Dodaj do ulubionych

Jak mam rywalizować z ojcem mojego dziecka

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 15:00
Rozstałam się z ojcem mojego synka rok temu.Sądownie została przyznana
możliwość spotykania się ojca z synem ok. zgadzam się z tym jak najbardziej
mój synek musi mieć ojca tylko ten ojciec jest 100 razy lepszy niż ja. Synek
kiedy tylko czegoś mu zabronie mówi TATA MI POZWALA, kiedy dam mu klapsa TATA
MNIE NIE BIJE, pobaw się ze mną - nie mogę synku - prasuje TATA SIĘ ZE MNĄ BAWI.
Co mam zrobić, jeżeli 3 letnie dziecko tak mówi co będzie za 5 lat. Tatuś
kupuje mu za każdym razem nową zabawkę, mnie na to nie stać,oczywiście, że mu
kupuje, ale nawet nie raz w tygodniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Malwina Re: Jak mam rywalizować z ojcem mojego dziecka IP: *.abo.wanadoo.fr 26.07.01, 10:48
      nie rywalizowac wcale !!!!
      wprost przeciwnie - waloryzowac ojca! powiedziec synkowi ze jestes bardzo szczesliwa ze ma
      kochajacego i opiekunczego ojca (dowod ze sie nie pomylilas w wyborze czyniac go ojcem !), bo
      wiekszosc tatusiow po rozwodzie nie zajmuje sie dziecmi. I przestac myslec ze zabawki i atrakcje to jest
      wszystko. Dziecko nie malpka, zajmuj sie nim i kochaj, rozmawiaj i opiekuj, otaczaj czuloscia. Obecny
      ojciec jest gwarancja (chociaz szczerze mowiac gwarancji nie ma !) ze dziecko bedzie roslo
      zrownowazone. A przeciez tego chcesz, prawda ?
      I nie ponizaj sie sama w swoich oczach !
    • Gość: Ann Re: Jak mam rywalizować z ojcem mojego dziecka IP: 217.56.204.* 26.07.01, 11:46
    • joanna.markiewicz Re: Jak mam rywalizować z ojcem mojego dziecka 30.07.01, 15:17
      Bycie rodzicem to nie festiwal popularności, nie pole do rywalizacji, nie
      wyścigi.
      Twój synek z pewnością tęskni za ojcem i chciałby mieć Was oboje dla siebie,
      usłysz w tym o czym mówi, jego żal, ból i niezgodę na sytuację Waszego
      rozstania. Nie znaczy to, że rodzice za wszelką cenę powinni być razem, ale
      dobrze jest, kiedy przynajmniej jedno z nich rozumie jaka to trudna i bolesna
      sprawa dla dziecka i pozwoli mu mówić o tym. Dzieci, zwłaszcza małe, często
      wyrażają swoje uczucia i dają znać o swoich problemach nie wprost , a np.
      poprzez różne trudne dla dorosłych zachowania. Wiem, że nie jest łatwo
      pozostawić swoje uczucia dotyczące byłego męża z boku i nie reagować na
      porównania. Pomyśl jednak o tym, że Twój syn nie występuje przeciwko Tobie,
      choć tak to brzmi, a mówi Ci coś o sobie. Wtedy będziesz mogła wyrazić
      zrozumienie dla jego żalu i wszystkiego co przeżywa i dać mu to, czego
      najbardziej potrzebuje, miłość i zapewnienie, że zawsze będziesz blisko, kiedy
      będzie tego potrzebował. Nie obrażaj się na niego i nie złość.
      A swoją drogą pomyśl o takim czasie, który poświęcisz tylko jemu, cos razem
      zrobicie, pobawicie się, pobędziecie tylko we dwoje. Nie musi być go dużo, ale
      dobrze żeby synek wiedział, że na pewno będzie i kiedy, możecie też wspólnie
      planować co będziecie razem robić. Nie musisz nawet starać się dorównywać w
      kwestii prezentów ojcu dziecka, powiedz małemu, że Ciebie na to nie stać i nic
      więcej, nie mów zbyt dużo, nie tłumacz się. Dzieci są w stanie przyjąć wiele
      różnych, nawet niekorzystnych dla nich wiadomości, pod warunkiem jednak, że
      pozwolimy im wyrazić emocje jakie przeżywają w związku z tym.
    • Gość: roza Re: Jak mam rywalizować z ojcem mojego dziecka IP: *.tamu.edu 20.09.01, 18:35
      Ja bylam starsza od Twojego synka, ale sytuacja byla podobna. Ja bylam zauroczona moim Tata, i on zawsze
      mial pierwsze miejsce w moim sercu. Mama byla niesamowita, nigdy nie wypowiadala sie negatywie o Tacie,
      choc on na to czasami zaslugiwal. Wiem, ze Mama kocha mnie bezwarunkowo, ze jej milosc przetwala
      najwieksze proby i wiele trudnosci. Nigdy nie okazala zadnej formy zazdrosci lub wspolzawodnictwa o moje
      uczucia i uznanie. Teraz gdy jestem dorosla Mama ma morze mojej wdziecznosci i milosci. Jest dla mnie wzorem
      do nasladowania i najlepszym przyjaciem.

Zycze Ci powodzenia i duzo radosci z wychowywania synka,
      roza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka