Dodaj do ulubionych

Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro

15.03.09, 11:52
Pompa ciepła ma żywotnosc ok 10 lat,
Stać cie? co 10 lat wyrzucić 30-50 tys zł na nową?
wychodzi jedynie 3-5 tys rocznie na samo urzadzenie.
Obserwuj wątek
    • 3cik <------------------------=-- 16.03.09, 16:59
      Nie uprawiaj prowęglowej propagandy!
      www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/odpowiedz/zywotnosc-pompy-ciepla,8683,53-0.htm
      Żywotność pompy to 20-25 lat.
      • toksol Re: <------------------------=-- 16.03.09, 18:24
        Znasz ty jakies urzadzenie domowe pracujące 25 lat? Jeśli nawet, to
        po kilkukrotnych generalnych remontach. Dodaj ich koszt.
        • em_obywatel Ja znam. I to dużo. 17.03.09, 00:28
          Ja znam. I to dużo. Stare kotły olejowe, stare termy gazowe i to nie tylko w
          Polsce, w Danii też dużo wynalazków mających po 20 i więcej lat widziałem. Jeśli
          coś jest drogie to musi wystarczyć na długo.
        • Gość: pingu ja znam, wlasnie te do ogrzewania wody i domu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.05.09, 19:28
          zywotnosc piecow gazowych do ogrzewania wody i mieszkania to ok 25 lat.
          oczywiscie trzeba robic regularny przeglad, czyszczenie i konserwacje.

ps. wymienilem z swoim domu piec wlasnie 25 letni.
        • wj_2000 Re: <------------------------=-- 17.05.09, 20:41
          oksol napisał:

> Znasz ty jakies urzadzenie domowe pracujące 25 lat?

W roku 1969, gdy wprowadzałem się z rodziną do pierwszego samodzielnego
          mieszkania kupiłem lodówkę Polar. W roku 2001 ona jeszcze działała!!! Bez żadnej
          naprawy. Nie lubię wyrzucać działających urządzeń, ale tu już nie wytrzymałem.
          Wyrzuciłem lodówkę zastępując ją nowocześniejszą. Ta nowa działała tylko 4 lata.
          Sprowadzony specjalista stwierdził, że ewentualna naprawa kosztowała by w
          granicach 80% ceny nowej, bez specjalnej gwarancji, że będzie długo działać.
          Widać, że krótka żywotność nowego sprzętu jest w kapitalizmie ZAPROGRAMOWANA!
          Ale może w pompach cieplnych jeszcze tego nie wykryli. W każdym razie,
          technicznie nie ma powodu, by urządzenie nie mogło działać bezawaryjnie
          kilkadziesiąt lat. Przecież pompa cieplna i lodówka to właściwie to samo.
          • wj_2000 Re: <------------------------=-- 17.05.09, 20:46
            Przypomniało mi się jeszcze jedno! W roku 1958 moi rodzice kupili lodówkę
            "Moskwa". W roku 1986, gdy zmarła moja mama, wziąłem tę lodówkę na działkę,
            gdzie działała jeszcze kolejne 12 lat. Razem 40. Bez najmniejszej naprawy.
            • Gość: ewa Re: <------------------------=-- IP: 83.141.106.* 17.05.09, 22:12
              Ja pamietam ruska Mex-chodzila 30 lat ,raz wybuchla w srodku, zostala naprawiona
              i chodzila jeszcze 10, tak samo jak pralka tamat czy tatramat nie pamietam bo
              nazwa i programy sie zatarly a moja mama przez 15 lat uzywla jej na pamiec , jak
              sie zepsula, wygnala tatae do czech po nowy fartuch, bo nie chciala
              nowej,poddala sie jak ze starosc pralka skorodowala i zaczela przeciekac ale
              dzialala nadal i niech mi ekolodzy nie marudza, ruskie chodzilo po 30 lat, a
              teraz jak co 4 lata wyrzucam i kupuje nowa to ile smiecia wytwarzam w zywocie
              fuj... smrod
              mojemu mezowi ciagle mowie ze z checia kupie ruska lodowke
              • statystycznypl kwestia wyboru 03.01.10, 22:47
                Jeśli jest możliwość innego taniego żródła np. gaz ziemny, to pompa
                się średnio opłaca, najlepiej sprawdza sie gdy jest jakieś stałe
                źródło o stałych parametrach, na przykład jezioro, rzeczka, duze
                źrodło podziemne, powietrze pompy ciepła średnio sie sprzawdzają
                ekonomicznie.
    • toksol Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 16.03.09, 18:44
      W domu o pow. ok.300 m.kw. mam ogrzewanie klasyczne wodne z
      grzejnikami i kotłem gazowym. Przyłacze gazowe już było, ale
      sąsiadowi zrobili podobne za ok. 2 tys zł (z załatwieniem
      wszystkiego w urzedach) Kotłownia na markowym kotle ze zbiornikiem
      c.w. 250l to, łącznie z wykonaniem itp kosztowała 13,8 tys zł. Całe
      centralne rozprowadzenie ciepła (grzejniki, rury armatura, wkładka
      kominowa, wykonawstwo)kosztowało ok. 20 tys zł (drogo, bo w
      Warszawie i w sezonie budowlanym). Czyli za 36 tys. zł. mam to co za
      pomocą pompy ciepła kosztowałoby 60 -70 tys zł. Oszczędziłem ok 30
      tys zł. Kiedy to wydam jako różnicę w opłatach za ciepło?
      Za gaz płacę rocznie ok 5 tys zł. Prąd w przeliczeniu na ciepło
      kosztuje dwa razy drożej niż gaz. Z porównania w artykule uzyskano
      kosztem 30% energii elektrycznej 100% ciepła na ogrzewanie. Zatem
      mógłbym zaoszczędzic ok 1/3 kosztów ogrzewania gazowego. Czyli 1700
      zł rocznie. Zwrot kosztów zatem po 18 latach! Czy tyle wytrzyma ta
      instalacja?
      Autor pisze o coraz wiekszej opłacalności pomp ciepła wraz z
      rosnącymi cenami paliw. Ale przecież prąd robi się też z paliw,
      więc...?
      • wj_2000 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 17.05.09, 20:51
        toksol napisał:

> Autor pisze o coraz wiekszej opłacalności pomp ciepła wraz z
        > rosnącymi cenami paliw. Ale przecież prąd robi się też z paliw,
        > więc...?

W elektrowni można wykorzystywać paliwa, których w domu nie "ugryziesz"! Polska
        ma zasoby węgla brunatnego na 700 lat!!!!
        A za Twoje wyliczone 18 mamy mieć podobno elektrownię jądrową.
        To co się kończy, to węglowodory, aktualnie najporęczniejsze do domowej instalacji.
    • Gość: Juzwa Komu sie oplaci? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.09, 19:21
      Jak wiadomo życie jest chorobą smiertelną.
      Podobnie jak z tzw wierzbą energetyczną;-oplaca sie najbardziej?!sprzedającym :).
      Są kraje gdzie podejmowanie korzysci ze zrodeł alternatywnych jest wspomagane
      przez rząd.W Polsce ;nijakie gwarancje na inwestycje jakiegobądż typu .Chyba ze
      w popasc w partię i miec poparcie.
    • Gość: Kasia Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.eranet.pl 16.03.09, 23:25
      A ja mam pompę ciepła. Pracuje od 1,5 roku. Roczny koszt zużycia energii do
      ogrzania domu (ok. 220 m2 pow. użytkowej)i przygotowania ciepłej wody (dla 4
      osób) to ok. 2 tys. zł. Ktoś pisał, że za gaz płaci 5 tys. zł rocznie, ale czy
      policzył też koszt prądu potrzebnego do pracy kotła gazowego?
      • Gość: ag Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 14:55
        30W pompka cyrkulacyjna + jakieś 5W elektronika.
        • Gość: Bartekpawel Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.pol-net.pabianice.pl 17.05.09, 19:49
          Gość portalu: ag napisał(a):

> 30W pompka cyrkulacyjna + jakieś 5W elektronika.

To jest moc, a nie koszt zużytego prądu...
          • wj_2000 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 17.05.09, 20:54
            Gość portalu: Bartekpawel napisał(a):
            > To jest moc, a nie koszt zużytego prądu...

Nie bądź człowieku upierdliwy! Przy takiej mocy to koszt jest groszowy. Sam
            policz jak nie wierzysz.
      • Gość: jeronimo Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 11:39
        A jak dlugo juz wciskasz te pompy naiwniakom? Roczny koszt ogrzewania i cieplej
        wody 2200 na rok:):) Ale jaja...
        • statystycznypl Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 03.01.10, 22:57
          przy niezłych parametrach czynnika, uzyskuje sie ok 3,5-4,5kW ciepła
          z 1 kW energii elektrycznej, podziel 2200 przez 0,4 zł/kW oraz przez
          6 mc grzania, aby uzyskać taki wynik musi być bardzo bardzo łagodna
          zima.
          • Gość: ja Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.chello.pl 28.02.10, 23:12
            a słyszałeś o prądzie II taryfie??? 16gr/kwh
            prąd nie grzeje, a napędza pompę. stąd nie ma takiego prostego przelicznika.
            • cromwell1 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 01.03.10, 18:00
              hehe 16 gr za kwh
              zapomnij
              po drugie pompa pracuje cala dobe to nie piec akumulacyjny
              porownaj sobie ceny pradu w obu systemach
              okazuje sie ze dla systemu dwutaryfowego prad dzienny jest drozszy od pradu w
              jednej taryfie
              krotko mowiac
              jak sie nie obrocisz i tak dupa z tylu

pzdr.
      • Gość: remig23 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 13.11.09, 14:52
        Czyli tutaj wychodzi na to ze w Pani przypadku koszt pomy ciepła nie
        jest wcale taki wysoki . Jutro jestem umówiony z Nateo , bo sam sie
        nastawiłem własnie na załozenie takiej pompy.Ale liczyłem sie z
        wyzszymi kosztami...
      • Gość: ela Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: 80.50.144.* 07.02.12, 09:09
        Ja tez mam pompe ciepla. Uzywam ja 2 lata i walcze z wykonawca, bo w domu jest zimno a rachunki za prad sa wielkie. Przy dodatniej temperaturze na zwnatrz w granicach 1200 zl, przy minusowej powyzej 2000 tys. Dom ma 250 m, a cala inwestycja 90 000 tys zl
    • Gość: rafal Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: 212.160.172.* 17.03.09, 08:58
      wychodzi Wasza wiedza na temat PC
      co sie moze zepsuc w PCi?

podpowiem ..sprezarka..jaki jest koszt nowej?

podpowiem okolo 3 tys zl i ma sie nowa pompe ciepla
      wiec nawet jak raz na 20 lat wymieni sie to sprezarke to problemu
      nie ma..
      podejrzewam ze wiekszosc z Was pompy ciepla od srodka nie widziala
      70% jak nie wiecej ceny PCi to marketing a a reszta materialy
      ludzie sobie sami roia Pci i za to samo co oferuja duze firmy placa
      za materialy gora 6 tys zl duza roznica pomiedzy 6tys a 40tys coz
      tam maja kupe ludzi do wyzywienia:)

po drugie ceny skad wy bierzecie te ceny???
      tzn takie tez sa mozliwe ale ceny pomp ciepla gruntowych zaczynaja
      sie od 25 tys (bezposredniego parowania) czyli taniej niz jednego
      przedmowcy kotlownia gazowa do no wlasnie gora jest nieokreslona ale
      nikt nie nie musi viesmanowi placic
      w tej chwili jest juz duzo polskich producentow co robi bardzo dobre
      pompy czesto lepsze niz zachodnie odpowiedniki
      tak wiec radze poczytac ..zobaczyc na wlasne oczy co to jest jak
      wyglada z czego jest zbudowane a dopiero potem sie wypowiadac
      • Gość: remig23 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 08.12.09, 13:50
        No własnie dlatego siegam tutaj na forum po takie własnie wiadomosci
        na temat popmy ciepla.dzieki za te informacje.
    • woparachgazu Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 17.05.09, 17:37
      Czy bede mieszkac w tym samym miejscu cale zycie czekajac az zwroci
      mi sie inwestycja w pompe wodna??
      Ktory nabywca odda mi w ceniezakupu mojego lokum naklady poniesione
      na ten system grzewczy??
      Jesli sasiednie domy o podobnych parametrach ale bez pompy wodnej
      wystawiane sa za 50-60 tys taniej, czy uda mi sie sprzedac dom za
      pieniadze jakie w niego wlozylem (nie mowie o zysku)??
      Kiedy firmy obniza ceny systemu grzewczego aby stal sie realna
      alternatywa dla budujacego dom??
    • czarnysadov Gazprom jeszcze nie podpisał umowy na dostawy gazu 17.05.09, 17:57
      Gazprom cały czas nie podpisuje z nami umowy na dostawy gazu zeby tej zimy nam nie zabrakło ... albo ustąpimy albo bedzie sie trzeba zastanowic komu w pierwszej kolejnosci bedziemy odłączać gaz tej zimy ...
    • elza78 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 17.05.09, 18:08
      w srodowisku ogrzewnikow wszyscy leja z pomp ciepla to nieoplacalna inwestycja
      zwracajaca sie po okolo 20 latach :)
      najtanszym zrodlem ciepla pozostaje nadal przylaczenie sie do elektrocieplowni,
      poniewaz stamtad otrzymujemy niskotemperaturowe cieplo odpadowe, z ktorym EC i
      tak nie mialaby co zrobic wiec wyprzedaje odbiorcom :)
      nie inwestujcie w pompy ciepla ta impreza oplacalna jest tylko dla sprzedajacych ;)
      pomijajac przykladowo to ze po kilkudziesieciu latach wymiennik gruntowy potrafi
      byc skuty lodem caly rok i pompe szlag trafia - energii nie mozna tylko pobierac :/
    • Gość: west Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.chello.pl 17.05.09, 19:54
      Najważniejszy jest metraż domu. Budujcie tyle ile wam faktycznie potrzeba.
      Nie 200m2 bo tyle kuzyn buduje. Proste konstrukcje, niewiele mostków
      termicznych, dobra instalacja itp. A wtedy i ceny za ogrzewanie beda nizsze.
      • monika-58 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 08.06.09, 21:22
        Jeśli chodzi o PC to zgadzam się, że jest to droga inwestycja ale zawsze jak
        chcemy na czymś zaoszczędzić to najpierw musimy ponieść większe koszty
        inwestycyjne. Moim zdaniem dom z zainstalowaną PC będzie bardziej atrakcyjny dla
        kupującego niż bez PC. Bo w końcu przyniesie nam te oszczęności a trzeba też
        brać pod uwagę ochronę środowiska i ta sprawa powinna być dla nas piorytetowa
        dlatego miejmy nadzieję, że i u nas Polsce doczekamy się jakiś rozsądnych
        dotacji bo jak na razie to słabo z nimi. Mój znajomy zainstalował PC Junkersa i
        dostał na nie kredyt preferencyjny w BOŚ zawsze to coś :)
        • Gość: leszek_k Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: 85.222.87.* 20.06.10, 13:58
          Ja teraz sie powaznei zastanawiam nad inwestycja w pomope
          ciepła.Znajomy który zakładał ja poł roku temu-teraz ma przynajmniej
          jeden problem z głowy jesli chodzi o klimatyzacje,Bo pompa spełnia
          równiez taka funkcje.
    • Gość: grzegorz961 Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:35
      wciąz sa nieporozumienia z pompa ciepła. Trzeba sobie pare rzeczy powiedziec
      jasno. otoz pompa ciepła NIE MA SENSu ekonomicznego tam gdzie jest gaz ziemny.
      Natomiast tam gdzie go nie ma jest inaczej. Wtedy nie porownujemy eksploatacji z
      gazem ziemnym ale propanem, albo olejem albo ekogroszkiem itd. Bierzemy tez pod
      uwage bezobslugowosc (istotny argument, jak ktos pali ekogroszkiem to wie o czym
      mowie), bezawaryjnosc (jednak), odliczamy koszt budowy komina dymowego(bo
      niepotrzebny), podłacza gazowego i instalacji gazowej w srodku (propan),magazynu
      na ekogroszek, wynoszenia popiołów itd. uwzgledniamy mozliwosc chlodzenia latem,
      co dla niektorych tez ma znaczenie. Pompa nie zajmuje tez miejsca, nie trzeba
      miec w zasadzie kotlowni, zyskuje sie miejsce.

ale ja nie agituje. sa wady i zalety. jak wszedzie.
      sens we mnie w tym kraju maja najtansze pompy z bezposrednim parowaniem.
      kolektor w ziemi mozna sobie samemu wykopac, na przecietny domek to wydatek w
      sumie ok 30 tys. Jak ma sie alternatywe propanu, oleju, to latwo policzyc ze
      zwroci sie szybciej niz 10 lat.

jakby co zapraszam na gg 3702876

• sparkle_breeze Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 12.08.09, 02:38
      Witam!

Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi powiedzieć, czy pompa typu
      powietrze-woda - taka np.
      ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4276&cms=291 jest dobra? Czym to się
      różni od innych rodzajów? No i w ogóle jak ten temat ugryźć? :)
      • karrantum Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 12.08.09, 12:23
        sparkle_breeze napisała:

> Witam!
        >
        > Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi powiedzieć, czy pompa typu
        > powietrze-woda - taka np.
        > ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4276&cms=291 jest dobra?
        Czym to się
        > różni od innych rodzajów? No i w ogóle jak ten temat ugryźć? :)
        >

Zaglądałam na tą stronę i czytałam ten artykuł. Wygląda, że można zaoszczędzić
        na kosztach grzania, i uniezależnić się od firm oferujących gaz. Ale
        podejrzewam, że zwrot kosztów będzie dopiero w dłuższym okresie czasu, bo na
        początek wchodzą koszty instalacji.
        • sparkle_breeze Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 15.08.09, 03:32
          No przy każdym rodzaju pompy czy innego rodzaju ogrzewania wchodzą koszty...
          Zastanawiam się, jak to mniej więcej wygląda w tym przypadku. Bo na pewno
          oszczędza się na paliwie, bo tu nim jest powietrze...
    • Gość: pawel Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 12:30
      żywotność pomp ciepła to nie 10 lat tylko 20-25 i takie
      doświadczenia mają np. w Szwecji. chyba że oszczędzaliśmy na etepie
      inwestycji i firma źle dobrała pompe (liczne starty skracają
      żywotność).
      pawel
      • Gość: jarecki Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 26.12.09, 13:36
        A własnie czy taka moda na pompy ciepła przyszła do nas z Dani i
        Szwecji ?
    • nikew123 Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 23.10.09, 22:35
      co do pomp ciepła to nikt nie wspomniał o glikolu który trochę kosztuje a
      trzeba go wymieniać co 3-4 lata
      • grzegorz961 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 28.10.09, 22:51
        nie ukrywam ze zajmuje sie pompami ciepła zawodowo (projektowo). ale podzielam
        opinię ze jest to drogie, zwłaszcza w tym kraju, bez wsparcia ze strony rządowej
        itd. ALE!
        KLuczem w tym wszystkim jest kolektor gruntowy a nie sama pompa. sa firmy ktore
        wprowadzaja coraz tansze pompy i taka tendencja będzie, bo sprzedaz i
        konkurencja rosnie. Do tego Chiny tez to robia, wiec to bedzie spadac.
        Odwierty to horror cenowy i one wlasnie zabijają ten system. KOsztuja mniej
        wiecej POLOWE calej instalacji, to kompletna paranoja. Stad namawiam
        zainteresownych do kolektora poziomego, ktory - jak ma sie działke - mozna
        zrobic w weekend własnym sumptem.
        Wtedy za CALOSC, z montazem, przynajmniej u mnie, pompa kosztuje ponizej 40 tys.
        A dla domow ok 120m2, dobrze ocieplonych, blizej 35 tys brutto.
        Jak nie ma gazu ziemnego, to wg mnie juz mozna rozwazac. Bezobslugowosc jest
        tutaj nie do przecenienia. Komina nie trzeba budowac itd. KOszty roznych
        przylaczy, dzierzawy zbiornikow na propan tez trzeba uwzglednic.

Reasumujac - to nie jets oferta dla kazdego, ale to bedzie duzy rynek, bo wiem
        ze nasze panswto zobowiazalo sie do dotowania takich systemow i Unia to wymusi.
        Da sie zauwazyc ze wszyscy duzi gracze od kotlow gazowych, weglowych itd - maja
        w ofercie pompy. Oni wiedza co robia. Tak mi sie wydaje. Czesi nawet wprowadzili
        odzielna taryfe prądowa do pomp ciepla. To zostanie wymuszone. wzgledy
        srodowiskowe i oszczednosc beda decydowac.

gs

• grzegorz961 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 28.10.09, 23:01
          Jest jeszcze cos wazniejszego w pompach i ich cenach.
          Otoz to nie jest tak ze ludzi na to nie stac. Z moich obserwacji ludzie WOLĄ
          wyj..ac lazienke za 30 tys, kuchnie za 70 tys, kafle i schody za kolejne
          kilkadziesiat tys, a potem jak przychodzi ogrzewanie, co wybrac - wtedy
          OSZCZEDZAMY!

Widze to u wielu budujacych. To jest niewiarygodne cyganstwo w najgorszym
          znaczeniu tego słowa. No bo musi byc plazma, obledne gadzety w kuchni, wyspy,
          baterie z włoch itd. TO MUSI Byc.
          W takich domach pozniej ludzie chodza i sypia ekogroszek i wynosza popioł. No to
          jest ABSURD! - nie chodzi tu o pompe ale o hierarchie jakas, po prostu
      • Gość: art Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: 81.219.4.* 15.11.09, 09:13
        Parametry glikolu pracującego w temperaturze +8 C nie zmieniją się w
        ciągu tych 3-4 lat !!!
        • Gość: adam Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 10.12.09, 15:08
          A co z tymi parametrami po 5 latach .Zywotnosc takiej pompy ciepła
          to 30 lat ?
    • malicki8 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 09.11.09, 13:04
      Tylko 10 lat zywotnosci ?
      czy wobec tego załozenie pompy ciepła jest w stanie zwrócic to co
      włozymy na poczatek ?
    • radoslaw38 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 24.11.09, 14:08
      tez wlasnie przy budowie stosowalisme te pompy nateo, tylko ludzka mentalnosc-
      wola teraz tanio cos zalozyc i placic reszte zycia.. zamiast raz zaplacic za
      taka pompe i liczyc oszczednosci przez nastepne lata..
      • stonowany6 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 09.02.10, 12:47
        Czyli konkretnie - co myslisz o nateo ?
        opłaca sie ,warto podłaczyc ta pompe ?
        • Gość: dtp Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.chello.pl 12.02.10, 19:27
          Po ilu latach zwraca sie pompa
          ciepła, liczył ktoś
          • Gość: Adam Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 17.03.10, 13:19
            Czytałem ze juz po 15 latach zwraca sie koszt pompy ciepła.
            Wiec mysle ze nie jest to tak duzo ,zeby bać sie tej
            inwestycji ,zwłaszcza ze ( za firma Nateo) koszt jej dla sredniej
            wielkości domu to granica 20-30 tys.
            • malicki8 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 08.04.10, 16:28
              Adam z tymi cenami to dokladnie jest tak - ze tutaj cena pompy
              ciepła jest uzalezniona od metrazu domu.I biorac ceny nateo - pompy
              smart+ tutaj dla domu do 120m2 jest to cena 26tys.
              • cromwell1 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 08.04.10, 19:49
                adam ja z toba nie gadam
                zywotnosc najlepszej sprezarki to goooora 15 lat
                do sprazarki dochodzi silnik elektryczny ktorego zywotnosc zalezy od cykli
                zalaczen i obciazen pompy
                wiec pompa 10kW na domek 120 metrow to calkowite przegiecie
                wymianana silnika w parze ze stycznikami jest konieczna po 5 latach
                nawet jesli wszystko gra
                wszystko jest super dobrane
                co w przypadku pomp nateo smiem watpic
                do calego ambarasu dochodzi zywotnosc kondensatorow w szafie sterowniczej
                i chocbys sie wsciekl
                te najlepsze spuchna po 15 latach
                TE NAJLEPSZE
                padniete kondensatory to nic innego jak generalny remont szafy sterowniczej
                jest jeszcze ktos chetny na pompy ciepla mimo dostepu do tanszych zrodel ciepla?

pzdr.
    • Gość: homer76 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.ip-point.pl 22.04.10, 07:35
      Witam serdecznie
      Może ktoś z Państwa doradzi - mam małą powierzchnię działki na instalację pompy
      200-250m2, grunty piaszczyste,woda gruntowa poniżej 7m - czy w takich warunkach
      da się uruchomić pompę i czy osiągnie ona swoją optymalną wydajność. Nie mam
      pozwolenia na odwierty.

Pozdrawiam
      homer76
      • Gość: adam Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.aster.pl 13.05.10, 08:02
        Jeśli chodzi o zwrot kosztów podłaczenia pomy ciepła to musze tutaj
        wniesc poprawki do wczesniejszych Waszych postów,poniewaz pompa
        zwraca się po 5-7 latach,dlatego, że jeśli zdecydujemy się na pompę
        ciepła to możemy wybrać działkę nieuzbrojoną w okolicy, gdzie nie ma
        przyłącza gazowego. A takie działki są o wiele tańsze niż te, które
        mają w ulicy gaz. Zatą różnicę kupimy pompę ciepła i jeszcze sporo
        zostanie.
    • Gość: Mirek Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 21:18
      Stając przed wyborem projektu wymarzonego domu, rzadko zastanawiają się Państwo nad sposobem jego ogrzewania. A gdyby z góry zdecydować się na pompę ciepła? Działki nie trzeba uzbrajać w gaz lub nie będzie trzeba przeznaczać osobnego pomieszczenia na kotłownię olejową, bądź ustawiać w ogrodzie zbiornika na propan-butan. Dom nie musi mieć komina. Do powyższych zalet należy dodać jeszcze jedną i najważniejszą - bardzo tanie ogrzewanie. Choć koszty inwestycyjne w system z pompą ciepła wielu przerażają, późniejsze koszty ogrzewania mile zaskakują. Jest to myśl przewodnia naszej firmy.

Polecam: hydrobau.pl/
    • Gość: już nie laik Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 09:23
      Witam
      sam chorowałem na pompę ciepła i nadal choruję :) ...ale mam gaz ziemny na
      działce i mimo wszystko wyszło mi że taniej gaz. Jedyne czego żałuję to że nie
      zrobiłem ogrzewania podłogowego - teraz mógłbym spokojnie (gdy przyjdzie czas)
      zamienić kocioł na pompę....ale już "po balu" :( a remont zbyt kosztowny (pomimo
      że sam mógłbym wszystko zrobić - zajmuję się instalatorstwem).
      Ja budując teraz napewno zrobiłbym tak - podłogówka bezwarunkowo wszędzie, gaz
      ziemny jeśli jest o też, dowiedziałbym się możliwość odwiertów lub jak ktoś woli
      poziome źródło ciepła - na etapie budowy rozgrzebałbym ziemię, zasypał rurki
      (przewymiarował trochę tak z 10-15 % chociaż za kilka lat pewnie okaże się to
      zbędne - pompy będą efektywniejsze) i wprowadził do kotłowni. Za kilka lat gdy
      firmy samochodowe zbiją cenę akumulatorów do przyzwoitego poziomu panele
      fotowoltaiczne ( już niektóre mają uzysk 40%) zburzą cała kalkulację dotyczącą
      pomp ciepła - jak będziecie mieć prąd (prawie ) za darmo.
      Wtedy pozostanie tylko do porównania koszt systemu vs koszt systemu gazowego i
      dajmy na to 10 lat żywotności pieca.
      Dlaczego takie rozwiązanie ? Bo obecnie zwrot inwestycji vs gaz ziemny to moim
      zdaniem porażka (a komfort obsługi porównywalny)...ale za kilka lat kto wie ...
      i dobrze by było być przygotowanym infrastrukturalnie. Minimum które bym zrobił
      nie chąc wpędzać się w koszty to napewno sprawdzenie czy jest możliwość
      dokonania odwiertów i bezwarunkowo podłogówka!!!!!

Poza tym mówiąc o ogrzewaniu nie bierzemy jednej rzeczy pod uwagę - JAK BUDUJEMY
      NASZ DOM ! Na etapie budowy i wykonawstwa trzeba zadbać by ciepło nie uciekało
      do atmosfery, by dom był dobrze ocieplony (ale nie termos:)...wtedy wyjdzie że
      do ogrzania nie trzeba pompy o mocy 20 kw ...ale np 6kw....a to już różnica
      prawda ? Trzeba sprawić by ZAPOTRZEBOWANIE na energię było tylko na poziomie
      niezbędnym, trzeba zadbać by np bloczki były łączone na klej a nie na
      kilkucentymetrową warstwę zaprawy (często ze złym wypełnieniem), trzeba dobrze
      go ocieplić i nie żałować kasy na ocieplenie (wiem że boli - ale rachunki przez
      kilkadziesiąt lat ogrzewania w źle ocieplonym domu to CIĄGŁY ból rozłożony na
      raty - więc nie żałujcie.
      Zastanówcie się nad wełną mineralną - droższa ...ale oddycha! - a jak myślicie
      gdzie ta wilgoć się wykrapla jeśli na zewnątrz macie minus np 15 a w domu +20 ??
      gdzieś 0 stopni musi wystąpić prawda??? i gdzie ta wilgoć pójdzie jak z jednej
      strony jest nieprzepuszczalny styropian???i grzybek po kilkunastu latach!!!
      Pomyślcie by wstawić okna W WARSTWIE IZOLACYJNEJ BUDYNKU a nie zamocowane na
      piankę w otworach okiennych - zlikwidujecie dziesiątki metrów mostków cieplnych
      !!!Nie oszczędzajcie na oknach, na dachu zamiast 20 dajcie 30 cm wełny - jaki to
      jest koszt obecnie na etapie budowy??? A jak już zakryjecie to wszystko i
      pomalujecie i okaże się że za mało to co wtedy?????? Większość z Was wybuduje
      tylko JEDEN dom w życiu. Jak byście mieli mieć tylko jedno ubranie to co byście
      kupili - chińskiego t-shirta czy solidne ubranie z najlepszego z możliwych
      materiału????? Reasumując, wszystkie źródła ciepła będą niewiele kosztować jak
      zadbacie by to co ogrzewacie potrzebowało jak najmniej tego ciepełka :)
      • Gość: Boris Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: 83.151.32.* 15.07.10, 00:45
        Sporo istotnych informacji! Też choruję na pompę ciepła, tylko
        piszesz o tym, że wyszedł Ci taniej gaz? Gaz jest rzeczywiście tani,
        ale czy pompa nie zwróci się po latach? Jak się odniesiesz np. do
        takiego kalkulatora kosztów:

vikersonn.pl/kalkulator#ceny
        • Gość: jerzy Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 00:13
          W sprawie pomp informujemy wyczerpujaco i jasno.
          Widze ze ktos nachalnie promuje Vickersonn, jako niby norweskie tanie pompy,
          tyle ze w Norwegii ich nikt nie zna, przynajmniej jak sprawdzalem w sieci i nie
          tylko.
          Ostrzegam przed tzw no-name czy inaczzej firmami garazowymi. Bo co bedzie jak za
          5 lat firma zniknie a cos sie stanie?
          Lepiej tu nie oszczedzac i brac wg mnie markowe.

www.energypartner.pl
        • Gość: Globo Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:43
          Ten kalkulator jest do d..py.
          Podstawilem parametry swojego mieszkania i wyswietlił mi na dole, że po 25 latach zaoszczędzę (UWAGA!) 480.000 zł ! To jest 19 tysięcy 200rocznie rocznie! To jakis absurd.
          Koszt podstawowej instalacji wg tej strony to ponad 55 tysiecy. Dobra kotłownia kondesacyjna z kominem i instlacją kosztowała mnie 10 tys. Czyli o 45 tysiecy mniej. Za gaz za cały sezon płacę ok 3500 zł. Czyli gdyby pompa wogóle nie pobierała pradu, to na samą spłate tej róznicy (nie uwzgledniając koszów finansownia inwestycji) potrzebuje prawie 13 lat. A nie 5 lat wg. kalkulatora.Ten kalkulator to typowe robienie kientów w bambuko.
          • alka778 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 14.10.10, 11:59
            tak to jest z tymi kalkulatorami internetowymi- NA OKO! jako posiadaczka pompy moge polecić produkty firmy Sofath a szczegolnie pompe z wymiennikiem gruntowym Natea.
            sama przy wyborze pompy korzystałam z fachowej obsługi, pracownik firmy przedstawil mi szczegolowe wyliczenia i wiem ile za ile i na ile. kalkulatora internetowego nie polecam .
          • joanka-r Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 18.10.11, 21:20
            globo to ja ci powiem, ze tego prądu pompa pobiera jak kot napłakał. Mogę ci już napisać, ze 3 tygodnie intensywnego grzania na max, wygrzewania posadzek i podgrzewania ciepłej wody, przy ogromnej ilością sprzątania, kosztowało nas niecałe 50 zł. Robotnicy nie mogą się nadziwić, ze podłoga ciepła , ze pomykasz na bosaka, woda prawie gorąca a wszystko za grosze. Pompa chodzi cicho, w taryfie nocnej, same zalety, wad póki co nie ma. Poza ceną oczywiście. Ale jest do przełknięcia. Moi rodzice w ciągu dnia spalą drewna w kominku za większą sumę.....
    • coodrich Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 29.09.10, 16:12
      Hej!No właśnie, też się zastanawiałem nad pompami ciepła. Mówicie, że po 5 - 7 latach zwraca się inwestycja? To szybko, myślałem, że to jednak dłuższy okres... Już wiele osób mi mówiło, że warto skorzystać z tego rodzaju ogrzewania, ale prawdę powiedziawszy jeszcze nikt ze znajomych nie ma pompy ciepła u siebie. Szkoda, bo zawsze miałbym jakieś rozeznanie jak to wygląda w praktyce. Wygląda na to, że ja będę tym pierwszym wśród znajomych:p Ale mówicie, że warto, tak? A macie jakieś sprawdzone pompy, które są zdecydowanie najlepsze? Mi pracownicy DPS, która prawdopodobnie będzie montowała mi pompę ciepła, sugerowała Nibe, ale oczywiście decyzja należy do mnie. Jestem z Wrocławia i w sumie mam tutaj wiele możliwości, zarówno jeśli chodzi o wykonawców, jak i rodzaje pomp ciepła itp. Więc jakbyście mieli jakieś sugestie, to chętnie wysłucham, bo przyznam, że ostatnio mocno mnie zainteresował ten temat.
    • grzegorz961 Zadziwiająca eksploatacja! 08.10.10, 17:17
      Nie chcę się promować, ale ostatni klient , dom 150m2, przerobił instalacja gazową na pompe ciepła. NIbe 1145. Rachunek za pierwszy miesiąc 100 zl! To poczatek sezonu, ale naprawdę szokująco mało. Zrobiliśmy bardzo dobry kolektor, jeden odwiert 180 m. To klucz do sukcesu.
      POdam tel do klienta, jesli ktos chce sie przekonac.

grzegorz@energypartner.pl
      • Gość: cromwell Re: Zadziwiająca eksploatacja! IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.10.10, 17:46
        a ja znam cala kupe uzytkownikow ktorzy pluja sobie w brode po instalacji pomp ciepla
        kupa kasy za kupe
        tak to mozna w skrocie okreslic

pzdr.
    • bylobydobrze Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 15.09.11, 11:00
      Tutaj w dostępny sposób przedstawiono koszty i wydajność pompy ciepła- warto choćby zajrzeć i przeczytać...
      www.forum.ogrzewnictwo.pl/topic/166/czy-inwestycja-w-pompe-ciepla-sie-oplaca/
    • Gość: gosco Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro IP: *.skynet.net.pl 18.10.11, 11:31
      nie 10 tylko 20 lat, daje się remontować, nie 30 - 50 tys. tylko 12-20 tys. i to z tendencją spadkową. Cała reszta to święta prawda
    • amarella11 Re: Pompy ciepła - drogie dziś na tanie jutro 23.10.11, 21:06
      Dlatego wg mnie tanszym sposobem na ogrzanie budynku jest kominek z plaszczem wodnym podlaczony do bojlera i zestaw kolektorow slonecznych, ktore zaletnia mi wode rozwniez zima. Mi zrobila to firma Makroterm i jestem zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka