Dodaj do ulubionych

Czy powiedzieć dziecku?

27.07.01, 11:38
Właśnie dowiedziałam się, że w związku redukcją kadr dostaję wymówienie... Kilka lat przepracowałam jako
jedyny specjalista w dużej firmie, skończyłam studia, różne kursy, nikt, nigdy, nic złego nie powiedział o mojej
pracy. A teraz? NIe wiem co zrobić... Sama wychowyję 7-mio letnią córkę. Właśnie idzie do pierwszej klasy.
Bardzo starała się aby wypasć dobrze na rozmowie wstępnej i dostała się z pierwszą lokatą! Nigdy jej nie
okłamywałam i pierwszy raz w życiu, nie wiem co zrobić, czy powiedzieć jej, że jest problem czy nie? Wiem, że
będzie to bardzo przeżywać. Jest niespotykanie wrażliwa i dobra. Jak na swoje siedem lat przeżyła bardzo dużo
- przewlakła choroba, wyjazdy do klinik, po drodze rozwód i brak kontaktu z ojcem (druga żona zabroniła mu
spotykać się z małą). A teraz to... Boję się, bo jaki jest rynek pracy każdy widzi. Mam 30 lat i w dwóch firmach
usłyszałam, że jestem za stara, aby otrzymać posadę o którą się starałam... W głowie mi się to nie mieści. Wiem,
że córka wyczuje, że coś jest nie tak i że powinnam jej sama o tym powiedzieć... ale nie znam sposobu, żeby w
jak najbezboleśniejszej formie przekazać jej, że może być źle. Mam nadzieję, że jednak znajdę cokolwiek, co
pozwoli nam normalnie żyć i egzystować. Więc może nie mówić nic? Może, zanim skończy się okres
wypowiedzenia, już będę miała nową pracę? Zaraz wróci z wakacji i nie wiem co zrobić... Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: Czy powiedzieć dziecku? IP: *.acn.waw.pl 27.07.01, 13:48
      Moim zdaniem powinnas jej powiedziec ze masz problem -bo przeciez i jej to
      dotyczy. Nie oklamuj jej mowiac ze wszystko ok - dzieci maja niezwykla
      intuicje i potrafia wyczuc ze cos jest nie tak. Powiedz jej po prostu ze masz
      problemy w pracy i ze sie tym bardzo martwisz. Jestem przekonana ze Twoja
      corka to zrozumie. Tylko nie klam bo pozniej bedzie miala do Ciebie zal i
      bedzie to jakby przyzwoleniem na jej klamstwa bo skoro mama ...
      Niczego nie ukrywaj zobaczysz ze zrozumie.
      Powodzenia i napisz co zdecydowalas.
      • rudzien Re: Czy powiedzieć dziecku? 30.07.01, 08:44
        Dziękuję bardzo za radę. Za kilka godzin, jadę po małą i znajdę jakąś ospowiednią chwilę, żeby jej powiedzieć.
        Chyba dlatego, że zwątpiłam przez moment w siebie, zwątpiłam też w jej mądrość. Teraz wiem, co powinnam
        zrobić. Dziękuję. Pozdrawiam. R.
        • Gość: I Re: Czy powiedzieć dziecku? IP: 10.1.131.* 30.07.01, 13:03
          powiedz jej, ale w taki sposob, zeby nie klasc na jej barki wielkiego problemu/ciezaru nie do uniesienia
    • joanna.markiewicz Re: Czy powiedzieć dziecku? 30.07.01, 15:19
      Moim zdaniem warto powiedzieć córce o utracie pracy, ale powinna to być krótka
      informacja, bez szczegółów i na pewno bez wyolbrzymiania i uprzedzania faktów,
      czyli bez opowieści, czym może się skończyć ta sytuacja i jakie przerażające
      mogą być następstwa tego wydarzenia. Warto dzielić się z dziećmi sprawami,
      które także ich dotyczą, ale nigdy dzieci nie powinny być powiernikami i
      pocieszycielami dorosłych. Twoja córeczka i tak zorientuje się, że coś się z
      Tobą dzieje, zamiast się domyślać i myśleć, że może ma wpływ na Twój zły
      nastrój, będzie wiedziała o co chodzi. Warto także zadbać, żeby dowiedziała
      się, że to Ty będziesz szukała rozwiązań i że ona w tej sprawie nie ma nic do
      zrobienia.
      • rudzien Re: Czy powiedzieć dziecku? 07.08.01, 09:17
        Dziękuję bardzo za rady.
        Powiedziałam małej. Czuję się o niebo lepiej... Wysłuchała mnie, zamyśliła się i stwierdziła, że
        jestem �taka fajna, że na pewno znajdę jakąś pracę�. Teraz o tym nie rozmawiamy, ale w pokoiku
        otworzyła biuro pracy! Lalki też dostały wymówienie, ale w jej pośredniaku jest mnóstwo wspaniałych
        ofert.
        Dziękuję i pozdrawiam
        R.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka