaga żadnych dodatkowych źródeł ogrzewania oprócz urządzeń w nim działających
      (urządzenia kuchenne, sprzęt RTV, AGD, komputery, urządzenia zapewniające ciepłą
      wodę użytkową), organizmów żywych w nim przebywających oraz energii dostarczanej
      przez słońce.
      Dodatkowo system centralnej wentylacji z rekuperacją nie może być łączony z
      systemem ogrzewania powietrza wentylacyjnego przez kominek. Te dwa systemy,
      stosowane razem, muszą mieć oddzielne przewody!
    • depilator Re: Jak zbudować dom energooszczędny 30.03.08, 22:20
      Prąd na działanie wentylacji można łatwo policzyć (moc x czas) - zalezy to od
      użytego sprzętu. I zawsze jest wielokrotnie niższe od zachowanego ciepła.

A dezynfekcja? Nasłuchałeś się chyba bajek o żelaznym wilku. Żadnej dezynfekcji
      się nie robi. Wymienia się filtry. Koszt kawałka tkaniny filtracyjnej - kilka
      złotych. Et c'est tout.
    • Gość: jsz Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 08:13
      hmm... laikiem jestem, ale czy aby na pewno w treści poprawnie podane są
      grubości ocieplenia..? 25 centymetrów na ścianach to raczej sporo
      jsz
    • Gość: Bogo To się nie opłaca!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.08, 10:39
      Jeżeli ktoś usilnie chce wierzyc w brednie o globalnym ociepleniu i CO2 emitowanym przez człowieka to nie ma wyjscia musi wydać pieniądze na dom energooszczędny...

Policzcie sobie jednak jedną rzecz...

KOszt tych wszystkich instalacji oraz ogrzewania w domu energooszczędnym (oczywiście koszt z izolacja scian)

A teraz powiem Wam tak. Na ogrzewanie 2000zł/rok (CWU i CO), brak izolacji termicznej ścian (gazobeton na kleju), na dachu 25cm wełny, kocioł na ekogroszek.
      • Gość: pga Re: To się nie opłaca!!! IP: 78.145.174.* 23.11.08, 21:20
        Jeśli ktos nie zauwaza ze ceny paliw rosna (i beda rosly) to niech sobie placi z
        roku na rok coraz wiecej.

Czy kupujac samochod/TV/komputer (niepotrzebne skreslic) rowniez przeprowadzasz
        tak wnikliwe kalkulacje czy sie to Tobie oplaca czy nie?
        Nie sadze...
        • Gość: ja Re: To się nie opłaca!!! IP: 151.193.120.* 24.03.09, 15:32
          tak przeprowadzam analizy, dlatego mam stary mały TV, golfa III na LPG i
          zaoszczędzoną kasę wydaje na wino, serki lody i owoce. Jakieś 300-500 PLN
          tygodniowo.
      • zenon_a Re: To się nie opłaca!!! 17.05.11, 09:46
        w tę dysusję o energooszczędnych rozwiązaniach świetnie wpisuje się ten artykuł:
        www.izolacje.com.pl/artykul/id944,kiedy-energooszczednosc-jest-oplacalna
    • Gość: piter Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.era.pl 31.03.08, 11:21
      na zdjęciu ten dom ma pełno kominów a to jest przeciwieństwo domu energooszczędnego?
    • Gość: domek Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 21:06
      Zastanówcie sie o czym chcecie rozmawiać; o budownictwie pasywnym czy
      energooszczędnym.To są dwie dwa rożne tematy.Dom pasywny nie wymaga ogrzewania,
      dom energooszczędny wymaga dogrzewania, ale za minimalny koszt.
      • Gość: ja Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: 151.193.120.* 24.03.09, 15:33
        dom pasywny jest tylko szczególnym domem energooszczędnym.

tak jak kwadrat jest prostokątem
        • Gość: Andzia_78 Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: 83.1.100.* 25.03.09, 22:16
          Z tego co wiem do tej pory zbudowano w Polsce tylko jeden dom
          pasywny koło Poznania z certyfikatem PASSIV HAUS. Ale jest już kilka
          firm na polskim rynku, które posiadają taki certyfikat i
          przymierzają sie do budowy osiedli domów pasywnych. Jedno takie
          osiedle ma powstać na śląsku, a budową ma się zająć firma Polski Dom
          2000.

Z budową domu energooszczędnego jest troche prościej. Wystarczy
          zastosować grubszą warstwę ocieplenia oraz okna z potrójną szybom i
          rekuperator.
          • Gość: Majka Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ostrowmaz.mm.pl 20.07.09, 13:24
            Domów pasywnych pewnie jest więcej, tylko nikomu nie zależy, żeby zaraz papiery
            na to zdobywać, skoro certyfikaty energetyczne działają tak kiepsko. Natomiast
            ogromne zainteresowanie widać na rynku domami energooszczędnymi. Wystarczy
            popatrzeć, jak przybywa kolejnych obiektów na tym portalu opisującym
            energooszczędne realizacje:
            www.budowane.pl/. Tutaj mowa np. o budowie prywatnego domu pasywnego:
            www.budowane.pl/budownictwo_wielkoformatowe/poznan
    • vendettav dom pasywny i kominek 24.07.09, 17:31
      niestety dom pasywny nie może mieć kominka ze względu na straty
      energii przez komin
    • kutargi82 Jak zbudować dom energooszczędny 03.08.09, 11:05
      Murator wydał też fajny poradnik nt. domów energooszczędnych
      www.e-kiosk.pl/index.php?page=issue&id_issue=3977
      • Gość: maja Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.12, 11:32
        tutaj też można poczytać o budowie domów energooszczędnych:
        www.otopr.pl/pr/domy-prefabrykowane--technologia-dla-wymagajacych,art,20483.html
        www.otopr.pl/pr/budownictwo-prefabrykowane-czy-tradycyjne,art,19343.html
        Tutaj można zobaczyć też kilka ciekawych projektów: www.wolfhaus.pl/Domy-gotowe/Domy-gotowe/Condo/Haid. No i zobaczyć zrealizowane budowy, popytać o namiary do osób, które budowały domy w tej technologii.
    • framberg Jak zbudować dom energooszczędny 11.10.09, 10:31
      Wołanie o przymus prawny budowy droższych w budowie domów to zamykanie do nich
      drogi osobom uboższym. Pewnie, że eksploatacja energooszczędnego domu zwraca
      poniesione nakłady. Jednak jeśli kogoś nie stać na budowę droższego domu (nie
      wszyscy mogą liczyć na kredyt) to wybór pozostaje taki: albo dom tańszy w
      budowie albo brak domu.
      Wołanie o nakazy prawne to wołanie komucha o charakterystyczne dla
      totalitaryzmu ograniczanie możliwości wyboru. O nakazy i zakazy, o przymus. Po
      prostu o państwo opresyjne.
      W części merytorycznej parę błędów ale ogólnie artykuł mi się podoba. Szkoda,
      że autor dał upust swojej komuszej chęci kontroli społeczeństwa restrykcyjnym
      systemem prawnym (może nie komuch ale faszysta?).
    • thermoblok Jak zbudować dom energooszczędny 27.03.10, 19:27
      Myślę, że w budowie domu energooszczędnego potrzebna jest dobra izolacja.
      Ostatnio dowiedziałem się o Płytach Thermoblok.
      www.thermoblok.pl
      • competer1 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 28.03.10, 10:47
        Jeszcze jak podasz cenę za płytę 20;40;60;80;100 to będziesz gość. Nie wiem czemu nie podajecie ceny na swojej stronie? Jest tajna?
      • jakimo12 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 28.03.10, 21:48
        Cikawy artykuł na temat budowy domów energooszczędnych i
        ekologicznych znajdziesz pod tym adresem
        www.ekooszczedni.pl/artykuly/wademecum-ekologicznych-rozwiazan
        • Gość: tytus Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ghnet.pl 09.12.10, 11:19
          Warto dodać, że w polskich warunkach najlepiej połączyć kolektor, kominek i kocioł gazowy – to daje wygodę i potężnie redukuje koszty ogrzewania, schemat tego systemu znajdziecie na stronie www.makroterm.pl
          • Gość: cromwell Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 09.12.10, 13:53
            achtung achtung
            makroterm nigdy nie spamowal na forum
            dlatego po raz trzeci achtung na firme makroterm

wracajac do tematu
            polaczenie kominka z kotlem co nie jest najlepsze ale najdrozsze
            i to poteznie
            malo tego nie daje wcale ...wygody?
            ...komfortu?
            predzej robi z salonu wygodke
            nie dajcie sie zlapac idiocie

pzdr.
      • marta9055des Re: Jak zbudować dom energooszczędny 08.01.15, 12:51
        Najlepiej postawić na fachowców mających doświadczenie w budowaniu nowoczesnych domów. Zadbają oni o dobrą izolację, dzięki czemu ciepło nie będzie uciekać, a ponadto jak np. będzie decyzja o stawianiu paneli to doradzą tak, żeby były najbardziej opłacalne.
    • Gość: EL niunio Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.alfa.pl 11.05.11, 09:22
      Znalazłem interesujący artykuł o domach energooszczędnych w darmowej gazecie eFachowiec efachowiec.info/index.php?site=numer_2010_4
      • Gość: Piotr Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.play-internet.pl 02.01.12, 14:43
        Jezeli budujecie oszczędny dom to trzeba też skupić się na bateriach bezdotykowych do łazienek...Ja szczególnie polecam różne baterie bezdotykowe i z Eko-prziciskami oraz Oras Eterna (wannowa lub prysznicowa), która automatycznie napełnia wannę lub sama przerywa prysznic jeżeli jest za długi (po 3 minutach) i kiedy nie jesteśmy eko.
    • buderus-serwis Jak zbudować dom energooszczędny 03.01.12, 12:06
      Takie rozwiązanie jest dobre dla kogoś, kto dysponuje funduszami na jego zrealizowanie. W przypadku budowania na kredyt, moim zdaniem koszt odsetek przerośnie oszczędności wynikające z faktu, że wybudowaliśmy dom pasywny czy energooszczędny :)
      • Gość: remalam Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.12, 13:15
        Bardzo konkurencyjnie cenowo wygląda budowa domu z ArtHaussem. W standardzie otrzymamy różne energooszczędne rozwiązania taechnologiczne, takie jak pompa ciepla, rekuperator, czy kolektor słoneczny. O ich ofercie można poczytać na: www.arthauss.pl/
        • kasiak37 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 16.03.12, 17:45
          jaki lider i od kiedy?Dom pasywny ma wspolczynnik 0.11 wiec wypisywanie o 0.16 dla domu pasywnego to naduzycie.Stolarka w okleinie drewnopodobnej?Plastik znaczy?
        • Gość: Halina Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.12, 09:49
          Zajrzyj sobie na stronę Stiebel Eltron www.stiebel-eltron.pl/promocje tam znajdziesz ciekawą ofertę pomp ciepła. Mają teraz promocje na pompy powietrze-woda WPL 20 basic (7 pakietów)- istnieje możliwość ich rezerwacji (w gratisie dają tablet)
    • xymer10 Jak zbudować dom energooszczędny 18.03.12, 13:32
      dom nie musi być od razu pasywny, żeby był energooszczędny. Poniżej przykładowe koszty ogrzewania 152 mkw
      --------------------------------
      www.perfekko.wroc.pl/
      • Gość: Hanka_79 Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.play-internet.pl 15.05.12, 11:33
        Polecam kampanię edukacyjną firmy Oras pt. "Inteligentne baterie dla Twojego domu". Firma Oras chce nam polakom pokazać jak oszczędzać wodę na codzień. W skandynawii prawie w każdym domu występują baterie bezdotykowe. U nas nie oszukujmy się, takie baterie są tylko w galeriach handlowych. Dlatego zacznijmy zmieniać nasze ekologiczne przyzwyczajenia już dziś:)
        Zobaczcie filmik kampanii:
        smartfaucets.oras.com/
        • Gość: StarczewskiS Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 01:06
          Dobrym rozwiązaniem jest to, co proponuje Makroterm- odgrzewanie zintegrowane, nadwyżka energii z kolektorów wykorzystywana jest np do ogrzania wody, czy do ogrzewania podłogowego. Nie od razu, ale na pewno prowadzi to do ekologicznych oszczędności
      • Gość: edi Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.home.aster.pl 05.07.12, 09:50
        Bardzo ważna jest tutaj kwestia zastosowania odpowiedniej, bardzo sprawnej izolacji i wydajnego systemu grzewczego no i oczywiscie kotla. Ostatnio popularne jest wykorzystywanie kolektorów słonecznych. Z tego co czylałem Bank Ochrony Środowiska wspiera takie przesięwzięcia i kredyty są jakoś dotowane, że oprocentowanie jest niewielkie. Tutaj dużo pisze na ten temat www.odnawialn...czy-to-si-opaca możesz sobie poczytać.
    • lot.ti Jak zbudować dom energooszczędny 26.06.12, 15:04
      Dom energooszczędny można wybudować w racjonalnych kosztach.
      Warto zacząć od kalkulacji kosztów i eksploatacji

www.ennergo.pl/index.php/kalkulator-kosztow-budowy-i-eksploatacji.html
      • Gość: greg Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.12, 16:16
        rzeczywiście, oszczędne dysponowanie energią jest bardzo ważne. Wspomniany wcześniej system zintegrowanego ogrzewania na takie oszczędności zezwala. Tutaj jest zilustrowane, jak taki system funkcjonuje:

www.makroterm.pl/produkty/zintegrowane-ogrzewanie
        • Gość: Ewka Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.12, 20:27
          Gdybyście chcieli zamontować ekologiczne baterie w domu proponuję baterie bezdotykowe firmy Oras. Nie produkują swoich baterii w Chinach, posiadają wiele modeli przeznaczonych do łazienek jak i kuchni. Więcej informacji możecie zobaczyć na stronie internetowej, zobaczycie tam ciekawe modele baterii bezdotykowych fińskiego producenta armatury:)
          smartfaucets.oras.com/
    • Gość: gosc Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 11:15
      okna koszali - kołobrzegenergooszczędna stolarka
      • Gość: Florka Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.12, 11:53
        Jeśli remontujecie łazienkę możecie do 30 września wymienić swoją starą baterię na nową zakupioną z atrakcyjnym rabatem:) Przynieście starą zużytą baterię do wybranego punktu handlowego, szczegóły akcji promocyjnej znajdziecie w linku:
        www.oras.com/pl/consumer/NewsEvents/Pages/KonkursEKOLIFTINGŁAZIENKI.aspx
    • Gość: crowmell Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 14:24
      najważniejsza jest izolacja cieplna ja osobiście jako cromwell zalecam oddychającą wełnę, oddychanie wełny pomaga w komforcie pomieszczeń, werstwa wełny jak najgrubasza nawet mozna kupić dwie warstwy i łączyć kołkowaniem, warto kupić ecose wełna jak mówią producenci jest zdrowa i bezpieczna, okna i wentylacja to dodatek i jeszcze usytuwoanie , na północy bez okien. Przy układaniu wełny chrońcie oczy mi kiedyś zaszkodziła ale generalnie to jest ok, miałem kiedyś isovera w obszytym "futerale" jako materac. jestem mistrzem pamietajcie
      cromwell.blog.pl/
    • ciekawolog Re: Jak zbudować dom energooszczędny 16.08.12, 19:44
      Rewelacyjne rozwiązanie dla branży obróbki blach. Wkrótce na stronie www.estimet.pl/ znajdziecie pomysły które przyśpieszy Waszą pracę i wyeliminuje wszelkie problemy. Polecam, sprawdzcie koniecznie:)
    • buddowniczy69 Jak zbudować dom energooszczędny 03.12.12, 19:10
      Budujemy domy energooszczędne na Śląsku. Pomysł powstał 4 lata temu. W tym roku udało się dopracować szczegóły, i wreszcie jest. Na początek oferuję dom jednorodzinny o wymiarach 10x10m, o powierzchni około 140m2, oraz budynek 10x14,5m, o powierzchni 210m2. Koszt budynku nie obejmuje ceny projektu(dodatkowy koszt rzędu 5000zł, garaż jednostoiskowy +500zł, dwustoiskowy 1000zł).
      Trochę się już w życiu nabudowałem, i za każdym razem dochodziłem do jednego wniosku. Budowanie jest za drogie i zbyt pracochłonne. Wkurzało mnie że budowa stanu surowego jeszcze długo nie oznaczała połowy całego budowania. Pieniądze szły jak woda na każdą pier...łe i na błędy które popełniałem. Szybko zrezygnowałem z budowy tradycyjnej pustak+izolacja, i zacząłem eksperymentować a także poprawiać naszych kochanych architektów. Oczywiście wszystko w trakcie projektowania. Nie podobały mi się przekroje krokwi dachowych, izolacja ław fundamentowych itd. Najbardziej wkurzał mnie jednak ogrom materiałów budowlanych których należało użyć do budowy. Teraz już wiem że można z tego było wybudować trzy domy. Zacząłem podglądać naszych sąsiadów na zachodzie i północy. Okazało sie bowiem że, w zasadzie duża część europy wschodniej buduje nadal metodą przestarzałą i potwornie drogą. Obecnie posiadamy tyle możliwych technologii, że dom można w zasadzie wybudować z byle czego. Jednak uwzględniając warunki klimatyczno-pogodowe, komfort mieszkania i ceny energii, należałoby wybrać takie rozwiązanie które połączy w sobie te trzy warunki. Aby mógł powstać energooszczędny dom, powinien powstać na płycie fundamentowej odpowiednio zaizolowanej i zabezpieczonej przed wilgocią. Możliwości płyt betonowych są nieograniczone, szybkie w wykonaniu i dużo tańsze od tradycyjnych fundamentów. Konstrukcja domu raczej nie powinna być z drewna(ściany szkieletowe), gdyż nasze drewno nie nadaje sie do tego typu konstrukcji(istnieje ryzyko powstania plesni wewnątrz ściany). Najtańszym i najtrwalszym materiałem na konstrukcję budynku jest żelbeton. Gwarancja tego materiału kilkakrotnie przewyższa gwarancję konstrukcji drewnianych czy stalowych. Wykonanie konstrukcji żelbetonowej powiązanej z płytą fundamentową i wiezbą dachową, daje nam bardzo solidną konstrukcję, lepszą niż w przypadku domów tradycyjnych.
      Zostały już tylko ściany, stolarka okienna i instalacje. Więcej już nie zdradzę bo to tajemnica handlowa, a cały projekt jest w fazie patentowania. Zainteresowanych zapraszam na naszą stronkę internetową www.buddom-polska.pl oraz na facebooka buddom-polska.pl, gdzie poruszamy różne ciekawe tematy jak np. domy dopasowane energetycznie. Zapraszam do mam nadzieję ciekawej lektury.
      • Gość: smerfik Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.play-internet.pl 07.10.13, 17:03
        takie domy są coraz bardziej popularne, co mnie cieszy, bo jednak to jest bardzo dobre rozwiązanie. Na pewno myśląc przyszłościowo taki dom ma wiele zalet. Mnie ostatnio przyciągnęła oferta tej firmy finskiedomy.pl/ czy ktoś z was może miał okazję z niej korzystać i może się podzielić ze mną doświadczeniami?
        • Gość: ERTY Re: Jak zbudować dom energooszczędny IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 21:43
          TAKI DOM STOI W MARKACH K/WwyY, róg SKOWRONIEJ I BOCIANIEJ.

Gość portalu: smerfik napisał(a):
          > takie domy są coraz bardziej popularne, co mnie cieszy, bo jednak to jest bardzo dobre rozwiązanie. Na pewno myśląc przyszłościowo taki dom ma wiele zalet. Mnie ostatnio przyciągnęła oferta tej firmy rel="nofollow">finskiedomy.pl/ czy ktoś z was może miał okazję z niej korzystać i może się podzielić ze mną doświadczeniami?
      • magda-8686 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 30.11.14, 11:14
        Przede wszystkim warto wybrać dobrą firmę, która wykona dla nas projekt. Jeśli trafimy na dobrego fachowca z perwnością wykona dla nas znakomitą pracę. Dużo przydatnych informacji znajduje się w tym artykule. Zachęcam do lektury: www.mgprojekt.com.pl/blog/dom-energooszczedny#axzz3KXqhuOMK
    • nrseryjny Jak zbudować dom energooszczędny 22.12.12, 21:29
      Nie problem jest zbudować energooszczędny dom, który jest takim od podstaw. Trudniej sprawić, żeby "normalny" dom stał się energooszczędny. A przecież wystarczy np. założyć dobry piec i użytkować go z głową. Jak ktoś może sypnąć groszem, zawsze może zainwestować w kocioł na pellet, a jeżeli ktoś nie ma takiego budżetu to może zacząć np. racjonalnie gospodarować światłem, dobrze korzystać z kaloryferów albo być totalnie EKO i wdrożyć domowe programy segregacji odpadków. Nie trudno być ekologiem, gdy wszystko ma się pod ręką. Czasem warto dodać coś od siebie...
    • fourmizet Re: Jak zbudować dom energooszczędny 30.11.14, 16:23
      W domu energooszczędnym obowiązkowo powinny znaleźć się pompy ciepła, bo to rozwiązania grzewcze idealne do domów energooszczędnych :)
      • marta9055des Re: Jak zbudować dom energooszczędny 23.01.15, 10:27
        Żeby wybudować odm energooszczędny najpierw trzeba zdobyć informacje na temat możliwych dotacji oraz technik, które zniwelowałyby koszty eksportacji i budowy domu energooszczędnego.
    • dexmen123 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 27.01.15, 10:48
      Polecam firmę V3nra która wykonuje budynki energooszczędne. Więcej informacji na stronie v3nra.pl/
    • jureczek13 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 29.01.15, 11:52
      Ja uwazam, ze pompy ciepła to bardzo dobre rozwiązania grzewcze, jeśli myślimy pod kątem niewielkich rachunków za ogrzewanie oraz o aspektach ekologicznych. Nie zapominajmy o tym, że są również bezobsługowe, więc nie muszę się niczym martwić. Brat ma gruntową pompę Sofath i bardzo sobie chwali.
      • kub.a81 Re: Jak zbudować dom energooszczędny 29.01.15, 17:20
        No wiadomo, że pompa ciepła powinna się znajdować w projekcie każdego nowo stawianego domu bo raczej modernizacja obecnego ogrzewania nie wchodziłaby w grę. Moi znajomi rozważają zakup pomp ciepła bo są w trakcie projektowania domu więc muszą o tym już pomyśleć. Z tym, że rozważają zakup u Panów z Therm Instal w Łodzi na Kopcińskiego - tam mają i Viessmanna i Biawaru pompy - słyszałam że są one dobre :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka