Dodaj do ulubionych

Jak skłonić dziecko do używania nocnika ?

IP: 212.69.68.* 06.09.01, 10:33
Mam problem. Mój prawie dwuletni synek nie chce wołać o swoich potrzebach.
Używamy pampersów, ale nawet jak próbowaliśmy z nich zrezygnować to robił
siusiu w majtki i nie wołał. I to nie jest tak, że nie wie o co chodzi - kiedyś
chciał koniecznie wyjść z łóżeczka więc zawołał Mama! siusiu! - więc zdziwieni
posadziliśmy go na nocnik - niestety bez rezultatu. Nigdy nie zmuszaliśmy go do
siedzenia na nocniku i czasem kiedy go w formie zabawy usadzamy na nocniku
(albo na desce dla dzieci) to siedzi - ale nic nie robi.
Pomóżcie, proszę!
Yaa
yaa@poczta.gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • frisky2 Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? 06.09.01, 11:03
      Nie przejmuj sie, zaczekaj jeszcze pare miesiecy i wyrosnie z tego
    • Gość: Yaa Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: 212.69.68.* 06.09.01, 11:25
      Hmmm czy to żeczywiście jedyne wyjście? dzieci moich znajomych, które są w tym
      samym wieku nie mają już z tym problemów.
      • Gość: Ada Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: 195.94.206.* 06.09.01, 12:03
        My też mamy dwuletniego synka i też mieliśmy dosyć pampersów. Postanowiliśmy
        wykorzystać ciepłe dni i poprostu przestaliśmy mu zakładać pieluszki i
        wygłosiliśmy oczywiście pogadankę tudzież lekcje poglądowe gdzie należy robić
        siusiu. Wynik byl taki, że przez pierwsze dni mieliśmy obsikane wszystkie kąty.
        Cierpliwie tlumaczyliśmy mu za każdym razem bez nerwów gdzie powinien był
        zrobić siusiu. Dziecko musi uchwycić ten moment i mechanizm kiedy robi siusiu
        aby później w odpowiednim momencie zaalarmować. Po dwóch tygodniach nasz mały
        robił tylko do nocnika. Czasem nawet przsadzał bo wolał siusiu co 15 minut i
        czekał na oklaski. Życzę powodzenia
        • Gość: żona? Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: *.punkt.pl 06.09.01, 13:57
          mam 3-letnią córkę która korzysta z nocnika od 6-go miesiąca. fakt że wtedy nie
          wołała,ale cierpliwie na nim siedziała robiąc z tego zabawę. wiesz od czego
          zaczynałam -sadzaj swego synka na nocniku po pobudce, jego pęcherz i tak tego
          potrzebuje a zatem piekny debiut na początek dnia. odrzuć pampersy-moja córa
          miała je tylko w nocy, wróc do tetry , kup sobie folię w aptece dla malucha lub
          foliowe majteczki. taki mokry balans przeszkodzi twemu synkowi w zabawie na
          tyle by wreszcie zawołać mamę-moim zdaniem dziecko musi odczuć dyskomfort
          wynikający z siusiania do majteczek. nie bój się wielkiego prania- twój maluch
          nie siusia tak często jak bobas. warto kupić nocnik z pozytywką- dla mojej Oli
          była to najlepsza nagroda- siusiu-melodyjka. dzieci lubią małpować
          dorosłych ,warto to wykorzystać i kupić nocnik-malutką turystyczną ubikację-
          wiesz taką z rondelkiem i klapą. wytłumacz mu że tatuś ma dużą ubikację i synuś
          malutką- i teraz będzie taki jak tatuś. moja znajoma wykorzystywała telewizor-a
          dokładnie reklamę pampersów: tłumaczyła spokojnie swemu brzdącowi że te
          maluchy to chyba się męczą w pieluchach i przez to upadają -dzieciak nie
          zauważy że ten z reklamy nie ma roczku i stąd te upadki . a przede wszystkim
          dużo spokoju, nagradzania oklaskami. szkoda że odpuściłaś lato- to najlepszy
          czas :maluszek może biegać w samych majteczkach po domu . na koniec powiem tak-
          jestem totalną przeciwniczką pampersów- rozleniwiają nasze dzieci niemal tak
          jak chodziki, no i to musi chyba być udręka-nie wyobrażam sobie takiej
          wielkiej często dość ciężkiej już podpaski odparzającej moje
          pośladki...przepraszam że tak obrazowo-ale gdy jako małolata używałam tylko
          podpasek wydawało mi się to normą ale gdy poznałam tampony ...:)))może i twój
          synuś gdy zobaczy jak fajnie jest z majtkami odrzuci pampersy , czego życze.
          pozdrawiam
    • yaa Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? 11.09.01, 09:05
      Chciałem powiedzieć, że zastosowaliśmy się do powyższych rad. Jasio od kilku
      dni po kilka godzin biega bez pampersa. Skutki są na razie opłakane -
      kilkanaście spodni do prania dziennie. A juz prawdziwy koszmar przeżyliśmy
      wczoraj. Nasz synek, oczywiście jak zwykle nie wołając zrobił kupkę. Potem nie
      przeszkadzając sobie w zabawie bardzo dokładnie rozmazał ją po całym pokoju...a
      my z żoną zanim to zauważyliśmy dokładnie to rozdeptaliśmy.
      Rachunek strat (poza ciuszkami dziecka) to 2 dywany, dywaniki w łazience,
      wykładzina, 2 pary kapci i 1 para skarpetek. SUPER !!!
      Czy ktoś ma może jakiś pomysł aby to się nie powtórzyło?
      Yaa
      PS. Oczywiście nie karaliśmy dziecka - tylko delikatnie przypomnieliśmy, że o
      własnych potrzebach trzeba wołać.
      • Gość: Ada Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: 195.94.206.* 11.09.01, 10:29
        Pozwijać dywany i odczekać. Naprawdę się uda nie traćcie ducha i obserwujcie
        małego (no i patrzcie pod nogi oczywiscie). Trzymam kciuki.
        • Gość: AgaT Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: 195.116.92.* 11.09.01, 13:06
          Popieram opinie Ady, pozwijac dywany i odczekac, uda sie szybciej niz myslicie. Moj synek ma 2,5
          roku i siusiac nauczyl sie ok. 2 lat (chyba miesiac prze 2-mi urodzinami), a pomogla mu w tym
          biegunka ! Po prostu w czasie trzydniowej biegunki tak odparzyl pupe, ze przestalismy uzywac
          pampersow i po kilku dniach, kiedy do prania byly sterty spodni i rajstop zaczal wolac. Niestety, mamy
          wiekszy problem, bo o ile w siusianiem nie ma juz klopotow, to dryga potrzebe zalatwia wylacznie w
          majtki, (nie uzywamy juz pieluch nawet w nocy), wydaje mi sie, ze to jest tak, jak ze ssaniem palca
          albo smoczka. On to traktuje jako element ptzetargowy, cos, co moze zrobic tak, jak sam chce i robi to
          w majtki, najchetniej w samotnosci. Jestesmy zrozpaczeni, bo probowalismy juz wszelkich metod -
          prosb, grozb, obiecanek, ale nic nie pomaga. Udaje sie oczywiscie wyczuc moment, kiedy on to robi,
          najczesciej raz dizennie, nie zawsze o tej samej porze, ale zawsze w tej samej charakterystycznej
          pozycji, jednak wszelkie proby posadzenia go wtedy na nocniku nie przynosza rezultatu. Twierdzi, ze
          niedlugo sie nauczy korzystac w tym celu z nocnika, ale ja nie bardzo w to wierze i popadam w
          rozpacz. Jak go nauczyc robic kupke do nocnika ? Prosze o porady i pozdrawiam
          • frisky2 Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? 11.09.01, 21:19
            Chyba nie ma uniwersalnej rady. Moja corka np. moze by sikala na nocnik, gdyby ten nocnik byl bez pozytywki.
            Jak tylko zaczyna grac, ona przerywa sikanie i juz jej tam nie posadzisz.
            Podobnie z chodzeniem bez pieluszki. Kilka razy zrobila kupy na podloge i siku i znowu chodzi w pampersach.
            A syna nauczylismy siadania na nocnik dajac mu dla rozrywki najciekawsza zabawke. potrafil godzine siedziec
            na nocniku i sie bawic i tak sie przyzwyczail. Ale on i ona to dwa zupelnie inne temperamenty, wiec tego samego
            manewru nie da sie powtorzyc z corka
            • Gość: AgaT Re: Jak skłonić dziecko do używania nocnika ? IP: 195.116.92.* 12.09.01, 12:23
              Wlasnie ten temperament jest przeszkoda dla mojego dziecka - on nie usiedzi w miejscu kilku minut,
              wiec nie ma sposobu, aby zatrzymac go na nocniku. Na szczescie chlopcy moga siusiac w pozycji
              stojacej, (co maly opanowal do perfekcji), tylko z kupka jest wiekszy problem. Mam jednak nadzieje,
              ze to sie w koncu uda.
              Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka