wozkowiczka
14.05.19, 12:15
Jest to mój pierwszy post na tym forum choć czytam Was od bardzo dawna, z większymi bądź mniejszymi przerwami.
Od urodzenia jestem osobą niepełnosprawną ruchowo (MPD czterokończynowe). Poruszam się na wózku elektrycznym. (Na zwykłym ze względu na dużą spastykę nie jestem w stanie.) Mój obecny wózek ma 8 lat i jest już bardzo mocno wyeksploatowany. (Nie mam samochodu, więc wózek jest dla mnie jedynym środkiem transportu.) Często się psuje, uniemożliwiajac mi normalne samodzielne funkcjonowanie. Niestety zakup nowego znacznie przekracza moje możliwości finansowe. (Po śmierci mamy, która była moim jedynym opiekunem mieszkam i utrzymuje się sama.) Bardzo liczyłam na to, że PFRON przywróci wycofane kilka lat temu dofinsnsowania do takich wózków. Niestety tak się nie stało. W chwili obecnej jedyne dofinsnsowanie na jakie mogę liczyć to 3000 zł z NFZ i drugie tyle z PCPR a koszt wózka to ponad 20000.
Na portalu Się Pomaga została uruchomiona zbiórka:
zbiórka
Na razie jest tam tylko 1 (niezbyt aktualne) zdjęcie i krótki tekst, ale nie długo powinno pojawić się więcej. Fundacja ma dużo takich zbiórek, więc trzeba czekać na swoją kolej, a pierwszenstwo mają zbiórki ratujące życie.
Proszę udostępniajcie link dalej. Bez dużej ilości udostępnień i choćby najmniejszych wpłat nie uda się osiągnąć celu, a musi się udać. Wózek elektryczny to dla mnie jedyna mozliwość by mimo niepełnosprawności być wolnym i samodzielnym człowiekiem.