GoĹÄ: Goska IP: 195.224.164.* 28.08.01, 08:59 Mam pewien problem, rodzina mnie naciska na dzieci a ja tak sie wcale nie pale. Wiem ze dzieci to poswiecenie i udreka, poradzcie co mam robic, czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankorusj-23 Re: Czy warto miec dzieci? 28.08.01, 09:40 jestem ciekawy z kad ,pochodzisz z miasta z czy wsi ,bo takie zachowanie jest przedewskim na wsiach-mam mam nadzeje jesteś kobietą na tyle przytomną ze trud wychowania,a przedwszykim koszty -przy obecnych warunkach panujych w naszym kraju-dają ciebie przedewszykim warunki są w opbecnych czasach ,bedzie jeszcze gorzej -tak wzywam cie do rosądku-a rodzinie nalerzy wypeswadować- ze obena sytułacja w kraju też rzutuje na twój wybór-niestety czekają nas 2(3) wyrzeczeń- morze byś to uśmiadomiała swojej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
jbranska Re: Czy warto miec dzieci? 28.08.01, 12:14 Cześć. Warunki materialne są b.ważne! Powinny też mieć wpływ na naszą decyzję. Do świadomego macierzyństwa trzeba dorosnąć. Dziecko nie jest zabawką, którą można się pobawić i rzucić w kąt. Dzieci mamy na całe, również ich dorosłe życie. To Ty, przede wszystkim, będziesz odpowiedzialna za wychowywanie i przyszłość Twojego dziecka. Rozważ. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lucy Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.94.198.* 29.08.01, 16:04 Absolutnie nie słuchać absolutnie nikogo! To najgorsze co możesz zrobić! Jeżeli sama nie jesteś przekonana do macierzyństwa to nikt nie ma prawa Cię do niego zmusić. To tylko i wyłącznie Twoja decyzja, bo to właśnie Ty będziesz nosić ciążę, rodzić, karmić i siedzieć z dzieckiem w domu kilka lat. A dziecko to wiele wyrzeczeń, tak wiele, że podoła temu tylko osoba, która bardzo chce mieć dziecko, kocha je jeszcze zanim się narodziło, dla takie osoby dziecko będzie ważniejsze niż wszystko inne. Jeżeli masz taki dylemat to znaczy, że chyba jeszcze nie czas się decydować. Jakąkolwiek decyzję podejmiesz - pamiętaj aby była to TWOJA decyzja, nie ciotki, czy kuzynki. Poddawanie sie presji w tak ważnych życiowych sprawach to najprostsza droga do złamania sobie życia. Życzę odwagi w obronie własnego zdania Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kosta Re: Czy warto miec dzieci? IP: 217.153.80.* 29.08.01, 16:17 Tak, tak, nie sluchaj nikogo. Jezeli dla was dziecko to poświecenie, udręka i wyrzeczenia to lepiej nie miejcie wogóle dzieci. -poswiecenie (poswiecasz jedynie swoj czas i troche pieniedzy. Po prostu ominiesz ktoras tam imprezke z kolezankami bo akurat dziecko bedzie chore) -udreka? tego to juz calkowicie nie rozumiem, -wyrzeczenia? no coz zamiast kolejnej pary spodni dla siebie kupisz dziecku zabawke (za duzo mniejsze pieniadze) Dopoki nie zaczniesz postrzegac dziecka inaczej niz powyzsze, w zadnym wypadku nie decyduj sie na ten krok. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Czy warto miec dzieci? IP: 158.66.11.* 30.08.01, 09:22 Kosta! Ile urodziłeś/aś dzieci, jakie masz w tej dziedzinie doświadczenie? Co wiesz o depresjach kobiet w ciąży, po porodzie? To nie chodzi o to, że kupisz jeną bluzkę mniej czy zaliczysz jedną imprezę więcej. Sprawa jest o wiele poważniejsza. Chore dziecko, to nieprzespane noce pełne lęku i bezradności, to troska o dziecko, którego los jest w Twoich rękach a Ty nie masz pieniędzy na prywatną wizytę u specjalisty, na lekarstwa, na jedzenie.... Pamiętaj, że życie jest okrutne i potafi płatać złośliwe figle. Życie jest fortuną, która kołem się toczy. Wiem bo doświadczyłam. Ciężko pracowałam. Pomimo wszystko moja córka nie chodziła "z kluczem", zorganizowałam jej zajęcia pozalekcyjne wypełniające szczelnie czas i opiekę przez cały dzień. Dzisiaj jest wykształconą osobą, szczęśliwą żoną i matką, oczekiwanego dziecka. Dzieci warto mieć, jeżeli są przez Ciebie oczekiwane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lucy Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.94.198.* 30.08.01, 10:40 Pani Jola ma całkowita rację. Jeżeli chce się mieć dziecko, to wszystkie wyrzeczenia nie grają żadnej roli, w ogóle nie ma o nich mowy, wszystko da się zorganizować ale jeśli się nie chce... każde wyrzeczenie staje się udręką, każdy problem urasta do wielkiej rangi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kosta Re: Czy warto miec dzieci? IP: 217.153.80.* 30.08.01, 12:02 Skoro to cię tak bardzo interesuje....proszę. Syna urodziłam w okresie, kiedy jeszcze były kartki na mięso, limit na mleko ze złotym kapslem, limit na wyprawkę i tak ogólnie - w czasach kiedy się nie kupowało a załatwiało. Nie było ogólnie dostępnych pumpersów, gotowych odżywek, mieszanek, soczek Bobofruit można było dostać po całym dniu stanie w kolejce pod Smykiem albo i nie. Mój syn jest alergikiem, w wieku 2 lat dostał w końcu wstrząsu po penicylinie, bo pielęgniarka źle odczytała próbę. W wieku 12 lat przeszedł operację wyrostka robaczkowego. Opowiadać dalej? Więc nie chrzań mi (za przeproszeniem), że w dzisiejszych czasach, dziecko to udręka czy wyrzeczenie. Ja swoje dziecko postrzegam jako same przyjemności, a już na pewno czas jaki mu poświęcam to nie jest według mnie żadne poświęcenie. Wolę poświęcić ten czas jemu, niż polemizować z koleżanką na temat który kosmetyk jest lepszy. Tobie też radzę postrzegać macierzyństwo jako coś barzdo przyjemnego a nie jako poświęcenie czy wyrzeczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lucy Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.94.198.* 30.08.01, 13:02 Przecież właśnie o tym mówimy. Nie może być mowy o udręce i wyrzeczeniach jeżeli decyzja o posiadaniu dziecka jest suwerenną decyzją kobiety, jeśli dziecko jest oczekiwane, chciane, kochane. Ale jeśli matka decyduje się na dziecko pod presją rodziny, otoczenia (a taki właśnie problem ma osoba, któa rozpoczeła wątek, naciski otoczenia) to nie sądzę, żeby to było właściwe. Napisała Pani, że macierzyństwo powinno być postrzegane w kontekście samej przyjemności i to jest całkowita racja. Ale tylko macierzyństwo dobrowolne. Wtedy nic nie jest udręką, nawet największa udręka obiektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Czy warto miec dzieci? IP: 158.66.11.* 30.08.01, 13:36 My już uzgodniłyśmy stanowisko, co mnie bardzo cieszy. A gdzie jest Gośka? Gdzie jest sprawczyni zamieszania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kosta Re: Czy warto miec dzieci? IP: 217.153.80.* 30.08.01, 14:01 No, nie do końca. Zauważcie Panie, że Gośka w swoim poście poruszyła dwa niezależne od siebie problemy: 1) presja środowiska (i na ten temat nie miałam zamiaru dyskutować bo nie ma nad czym - robić coś wbrew sobie) 2) niewłaściwe postrzeganie dziecka jako istoty ludzkiej (problem, udręka, wyrzeczenia) - to ten który mnie srowokował do zabrania głosu i nad którym starałam się skupić. Nie wiadomo, czego bardziej się obawia - tego pierwszego czy drugiego. Być może gdyby nie to drugie, to pierwszy problem by nie zaistnial. W dalszym ciągu więc twierdzę, że Gośka powinna najpierw zmienić swój stosunek do dzieci. Przecież gdyby dzieci stanowiły niewyobrażalny problem, problem dla którego trzeba zrezygnować ze swojego szczęścia, własnej osobowości koncentrować się jedynie na życiu pełnym poświęceń i wyrzeczeń - to która kobieta z pełną świadomością na coś podobnego by się zdecydowała. Jako obserwator nie zauważam aby po ulicach czy w parkach biegały same matki męczennice czy matki które przeszły gruntowne przygotowanie do tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goska Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.224.164.* 31.08.01, 10:03 Dziueki za te burzliwa dyskusje. Nie znaczy to ze ja nie chace miec dzieci, boje sie jednak tej odpowiedzialnosci. Moze zlego okreslenia uzylam mowiac ze dzieciaki to udreka, mialam na mysli nie przespane noce i troska o zdrowie a ja nie mam pojecia na temat dzieci, trzymalam male dziecko w rekach moze pare razy. Wiem ze mozna sie tego nauczyc ale moj brak doswiadczenia mnie przeraza, co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lucy Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.94.198.* 31.08.01, 10:14 Gosiu, nikt nie ma doświadczenia przy pierwszym dziecku, bo i skąd. To przychodzi samo. Zawsze można kogos spytać o radę np własna mamę, albo poczytać na ten temat, jest tyle publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kosta Re: Czy warto miec dzieci? IP: 217.153.80.* 31.08.01, 11:19 A brak doświadczenia w "byciu" żoną cię nie przerażał? (jakis specjalistyczny kurs przeszłaś? przygotowana jestes na wszystkie życiowe pułapki i tragedie?) A brak doświadczenia przy podejmowaniu pierwszej pracy cię nie przerażał? I jak jest teraz - czy jest to takie straszne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goska Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.224.164.* 31.08.01, 14:55 Macie racje ale ani praca ani malzenstwo nie porownuja sie do dziecka. Nigdy nie bylam odpowiedzialna za zadne zyjace stworzenie jezeli nie liczac moich swinek morskich i psa. A to cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kosta Re: Czy warto miec dzieci? IP: 217.153.80.* 31.08.01, 15:17 Czyżby? Czy na pewno nigdy nie bylas odpwiedzialna za czyjes życie? A za zycie meza nie jesteś odpowiedzialna? Co zrobisz dla niego jesli ciezko zachoruje (odpukac), a co zrobisz dla swoich rodzicow ktorzy moga tak jak i dziecko znalezc sie na zakrecie? (rowniez odpukac) Przemysl, czy rzeczywiscie jedyna osoba za ktora jestes odpowiedzialna to jestes ty sama? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Czy warto miec dzieci? IP: 158.66.11.* 31.08.01, 15:46 Gosiu, Dziewczyny mają rację, macierzyństwa nie można się nauczyć wcześniej. Uczysz się przez 9 miesięcy i przychodzi wraz z dzieckiem, a potem się tylko rozwija i udoskonala. Nie sądzę, żeby któraś z nas, myśląc o dziecku nie miała Twoich obaw. I bardzo dobrze. Wiele lat temu też się zastanawiałam czy będę dobrą matką, czy podołam obowiązkom? Moja córka zanim zdecydowała się na dziecko zadawała mi identyczne pytania, czy ona.....? Książki owszem pomagają, ale to życie i nasze wszystkie doświadczenia (nawet te złe) czynią nas matkami, uczymy się odpowiedzialności za najbliższych. Przecież będziesz miała, do pomocy i dobrej rady, dwie doświadczone matki. Kosta może zbyt impulsywnie przedstawia swoje opinie, ale z odpowiedzialnością za najbliższych to jest dokładnie tak jak pisze. A może to właśnie macierzyństwo powoduje, że na hasło pomocy, my jesteśmy gotowe? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wr czy dziecko to najwcudowniejsza rzecz na swiecie? IP: 195.94.213.* 06.09.01, 16:51 juz slysze choralne taaaaaaaaaaaaaaaaaak nie zaprzecze i nie potwierdze. ale czy to mozliwe, zeby ktos szczerze nigdy nie chcial miec dzieci? mam jeszcze mala sugestie, aby nie krzyczec o tym, ze tylko dzieic pozwalaja zrealizowac sie w zyciu i nic innego nie jest wazne. troche delikatnosci - wokol jest sporo kobiet, ktore wlasnie poronily lub nie moga miec dzieci. czy sa niepelnowartosciowe? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ada Re: czy dziecko to najwcudowniejsza rzecz na swiecie? IP: 195.94.206.* 06.09.01, 17:06 Oczywiście , ze nie. Mają za sobą straszne przeżycie , stracone nadzieje i muszą próbować dalej żyć. Ja sama mam w swoim otoczeniu trzy bliskie osoby, które nie mogą mieć dzieci. Mamy różne tematy. Ja nie opowiadam tylko o dziecku natomiast one nie popadają w druga skrajność w rodzaju "nic nie mów o dziecku bo mnie ranisz". Wszystko to kwestia wyczucia. Ja wiem co dla nich może być bolesne a one wiedzą co dla mnie jest ważne i spełniają się jako ciotki co mam nadzieję nieco łagodzi ich ból. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goska Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.224.164.* 10.09.01, 14:09 Problem rozwiazal sie sam bo dwa dni temu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, jestem baaaaardzo szczesliwa pomimo iz boje sie jak diabli Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fnoll do Joli IP: *.ds.uj.edu.pl 06.09.01, 22:35 > Pamiętaj, że życie jest okrutne i potafi płatać złośliwe figle. Życie jest > fortuną, która kołem się toczy. Wiem bo doświadczyłam. droga Jolu, doswiadczylas tylko jednego zycia, a uwierz, ze sa tez inne :-))) i nie wszedzie swiat wyglada tak, jak w miejscu z ktorego go na codzien ogladasz, mimo, ze gdzie indziej zdarzaja sie podobne rzeczy, ludzie sa jednak na tyle roznorodni, ze przyjmuja je na rozne sposoby takze dla mnie (jak i dla kosty) dziecko nie jest ani wyrzeczeniem, ani poswieceniem, ani udreka kim jest wobec tego? dla mnie - malym, nowym towarzyszem podrozy przez swiat, ktorego bardzo kocham i ktorego wiele chce nauczyc, nim pojdzie swoja droga, ale od ktorego i ja wiele sie ucze ale rozumiem, ze mozna inaczej w koncu moja corka ma dopiero dwa lata, tylko raz wyladowala w szpitalu, poza alergia cieszy sie dobrym zdrowiem, jest bystra i zywotna, mam dla niej czas, pomysly, cierpliwosc i serce (no i cudowna malzonke/mame), a komisy sa pelne fenomenalnie tanich i ladnych rzeczy, ale kto wie co moze sie jeszcze zdarzyc, moze zmienie zdanie? panta rhei pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yaa Re: Czy warto miec dzieci? IP: 212.69.68.* 06.09.01, 10:25 Gosiu Zgadzam się ze wszystkim (no prawie) co tu zostało powiedziane. Po pierwsze: Dziecko to na pewno olbrzymia odpowiedzialność, trochę wyrzeczeń (nie mówcie mi, że nie - odkąd jest na świecie moje dziecko urawły się wieczorne spacery, wypady za miasto we dwoje, itp) i sporo wydatków. Po drugie: Presja środowiska. To ma być Twoje dziecko i twoja ( a raczej Wasza z Twoim partnerem) decyzja, więc inni nie mają tu nic do powiedzenia. Nie przejmuj się nimi i po prostu daj im do zrozumienia (albo powiedz im wprost), że ich teksty na ten temat ani Cię nie bawią ani nie sprawiają Ci przyjemności. Po trzecie: Doświadczenia nabywa się zawsze w trakcie. Są niby szkoły rodzenia itp. ale jak miałem pierwszy ra kąpać mojego synka, który miał za sobą 6 dni życia to byłem śmiertelnie przerażony i jechałem przez pół miasta po przyjaciółkę mojej żony, żeby mi pomogła, bo miała doświadczenie. Po czwarte i najważniejsze: Dziecko to najwspanialsza część mojego życia i najcudowniejsza sprawa jaka mi się mogła przytrafić. Wracam zmęczony, głodny i zły po pracy do domu, widzę bałagan, ręce mi opadają i wtedy...z drugiego pokoju wypada mój szkrab krzycząc Tata wrócił!!! - i od razu chce się żyć. Choćby dla takiego momentu warto mieć dzieci. Podsumowując - przemyśl sprawę, porozmawiaj z partnerem i podejmijcie decyzję. Powodzenia! Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AgaT Re: Czy warto miec dzieci? IP: 195.116.92.* 10.09.01, 14:58 Nie czytalam wszystkich e-maili na ten temat, ale chce dorzucic jeszcze swoje zdanie. Zdecydowanie warto miec dzieci, bo to najcudowniejsze istoty na swiecie, dla nich chce sie zyc, ja nogdy nie myslalam, ze zabawa z dwulatkiem moze byc tak cudownym zajeciem i dawac tyle radosci. Tylko trzeba do tego dojrzec, nie pod wplywem naciskow rodziny - trzeba chciec miec dzieci ! Musisz wiedziec, ze dzieci bardzo absorbuja, nie da sie zyc tak, jak wtedy, kiedy ich nie bylo. Ale zdecydowanie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fnoll czasem lepiej ich nie miec IP: *.ds.uj.edu.pl 06.09.01, 22:14 jak masz watpliwosci i myslisz, ze dzieci to poswiecenie i udreka, to nie ulegaj swojej rodzinie pod zadnym pozorem! wchodzenie w macierzynstwo z takim nastawieniem to niezbyt madry pomysl, naprawde - jesli nie chcesz, to nie musisz byc mama, a zadne dziecko nie marzy chyba o tym, by ktos sie dla niego "poswiecal" i zeby byc dla kogos "udreka" takze, prosze, poczekaj jeszcze - bo dziecko latwo splodzic i pewnie jeszcze masz sporo czasu do czterdziestki (potem to jakby po sprawie), lecz bycie z nim, wychowywanie na szczesliwego czlowieka to naprawde nie takie proste, trzeba przede wszystkim byc samemu do tego gotowym Odpowiedz Link Zgłoś